Slovenija

Pahor in Mattarella dobila častni doktorat tržaške univerze

Trst, 12. 04. 2024 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor in aktualni italijanski predsednik Sergio Mattarella sta na Univerzi v Trstu prejela častna doktorata iz prava. Kot so utemeljili na slovesni podelitvi, sta priznanje prejela, ker sta se odločno zoperstavila ozkoglednosti nacionalističnega egoizma in se zavzela za politiko sprave. Njuno najbolj izstopajoče skupno dejanje je bi obisk obeležij žrtvam fojb in štirim ustreljenim slovenskim oz. hrvaškim antifašistom v Bazovici, ko so podpisali tudi sporazum o vrnitvi Narodnega doma tržaškim Slovencem.

Cilj politike sprave je "oblikovati ter utrditi prostor in simbole za negovanje kolektivnega spomina, ki je temelj pristnega sožitja med narodi, državnika pa sta pojem ljubezni do domovine povzdignila na višjo evropsko raven ter tako prispevala k temu, da je jadranska meja z območja ostrih etničnih in kulturnih sporov prerasla v prostor dialoga, sodelovanja in prijateljstva, v skupni zavesti o človekovih pravicah in ob upoštevanju demokratičnih svoboščin," so obrazložili na Univerzi v Trstu.

Podelitev častnega doktorata Borutu Pahorju.
Podelitev častnega doktorata Borutu Pahorju. FOTO: Quirinale

Borut Pahor je dejal, da priznanje prejema z veliko ponižnostjo, še posebej veliko pa mu pomenita utemeljitev priznanja in dejstvo, da ga je prejel hkrati s prijateljem Sergiom Mattarello. "Zavedam se, da so moji državniški dosežki v prizadevanjih za spravo, sožitje, dobrososedstvo in prijateljstvo v evropskem duhu utemeljeni v številnih generacijah slovenskih in italijanskih demokratičnih domoljubov. Sedanje obetavno razumevanje in spoštovanje med Slovenci in Italijani stoji na njihovih mogočnih ramenih," je še dejal.

Prijateljstvo Pahorja in Mattarelle
Prijateljstvo Pahorja in Mattarelle FOTO: Quirinale

Obisk Bazovice se je zapisal v zgodovino

Najbolj izstopajoče skupno dejanje Pahorja in Mattarelle je bil obisk obeležij žrtvam fojb in štirim ustreljenim slovenskim oz. hrvaškim antifašistom v Bazovici 13. julija 2020, ko so podpisali tudi sporazum o vrnitvi Narodnega doma tržaškim Slovencem.

"To dejanje ni bilo nujno. Bilo je celo tvegano, saj se je upiralo trdno usidranim predsodkom med obema nacionalnima skupnostma," je spomnil Pahor. Po njegovih besedah je večina Italijanov dolga leta hodila mimo spomenika štirim junakom, ne da bi jim naklonila dolžno pozornost, enako je hodila večina Slovencev mimo spomenika žrtvam fojb. "Ravnodušnost in ideološka zamejenost" je bila po njegovih besedah še bolj osupljiva po objavi poročila slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije v letu 2000.

Iz poročila je navajal ugotovitvi, da je fašistična politika najbolj trajen učinek dosegla s tem, da je Slovencem vcepila v zavest enačenje Italije s fašizmom, in da so Italiji naklonjeni prebivalci Julijske krajine doživljali jugoslovansko zasedbo kot najtemačnejši trenutek v svoji zgodovini zaradi vala nasilja in več sto naglo izvršenih obsodb, katerih žrtve so bile večinoma vržene v kraška brezna. Ugotovitvi po Pahorjevih besedah kažeta, da je bil pogum obeh predsednikov utemeljen na resnici.

Podelitev častnega doktorata Sergiu Mattarelli
Podelitev častnega doktorata Sergiu Mattarelli FOTO: Quirinale

Po besedah Mattarelle nas sprava ne osvobaja dolžnosti spoznavanja in spominjanja preteklosti. To je povezal z razglasitvijo 10. februarja za dan spomina na eksodus Italijanov iz Istre in Dalmacije ter na žrtve fojb. Hkrati pa je treba spoštovati trpljenje drugih, je dodal.

Obisk v Bazovici je po njegovih besedah dokazal, da je tisto, kar nas danes združuje, močnejše od tistega, kar nas je nekoč razdvajalo. V odnosih med Slovenijo in Italijo ni bilo malo nesporazumov, a ti niso preprečili neprestanega poglabljanja partnerstva, je še dejal italijanski predsednik. Univerzi v Trstu se je zahvalil, da je pristala na selitev svoje šole za prevajalce iz Narodnega doma in s tem omogočila predajo stavbe slovenskim organizacijam.

 'Koncept skupnega spomina ni enostaven'

Rektor tržaške univerze Roberto Di Lenarda je poudaril, da mora univerza imeti aktivno vlogo pri širjenju kritičnega razmišljanja. "Želim si, da bi predsednika Mattarella in Pahor še naprej ostala razsvetljena voditelja naših držav in Evrope ter navdihovala nove generacije k spoznavanju, svobodi, demokraciji in človekovim pravicam," je zaključil.

Profesor Fabio Spitalieri, eden od pobudnikov podelitve priznanja, je poudaril da koncept skupnega spomina ni enostaven, saj to ni uradni spomin, sprejemljiv za vse, ki briše zgodovinsko resnico, še manj pa pomeni enačenje žrtev z rablji. Dejanja Pahorja in Mattarelle po njegovem mnenju učijo, da se ne sme prehitro soditi, ampak je treba k sodelovanju v splošno korist vključiti tudi tiste, ki ne razumejo takoj koristi določenih dejanj.

