Slovenija

Po srečanju s Pahorjem: 'Imamo krizo nezaupanja'

Brdo pri Kranju, 24. 02. 2021 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, N.Š
Komentarji
1689

Po srečanju prvakov parlamentarnih strank pri predsedniku republike Borutu Pahorju je premier Janez Janša ugotovil, da za podpis sporazuma o sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami ni veliko možnosti. Še vedno pa ni povsem jasno, kakšna bosta v prihodnje vloga in delovanje stranke DeSUS.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prepad med poloma
    10:02
    Iz 24UR ZVEČER: Prepad med poloma
  • Iz 24UR: Janša ponudil sporazum o sodelovanju
    02:26
    Iz 24UR: Janša ponudil sporazum o sodelovanju
  • Iz SVETA: Prvaki strank pri Pahorju
    03:54
    Iz SVETA: Prvaki strank pri Pahorju
  • Izjava predsednice SD Tanje Fajon po srečanju s Pahorjem
    01:00
    Izjava predsednice SD Tanje Fajon po srečanju s Pahorjem
  • Janša po srečanju s Pahorjem
    01:10
    Janša po srečanju s Pahorjem
  • Izjava Pahorja po srečanju s predsedniki pralamentarnih strank
    01:00
    Izjava Pahorja po srečanju s predsedniki pralamentarnih strank
Politična in strokovna javnost bosta na posvetu v prvi polovici marca iskali skupna temeljna stališča glede izhodne strategije, ki zadeva epidemijo covida-19 in uspešno prestrukturiranje najbolj aktualnih potreb v javnem zdravstvenem sistemu, je po današnjem srečanju s predsedniki parlamentarnih strank napovedal predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor je glede izhoda iz krize zaradi epidemije in predsedovanja EU sklical skupno srečanje s predsedniki parlamentarnih strank.

Srečanja s Pahorjem so se udeležili predsedniki parlamentarnih strank Janez Janša (SDS), Zdravko Počivalšek (SMC), Matej Tonin (NSi), Karl Erjavec (DeSUS), Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) in predsednici Alenka Bratušek (SAB) ter Tanja Fajon (SD). 

Brez Šarca in Mesca

Vodji LMŠ Marjan Šarec in Levice Luka Mesec, ki se nista udeležila današnjega srečanja, sta bila v današnjih izjavah za medije kritična do SDS. Mesec vidi pozive SDS k sodelovanju kot metanje peska v oči, Šarec pa pravi, da je bil sestanek namenjen "pokrivanju" SDS.

Šarec je v izjavi za medije pred DZ danes ocenil, da je vlada "zavozila reševanje epidemije" covida-19, dodatno pa je spomnil na njeno komuniciranje in odnos do opozicije in medijev. "Če vsak dan napadaš, zavračaš normalen dialog, se prepiraš z domačimi in tujimi mediji, ko nisi sprejel nobenega dopolnila pri protikoronskih zakonih, ko nisi odgovoril na nobene predloge opozicije, potem pa od nje pričakuješ sodelovanje, to pač ni normalna politika," je navedel. Prepričan je, da vlada oziroma SDS s pozivom k sodelovanju iščeta pokritje za svoje početje. "Pri tem ne moremo sodelovati," je dejal.

Po sestanku je pogovor na Brdu pri Kranju označil kot "popolnoma stran vržen čas", sploh glede na aktualno dogajanje v državi. To je ponazoril z naslovi treh medijskih člankov, ki govorijo o tem, da je Islamska skupnost v Sloveniji kritična do Janševega deljenja tvita o koranu, da je STA znova ostala brez financiranja in da je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders Slovenijo pozval, naj vendarle že potrdi slovenska člana evropskega javnega tožilstva. "Predsednik republike v izjavi tega ni omenjal. Se bo odzval? Bomo videli," je zapisal na Twitterju.

