Slovenija

'Pahor je vstal od mrtvih'

Zagreb, 12. 11. 2012 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O slovenskih volitvah so poročali tudi nekateri tuji mediji, največ pozornosti pa so jim namenili Hrvati. Ocenili so, da Türk sicer ni slaba izbira za Hrvaško, a da bi verjetno Pahorju lahko uspelo, da bi otoplil odnose med državama.

Pri tiskovni agenciji Reuters so že v naslovu izpostavili, da je zmago v prvem krogu odnesel nekdanji slovenski premier Borut Pahor, v svojem prispevku pa so poleg volilnih rezultatov spomnili na dogajanje v času Pahorjeve vlade. Tudi številne druge tiskovne agencije so poročale o rezultatu volitev, na primer francoska tiskovna agencija AFP, ameriška tiskovna agencija AP, avstrijska tiskovna agencija APA, hrvaška tiskovna agencija Hina, beograjska tiskovna agencija Beta, nemška tiskovna agencija dpa in srbska tiskovna agencija Tanjug.

Med tujimi mediji so največ pozornosti našim volitvam sicer posvetili hrvaški mediji. Pri Jutarnjem listu so zapisali, da so predsedniške volitve v Sloveniji zelo pomembne, pa čeprav so politični analitiki predsedniško kampanjo označili kot dolgočasno. Ocenili so, da se bo v primeru Pahorjeve zmage na predsedniških volitvah politično življenje v državi spremenilo in dodali, da so letošnje volitve prava mala vojna slovenskega levo usmerjenega političnega telesa.

Hrvaški Večernji list Pahorja vidi kot predsednika, ki bi lahko otoplil odnose med Slovenijo in Hrvaško.
Hrvaški Večernji list Pahorja vidi kot predsednika, ki bi lahko otoplil odnose med Slovenijo in Hrvaško. FOTO: Aljoša Kravanja

"Nekdanji slovenski premier Borut Pahor je vstal od mrtvih," pa so zapisali pri hrvaškem Večernjem listu. Dodali so, da je prav neverjetno, kako so slovenske ankete vseskozi favorizirale aktualnega predsednika države in ocenili, da bo v drugem krogu favorit Pahor. Pri Danilu Türku kot edini način za zmago vidijo mobilizacijo tistih, ki se prvega kroga niso udeležili. "Čeprav Türk ni slaba izbira za Hrvaško, pa bi Pahor z zmago lahko otoplil odnose, ki so se z nastopom Janševe vlade ohladili," so zapisali pri Večernjem listu. "Ne nazadnje, tudi Slovenci so nenadoma v njem prepoznali pozitivnega politika, ki bi lahko razbil depresijo, ki sta jo povzročili težka gospodarska kriza in pokvarjeni odnosi s Hrvaško," so dodali.

