Slovenija

Pahor za oprostitev, podjetje pa mariborskim dijakom pripravljeno plačati kazni

Maribor, 03. 03. 2021 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo dijakov II. gimnazije Maribor udeležil pogovora o aktualnih družbenopolitičnih razmerah ter tudi o globah in pozivih na sodišče, ki so jih prejeli nekateri dijaki. Pahor je izrazil željo, da bi našli pravno podlago za ustavitev postopka, s čimer bi pokazali razumevanje za stisko mladih. Medtem so iz mariborskega zobozdravstvenega podjetja sporočili, da so dijakom pripravljeni plačati kazni.

Protest mariborskih dijakov.
Protest mariborskih dijakov. FOTO: 24ur.com

Današnji pogovor, za katerega so se dogovorili v začetku februarja, je potekal v okviru dveh izbirnih šolskih dejavnosti, Aktivno državljanstvo in Ambasadorji Evropskega parlamenta, so sporočili iz predsednikovega urada. V iskrenem pogovoru so se dijaki s predsednikom Pahorjem pogovarjali o pristojnostih in odgovornostih predsednika republike, o aktualni domači in svetovni politiki ter o aktivnem državljanstvu mladih. Pahor in dijaki so se v pogovoru dotaknili tudi glob in pozivov na sodišče, ki so jih nekateri dijaki prejeli zaradi udeležbe na mirnem shodu, na katerem so želeli izraziti svojo željo po vrnitvi v šolske klopi.

Predsednik republike je dijakom pojasnil, da se v skladu s svojimi pristojnostmi ne sme vmešavati v odločitve samostojnih in neodvisnih institucij, vendar pa je izrazil željo, da bi – če je to mogoče – našli pravno podlago za ustavitev postopka in bi se na tak način pokazalo razumevanje za stisko mladih, hkrati pa to ne bi zmanjšalo pomena doslednega spoštovanja ukrepov, so navedli v uradu predsednika republike.

Podjetje ponudilo roko pomoči

Iz mariborskega zobozdravstvenega podjetja VBO pa so sporočili, da so pripravljeni najti vse dijake, ki so prejeli kazni in jim jih tudi poravnati. "VBO-jevci smo prepričani, da zdaj ni čas za razkol med ljudmi, ampak je čas, ko moramo stopiti skupaj in iz teh norih časov priti čim močnejši," so še dodali.

V pojdetju, ki ga vodita Vesna in Marko Kaloh, brat in svakinja poslanca SDS Dejana Kaloha so dodali, da so mladi v tem korona času prikrajšani za kakovostno šolanje in "razumeti jih je treba, ko na to opozorijo na trgu in na glas, četudi ob tem formalno prekršijo kakšen ukrep". Mladi so sedaj, v teh navsakdanjih časih bili na nek način primorani oblast prostiti, da jim omogči normalen pouk, so še pojasnili. 

"Prepričani smo, da bi policisti ustregli vsem formalnostim tudi tako, da bi dijakom predali zgolj opomine. Plačilna globa v višini 400 EUR, kar je več kot polovica slovenske minimalne plače, pa je za tako dejanje nedopustna. Sploh pa za dijake."

Opozorili so še, da je prav, da se ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa spoštujejo, "hkrati pa je prav, da še napej ostanemo ljudje"

Spomnimo

Nekateri mariborski dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so v prejšnjih dneh prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. V iniciativi Zahtevamo šolo zato napovedujejo skupinski upor proti takšnemu "ustrahovanju".

