Slovenija

'Sanjam o tem, da bom jesen življenja preživel na barki nekje na Jadranu'

Ljubljana, 30. 11. 2018 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski predsednik Borut Pahor je za hrvaško revijo spregovoril o zasebnem življenju – o tem, da rad preizkuša meje mogočega in je zato pred 20 leti na Hrvaškem skoraj utonil. O tem, kako je dolga leta sebično gledal le nase, zdaj pa je njegova družina povezana kot še nikoli. O tem, kaj obžaluje, kako rad ima svoje delo in kdo ga navdihuje.

"Želim si, da bi se na koncu življenja lahko obrnil nazaj in v sebi občutil mir in zadovoljstvo. Seveda si želim tudi ljubezni. Želim si, da bi bil sposoben vračati čustva, saj sem v življenju prejel veliko več ljubezni, kot sem si jo zaslužil." Tako iskreno je o svojem življenju za hrvaško revijo Gloria spregovoril slovenski predsednik Borut Pahor.

Pojasnil je, da mu ljubezen danes predstavlja enega najpomembnejših čustev v življenju, a jo je dolgo omejeval, saj mu je odvzemala energijo, ki jo je usmerjal v kariero. "Vse, kar ni bilo enostavno, kar je zahtevalo mojo energijo, čas in pozornost, je ogrožalo mojo kondicijo za kariero. Takšno stanje mi je odgovarjalo in šele zdaj vidim, za kaj vse sem bil prikrajšan," je priznal.

Kot pravi, ne obžaluje odločitev, ki jih je v preteklosti sprejel, čeprav so bile napačne. "Na napakah se učimo. Bolj kot odločitve, ki sem jih sprejel, obžalujem tiste, ki jih nisem." V življenju je po njegovem mnenju treba biti pogumen. In slediti svojemu srcu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Instagram je moj laboratorij'

Kritikom, ki mu očitajo, da se vede kot najstnik, delno prikimava. "Ne počutim se starega, še vedno rad ušpičim kakšno vragolijo – tako na zasebnem kot poslovnem področju. Zaradi tega se počutim živega. A vse življenje pazim, da tega ne počnem na račun drugih ljudi. Živi in pusti živeti. Rad eksperimentiram z mejami dostojnega in politično korektnega na družbenih omrežjih, še posebej na Instagramu. Iščem nove načine komunikacije z ljudmi. Ljudje, njihovi občutki, skrbi, strahovi, jeza in navdušenje so teme, ki me zanimajo."

Zanimivo se izrazi, da je Instagram njegov laboratorij. "Preizkušam več različnih stvari, ena je pristojnost, druga iskrenost, tretja občutljivost ... Iščem meje in jih premikam. Meje politične korektnosti. Ko sem začel upravljati svoj Instagram profil, je bil to veliko tveganje, moral sem zdržati velik pritisk. Očitali so mi, da sem domišljav, narcisoiden, željan pozornosti in ne vem še kaj. Neumnosti, to je politika. Raziskujem in učim se za novi svet."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred 20 leti je v Istri skoraj utonil

Opisal je tudi izkušnjo, kako je pred 20 leti v Istri skoraj utonil. "Tistega dne sem se, kot že tolikokrat prej, odločil za 'modro ruleto'. Plaval sem na odprto morje, dokler sem lahko. Ne do trenutka, ko sem bil utrujen, pač pa dokler nisem bil povsem izčrpan, kar sem čutil po krčih. Potem sem spil red bull in pojedel kos čokolade, ki sem ju imel pritrjena na kopalke, in se začel vračati. Običajno bi potreboval štiri ali pet ur, da bi prišel do obale, a začela je pihati burja, ki je povzročila visoke valove, in moji napori, da se premaknem z mesta, so bili nesmiselni. Boril sem se z morjem in s samim seboj, mislil sem, da je to konec. Zmračilo se je. Spomnim se samo, da sem zagledal svetlobo baterije, da je Tanja zavpila in da so me izvlekli ven."