Medtem so pri Indexu zapisali, da se pričakovanja Slovencev glede predsednika ne razlikujejo veliko od pričakovanj, ki jih imajo glede svojih političnih predstavnikov Hrvati. Po njihovih besedah si tako Slovenci želijo predsednika, ki je pošten in ne krade, hkrati pa ima možnost, da vlado usmeri na pravo pot. Tretjega predsedniškega kandidata Milana Zvera, ki je v prvem krogu zasedel zadnje mesto, so tuji mediji le bežno omenjali. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (386)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ira Sanctus
13. 11. 2012 21.37
+3
welcome back Borči!!! Naj živi in se razvija demokracija!!!!
emona123
13. 11. 2012 20.31
-2
kratkovidni
13. 11. 2012 11.35
+7
dobrodošel med živimi ,pahor...te že 100 let pogrešamo
Robin Gunner
13. 11. 2012 01.30
-2
fnovak: ko boste ekstremni levicarji po 70ih letih sposobni iti cez to kar so storili levicarji in desnicarji, vceraj se oglaste. mi se zavedamo da je bil referendum in da je vecina ali potrdila ali zavrnila dolocen zakon, ali zamenjala vlado in to spostujemo. nismo strankarski vojscaki ki bi brezglavo volili kar nam nekdo napise na roko. nase odlocitve stremijo k miru in skupnem sodelovanju za dobro naroda, kar pa turk, z podporo kucana in zokija ne predstavlja, in bi na dolgi rok ogrozalo celovitost te drzave in moznost drzavljanske vojne. mi desnicarji in levicarji pa raje izberemo mir, in sodelovanje, kot razdruzevanje ki ga pooseblja ekstremisticna levica!
fNovak
13. 11. 2012 12.06
+4
Tega niso storili levičarji in desničarji, ampak je storil Borut Pahor, levičar, socialdemokrat, prenovljeni komunist in član socialistične internacionale! Levica ni nikoli enotna, ker je levičar po definiciji individualist in misli s svojo glavo! Bravo Pahor, bravo Tuerk, bravo SD!
fNovak
13. 11. 2012 00.27
+0
Kako lahko desnica podpira človeka, ki je Hrvatom podaril Piranski zaliv? Človeka, ki je homoseksualnim želel pravico do družine? Človeka, ki je porazil velikega vodjo? Človeka, ki je kriv za krizo v Sloveniji?
Robin Gunner
13. 11. 2012 01.12
+1
zelo lepo, ker je kandidat turk z zokijem se hujsi in bi nas cakala le se drzavljanska vojna.
ljx
13. 11. 2012 00.01
-1
Dejstva zakaj majo desničarji tako rad Pahorja,zato ker je nesposoben! Če bi Pahor bil sposoben,bi bil še vedno Premier,Slovenija bi bila izven krize.Tako ko pa Pahor ni mogel biti premier,je z veliko fovšijo bremzu Jankoviča in tako omogočil ,da so se drugi Oportunisti prej dogovorili kot on,zato ga pa te tud podpirajo. In kaj je epilog,prazna nastopaštva z kvazi "Strici" iz ozadja,ne upa si pa niti enega imena omenit,pa to naj bi bil predsdnik,ki se bo "boril kot lev"? Bljak,dejte no,spet bo kje padu.
fNovak
12. 11. 2012 23.51
+5
Pošteni volilci vladajoče koalicije priznajte poraz in ne delajte Pahorju anti reklame! Če ste za Janeza, bodite za Janeza in se ne sprenevedajte, da ste za Boruta, ker združuje. Pahorjeva drža je drža anti-Janša- podpreti je ttreba stvari, ki so dobre za Slovenijo pa čeprav jo predlaga nasprotni tabor! To je nekaj, kar Janša nikoli ne bo znal!
ljx
12. 11. 2012 23.54
+2
Ja,ampak Van Rumpuy,Teta Merkla,Draghi,so tako JJ-jevi kot Borutovi Strici iz ozadja,očitno folk še vedno ne šteka.
nato_
12. 11. 2012 22.14
+6
