Slovenija

Pahor o možnem mandatarskem kandidatu z vodji petih poslanskih skupin: bo konec tedna potreben še en krog?

Ljubljana, 02. 07. 2018 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA / A.K. / Ti.Š.
Komentarji
428

Predsednik republike Borut Pahor je začel s prvimi posvetovanji z vodji poslanskih skupin o možnem mandatarskem kandidatu. Za njim so tako že pogovori z vodji petih poslanskih skupin - SDS, LMŠ, SD, SMC in Levice. Predstavniki šestih strank, ki si pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca prizadevajo sestaviti vlado, pa medtem nadaljujejo z vsebinskimi usklajevanji projektne koalicijske pogodbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo bo sestavljal novo vlado, ostaja odprto vprašanje
    03:08
    Iz 24UR: Kdo bo sestavljal novo vlado, ostaja odprto vprašanje
  • Iz SVETA: Osnutek koalicijske pogodbe
    04:19
    Iz SVETA: Osnutek koalicijske pogodbe

Predsednik republike Borut Pahor je začel s prvimi posvetovanji z vodji poslanskih skupin o možnem mandatarskem kandidatu. Predstavniki šestih strank, ki si pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca prizadevajo sestaviti vlado, pa medtem nadaljujejo z vsebinskimi usklajevanji projektne koalicijske pogodbe.

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel vodje petih poslanskih skupin.
Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel vodje petih poslanskih skupin. FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor je danes tako sprejel vodje poslanskih skupin SDS, LMŠ, SD, SMC in Levice.

Krivec po pogovoru s Pahorjem: Odprti smo za sodelovanje z vsemi političnimi opcijami

Pahor je posvetovanja o možnem kandidatu za mandatarja začel z vodjo največje poslanske skupine, Danijelom Krivcem iz SDS. Krivec je poudaril, da so v SDS odprti za sodelovanje z vsemi političnimi opcijami in da podpirajo svojega predsednika Janeza Janšo.

Pahor je posvetovanja z vodji poslanskih skupin sicer začel z vodjo največje poslanske skupine, Danijelom Krivcem iz SDS.
Pahor je posvetovanja z vodji poslanskih skupin sicer začel z vodjo največje poslanske skupine, Danijelom Krivcem iz SDS. FOTO: Miro Majcen

Kot je v izjavi za medije po nekaj manj kot polurnem pogovoru pri Pahorju dejal Krivec, sta s Pahorjem pregledala položaj in se pogovarjala o vseh možnostih, ki obstajajo po junijskih volitvah, na katerih je zmagala SDS. Ponovil je, da so odprti za sodelovanje z vsemi političnimi opcijami, s katerimi bi se poenotili glede programskih stališč. Dodal pa je, da bodo več pokazali nadaljnji Pahorjevi pogovori z vodji drugih poslanskih skupin.

Pahor je danes tako sprejel vodje poslanskih skupin SDS, LMŠ, SD, SMC in Levice, v torek pa še NSi, SAB, DeSUS, SNS in predstavnika narodne skupnosti. Od njih bo skušal izvedeti, ali v DZ obstaja načelna podpora, da bi mandatarstvo zaupal predsedniku SDS Janezu Janši. Pahorju se zdi namreč prav, da prvak relativne zmagovalke volitev prvi dobi priložnost za sestavo vlade.

Janša je sicer že napovedal, da se bo mandatarstvu odpovedal, če bo kdo drug mimo SDS izkazal zadostno podporo v DZ. Te dni pod vodstvom predsednika na volitvah drugouvrščene LMŠ Marjana Šarca namreč potekajo pogovori o oblikovanju koalicije šestih strank: LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS.

Golubović prosil Pahorja, naj z odločitvijo o mandatarskem kandidatu počaka do petka

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je Pahorja na pogovoru prosil, naj z odločitvijo o predlogu za mandatarskega kandidata počaka do petka in takrat opravi še en krog pogovorov. "Takrat bomo v LMŠ vedeli več," je pojasnil glede koalicijskih pogovorov šestih strank pod vodstvom LMŠ.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je Pahorja prosil, naj z odločitvijo o predlogu za mandatarskega kandidata počaka do petka in takrat opravi še en krog pogovorov.
Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je Pahorja prosil, naj z odločitvijo o predlogu za mandatarskega kandidata počaka do petka in takrat opravi še en krog pogovorov. FOTO: Miro Majcen

Golubović je v izjavi za medije ponovil, da v LMŠ nimajo problemov, če Pahor za mandatarja za sestavo vlade predlaga relativnega zmagovalca volitev, predsednika SDS Janeza Janšo. Je pa Pahorja prosil, če lahko s to odločitvijo počaka do petka, ko "se bo vedelo bistveno več".