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom, ki je potekal 9. februarja na Trgu svobode, petim osebam po pošti poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne osebe pa so podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (585)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
04. 03. 2021 19.45
Pahor, v kolikor jih na sodišču obsodijo lahko vse pomilostiš, tudi tiste, ki so plačali kazen. Torej, stvar je precej enostavna. No, si boš to upal narediti Janši? Mislim da ne boš, te je premalo v glavi in hlačah. Torej, ne nakladaj ampak naredi.
Te vidim
04. 03. 2021 18.55
Ti nisi vreden počenega centa.
borjac
04. 03. 2021 09.41
+2
Pahor za oprostitev, podjetje pa mariborskim dijakom pripravljeno plačati kazni, nič plačevati kazni, kajti kazni nimajo pravne podlage, če plačaš priznaš legitimnost, kar pa se tiče Predsednika Pahorja, da si ne bi niti slučajno mislil, da je sedaj z enim komentarčkom končal in si opral roke, on mora vztrajati, vztrajati in vztrajati... dokler ne bodo tem otrokom kazni izbrisali, kajti ti dijaki so kulturno po pravilih, samo povedali, da hočejo v šolo, nikogar niso zmerjali, nikogar obtoževali ali preklinjali, torej Pahor tvoja Predsedniška dolžnost je, da zagrizeš in vztrajaš na izbrisu kazni, kajti če ne, se lahko vprašamo v kakšni državi sploh mi živimo, v diktaturi ki jo z svojo molčečnostjo podpira predsednik Pahor, tudi preko hrbtov mladoletnikov in njihovih pravic, še v Belorusiji ni bilo kaj takega slišati.
lookaaa
04. 03. 2021 08.53
+4
Nehrbtenicar se zopet oglasa, da malo vzdigne rajting! SRAMOTAAAA!!!!
natmat
03. 03. 2021 21.59
+5
Ko bi moral govorit in ukrepat si bil razumajoč in spraven,sedaj si se oglasil, vedar prepozno!!!Žal nimaš več zaupanja ljudstva razen od priliznjencev in pokvarjencev !!!
Zmaga Ukrajini ...
03. 03. 2021 21.50
+7
Nimamo več normalne policije kot jo imajo v evropskih državah. Namesto tega je postala REŽIMSKA MILICA!!!
krneki_123
03. 03. 2021 21.59
-5
Režimski levičarski trol. Pod enim drugim člankom te ni, tu ps trosiš bedarije in laži.😊
Petur
03. 03. 2021 21.50
+7
sekta z janezom hoce ostati nedotakljiva!potolci je treba vsakogar ki poskusa dvigovati glavo!bedno!
MladInPerspektiven
03. 03. 2021 21.49
+6
Ja lepo vidimo kakšen narod smo SLOVENCI. Za to bi morali demonstrirati in vstrajati dokler nebi odletel vse in en policist, ki je kazen napisal in vodilni ki so to zahtevali.
Zmaga Ukrajini ...
03. 03. 2021 21.45
+5
Zdi se mi zelo lepa gesta zobozdravstvenega podjetja, ... res pohvalno. Ampak žal v tem ne vidim rešitve problema. Ali je Koritnik plačal kazen zaradi nenošenja maske v zaprtem prostoru,... je Počivalšek plačal kazen za "pitje vode" v ptujski "zaprti" gostilni,... ali so vladniki ob sprehodu ob meji v gneči plačali kazen zaradi nenošenja mask,... pretepanje in preganjanje protestnikov ne izvaja državna policija, ampak navadna režimska milica!!! Tako umazane vlade Slovenija ni imela še nikoli v svoji zgodovini, čeprav je arestant že kdaj prej za sabo pustil pogorišče. Ampak tole SE MORA NEHATI. Od kje nekemu arestantu pravica, da narodu odvzame ustavno pravico do izvajanja neposredne demokracije, kar protesti nedvomno so? Od kje mu pravica, da je policijo spremenil v režimsko milico? Od kje mu pravica, da izdaja globe dijakom, ki hočejo v šolo, ker nočejo postati kot osnovnošolski Pojbič v parlamentu? Ali res lahko ukrepi zaradi epidemije pretehtajo temeljne vrednote naše države? Epidemija je nedvomno kriza, ki se dogaja po celem svetu. Potrebni so določeni ukrepi, tu ni dvoma. Ampak ali smo se res za to pripravljeni odpovedati demokraciji, človekovim pravicam in stopnji razvoja naše države, ki jo je do sedaj dosegla, ... in se zaradi epidemije vrniti nazaj v svinčene čase totalitarizma, v katere nas več kot očitno vodi nek nesposoben in zloben arestant? Smo res pripravljeni zavreči ves napredek?
anatomija
03. 03. 2021 21.40
+9