Njegova partnerica Tanja je bila seveda besna, in ker sta leto dni prej postala starša, je sledil pogovor o odgovornem starševstvu. Obljubil ji je, da je bilo to zadnjič. Še vedno sicer plava na dolge razdalje, ampak vedno vzdolž obale. Na vprašanje, od kje želja, da na takšen način izziva življenje, je Pahor odgovoril, da ne ve. "Morda je nekaj na tem, da sem se prej znal voziti s kotalkami kot govoriti." Vse pa se je začelo s plezanjem, ki ga je imel kot otrok zelo rad, a se je zaradi hudih vrtoglavic, ki jih je imel na višini, vse končalo. Sanje o plezanju so hitro nadomestile sanje o odkrivanju sveta na jadrnici. "Zadnja leta veliko sanjarim, da bom jesen svojega življenja preživel na barki nekje na Jadranu."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Sin Luka je moj navdih'

Predsednik je spregovoril tudi o svoji družini – o Tanji, s katero sta skupaj že 31 let, a ne živita skupaj, in sinu Luku, za katerega pravi, da ga navdihuje. "Zdaj smo bolj povezani kot kdajkoli, verjetno zato, ker se jima zdaj več posvečam, sploh Luku. Za konec tedna in praznike smo vedno skupaj. Tanja je najpomembnejša oseba v mojem odraslem življenju. Imel sem srečo, da je pred tremi desetletji sprejela tak koncept, vem, da ji je bilo težko, a sprejela ga je. Jaz pa sem sčasoma zmanjšal svojo mero sebičnosti. Tako je Luka dobil dva dobra starša, in mislim, da je zdaj zadovoljen."

Na vprašanje, ali je Luka središče njegovega življenja, je odgovoril: "Vsekakor. Nikoli si nisem mislil, da mi bo sin, sploh ne tako zgodaj, postal vzor!" To pripisuje njegovi zrelosti. "On razume, da je odraščanje oblikovanje osebnosti. Svobodne, kreativne osebnosti. Jaz sem to doumel pozno." Poleg tega je zelo discipliniran. "On že zdaj ve tisto, kar jaz šele spoznavam – da sreča ne pride s sebičnostjo. Sin je tisti, ki me uči."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Borut javno in Borut zasebno

Kakšna pa je pravzaprav razlika med njegovim javnim in zasebnim življenjem? "V politiki sem potrpežljiv, zasebno sem nepotrpežljiv kot majhen otrok. V politiki sem nagnjen h kompromisom, zasebno pa sem zelo radikalen, grem do konca. V politiki me zanimajo drugi ljudje, zasebno sem v prvi vrsti pomemben jaz. Dolgo sem bil zelo sebičen, to se zdaj počasi spreminja," je priznal Pahor.

Na vprašanje, ali je rad predsednik države, pa je odgovoril: "Najbolj na svetu! Mama me je naučila, da človek ne more biti vse. Ali pametuješ o nečem ali pa nekaj storiš. Če bi samo pametoval, ne bi bil predsednik. Morda bi veljal za pametnega, verjetno pa ne bi bil predsednik. Ker sem, kakor pravijo, narcisoiden, ne pa pameten. Zato sem, kot bi rekla moja mama, izbral. Da bom predsednik. In zelo rad sem predsednik!"