V LMŠ si namreč želijo, da bi do petka imeli odgovor potencialnih koalicijskih partnerjev o podpori njihovemu predsedniku Marjanu Šarcu.

Kot je pojasnil Golubović, so pogovori o vsebini koalicijske pogodbe, s katerimi so začeli v petek, potekali tudi čez vikend, nadaljujejo se tudi danes in so predvideni do petka. Na vprašanje, ali naj bi bil torej v petek še en krog pogovorov pri Pahorju samo s predstavniki LMŠ ali vseh strank, je odgovoril, da je to odločitev predsednika republike.

Han po pogovoru s Pahorjem: V SD naklonjeni Šarcu, a odločitev o podpori odvisna od koalicijske pogodbe

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je predsedniku republike Borutu Pahorju na posvetu pojasnil, da so naklonjeni predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu kot mandatarju. Toda njihova odločitev o podpori bo odvisna od koalicijske pogodbe, o kateri se v teh dneh pogovarjajo LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS.

Janša ima po Hanovih besedah pred vsemi moralno prednost za sestavo vlade.
Janša ima po Hanovih besedah pred vsemi moralno prednost za sestavo vlade. FOTO: Miro Majcen

Kot je v izjavi za medije po koncu srečanja pojasnil Han, sta s Pahorjem izmenjala stališča in ugotovila, da položaj ni enostaven in da bo do kakršnekoli vlade prišlo relativno težko, za oblikovanje vlade pa bo "treba iti čez levi ali desni blok".

Ocenil pa je, da bi bilo lahko več jasno proti koncu tedna, ko naj bi Pahor tudi sklical še en posvet, na osnovi katerega bo predlagal kandidata za mandatarja. Po Hanovih besedah se namreč pogajalske ekipe šesterice strank pod okriljem Šarca pogajajo vsak dan. Verjame, da bodo od srede "prišli bliže detajlom koalicijske pogodbe".

Kot je ocenil, pogajanja potekajo na "visokem nivoju z veliko mero spoštovanja drug do drugega". "Zavedamo pa se, da problemi v tej državi ostajajo in da vsi vseh idej ne bomo mogli spraviti na list papirja, ki se mu reče koalicijska pogodba," je dejal. Med ključnimi vsebinami koalicijske pogodbe je med drugim navedel področje zdravstva, javnega sektorja, NLB in status Slovenije v EU.

Če Pahor od poslanskih skupin še ne bo dobil dovolj jasnih stališč, da bi lahko ocenil, kdo ima že podporo večine v DZ, je napovedal, da bo konec tedna opravil še en krog pogovorov.

Ob tem je dodal, da je sestavljati koalicijo s šestimi strankami "neizmerno naporno" in da so med njimi sredinske stranke, ena desna in ena leva. Poudaril je, da ni samoumevno, da lahko naredijo vse, kar si nekateri želijo. "Tudi mi imamo nekatere pogoje in poglede, predvsem pa obljube, ki smo jih dali našim volivcem," je pojasnil in dodal, da se bodo morali v potencialni koaliciji o tem uskladiti.

Priznal je, da v pogajanjih kdaj beseda zaide tudi na kadrovska vprašanja. "Ampak dokler ne pridemo do osnove tega programa, je škoda, da bi se pogovarjali o kadrovskih zadevah," je dejal in pojasnil, da bodo o tem govorili ob koncu pogajanj.

Glede možnosti, da bi vlado peterice strank brez NSi v DZ podpirala Levica, pa je odgovoril, da se zavzema "za sestavo čiste vladne koalicije", kjer bodo vse stranke nosile isto odgovornost, člani vladne koalicije pa bodo zasedali posamezne resorje. "Najlažje je od zunaj podpirati dobre projekte, ko je pa težko, so pa krivi vsi ostali," je dejal.

Predsedniku na volitvah zmagovalne SDS Janezu Janši v SD sicer za zmago iskreno čestitajo, toda njihovih glasov za mandatarja, kot je Han danes povedal Pahorju, nima. Janša ima po Hanovih besedah pred vsemi sicer moralno prednost za sestavo vlado, a tudi on ve, da jo je v tej konstalaciji strank zelo težko sestaviti.

