Slovenija

Pahor na podelitvi: 'Bivši predsednik pogreša dobre stare čase'

Ljubljana/Rim, 30. 05. 2023 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
266

Naš kolesarski as in zmagovalec prestižne dirke po Italiji, Primož Roglič, je zmagovalni pokal pred rimskim Kolesejem dobil iz rok italijanskega predsednika Mattarelle. Ga je pa v Rimu pozdravil tudi bivši predsednik države Borut Pahor, ki je ravno ta dan bil na zasebnem obisku pri Mattarelli, kar je odlično sovpadalo s podelitvijo. Aktualna predsednica Nataša Pirc Musar na podelitev ni bila povabljena, kar so mnogi hitro označili za nenaklonjenost italijanske vlade aktualni vladi. Politični komentator miri, da temu ni tako, Pahorjevo udeležbo na zaključni ceremoniji pa označuje za "iskanje pozornosti".

V nedeljo, ko je naš kolesarski as Primož Roglič prikolesaril pred rimski Kolosej in postal tudi uradno zmagovalec 106. dirke po Italiji, ga je v središču italijanske prestolnice pričakala množica ljubiteljev kolesarstva. Seveda tam ni bilo toliko slovenskih navijačev, kolikor jih je Roglo spodbujalo na njegovem neverjetnem vzponu na Svete Višarje, kjer je po sijajni predstavi oblekel rožnato majico vodilnega, ga je pa v ciljni areni pričakal ogromen pokal, ki mu ga je izročil italijanski predsednik Sergio Mattarella

Na fotografiji italijanski predsednik Sergio Mattarella (drugi z desne), levo od njega je italijanski poslovnež Urbano Cairo, skrajno levo na fotografiji pa župan Rima Roberto Gualtieri.
Na fotografiji italijanski predsednik Sergio Mattarella (drugi z desne), levo od njega je italijanski poslovnež Urbano Cairo, skrajno levo na fotografiji pa župan Rima Roberto Gualtieri. FOTO: AP

Medtem ko med podeljevalci odličij ni bilo slovenske predsednice Nataše Pirc Musar, saj vabila na podelitev s strani organizatorjev ni prejela, pa se je ob boku Mattarelle smukal bivši predsednik države Borut Pahor. Ta je pozneje na svojih družbenih omrežjih objavil tudi fotografijo objema z Rogličem in pod njo zapisal: "Neverjeten objem, neverjeten občutek."

Bivši predsednik Pahor je goreč športni navdušenec, v času svojega predsedovanja pa je pogosto navijal in spodbujal športnike na tekmah. Tudi podelitev se je rad udeleževal. A so mnogi ob objavi fotografije iz Rima zmajali z glavo, češ da bi morala biti na njegovem mestu aktualna predsednica države in ne njen predhodnik, spet drugi pa so v tem videli politično sporočilo Italije Sloveniji, češ da naša zahodna soseda ni naklonjena aktualni vladi. Pa je temu res tako?

Pirc Musarjeva uradnega povabila ni dobila

Vprašanje, ali je bila predsednica države povabljena na podelitev nagrad v Rim, smo naslovili na njen urad, od koder so nam sporočili, da vabila organizatorjev niso prejeli, so pa poudarili, da je bila predsednica republike med 19. in 22. majem na obisku v italijanski republiki, kjer se je sestala s predsednikom Mattarello in drugimi najvišji predstavniki italijanske države ter opravila številna vsebinska dvostranska srečanja. Na vprašanje, kako komentirajo udeležbo Pahorja na podelitvi, pa so pomenljivo odgovorili: "Predsednica republike je zvesta navijačica vseh slovenskih športnic in športnikov ter se redno udeležuje različnih športnih prireditev. Pri tem pa se drži načela, da morajo biti na teh dogodkih v ospredju športnice in športniki. Včeraj je bil zgodovinski dan za Primoža Rogliča in slovenski šport, zato je prav, da je pozornost namenjena njemu. Kako postopati na takšnih dogodkih in primerno obeležiti posamezen športni uspeh je seveda presoja vsakega posameznika."

Množice navijačev spodbujajo Rogliča na predzadnji etapi dirke po Italiji.
Množice navijačev spodbujajo Rogliča na predzadnji etapi dirke po Italiji. FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor na zasebnem obisku

V pisarni bivšega predsednika so nam pojasnili, da se je Pahor na povabilo predsednika Mattarelle zasebno srečal z njim na Kvirinalu, po tem pa sta se skupaj udeležila zaključnih slovesnosti Giro d'Italia, kjer je italijanski predsednik Rogliču vročil pokal. "Na pobudo predsednika Mattarelle sta se v luči osebnega prijateljstva za srečanje dogovorila pred tednom dni," pojasnjujejo in dodajajo, da ni šlo za uradno srečanje, saj bivši predsednik republike ni funkcionar in uradno ne predstavlja države, torej se je v Rimu mudil zasebno. "Gre za eno od srečanj, ki ohranjajo prijateljske stike, kot je bilo npr. v februarju s predsednikom Zvezne republike Nemčije Frankom-Walterjem Steinmeierjem," še pojasnjujejo.