Prvak Levice Luka Mesec pa je v izjavi navedel, da ko gledajo, kaj "namerava vlada z demografskim skladom, s sesutjem sistema plač v javnem sektorju in z zatrtjem političnih svoboščin", pri čemer je omenil odnos do taksistov, ocenjujejo, da gre za "spodkopavanje osnovnih svoboščin". "In mi s tako vlado ne moremo in ne mislimo sodelovati. Rešitev za Slovenijo je, da se tako vlado čim prej odstavi in pripeljemo vlado, ki bo nazaj vzpostavila nek minimum, ki nam ga zagotavlja ustava, da se bo dalo v tej družbi delati in dihati in se normalno pogovarjati brez groženj, laži in manipulacij, kar si SDS privošči vsak dan, na čelu s predsednikom vlade," je navedel Mesec.

Po njegovih besedah je prvak SDS in premier Janez Janša mesece "vodil vojno z vsemi, ki se z njim ne strinjajo", zdaj pa meče pesek v oči državljanom, s tem ko ponuja roko sodelovanja, ker ve, da je zanj prepozno. "On je spodkopal temelje dialoga v tej družbi," je bil oster Mesec. Ob tem je dodal, da je načrtna politična tehnika SDS manipuliranje, kar da se je pokazalo z lažnim profilom poslanke Alenke Jeraj na Twitterju. Ta je namreč te dni objavila zapis v dveh delih, en del je objavila kot Alenka Jeraj, drugega pa v profilu Kopriva.

"To je eden od razlogov, zakaj nas ni bilo na Brdu. Ni problem Alenka Jeraj na Twitterju, problem je, da imamo Koprivo v parlamentu. Rešitev je, da poslanci, ki to počnejo, odstopijo, z njo na čelu," je dejal Mesec, saj je ocenil, da je takšno ravnanje nedostojno poslancev.

Pahor za vzpostavitev sodelovanja

Po koncu srečanja je Pahor dejal, da je srečanje potekalo po pričakovanjih. Razprava je bila vključujoča, spoštljiva in na trenutke tudi polemična. Da se Levica in LMŠ srečanja nista udeležili pravi, da odločitev spoštuje. "Smo priča razhajanju v politiki. Toda moramo dialogu vrniti priložnost." Zaupanje je dvosmerna cesta, še dodaja in ni mogoče pričakovati samo od drugih, da bodo razumeli stališča in spoštovati je treba tudi tistega, ki misli drugače.

Posvet strank pri predsedniku Borutu Pahorju.
Posvet strank pri predsedniku Borutu Pahorju. FOTO: Damjan Žibert
Današnje srečanje z vodji večine parlamentarnih strank je tako izpolnilo Pahorjeva pričakovanja. "Glede na zastrupljenost političnega ozračja je bila razprava na visoki ravni politične kulture, bila je vključujoča in spoštljiva, ne glede na to, da je na trenutke bila zelo polemična," je ocenil.

Sklenili so, da bodo v prvi polovici marca na Brdu pripravili posvet strokovne in politične javnosti o iskanju skupnih temeljnih stališč, ki zadevajo izhodno strategijo iz epidemije. Vključili bodo tudi predsednike in predsednici strank, pa tudi strokovnjake iz različnih področij. Poudaril je še, da je pri vseh zadevah potreben in pomemben dialog. 

Tudi prvak SDS Janša je po sestanku strnil svoje misli in dejal, da "je pogovor bil koristen, toda težje rečem, da je bil tudi uspešen". "Odprtih je bilo veliko vprašanj, upam, da smo nekatera uspeli pojasniti." V imenu koalicije si želi, da stranke opozicije, predvsem tiste, ki jih danes ni bilo, še enkrat pretehtajo svoje razloge.

Dodal je še, da bo vlada na omenjenem sestanku marca predstavila načrt za izhod iz koronavirusne krize. Odgovarjal je tudi na novinarska vprašanja, kjer so ga večinoma spraševali glede cepljenja v Sloveniji. Slovenija se je takoj po novem letu organizirala za bistveno večje cepljenje, ker nam je bilo obljubljenega več cepiva, tako da je država trenutno na cepljenje dobro pripravljena, je dejal Janša. "Cepiva je premalo za zelo velik interes." Proučujejo vse možnosti dobave cepiva, ki bodo realna in možna, je še dodal Janša. 