Zorčič v grobem usklajeno koalicijsko pogodbo pričakuje do konca tedna

S Pahorjem je poglede o možnem kandidatu za mandatarja glede na trenutno politično situacijo izmenjal tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič

Zorčič v bistvenih točkah usklajeno koalicijsko pogodbo šesterice strank pod okriljem LMŠ pričakuje do konca tedna, ključni za oblikovanje nove vlade pa bodo glasovi NSi.

S Pahorjem je poglede o možnem kandidatu za mandatarja izmenjal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič.
S Pahorjem je poglede o možnem kandidatu za mandatarja izmenjal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič. FOTO: Miro Majcen

Pahor in Zorčič sta govorila o dogajanju "predvsem na ravni strank, ki želijo oblikovati neko bodočo koalicijo", ob tem pa je Zorčič spomnil na odločitev SMC, da vstopi v levosredinsko koalicijo. Če bo v takšni koaliciji tudi NSi, za SMC to ne bo nobena težava oziroma imajo v stranki po njegovih besedah "mandat, da se pogajamo tudi v tej smeri". Za SMC je sicer sprejemljiva tudi koalicija z Levico, a je opozoril, da jih tudi v tem primeru ne čaka nič manj dela pri usklajevanju programov.

Kot je Zorčič pojasnil v izjavi za medije po koncu posveta pri Pahorju, po oceni SMC obstaja kritična masa glasov poslanskih skupin, ki daje prednost Šarcu. Ni pa seznanjen s stališčem NSi, ki se sicer pogovarja tudi s predsednikom zmagovalne SDS Janezom Janšo, ali bo tudi njihova stranka zagotovila glasove Šarcu. "Če so tudi tam zagotovljeni glasovi, potem mislim, da smo veliko bližje obrisu nove koalicije in nove vlade," je dejal.

Prepričan je, da je osnutek koalicijske pogodbe možno pričakovati do konca tedna. Lahko pa se, tako ocenjuje Zorčič, glede na veliko število udeležencev pri nastajanju koalicijske pogodbe zgodi, da bo pogajanja zaradi relativno kratkih rokov treba pospešiti oziroma jih okrepiti. Zorčič je še ocenil, da bo koalicijsko pogodbo do konca tedna v bistvenem delu možno uskladiti.

Glede možnosti novega kroga posvetovanja pri Pahorju konec tedna je vodja poslanske skupine SMC dejal, da je odgovornost za nastanek koalicijske pogodbe ali vsaj temeljnih obrisov na Marjanu Šarcu in njegovi listi, saj pogovore vodijo oni. Njihovemu predlogu za dodatne pogovore s Pahorjem in prošnjo za odlog njegove odločitve o kandidatu za mandatarja Zorčič ne more oporekati, saj po njegovi oceni široka pogajanja s toliko strankami zahtevajo določen dodaten čas.

Levica kot kandidata za mandatarja ne podpira ne Janše ne Šarca

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je Pahorju pojasnil, da kot kandidata za mandatarja ne podpirajo ne predsednika SDS Janeza Janše ne predsednika LMŠ Marjana Šarca. Spomnil je, da ne sodelujejo v pogajanjih šestih strank pod Šarčevim vodstvom, in poudaril, da niso "rezervno kolo, ki bi vstopilo, ko glavno odpove".

Vatovec ne vidi "resne podlage, da bi se stališče Levice kakorkoli spremenilo".
Vatovec ne vidi "resne podlage, da bi se stališče Levice kakorkoli spremenilo". FOTO: Miro Majcen

Kot je v izjavi za medije po pogovoru s Pahorjem dejal Vatovec, si v Levici želijo, da bi pogovori med strankami tekli tako, da bo zaključek pogajanj vlada, ki si bo prizadevala za odpravo revščine in usmerila državo v razvoj.

Na vprašanje, ali se utegne njihovo stališče o podpori Šarcu spremeniti, je odgovoril, da težko. "Dvakrat smo bili na uradnem sestanku s Šarcem, dvakrat zelo površinsko, in od zadnjega srečanja ni bilo dodatne komunikacije," je dejal. Glede na to, da se danes v javnosti že pojavlja osnutek koalicijske pogodbe, Vatovec ne vidi "resne podlage, da bi se stališče Levice kakorkoli spremenilo".

Glede možne podpore Šarčevi vladi, v kateri ne bi bilo NSi, je Vatovec odgovoril, da so se od začetka želeli pogovarjati o vsebini, ne pa "o kadrovskih kupčkanjih", kar da se je dogajalo v zadnjem času. "Levica ni neko rezervno kolo, ki bi vstopilo, ko glavno odpove," je dejal in dodal, da je treba videti, kako bodo pogajanja v nadaljevanju potekala, če še ni vse zakoličeno, in kakšna bo idejna usmeritev koalicijske pogodbe.