Podelitev častnega doktorata Borutu Pahorju in Sergiu Mattarelli
Podelitev častnega doktorata Borutu Pahorju in Sergiu Mattarelli FOTO: Quirinale

Današnja slovesnost je sodila tudi v praznovanje stoletnice tržaške univerze in predstavlja slovesno zaobljubo glede usmeritve univerze v prihodnjem stoletju, je še dejal Spitalieri.

Drugi pobudnik, profesor Davide Rossi, je spomnil, da je v preteklosti častni doktorat prejel tudi istrski pisatelj Fulvio Tomizza, ki je opisal trpljenje ljudi različnih narodnosti na tem območju po drugi svetovni vojni. Po Rossijevih besedah je imel ključno vlogo pri okrepitvi sodelovanja med Slovenijo in Italijo padec Berlinskega zidu, s čimer naj bi bilo povezano tudi novo odkrivanje množičnih grobišč na Balkanu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
13. 04. 2024 15.29
+2
Ko bo Pahor dobil še doktorat od Hrvatov, ki jim je podaril Piranski zaliv, se bo lahko postavil ob bok Kardelju, ki je že dobil spomenik v Ljubljani, Pahor pa ga še bo.
Janez_53
13. 04. 2024 10.17
+1
Tudi deset doktoratov ne bo pomagalo, da bi ljudje pozabili Pahorjevo katastrofalno vodenje vlade in čudaško obnašanje v času predsedovanja državi.
mmickica
13. 04. 2024 12.56
-1
Za premieja res ni bil, ampak bil je kljub temu veliko manj skodljiv od holoba. Bil je pa vsaj zame predsednik z veliko zacetnico, predsednik modernega kova, ki je znal umiriti marsikatere prenapeteze doma in v tujini. Po Pahorju se nam bo se kolcalo.
OvcjiPastir
13. 04. 2024 09.51
+0
Kdaj si ga bomo lahko ogledali na modni pisti?
180 stopinj
12. 04. 2024 21.53
+0
Prav uživam ko vidim , kakšne muke doživljajo tisti tam ćez Rebernice , ob vsaki omembi našega Boruta iz ŠEMPETRA PRI GORICI .
180 stopinj
12. 04. 2024 21.47
+3
Res je ! Fašizem je rodovom Slovencev scvrl razum do te mere , da je za njih vsak Italijan in mi tu ob meji avtomatično tudi fašist .
druga Švica
12. 04. 2024 21.26
+8
Kaj pa doktorat iz Kumrovca, tega se tudi šteje ?
IvanJaJo
12. 04. 2024 21.34
+4
Vsak šteje, če je prefarban pa je med svečkarji še bolj cenjen🤣💆‍♂️💆‍♀️🤣
OvcjiPastir
12. 04. 2024 21.25
+4
Jah nič. Kva čemo rečt. Čestitke, Pahor.
Perrun
12. 04. 2024 21.22
+1
Kako je bilo karkolimod tega kar je Pahor počel lahko uspešno, če se fašizem v Italiji močno spet krepi in izkrivlja zgodovina? Lahko trdimo da je temu dal celo Pahor zagon, saj oni intrepretirajo da je Pahor s svojim dejanjem na en način potrdil njihove fašistične zablode.
Anion6anion
12. 04. 2024 21.10
+1
Zakaj mu ta doktorat niso podelili na festivalu v San Remo?
Coco Loco
12. 04. 2024 21.08
+0
manga
12. 04. 2024 21.06
+4
Ta Pahor za sebe misli da je velik kapacitet,v resnici je pa samo slab igralec.
niktalop
12. 04. 2024 20.59
+3
Trst pa je bil danes popolnoma okupiran s policijo, karabinjerji in vojaki. Promet kot vedno kaotičen. Slošni vtis pa kot da sem prišel v Kartum ali Nairobi. Na enega belca med 3 in 5 afričanov.
devlon
12. 04. 2024 20.50
+4
Častni doktorat? To je, ko nic ne prispevas k znanosti?
osservatore
13. 04. 2024 09.40
-2
Kapaciteta Dr. prištinski Jajo bo užaljen!
Zmaga Ukrajini ..
12. 04. 2024 20.26
+7
Nagravžni stari prdci, ki relativizirajo hude vojne zločine in se, namesto, da bi priznali, se opravičili in pokesali,.. kar bi bila edina zdrava in smiselna reakcija, ... zdaj poskušajo te zločine zmanjšati, jih opravičiti, relativizirati, za nameček jim pa štango drži še naš Borat Blesavi. Res so nagravžni,... vsi po vrsti.
1918
12. 04. 2024 20.14
+7
tudi doktorati niso več kaj dosti vredni
kiropraktik
12. 04. 2024 20.00
-3
Golob bo dobil doktorat v Bosni!
Anion6anion
12. 04. 2024 19.58
+7
King Kralj
12. 04. 2024 19.50
+10
Ce ze, bi moral prejet to naš konzul v Trstu, ki je opavil vso delo, tale pajac pa se udelezil samo protokolarnega dejanja na koncu.
mario49
12. 04. 2024 19.44
+8
No toliko o Italiji in njh politiki. Če dobivajo neke "nagrade" za svoje NEDELO taki in njim podobni, potem naj se nas vseh usmili nevem kdo!
25petelinov
12. 04. 2024 19.41
+8
Razlika med samozvanimj desnimi Slovenci in Izraelci. Izraelski predsednik se ne poniža Nemcem.