"Imamo krizo nezaupanja. Imamo veliko psihološko krizo," je dejala predsednica SD Tanja Fajon. Vse sodelujoče za mizo je pozvala, da je možnost za izhod iz krize v predčasnih volitvah, toda "naklonjenosti predlogu ni". Na srečanju je ostro obsodila tudi sovražni govor, ki ga širijo nekateri poslanci. Minimalno, kar pričakuje za začetek sodelovanja je, da vlada odstrani oznako 'interno' iz nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost. Sklenila je, da je sestanek dobro potekal, toda "zaupanje je ničelno", saj je za zaupanje potrebno sodelovanje vseh partnerjev. "Pričakovala bi še kakšno opravičilo s strani stranke SDS glede verbalnih napadov na družbenih omrežjih", je še dodala.

V stranki SMC podpirajo sodelovanje in dialog, težavo pa vidijo v "radikalnem razkolu" politike v Sloveniji, je dejal Počivalšek. Potrebujejo tudi dogovor, da se Slovenija reši tudi gospodarske krize, je pojasnil. Tonin, predsednik NSi pa se je strinjal s tistimi, ki so dejali, da je bil sestanek uspešen. "Če se združimo so lahko konflikti manjši."  Tonin je na še dejal, da želijo, da skupaj zaključijo ta mandat in da so si koalicijsko enotni. 

Bratuškova pa je dejala, da "če je Slovenija v krizi, smo v krizi vsi". V iskrenost ponujene roke predsednika vlade glede predloga sporazuma o sodelovanju v stranki SAB ne verjamejo, saj, kot je dejala, so bili vsi njihovi predlogi glede protikoronskih paketov spregledani. "Dejstvo je, da je vlada v drugem valu popolnoma zavozila," je trenutno korona situacijo komentirala predsednica SAB. "Ukrepi, ki so jih sprejemali, so bili sprejeti stihijsko," je dejala in dodala, da so se ti sprejemali brez konkretnega načrta. 

"Današnji sestanek je bil pravzaprav namenjen, da bi kompletna opozicija podpisala nek sporazum k uničevanju tega koronavirusa in v želji, da  Slovenija predseduje EU.  Toda vse stranke, razen SNS v tem sporazumu niso želele sodelovati," je dejal Jelinčič.  Dodal je še, da je sestanek zgledal kot "križanje podgane s kolovratom" in da je očitno edini cilj opozicije ta, da ruši vlado, ker na mestu predsednika ne želi videti Janše. 

Janša še pred srečanjem strankam poslal predlog sporazuma o sodelovanju

Medtem so iz kabineta premierja Janeza Janše vsem političnim strankam in predstavnikoma narodnosti  posredovali predlog sporazuma o sodelovanju pri oblikovanju odgovorov na temeljne razvojne izzive v obdobju 2021 do 2022. Tudi tukaj gre za okrevanje po epidemiji, predsedovanje Svetu EU in nekatere reforme. Kot so še sporočili iz kabineta, bi politične stranke in predstavnika narodnosti omenjeni sporazum sklenile, zavedajoč se, da je Slovenija pred eno najzahtevnejših nalog, to je oblikovanjem izhodne strategije iz časa epidemije, za kar ima na razpolago znatna sredstva EU; da je pred Slovenijo pomembno obdobje predsedovanja Svetu EU v času poteka konference o prihodnosti Evrope ter da je nujno treba izpeljati nekatere sistemske reforme, ki so potrebne za ohranjanje in krepitev konkurenčnosti kot pogojem za večjo blaginjo Slovenije in so v skupnem interesu vseh državljank in državljanov in vseh parlamentarnih strank v Sloveniji.

S podpisom sporazuma bi izrazili "voljo in namero", da omenjene naloge in cilje sooblikujejo skupaj, ne glede na to, ali so posamezne politične stranke v koaliciji ali opoziciji. Kot predvideva predlog sporazuma, njegov podpis nobene od strank ne bi zavezoval k vnaprejšnjemu soglasju k posamičnim zakonskim predlogom. Sporazum pa tudi ne bi vplival na ustaljene postopke delovanja koalicije.