"Pričakujemo, da nas mogoče kdo kaj vpraša, ampak na tak način se seveda ne moremo pogovarjati, da bi kar tako skočili," je pojasnil in ponovil, da bodo o Šarčevi ponudbi o projektnem sodelovanju odločali organi stranke.

Bodo razlike nepremostljive?

Medtem pa pod vodstvom predsednika na volitvah drugouvrščene LMŠ Marjana Šarca potekajo pogovori o oblikovanju koalicije šestih strank: LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS. Njihovi predstavniki so se minuli teden že začeli pogovarjati o vsebini koalicijske pogodbe, ki naj bi bila projektna.

Njihove delovne skupine pogovore že danes intenzivno nadaljujejo, v nadaljevanju pa je pričakovati tudi ločene pogovore o vsebinah posameznih resorjev. V tem tednu bi tako že lahko bilo bolj jasno, ali bo šesterici uspelo najti najmanjši skupni imenovalec glede ključnih razvojnih projektov ali pa se bodo razlike med njimi izkazale za nepremostljive.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (428)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
03. 07. 2018 20.31
+1
A je tišler že zavladal Sloveniji?
korintos23
03. 07. 2018 08.47
+0
Dule Med spodaj piše da slovenijo lahko obvarujejo le njeni prebivalci! Kako ne razume da so jo že, s 12.5% podpore Johanovi stranki, večje podpore skoraj ne more biti. Počasi ga volivci, prebivalci lepe moje Slovenije, na smetišče zgodovine rinejo. Kje so časi 50+.
vinogradnik33
03. 07. 2018 08.38
-2
Že dolgo je večini znano , da Janša in njegova SDS ne bosta več vladala Sloveniji , tisti , ki pa ju podpirajo , podpirajo in odobravajo kriminal , korupcijo , potvarjanja , laži , diskvalifikacije , komprimitiranje , razdvajanje in čaščenje kolaboracije ! Ponarejali so dokumente in fotografije in kdo bi potem imel zaupanje v takega liderja , samo njemu enaki !
komarec
03. 07. 2018 08.12
+3
Jajo tvoj čas se je iztekel, dovolj te imamo.
Kaktus111
03. 07. 2018 07.58
+2
A je Januš že šel na pogovore o sestavi vlade k Viktorju ...?????
vstajnik1941
03. 07. 2018 07.01
+3
Ta projekt koalicijske pogodbe je prepis programa SDS
mackintosh
03. 07. 2018 08.23
+2
korintos23
03. 07. 2018 08.41
+2
Potem so ga oni pogajalci, SDS jih ima 14 komadov, prešfercali in objavili?
BUONcaffee
02. 07. 2018 19.39
-16
Cerar sestavi vlado čim prej! Ti si razvil državo in Evropo!
ToMToMToM
02. 07. 2018 20.40
+3
Ei Niš je, dobila vlagatelja iz tujine, malo so skrivnostni pa vendar smo izvedeli da gre za svetovno znanega prevajalca. Pričeli so z izgradnjo novih procesorjev, ki jih bodo namesto na siliciju inovativno gradili na železobetonskih blokih. Ta inovacija bo sicer povečala procesor, vendar bo po mnenju mnogih strokovnjako zaradi svoje počasnosti in robustnosti, bolj odporen na viruse.
ToMToMToM
02. 07. 2018 20.45
+3
Vsi ljubitelji PlayStation konzolic, se že zanima za nakup parcel kamor, bodo lahko namestili novo nekoliko povečano igračko.
Karantanija
02. 07. 2018 19.25
+9
Bog obvaruj Slovenijo!
Dule Med
02. 07. 2018 19.44
+7
Kateri Bog ? Nevem kateri bi naj to bil, Slovenijo lahko obvaruje prebujeni narod.
felix58
02. 07. 2018 22.22
-1
Kollerik
02. 07. 2018 22.23
+3
Kakšen Bog neki, obvarovalo jo bo samo naše orožje, tako kot 41-45 in 91!
Dule Med
02. 07. 2018 19.06
+1
Dragi moji dajte sebi svoji duši priložnost, da bo najlepše v tem norem, pospešenem času, uživajte in se ne sekirajte, ne hranite zla z vašimi mislimi.
Bitktamp
02. 07. 2018 18.55
-6
a je Jovan že sestavu vlado?
Diva15
02. 07. 2018 19.32
+12
son?ece5
02. 07. 2018 19.54
