Slovenija

'Ločenost oblasti ne pomeni njihove izoliranosti. Predpostavlja sodelovanje'

Ljubljana, 13. 10. 2020 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar, Anja Kralj, STA
Komentarji
296

Načelo delitve oblasti – (samo)omejevanje, vzajemni nadzor in medsebojno sodelovanje je naslov posveta, prvega takega v zgodovini, ki ga gosti predsednik Pahor. Ta je poudaril, da je z Ustavo RS določen sistem zavor in ravnovesij, ki med vejami oblasti vzpostavlja njihov medsebojni nadzor in odvisnost ter zagotavlja, da nobena veja oblasti ne more prevladati nad drugo. A kot pravi "ločenost oblasti ne pomeni njihove izoliranosti. Predpostavlja sodelovanje, dialog."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Posvet pri Pahorju
    02:39
    Iz 24UR: Posvet pri Pahorju
  • Iz SVETA: Zgodovinski posvet
    04:09
    Iz SVETA: Zgodovinski posvet

 

Pri predsedniku države Borutu Pahorju so se danes zbrali najvišji predstavniki treh vej oblasti, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca ter predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič in generalni državni tožilec Drago Šketa. Srečanje poteka pod naslovom Načelo delitve oblasti – (samo)omejevanje, vzajemni nadzor in medsebojno sodelovanje in gre za prvi tak posvet v zgodovini.

Po besedah novinarja Mihe Orešnika, ki  je spremljal posvet, premierju Janši najprej ni bilo čisto jasno, o čem naj bi tekla beseda, a je pozneje iz seznama povabljencev razbral, da gre zlasti za predstavnike sodstva. Predsedniku vrhovnega sodišča Florjančiču je zabrusil, da so bile sodne zmote, kot jih je poimenoval, v resnici sredstvo za uničevanje ljudi, razrednih sovražnikov. Opozoril je še, da zločinov, ki nikoli ne zastarajo, množičnih pobojev in tudi velikih kraj, slovensko tožilstvo in sodstvo nista nikoli obravnavala, saj zaradi tega ni šel v zapor skoraj nihče. Na posvetu je Janša povedal tudi, da je zaupanje v sodno vejo oblasti drastično padlo, kar so pokazale tudi evropske raziskave.

Ločenost oblasti ne pomeni njihove izoliranosti

Pahor je v uvodu sicer poudaril, da Slovenija, kot vse moderne demokratične družbe, temelji na vladavini prava, ki zahteva, da so izvršna, zakonodajna in sodna veja oblasti ločene. Spomnil je, da je samostojna Slovenija nastala z demokracijo in po pravni poti - prihodnje leto bomo praznovali 30. obletnico samostojne države, ki jo utemeljujeta demokracija in vladavina prava. To sta temeljna gradnika naše države, so sporočili z urada predsednika.  

Predsednik republike je opozoril, da je z Ustavo RS določen sistem zavor in ravnovesij, ki med vejami oblasti vzpostavlja njihov medsebojni nadzor in odvisnost ter zagotavlja, da nobena veja oblasti ne more prevladati nad drugo. "Ločenost oblasti ne pomeni njihove izoliranosti. Predpostavlja sodelovanje, dialog. Seveda pa mora biti vsak odnos, tudi dialog, med temi vejami oblasti spoštljiv in zadržan, konstruktiven, spoštovati mora dostojanstvo in samostojnost drugega," je dejal predsednik Pahor.

'Brez sodelovanja ne bo šlo'

Predsednik Pahor je ob koncu udeležence pozval, naj razmislijo, kako bi ta dialog periodično, smiselno in organizirano, vodili tudi vnaprej. Poudaril je pomen transparentnosti tokratnega srečanja in dejal, da "vsi prisotni, služimo ljudem, njim smo zavezani, a seveda z različnimi pristojnostmi."

"Imamo svojo avtonomijo, hkrati pa moramo tudi sodelovati," je dejal predsednik Pahor in poudaril, da ne gre samo za vprašanje zakonov in ustave, temveč gre tudi za vprašanje politične in pravne kulture. Ocenil  je, da je dobro, da je bilo v razpravi večkrat poudarjeno, da se je potrebno pogovarjati odkrito, a spoštljivo. Ponovno je opozoril, da je Republika Slovenija nastala z demokratičnimi procesi, se osamosvojila po pravni poti, kar je ekstencialnega pomena za našo prihodnost.  