Po srečanju je sicer Janša ugotovil, da za podpis sporazuma o sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami ni veliko možnosti. 

Kot predvideva predlog sporazuma, njegov podpis nobene od strank ne bi zavezoval k vnaprejšnjemu soglasju k posamičnim zakonskim predlogom.
Kot predvideva predlog sporazuma, njegov podpis nobene od strank ne bi zavezoval k vnaprejšnjemu soglasju k posamičnim zakonskim predlogom. FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj vsebuje Janšev predlog sporazuma?

V predlogu je predvideno, da bo vlada vsem podpisnikom v 30 dneh po podpisu predložila konkreten, časovno določen normativni program aktivnosti vlade za tekoče leto oz. v letu 2022 do konca mandata. Podpisnice sporazuma iz opozicije in poslanca narodnosti pa bodo nato v sedmih dneh državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade, pristojnem za sodelovanje vlade z DZ, sporočile, pri katerih zakonih, predvidenih v normativnem programu, želijo sodelovati.

Tako določeni zakoni bodo predmet usklajevanja med posameznim predlagateljem zakona in opozicijskimi podpisnicami sporazuma in poslancema narodnosti. S sporazumom bi določili postopek usklajevanj. Opozicijske stranke in poslanca narodnosti, ki bi podpisali sporazum, pa bi se s tem obvezali, da v času od prejema zakona do konca usklajevalnega sestanka besedila in rešitev v zakonu ne bi komentirali v javnosti niti jih kakor koli razširjali zunaj poslanske skupine.

Stranke, podpisnice sporazuma, bi tudi ustanovile partnerski svet kot posvetovalni organ, v katerem bi sodelovali predsedniki strank, podpisnic sporazuma, in predstavnika narodnosti. Ta bi se sestal na predlog katere koli podpisnice sporazuma oziroma poslancev narodnosti. Partnerski svet bi sklical in vodil predsednik vlade.