Zdaj pa se bo začelo udrihat po Pahorju,.. Kučan, Hanžek, Jankovič...in 2. decembra bodo prišli tisti ljudje na volišča ki so za Türka pa niso prišli v 1. krogu, ker so se mogoče zanašali na javnomnenjske ankete... V Türkovem štabu že razmišljajo o drugačni taktiki!! Sedaj moramo še v večjem številu podpret Pahorja za predsednika vseh Slovencev. Ni še zmagal, vse se lahko obrne, to imejte v mislih! Zaposleni in mladi, gremo na volitve in podprimo to idejo, skupaj zmoremo več. To je prihodnost.
Robin Gunner
12. 11. 2012 23.30
+6
to bomo tud storil desnicarji skupaj z levicarji in podprl pahorja cloveka ki zdruzuje. ostale ekstremiste pa bomo poslali na smetisce zgodovine!
ljx
12. 11. 2012 23.56
-1
Ha ha ha ha,evo bom ekstremen,pazite v kaj vas bo to Borut združil,mogoče samo v nesrečo!
Robin Gunner
13. 11. 2012 00.06
+4
nesreca vseh teh let ste ekstremisti ki podpirate zokija, kucana in turka ki se nacrtno prizadevate za kolaps drzave in polnenje lastnih zepov!
KlubPravilnoPretepenihŽena
12. 11. 2012 21.58
-1
pahor je že tolikokrat povedal eno in isto zgodbo, da bo kmalu začel peti kot pavarotti ...sooo whaaaaat !
rambek
12. 11. 2012 16.43
+4
Odeležba je realna . Praktično ljudje nikomer ne zaupajo kajti vedo ,da se ne bo nič spremenilo še slabše bo in ti kandidati so že zafurali slovenijo ,kako še upajo sploh kandidirat !
luckyss
12. 11. 2012 17.25
+1
Udeležba bi bila še za 50% manjša. če ne bi bila ravno Martinova nedelja... ............"Žena, grem volit , pridem zjutraj "....
Grmicek
12. 11. 2012 16.32
-1
Jah jaz tukaj neki ne razumem. Oziroma nekaj je zelo narobe v naši deželici. Da se razumemo - nimam nič proti Pahorju, oziroma se mi celo zdi da je eden redkih naših politikov ki nima prav veliko afer in aferic. Ampak, kot prvo : vodil je vlado in so ga predčasno odstavili, drugič: odstavili so ga tudi kot predsednika stranke. In zdaj ga bomo za njegove neuspehe nagradili da bo predsednik države. Ali se samo meni zdi to malo čudno, ali je to pač Slovenska folklora??
BURGA
12. 11. 2012 16.44
+3
Volilci so sedaj ugotovili, da so se takrat motili, ko so zrušili Pahorjevo vlado. Sedaj vedo, da je bil kriv Janez Janša in se zavedajo, da bi nam bilo sedaj dosti lažje, če nebi zrušili tistih reform. Pa vidijo tudi to, da Janša ni uresničil nič od tistih ukrepov 10+100, ki naj bi rešili Slovenijo.
MICLA
13. 11. 2012 08.55
drugega pa si ti nori slovenci ne zaslužijo hlapci so bili in hlapci bodo ostali
macro
12. 11. 2012 15.51
+1
upam da bo sedaj lahko s svojimi 3 tisočaki preživel..ker kot predsedniku bo imel še več obveznosti...
usi-glih
12. 11. 2012 15.46
-2
Auuuuuuuuuu belouške kako boli ajajajajajaj
TRUMPP
12. 11. 2012 15.44
+2
Pa on pred dobrih 2000 leti je tudi vsal od mrtvih. Kakšna slučajnost?
p3000l
12. 11. 2012 15.23
-9
Ali mi lahko kdo pojasni po alinejah za KAJ TOČNO se zavzema Pahor, da vem zakaj ga volit? Razen to, da je vsem na zavodu za zaposlovanje pokazal kako enostavno se da dobiti službo v današnjem času in v Sloveniji na sploh. Pa da si je še kot otrok želel biti predsednik Slovenije... zanima me kje je potem bila Yugoslavija in na kateri zakon nasledstva o arbitraži se torej misli zglaševat v bodoče? Uspela sem doumet iz VSEH soočenj, da bo povezal in povezal in še enkrat povezal z obilico kesanja za nazaj in upanja ter prizadevanja za naprej naš