"Pomembno je, kako bomo mi, ki predstavljamo institucije razvijali ta demokratičen proces. Menim, da brez sodelovanja do neke mere tudi ne bo šlo," je zaključil predsednik republike.

'Neprimeren odnos posameznih predstavnikov izvršilne veje oblasti do sodne vse bolj prepoznaven tudi v javnosti'

Florjančič je na posvetu pojasnil, da je v pismu izrazil tudi pričakovanje slovenskega sodstva, da se na neprimerne komentarje in tudi napade na sodstvo, ki so se intenzivirali v zadnjem času, odzovejo na primeren način. Po njegovem mnenju je neprimeren odnos posameznih predstavnikov izvršilne veje oblasti do sodne vse bolj prepoznaven tudi v javnosti. "Ali res ni mogoče poiskati drugih vzvodov za komunikacijo kot pa javno etiketiranje in omalovaževanje sodnikov in s tem sodne veje oblasti?" je zanimalo Florjančiča.

Med drugim je Florjančič omenil tudi, da je bila ocena stanja slovenskega sodstva, ki jo je posredovalo ministrstvo za zunanje zadeve evropskim institucijam, poslana brez usklajevanja s sodstvom in tudi pravosodnim ministrstvom.

Janša: Ugled si je treba zaslužiti

Janša pa je poudaril, da ob ločenosti vej oblasti "verjetno ni prepovedano izrekati kritike", sicer, kot je dejal, ne ve, kako lahko sploh govorimo o demokraciji. S človeškega vidika je po njegovih besedah težko poslušati, kako so nekateri prizadeti, ker so kritizirani, po drugi strani pa zaradi sodnih zmot, kot jih je poimenoval Florjančič, ljudje umirajo, imajo uničene družine, kariere, življenje, "in to ne v SFRJ, ampak v samostojni demokratični Republiki Sloveniji, kjer imamo polna usta človekovih pravic". Ob tem je sicer Janša omenil tudi razmere v prejšnjem režimu, kjer po njegovih besedah ni šlo za sodne zmote, temveč za sistem za uničevanje ljudi.

"Ugled si je treba zaslužiti," je prepričan Janša, ki sodstvo poziva, naj samo kritično pogleda, kje so problemi. "Če vi sami v sodstvu ne boste sposobni neke resne refleksije situacije, reforme in samokorekcije, ker politika tega verjetno ni sposobna, potem bodo protestirali tisti, ki jim uničujete življenja," meni.

Janša predlaga dvoje, in sicer da se sodstvo odpre, da lahko ljudje spremljajo, kako se sodi, ter da v sodstvu proučijo slovaški predlog zakona, ki spreminja več predpisov s področja pravosodja. Ob tem je poudaril, da mora biti sodstvo tisto, ki bo dalo pobudo za zakonske spremembe v Sloveniji, saj bi se s tem izognili političnim debatam. Oni pa so, kot je zagotovil, predloge pripravljeni podpreti.

Tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič je prepričan, da mora tudi sodna veja oblasti delovati tako, da je njeno delo sprejeto kot legitimno znotraj javnosti. Se pa po njegovih navedbah postavlja vprašanje, ali lahko k temu kakorkoli prispeva nekdo iz zakonodajne veje oblasti z nekimi intenzivnimi kritikami.