Koronavirus pasica november
Predlog sporazuma o sodelovanju
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1689)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vitruvio
26. 02. 2021 13.55
+2
ŠKANDALOZNO ODKRITJE naših novinarjev: ima Pahor profil na erotičnem portalu Onlyfans? preveri na norikravi .
NA LEVO ni OK
25. 02. 2021 18.45
+0
Kaj pa KUL, tako močno opevano združenje luzerjev, izpuhtelo v nič. Kje je rtv in pop , propaganda kulovska, kar na enkrat brez pomembnih novic. Vprašam se, kako bi trobili, če bi nezaupnica uspela, gasilske sirene bi oznanjale zmagoslavje.
NA LEVO ni OK
25. 02. 2021 18.41
+0
Ostržek z dolgim nosom rjavc odhaja.....Vsak dan korak nazaj , močno že hodi rikverc, začetek konca za pro-padlega korlčka.
nostalgik
25. 02. 2021 14.49
+1
PAHOR TO NI KRIZA NEZAUPANJA, TO JE KRITIČNO STANJE JANŠEVEGA VLADALIZMA KI NAČRTUJE NAJ GLOBLJE KRŠITVE DEMOKRACIJE, TI PA TO NOČEŠ AL NE SMEŠ POTRDITI NA GLAS.
resslovenka
25. 02. 2021 12.08
-1
"Mčkn več ksno", a ne gospod Borut Pahor? Mirno je predsednik Pahor gledal kaj dogaja. Če že glih ne omenim tistih pahorizmov "skupaj zmoremo..." in bil previdno tiho, ko se je Hojs razkazoval obdan s specialci na protestu. Sej se spomnite, a ne? Jaz ne bom nikoli pozabila in nikol oprostila tistim, ki bi morali odreagirati, pa niso. 😎
Jožajoža
24. 02. 2021 21.25
-4
Včasih so ljudstvu vladali z dekreti, danes pa s čivki. Navadite se
nostalgik
25. 02. 2021 14.52
+1
BOLNIKI NISO NIKOLI VLADALI NITI NE BOMO DOVOLILI VLADAVINE DIKTATURE.
NA LEVO ni OK
25. 02. 2021 18.38
+1
Jožajoža
24. 02. 2021 21.18
+1
kam so zaprli simono kusterc.Kakšna bo ta njena pot v prihodnje, pa ji bo verjetno povedal kar vršilec dolžnosti šolskega ministra Janez Janša.
Uporabnik1175947
26. 02. 2021 18.02
-1
tirolec
24. 02. 2021 21.09
-3
Hja, če vsak v svoj rog piha, je normalno, da iz te moke ne bo kruha...Jasno kot beli dan je, da je vsej tej politiki zelo malo mar za vse ljudi vesoljne Slovenije...,saj vsi želijo imeti še naprej prstke v marmeladi...
nostalgik
25. 02. 2021 14.53
+2
PRSTE V MARMELADI IMA DSD Z JANEZOM JANŠA NA ČELU
Fejst pob?
24. 02. 2021 21.04
+1
Pahor ne upre prsta v tistega, ki največ bevska in to najbolj sovražno. Raje generalizira, kot da to vsi počno in s tem v bistvu opere Janšo in ga podpira. Farsa.
nostalgik
25. 02. 2021 14.55
+2
PAHOR ZAMISLI SE NAD SVOJIMI IZJAVAMI IN SE ODLOČNO POSTAVI NA EVROPSKO -SLOVENSKO VEČINSKO MISELNOST, DRUGAČE SI V ISTEM LONCU KOT SDS-OVA PUČISTIČNA KLIKA
borjac
24. 02. 2021 21.01
+0
Pahor naj Janšo povpraša, kaj si on sploh domišlja z retwitanjem muslimanom sovražne vsebine, o blatenju korana, prva reakcija je Turška, mar bi nas ta bedak Janša spravil na zemljevid možnih tarč teroristov, če njemu osebno ali pa njegovi družini nastavijo bombo je njegova škoda, ne bi pa rad da bi umirali Slovenci zaradi takega bedaka kot je Janez Janša, ki se ni sposoben niti malo zadržati.
nostalgik
25. 02. 2021 14.58
+2
JANEZU JANŠI SE SE ŽE PIŠE SODBA V KORANU
sunny35
24. 02. 2021 20.58
-2
Šarca ni bilo na pogovore, ker mu ni nihče napisal, kaj mora povedati in kakšno stališče zavzeti. Sicer pa lepa, spravljiva gesta PV, da povabi Šarca k sodelovanju, čeprav si z njim nima kaj pomagati.
cefre
24. 02. 2021 21.50
+0
Ob ponudbi o sodelovanju je potrebno pogledati v obraz ne pa na trdo stisnjeno figo pod mizo!
nostalgik
25. 02. 2021 15.00
+1
V ŠARČEVEM IN JANŠEVEM NAČINU VLADANJA NI RAZLIKE , OBA STA OMEJENA Z RAZUMOM IN SPOSOBNOSTJO VLADANJA, S TEM DA JANŠA SVOJA KRIMINALNA DEJSTVA SKRIVA SKOZI SVOJO NAVIDEZNO MOČ, KI JE V ZATONU
borjac
24. 02. 2021 20.55
+1