Pahor , bolje da utihneš . Ti najbolje veš kakšen okus ima rit od diktatorja zaradi katerega so otroci dobili kazni
štrekeljc
03. 03. 2021 21.32
+7
V primeru vandalskega razgrajanja mladoletnikov v Celju je vodja mestnega redarstva Matej Založnik izjavil, da "samo zbiranje mladine ni prekršek niti ni kaznivo". V Celju ni kaznivo, v Mariboru pa? In pri tem celjski mulci niso spoštovali Herr Flickove ure in niso nosili mask! Je finta morda v tem, da gre v Celju za otroke Janševih volivcev, v Mariboru pa ne? Ajde, novinarji, raziščite, koliko vabil na sodišče so poslali celjskim huliganom. Lahko delo boste imeli, kajti odgovor je nič!
mariborviola
03. 03. 2021 21.27
+5
Res pohvalno za zobozdravstveno podjetje, VELIKA sramota ZA DRZAVO da se spusti na tak oderuški nivo. Sram me je da živim v tako pokvarjeni državi
uporabnica portala
03. 03. 2021 21.46
+2
Sploh ne bi smela obstajati kartoteka za to dejanje dijakov, ampak bi se morali vsi postopki prekiniti in zbrisati.
uporabnica portala
03. 03. 2021 21.53
+4
Viola, ne strinjam se, da sploh teče kakršen koli postopek proti mariborskim dijakom in ti kot "mariborviola" bi moral to absolutno odločno in mirno zagovarjati. Kakšne kazni in sploh za kakšno dejanje, če gremo še bolj k izvoru in, zakaj? A, zato, ker je vlada prepozno in necelovito odreagirala na drugi val, katere posledico so čutili predvsem dijaki, če pustimo pokojne pri miru?!?
Nilič
03. 03. 2021 21.22
-9
Zobarji so kar naenkrat postali družbeno odgovorni? Kaj pa, če bi začeli s tem, da znižajo njihove cene za 60%, ker očitno z dobičkom nimajo težav.
Nana95
03. 03. 2021 21.20
+6
Bravo!! Še so dobri ljudje na svetu
Smešno
03. 03. 2021 21.14
+11
Naš Predsednik je vedno zelo razumevajoč za težave mladostnikov. Še pomnite kako je lepo pojasnil o težavah preživetja meseca s 3.002 EUR? Aleluja..
Andrej volk
03. 03. 2021 21.10
+7
V prvem letniku, leta 1988 sem nosil broško KO BOM VELIK BOM CARINIK NA KOLPI miličniki so me odpeljal na policijo in ne pretepli kot vola...in ni so me zlomil, še naprej sem jo nosil. Dijaki smo že v bivši Jugoslaviji bili uporniki. Janez pusti dijake na miru...niso metali granitnih kock...Kako vas ni sram, da se spravljale na otroke.... Še huje bo kot v bivši Jugoslaviji... Še hujša diktatura...
štrekeljc
03. 03. 2021 21.36
+2
No, to si si izmislil. Mogoče bi ti celo verjel, če bi napisal letnico 1978, pa še to težko, leta 88 pa jih zaradi priponke zanesljivo nisi dobil. Priprave na osamosvojitev so se začele že (vsaj) jeseni 1985 in prva je bila vključena ravno milica.
Z0r98xyw
03. 03. 2021 21.09
+5
Miško pojdi se raje kotalkat bo manj škode
Uporabnik1921539
03. 03. 2021 21.06
+7
Mi smo drzava kuku.Otroci hocejo v solo,predsednik isce pravne resitve,zobozdravnik-vsa cast mu,jih resuje....kriminslce migrante izpuscamo na prostost,namesto,da bi jih spakirali na mejo.nečivili lahko po dolenjskem delajo,kar hocejo,policaji pa lovino one unoge dijake iz zacetka zgidbe.Kuku prvi moz pa kuha 100 let stare zamere in nas vidi v propad
Defragment
03. 03. 2021 21.23
-2
Komaj sem prebral tale tvoj esperanto....se pa kar strinjam s tabo.
Zmaga Ukrajini ...
03. 03. 2021 21.48
+2
Migranti so vedno hvaležna arestantova tema, ker mu z njo vedno uspe preusmeriti pozornost ovc. No, pa saj res ni edini. Mnogo populisti samo omenijo migrante in za hillbillyje vsi problemi izpuhtijo. Najhujši problem so le še migranti.
xyxyxyxyxyxyxy
03. 03. 2021 21.03
+12
Raje naj pove na podlagi katerega ( ne janševega ) zakona so izstavili globe in pozive na sodišče mladoletne osebe. Janšev pudelj.
TolstojV
03. 03. 2021 21.03
+12
Janši se je zmešalo diktatura ga je tako zasvojila da je zgubil kompas ne brzda več svoje sle po absolutizmu in poveljevanju očitno vedno manj razume kaj je prav. Dijake oglobiti, ker so imeli pravico zahtevati odprtje šole je shizofreno in psihopatsko. Janša se vedno bolj oddaljuje od bistva demokracije in svobode izražanja misli državljanov zdaj celo od mladoletnikov!
Capone42
03. 03. 2021 21.07
+1