V pojasnilu, zakaj prihaja do kritik sodstva s strani posameznih poslancev in strank, pa je Zorčič pojasnil, da je sistem izvolitve poslancev bistveno drugačen od izvolitve sodnikov. Poslanci so vsake štiri leta, včasih pa tudi pogosteje, na prepihu javnosti, ko se odpirajo različna vprašanja, tudi to, ali pravosodni sistem deluje, kot to pričakujejo državljani. Po njegovih besedah je treba razumeti, da ob vsakokratnih novicah o posameznem primeru, ki ni bil uspešno rešen na sodišču, javnost terja odgovore.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
14. 10. 2020 15.27
+1
"V naši dobi ne obstaja rek "drži se proč od politike". Vse posledice so politične posledice in politika sama je množica laži, izmikanj, norosti, sovraštva in shizofrenije." - George Orwell
yanay
14. 10. 2020 13.53
+2
Sicer je to potrata prostora, vendar si nisem mogel kaj, da ne bi zbral umotvore našega Bavcija11 in to samo današnje, do 13:30. Pohvalim lahko samo en post. Kot, da bi bil človek zaposlen, da piše neumnosti. Bavci11 pravi rastlina z metelkove Bavci11 manj vodke na metelkovi pa bo Bavci11 manj ganjo kadi Bavci11 manj kolesari pa ved delaj Bavci11 manj pij Bavci11 manj vodke na tesce lepo prosim Bavci11 manj pij pa vec delaj in bos dlje zivel. Pa se slovenski delavci bodo hvlaezni ker ne bos cuzal socialke. Bavci11 nehaj pit drugace bodo sla se jetra, mozgani so ze scvrti Bavci11 drzi ... dodaj se piknikiranje in privatna popivanja Bavci11 na cvicku od ranega jutra Bavci11 manj vodke na tesce pa se ti mogoce posveti ... pa se oslepel ne bos Bavci11 brezvezen je tale komentar pa manj pij Bavci11 Se povsem strinjam. Itak saj zaradi takih je stanje taksno kot je ... s temle virusom in se marsicem. Nabolj butasti so vedno najbolj glasni. Bavci11 saj se ne dela sam en test naenkrat ... pojdi kam delat v industrijo da bos videl kako se dela in nehaj vlect socialko Bavci11 manj pij pa ti bo bolje Bavci11 lj kolesarcki sam nabijajo ... da bi pa dali maske gor in se odgovorno obnasali in mogoce celo zaceli delati to pa NE! Bavci11 drzi ... in skodozeljnost da te srat Bavci11 tocno tako sam veliko ljudi se tega ne zaveda ali pa jim ni mar ker mislijo da sami tega ne bodo dobili... na zalost se lahko zelo motijo. Spanaks agripa recimo je morila predvsem otroke in mlade v najboljsih letih. Tale kovid pa lahko mutira v kaj podobnega kot je bila Spanska gripa ... kdajkoli. Bavci11 ruska vodka ti unici mozgane in unici spolno slo Bavci11 metekovec Bavci11 spet na ruski vodki od ranega jutra. Svoboda Salome.- Bavci11 panika prej ste ga pa srali po piknikih Bavci11 zadrogirani panicar mrs Bavci11 spet na vodki od ranega jutra al ze od vceraj Bavci11 socialkar z metelkove Bavci11 ti se vecji Bavci11 vodka unici sive celice Bavci11 snopsar metelkovski se za wc opapir nimas Bavci11 snopsar z metelkove Bavci11 verjetn isce veze ce bo treba v bolnico na respirator Bavci11 metelkovec ... socialkar Bavci11 Ljudje umirajo tule se pa zmesani anti korona virosovsi in levakarji veselijo. Bavci11 Ce bi dali rdece in kolesarcke v karanteno in tavarili vrata tako kot kitajci tega ne bi bilo. Bavci11 saj vem ... kolesarceki inmetelkovci itak isti d.... Bavci11 metanol za zajtrk Bavci11 Neverjetno koliko nevoscljivcev in skodljivcev se tule naslaja nad nesreco drugih ljudi. Ko bodo pa sami na vrsti se bodo pa drli pred bolnico kot jesiharji ... ce se se bodo sploh zmogli dreti. Bavci11 zbor ljubljanskij klosarskih kolesarckov in nevosclivcev ki so sami sirili virus naokol Bavci11 kolesarcek na socialki Bavci11 januli si to ti spet cakas na socialko Bavci11 albanski konjak na tesce
?AKAL
14. 10. 2020 08.49
+4
Kdo to reče da je treba ugled zaslužiti potem ti ne boš nikoli ugleden
borjac
13. 10. 2020 21.12
+10