Kar nekajkrat, se z Šarcem nisem strinjal, tokrat se z Šarcem 100% strinjam, Pahor je Janšev kuža in je z pasjo zvestobo svojemu gospodarju popolnoma razvrednotil pozicijo predsednika države. Predlog Janše, ki naj bi ga podpisale vse stranke, češ da ne bi komentirali zakona pred sprejetjem je samo še korak več k uničevanju demokracije, Če bi bil Pahor predsednik države z karakterjem in lastnimi principi, bi Janšo vprašal o njegovih sovražnih napadih na EU novinarje, sedaj mu domači niso več dovolj, bi ga vprašal zakaj toliko menjav povsod, tudi tam kjer si nihče niti pomislil na to, bi ga vprašal zakaj zahteva od Kreka naj odstrani prvega epidemiologa v državi Fafangla, zato ker si je drznil povedati svoje mnenje o stvareh s katerimi se kot strokovnjak ne strinja, bi ga vprašal zakaj je odstranil Gašperiča, samo za to ker je povedal resnico, in ga nadomestil z dr. Tramincem(vino), ampak Pahor je pač Janšev kuža in poskuša narediti vse da bi Janšo podprl, v podobni debati smo bili priča sramotnemu žaljenju, kričanju, poniževanju in primitivnem napadu izvršne oblasti preko PV Janše, na vodjo Vrhovnega sodišča Slovenije Florjančiča, Pahor je sedel pri mizi in ni rekel nič, on kot sklicatelj sestanka ni interveniral ob tem nizkotnem napadu na Florjančiča, tam je sedel kot bedak in z svojo tišino legi mitiziral Janšev izliv sovraštva.
cefre
24. 02. 2021 21.52
+1
Ko slediš moraš v popolnosti, kot pravi maneken na pisti!
marker1
24. 02. 2021 20.55
-2
Zdaj vodi vlado JJ. Ker stranke opozicije nočejo sodelovati, bo delala v okvirju soglasja koalicije. Sicer pa levičarji nikoli niste upoštevali predlogov SDS, razen enkrat, ko je predlagala povišanje plač poslancev. Potem se ne čudite, če vas ne bo vlada upoštevala pri delitvi evropskih sredstev. Glede na to, da sredstva prejemajo delovni ljudje, upokojenci in gospodarstvo, sem prepričan se se deli pravično vsem. Seveda pa nikoli niso vsi zadovoljni. Levičarji niso nikoli zadovoljni, razen če so na oblasti in pri državnem koritu.
cefre
24. 02. 2021 21.56
+1
Ja ampak levičarji- pošteno NE Janševi, tudi niso ponujali sporazumov za rezanje lastne glave, kot to vsakič znova poizkuša Janez! Le kje so njegova dobrohotna dejanja, pa ne bi bilo potrbno ponujati sporazuma!
marker1
24. 02. 2021 20.49
-4
Kdaj bo nehala Fajonova lagati, da SD nikoli ni bila proti nošnji mask na šolah. To je bilo 21. sept. 2020. In ravno ona bo govorila o nezaupanju. Opraviči naj se poslancu Horvatu iz NSi.
Uporabnik1175947
26. 02. 2021 18.06
bojer
24. 02. 2021 20.40
+5
Po Pahorjevo, če te trešči po levem licu, mu nastavi še desnega. Kako si Pahor predstavlja sodelovanje, če so vse ideje, predlogi opozicije poteptani. Ali je res treba vse požreti. Kakršnokoli podporo bo imel Šarec pri volivcih bo iz tega lahko odšel z vestjo, da se ni pustil "plačat".
sonofabitch
24. 02. 2021 20.11
+1
Kaka kriza nezaupanja, gre se za oblast in oblast pomeni denar. Ves cirkus, ki ga spremljamo danes je samo zaradi denarja in skupin, ki se preko politike želijo dokopat do njega.
Škrat na kvadrat
24. 02. 2021 20.04
-5
In vsi, delamo....delamo napake, dejstvo življenja. In največji naši kritiki so, amaterji, ki gledajo od daleč. Na tv zgleda enostavno vozit formulo 1 ali igrati nogomet.
olimpija007
24. 02. 2021 20.02
+6
Janshari in PoĆivalšek... slednji je Covid milijonar
Škrat na kvadrat
24. 02. 2021 19.54
-6
Proračun R Slovenijeni nič drugega, kot družinski proračun. Dejstvo. Vsi vplačujemo vanj v obliki davkov. Dejstvo. In verjetno, bi bili srečni, če brat lenuh dobi 30% €, sestra 50% ker je lepa in ti 10%, ker delaš na kmetiji. Ostalo za starše ...pokojnino.
Nimasmisla
24. 02. 2021 19.51
+2
Če bi bil na čelu SDS kdo drug ne pa ta zdrahar Janša bi pa mogoče lahko bili bolje
cefre
24. 02. 2021 21.59
+1
Menim, da je to edina rešitev za političen premik v Sloveniji. Ampak to potem pomeni tudi konec stranke SDS!