+7
Janez v Sloveniji, Jovoti so tvoji tam spodaj.
srebrnibreg
02. 07. 2018 20.32
+1
Kollerik
02. 07. 2018 22.25
+2
Tvoj janez se prekvalificiral v ali janoša ali jovota, odvosno s katere strani mu pride denarček....
mackintosh
03. 07. 2018 08.24
+0
ToMToMToM
02. 07. 2018 18.26
+3
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti? Kdo bo pa to jabolko zagrizel. Navzven izgleda sicer dobro, znotraj pa ...
Castrum
02. 07. 2018 18.20
+9
Zakaj mora biti koalicija večinska? Mogoče je pa čas, da Slovenija prevzame kakšno zahodno Evropsko normo in izvede mandat z manjšinsko vlado. Naj SDS oblikuje vlado z cca 35 poslanci in vsak zakon, ki ga predlaga tako utemelji, da ga podprejo tisti ki menijo da je dober. Če je demokratična družba na visokem nivoju, potem to lahko deluje zelo dobro.
HorstWiesel
02. 07. 2018 19.45
+8
ToMToMToM
02. 07. 2018 20.30
-1
Izreden predlog, le predsednik bi težko obvladal situacijo s prevelikim JAZom.
Kollerik
02. 07. 2018 22.25
-1
z desnimi skrajneži lahko gre v španovijo samo norec
Uporabnik113089
02. 07. 2018 18.10
+14
Ta je pa dobra: "Dnevnik, 20.10.2017. Šest let zapora je tožilka predlagala za Domna Šukljeta če prizna rop s katerim naj bi prišel do 50 evrov, ter štiri tatvine posode in parfumov v skupni vrednosti 5.275 evrov. Dnevnik, 20.10.2017. Matej Raščan, nekdanji predsednik uprave in lastnik podjetja Delo Revije, je zaradi zlorabe položaja in poslovne goljufije, s katerima si je protipravno pridobil 34. milj. Evrov obsojen na štiri leta zapora na odprtem oddelku." Oni pa bi pa uvedli popolno digitalizacijo.....
Castrum
02. 07. 2018 18.16
+7
ToMToMToM
02. 07. 2018 18.32
+3
Diva15
02. 07. 2018 17.53
+7
V kolikor NSI ne gre v koalicijo LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, nas čakajo volitve. Levica pravi, da ne bo rezervno kolo. Vprašanje je še, kaj bo storila SMC. Če se ne bo obrnila v desno, je to propad stranke po hitrem postopku.
Castrum
02. 07. 2018 18.17
+9
Če gre NSi v koalicijo z naštetimi, je pogreb za stranko!
Diva15
02. 07. 2018 19.39
+3
mallonge
02. 07. 2018 17.27
+0
Za SMC so sprejemljive tudi samo vodilne funkcije brez koaliocije. Cerar in brglez sta pripravljena za to tudi fizično obračunati z nasprotniki.
heello
02. 07. 2018 17.24
-5
Zdaj so se oni odprli za vse, ko gre za njihove r-ti, 25let pa že sejejo sovraštvo med ljudi, delajo razdore, ustrahujejo..............., take vlade si pa res ne želim!!!!!!!!!!!
mackintosh
02. 07. 2018 18.02
-1
Diva15
02. 07. 2018 17.21
+5
LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Koliko sedežev je to v parlamentu?
Castrum
02. 07. 2018 18.18
-1
Kollerik
02. 07. 2018 22.26
+2
666 delegatov bo spet določilo ali k Bogu ali k hudiču.... :)
macek_garfield
02. 07. 2018 17.03
+5
milsim, kaj temu el prezidenteju instagramarju afneguncarju ni jasno, ma kaksna posvetovanja neki, na udari po mizi in rece, podkupljivi dr. ivan sfeckar, prejemnik kredita sumljivega izvora, evo podeljujem ti mandat, da sestavis vlado, ce pa jo ne zmores, potem pa jo bodo sestavili drugi, kaj ma za cincat in se nekaj pogovarjat, pa to
vinogradnik33
02. 07. 2018 16.58
+12
Pahorjeva največja želja je , da bi si stranke premislile in šle v koalicijo z Janševo SDS ,da bi tako ustregel tistemu , ki mu je dolžan predsedniški stolček !
Diva15
02. 07. 2018 17.58
-4
Vinogradnik. Kalkulator se ti je pokvaril.
kolbek460
02. 07. 2018 16.57
+6
Še štiri leta v senci po tem pa penzija vi se pa j,,,,pozdravlja vas vaš predsednik ,