Predsednik Pahor je zaključil srečanje z besedami :" Ponižno se zahvaljujem, kralju Noriškega kraljestva Janezu Janši, ker nas je počastil z svojo prisotnostjo in nam naklonil nekaj besed, mi tlačani se bomo trudili, da se bomo držali vaših ukazov, še enkrat hvala vaši visokosti, da ste nas počastili z svojo prisotnostjo." in se ponižno priklonil ter vladarju poljubil rob oblačila.
Karantanija
14. 10. 2020 15.19
+1
Periot222
13. 10. 2020 21.01
+12
JANSA TI SI UGLEDA NIKOLI NE BOS ZASLUZIL!
puspan
13. 10. 2020 20.50
+2
Tudi Kovšca vam je nalil čistega vina.
tito73
13. 10. 2020 19.56
+13
To je napisal svabo na RTV-jevi strani # 13.10.2020 ob 19.43 16 30 let mineva, kar smo s puško v rokah, nadobudni mladi fantje stali pokončno in se postavili po robu JNA. Marsikatera športna črta od strahu se je podpisala na perilo, vendar dejstvo je pa eno in neizpodbitno. Nismo se skrivali v kleti in kot smo pošteni v svojem namenu in cilju bili polni tovarištva, smo to svoje poštenje prenesli v kasnejše življenje in to tudi živimo! 30 let je minilo, da to kar so očetje zapisali v ustavo, danes na preizkušnjo postavlja ostareli kralj Instagrama. Očitno na komando omogoča Edinemu Nedolžnemu, da z malho, ki je polna plena: šverc orožja, uboj Slovenskega pilota helikopterja, udar v Depali vasi, s ponarejanjem arhivov, z depešo, ki je ni bilo o kriminalnih dejanjih akterjev Patrije, s podpkupninami iz naslova Patrije, z osebnim okoriščanjem ob prodaju parcele brez vrednosti v Soški dolini, do tega, da mu je ženina sestrična račune plačevala, do tega, da ni znal pojasniti izvora premoženja, pa človek celo življenje enega dneva ni prebil izven državnih jasli, z izigravanjem pravne države, z najemanjem kreditov v Bosni, ki so za razliko od Iranskega denarja s katerim je banka v Slovenji zaslužila, dejansko bili denar, ki je padel iz pralnega stroja. Do danes, ko si prilašča vse in postavlja drugo republiko v posmeh vsem. In najhuje: v svojem primitivnem norčevanju iz državljanov in žaljenjem vseh in vsega kar niso ovce, se kaže v luči prvega med prvorazrednimi. On, ki je 30 let dobesedno penetriral to državo; njemu je ostareli Kralj Instagrama danes omogočil, da se je znašal nad drugimi vejami oblasti. Razumem, da pravosodna oblast spoštuje institucijo predsednika. Vendar nivo, in način, ki ga ima prvorazredni do pravosodja in vseh nas ostalih državljanov, ki ne sodimo v njegov hlev enostavno primitvno žaljiva. 30 let je minilo od takrat, da moramo drugorazredni opazovati prvorazredno ovco, da v posvečeni palači žali zdravo pamet davkoplačevalcev, ki ga plačujemo. Ne vem, če se poslanci desusa zavedajo, da ko začnejo deževati pendreki, bo padlo tudi po njihovem zatilju! Od razžaljenih. Ne od policistov!
Bavci11
13. 10. 2020 20.18
-6
Maki3322
13. 10. 2020 19.37
+13
Janša res ugled si je treba zaslužit, kakšen ugled pa imate vi nikakršnega. ko ste bili povabljeni na sodišče ste jih ignorirali in niste spoštovali zakonitosti Slovenije? to je bil pa reS ugled predsednika vlade.
Karantanija
14. 10. 2020 15.22
+2
iga_biba
13. 10. 2020 19.36
+12
Veliki vodja pa spet ni mogel brez SFRJ in Zveze komunistov. Jar se Janezek nauči to Janez zna.
Bavci11
13. 10. 2020 19.24
-9
Bravo vlada. Povezovalna in delovna. Sam se vojsko na juzno mejo seveda ce ne bodo antislovenski fajonisti in levicarji v parlamentu spet proti.
zavetnik
13. 10. 2020 20.13
+6
Kaj je pa narobe s tabo vpliv vremeba za začetek?
Blokiran Drugi Človek
13. 10. 2020 20.48
+4
Načeloma imamo dovolj policistov da čuvajo mejo, ampak so se raje odločili da bodo ščitili sebe kot pa narod
Blokiran Drugi Človek
13. 10. 2020 20.50
+5
Aktivacija 37a člena pomeni le še tistih par vojakov več pred parlamentom, ker je vlado bolj strah lastnega naroda, kot pa migrantov
nostalgik
13. 10. 2020 19.09
+7
ČE BI SODSTVO IN TOŽILSTVO DELALO TRANSPARENTNO BI MORAL JANEZ JANŠA BITI V ZAPORU ŽE OD LETA 1990, BREZ POGOJNIH IZPUSTOV.