Delavce povabil na kavo in čaj 

Predsednik Pahor, kot rečeno, obvlada družbene medije in na njih redno objavlja dogajanje iz zakulisja, pa tudi utrinke iz zasebnega življenja. S tem se želi približati ljudem, predvsem mladim. Danes je na kavo in čaj povabil delavce, ki urejajo ploščad pred Predsedniško palačo, o čemer je javnost prav tako obvestil s pomočjo družbenih medijev: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta gesta pa je pri njegovih sledilcih na Facebooku naletela na veliko odobravanje. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
03. 12. 2018 09.05
-1
Upam, da se z prijatelji ne bom potapljal kje v bližini. Težko je izvleči sidro izpod kamenja na 15 ali več metrih globine ...
slabogledam
02. 12. 2018 12.08
+3
Vse brišejo samo Pahorja ne.
Karantanija
01. 12. 2018 19.33
+11
Večina Slovencev sanja, kaj bodo jutri dali v lonec.
Think Pink
01. 12. 2018 19.27
+5
Naj saj ti sanje čimprej uresničijo
slabogledam
01. 12. 2018 17.54
+8
Pa umaknite ga že.
Čriček mali
01. 12. 2018 16.30
+14
Sanjam o tem, da boš sp*zdil iz politične scene... Jesen življenja bi preživela na barki nekje na Jadranu Bo šlo?
Boško1980
01. 12. 2018 15.20
+9
Ja na račun koga si in boš užival v starosti!???
Recenzor
01. 12. 2018 13.32
+12
Dragi predsednik (ne po moji volji niti po moji izbiri)! Ti sanjaš odkar si zaključil družbenoparazitsko šolanj. Drugi nimamo časa sanjat, pravzaprav niti ne moremo, ker imamp pred nosom nizke penzije, ki ste jih vi politiki požrli! Ti boš dobil pa še ekstra nagrado, ki ti bo omogočala nakup in vzdrževanje barćice, mi pa še bisikla ne bomo mogli goniti!
Transformerji
01. 12. 2018 13.13
+11
Fokus: število samomorov pri nas vedno bolj narašča. Pahor, te ni nič sram? Nimaš prav nobene pozitivne lastnosti???
Karantanija
01. 12. 2018 12.34
-2
Bravo, predsednik! Ne bi vsi prevzvišeni predsedniki povabili delavce na kavo! Pohvalno, lepa gesta!
Karantanija
01. 12. 2018 12.27
+2
OD KOD ŽELJE, NE "OD KJE", pisec besedila!
Lutra Lutra 1
30. 11. 2018 22.41
+24
Sanjamo o tem, da bo čimprej odšel nekam daleč na odprto morje, da ga ne bo potrebno več gledat!
ne rabimo predsednika
30. 11. 2018 22.10
+6
27% ga je izvolilo
etul
30. 11. 2018 22.37
-2
Nismo imel druge izbire,med slabimi je bil najboljsi
ne rabimo predsednika
01. 12. 2018 07.16
+7
Tudi to je možen odgovor. Ampak lahko bi se vprašal koliko slovencem je pravzaprav predsednik.
Karantanija
01. 12. 2018 12.31
+3
Vsem, tistim, ki so ga volili in tudi tistim, ki ga niso volili! Pa obračaj kakor hočeš!
slabogledam
30. 11. 2018 22.03
+21
Komot bi nastopal v oddaji KMETIJA.
ina5785
30. 11. 2018 21.49
+36
Naj se še naš predsednik vpraša kako bodo v penziji živeli tisti, ki imajo danes najnižjo zajamčeno plačo! On že ve da se bo prese.aval na barki, nekateri upokojenci in bodoči mnogi upokojenci, pa bodo na obroke crkavali. Kako ga ni sram? Vso delovno dobo ima v politiki in kaj konkretnega za dobrobit SLO naroda je naredil???? Gledal tajkunom skozi prste in skrbel le za lastno r.t!?
marveb
30. 11. 2018 21.45
+22
Super..ti sanjas drzava pa v k...Dej zbudi se raje in zacni kaj delat za svojo drzavo, pa kaksen pozitiven rezultat pokazi. Nisi bog ampak predsednik in ljudje od tebe to pricakujejo bolj kot bilokdaj!
kure bedne
30. 11. 2018 21.31
+30
Verjetno je nas veliko Slovencev, ki bi mu že danes plačali enosmerno karto za ladjo tja do južnega pola.
felix59 drugič
30. 11. 2018 21.26
+20
Težko si bo Borči kupil jadrnico s tistimi tremi jurji.
borec91
30. 11. 2018 21.21
+12
Postavili ga na prestol desnicarji
Anomis01
30. 11. 2018 21.20
+19
Človek, ki je Slovenijo spravil v krizo, najslabši predsednik vlade, bi moral biti odvržen na politični odpad, je bil izvoljen za predsednika republike in to 2x - unbelievable. Človk daje intervjuje vsem, vertno je pogoj, da je poleg objavljena slika.