ubogi razdeljen narod. ( razdeljen pa med tiste ki trenutno imajo za jest in tiste ki nimajo) Ni pa odgovoril na KDAJ, KJE, KAKO razen to da je ZDAJ pravi čas. Zdaj je pravi čas je rekel na prvem soocenju in na zadnjem vmes je pa kolikor vem pleskal, sadil rožice, jahal konja, igral nogomet in košarko itd. Ni tudi dal ogovora kaj bo počel, če ne bo izvoljen... razen to da je trdno prepričan da bo izvoljen. (Saj tudi letalo na National Geographic, ko strmoglavi pa so vsi mrtvi so tudi vsi bili vključno s pilotom prepričani kako ne bodo umrli. Mar ne? In tako dalje. (Še ko sem bil... Še kot otrok... in bla bla bla pravljice in pravljice in nič konkretnega sama preteklost) Torej dajte mi prosim KONKRETNE odgovore KAJ TOČNO BO NAREDIL, ker do sedaj je menjal svoj položaj bol kot kakšna porno zvezda. Rada bi vedela KAJ BOM PRIDOBILA, če ga obkrožim. Škoda, da je Dr. Zver izpadel. Glede Dr. Türka me pa zanima... v katero stranko spada? Katere stranke je član?
BURGA
12. 11. 2012 15.38
-7
Ko sem prebral tvoj komentar, sem še bolj prepričan, da bom volil Tuereka, ki ni član nobene stranke je pa levičar, tako kot sem jaz. Pomembno je, da smo se znebili klerikalca Zvera in RKC.
Purgatory
12. 11. 2012 15.21
+0
Po meso k mesarju Pahorju, ko izgubi volitve ! Ertlu pa še eno priznanje !
BURGA
12. 11. 2012 15.15
+2
Tuji mediji kandidata konzervativcev Milana Zvera skoraj niso omenili. Normalno. Ob nizki udeležbi se je izkazalo, da so še tisti volilci desnice, ki so prišli na volitve, glasovali za levičarskega kandidata Boruta Pahorja. Tako bomo v drugem krogu videli le spopad na levici. Veseli me, da tudi desni volilci ugotavljajo, da nas konzervativna politika Janeza Janše in RKC pelje v pogubo. Pomembno je, da sta oba kandidata proti slabi banki in komisiji za upravljanje z državnim premoženjem. Čimprej moramo še na volitve, da izvolimo novo levo vlado.
HujUsrajini
12. 11. 2012 15.24
+15
Turku se gre samo, da vlada pade in nasprotuje vsemu po spisku. Borut pa ni res proti vsemu kar predlaga vlada JJ in je pripravljen dobre stvari podpret. Me pa veseli, da tudi levi volivci ugotavljajo, da nas nazadnjaška politika CK ZKS MURGLE pelje v pogubo.
usi-glih
12. 11. 2012 15.46
+2
najbolj nazadnjaška doktrine prihaja iz CK ZK SDS-a
BURGA
12. 11. 2012 15.48
+0
Problem je da vlada JJ ne predlaga nobenih dobrih stvari. Še malo pa nas bo spravila na beraško palico. CK ZKS MURGLE pa nam je vpogubo mnogo manj kot CK ZA OLTARJEM. v Vatikanu.
mamica55***
12. 11. 2012 15.07
+1
tle zraven berem: tureka potopila nizka volilna udeležba, ja sevede on se je utopil v svoji sluzi !
HujUsrajini
12. 11. 2012 15.09
+4
In zakaj naj bi tisti, ki niso šli volit, volili ravno njega?! Egocentrik!
SpiD3rSI
12. 11. 2012 15.10
+8
D3LIJA
12. 11. 2012 15.13
+3
spider usi smo enakovredni...tud smrkci :D
mamica55***
12. 11. 2012 15.24
+0
spid jst pa nobenga ne sovražim, le svoje mnenje povem !
SpiD3rSI
13. 11. 2012 08.55
+2
mami55 to je blo misleno po zmrdi, ki use sovrazi .... smrkci so zame legende lp
mogerad
12. 11. 2012 15.06
+1
kako bo tjurek preživel sedaj ko bo zgubu mandat ker nima nič prišparanega al bo šel vprašat kakšnega bivšega delavca vegrada?
HujUsrajini
12. 11. 2012 15.06
+2
Tako, še naprej, vse do dokončne zmage in poraza udbaškega kaviar aristokrata!