zibertmi
13. 10. 2020 18.52
+8
tale janša ne more iz svoje kože ,še vedno pogreva stvari iz preteklosti.koliko tistih ,ki so ti nosili cvetje se danes tega sramuje in obžaluje kar je storil in nam vsem povzročil toliko ,kot ga sedaj ti nam.lahko bi se te že takrat rešili.
UlaGabi
13. 10. 2020 18.07
+9
Ja g.predsednik vlade se strinjam z vami da si je treba spostovanje zasluzit.Upam da zacnete cimrej delat na tam kjer vas caka zelo veliko dela.
iga_biba
13. 10. 2020 19.38
+3
spoštovanje do predsednika države in ostalih je pokazal že s tem, ko je twital med sestankom. ne pravijo mu zaman Twito!
Škrat na kvadrat
13. 10. 2020 17.59
+10
Država lahko deluje normalno, če vse veje oblasti delujejo in sodelujejo. Eni še vedno mislijo, da so nedotatkljivi, na jih nihče ne sme kritizirat niti se vtikati v njihovo delo. In vsi so dobesedno postavljeni od politike. Dejstvo je, če te prijatelj postavi na položaj, da hoče določene usluge. Nič ni zastonj.
lumpimonster
13. 10. 2020 17.29
+2
A pahor ma kao masko na glavi????hahahha
lumpimonster
13. 10. 2020 17.29
+3
Millady
13. 10. 2020 17.28
+12
Pahor je omogočil svojemu šefu, da javno popljuva sodstvo..
borjac
13. 10. 2020 20.29
+3
To se imenuje pravi komentar, žebelj v glavo, direkt.
nightifly
13. 10. 2020 16.53
-2
O ,,,,koncno je na spregled tudi El presidente Slovenije , da prebere nekaj ze stoletja znanih Floskul . Ce pa ze mora to povedati ,komu gre kaksna oblast ,je pa to en cisto zaskrbljujoc precedens ,da mora , ta predsednik ,varuh ustave r Slovenije uciti predstavnike vseh vej oblasti kaj jim je dolznost ,predvsem pa ,cesa si ne smejo dovoliti .Torej kositi travo sosedu . Naj jim raje svetuje ----ce si upa ---da naj kazenski zakonik uporabljajo vestno in v duhu popravljanja krivic zrtvam , poleg osnovne funkcije -represije in kaznovanja hudodelcev ,ki so ze storili ta hudodelstva ,kakrsnakoli so ze . President pahor ,,,, vi sam ste podelit mandat janezi jansi , poglejte malo kaj pocenja . S tem prevzemate vsaj moralno krivdo za dogajanje v Sloveniji . Ce ste sam nakazoval smer v Ecvropo , vas vas kandidat prehiteva po levi in desni ,da cimprej pahne slovenijo Orbanu v narocje (ter ostalim visegrajcem . Vam je to prav ? Ne verjamem,da se Slovenci in maxima strinjajo s tem .
dante_
13. 10. 2020 17.03
-1
Kaj pa počenja jj narobe razen da je levakom korito zmika
Bavci11
13. 10. 2020 19.24
-2
nostalgik
13. 10. 2020 19.55
+4
DANTE, TUDI TI SI PES NA VRVICI OD SDS-a IN NJEGOVEGA BOLNIKA
Millady
13. 10. 2020 16.51
+9
To o sodelovanju je Pahor sigurno pobral od guruja Petriča..
Heretik1
13. 10. 2020 16.36
+17
V Sloveniji bi morali v ustavo napisati lustracijo. Kdorkoli je bil v prejšnjem sistemu član zveze komunistov, ne sme opravljati javne funkcije!
modelx
13. 10. 2020 16.39
+5
nightifly
13. 10. 2020 16.44
+3
heretik SI upate to povedati sefu slovenske vlade ?
weber1
13. 10. 2020 16.47
+4
Poleg tvojega ištvana kar vsi po vrsti, sploh sterejši v parlamentu...
levnuh, ne svecko
13. 10. 2020 17.03
+7
... ja, res bi bilo dobro. Koliko težavam in sovraštvu bi se tako izognili. Korist za vse bi bila neprimerno večja od morebitnih krivic in škode. Da uravnotežim, tudi za pripadnike in uslužbence RKC bi veljalo, stran od politike in upravljanja z Državo.
Heretik1
13. 10. 2020 17.25
+8
@levnuh Religije so po ustavi ločene od države, samo tega nihče ne upošteva. Niti "ustavno" sodišče.
cetkoo
13. 10. 2020 17.35
+10
podpišem, vsi ki so pripadni kakršnikoli ideologiji, ne smejo opravljati javnih funkcij, bi se hitro razčistilo
tito73
13. 10. 2020 20.00
+3
mr.poper
13. 10. 2020 16.29
+12
Jabolko navdiha je ugotovil po polovici leta da je potrebno sodelovanje bravo Borat tako je bilo ko si bil precednik vlade, vsi so vedeli da si zavozil samo ti ne.
modelx
13. 10. 2020 16.39
-1