Pengov Bitenc: Pahorjev obisk vidim kot odtegnitveni sindrom

O tem, ali sta bila Pahorjev obisk in udeležba na podelitvi primerna in ali bi bilo med podeljevalci primernejše mesto za aktualno predsednico države, smo povprašali strokovnjakinjo za poslovni protokol Ksenijo Benedetti in političnega komentatorja Aljaža Pengova Bitenca."Ta Pahorjev obisk vidim kot odtegnitveni sindrom. Bivši predsednik pogreša dobre stare čase, ko je vsepovsod, kamor je šel, padla rdeča preproga," pravi Pengov Bitenc. "Vsekakor pa ne vidim, da bi to kakor koli vplivalo na slovensko-italijanske odnose," opozarja. Kot pravi, je bila predsednica pred nekaj dnevi na uradnem obisku v Rimu, ta njen obisk pa je zagotovo bolj pomemben kot to, da se vse več politikov kiti s športnimi uspehi naših športnikov, za katere pa je naša politika vedno naredila bore malo. "Skoraj vedno v takšnih primerih to več pove o Pahorju kot o kom drugem. Mattarella pa je prevelik gospod, da bi zavrnil Pahorjev obisk."

Pahor je oktobra lani Rogliču podelil posebno državno odlikovanje zlati red za zasluge, in sicer zaradi izjemnih športnih dosežkov, uveljavljanja Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdiha, ki ga s svojim značajem vliva ljudem.
Pahor je oktobra lani Rogliču podelil posebno državno odlikovanje zlati red za zasluge, in sicer zaradi izjemnih športnih dosežkov, uveljavljanja Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdiha, ki ga s svojim značajem vliva ljudem. FOTO: Luka Kotnik

Pengov Bitenc sicer v Pahorjevem obisku ne vidi posebnih težav in opozarja, da to, da je bil na podelitvi nagrade Rogliču Pahor in ne Pirc Musarjeva, nikakor ne odraža odnosa Italije do Slovenije oziroma do slovenske predsednice. "Pahor ni tukaj nikomur škodoval, kar je v današnjem času že veliko," pravi, se pa močno strinja z izjavo urada predsednice države, da morajo biti na teh dogodkih v ospredju športnice in športniki. 

Benedettijeva: Glede zasebnih obiskov je pravil zelo malo

Benedettijeva pa pojasnjuje, "da vsaka država svoja protokolarna pravila ureja po svoje, kadar gre za zasebni obisk, pa je pravil zelo malo ali pa jih sploh ni. Predsednik italijanske republike lahko torej na tak obisk k sebi povabi kogar želi, tudi nekdanjega predsednika Republike Slovenije. To je njegova odločitev." 

"Zakaj ob dogodku, na katerem je legendarni Primož Roglič slavil pomembno zmago, ni povabil aktualne predsednice, je vprašanje za italijanskega predsednika," še dodaja strokovnjakinja za poslovni protokol. 

O tem smo povprašali tudi urad italijanskega predsednika Mattarelle, a na njihove odgovore še čakamo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
31. 05. 2023 08.51
-2
Pahor je bil slab predsednik, stavil je le na svojo všečnost!! Nikoli se ni oglasil, ko bi moral in vedno je butal neumnosti, ko bi moral biti tiho!! Janezov lakaj!! In imel je veliko vlogo pri TEŠ!! Pa so pometli pod preprogo, no morda je moral zato tako ubogati janeza. . ..in kakšen ustavne sodnike je privlekel... posebno zadnjega.... takega narcisoidnega brezhrbteničerja si res ne želim več!!
Stane Adami?
31. 05. 2023 08.33
+1
Bil je dober predsednik, čleprav ni bil moje politične opcije. Sedaj pa smo dobili OLIGARHINJO, obogatela na čuden način, ima pa podporo tovariša Kučana zato je zmagala. Ženska brez časti, če mene vprašate. kako je bilo z Rdečim križem, kako je 70.000 evrov vzela iz RTV. Tipična predstavnica rdečih tovarišev.
serumresnice
30. 05. 2023 21.55
+3
Pahor je Rogliču na kolesu gume orisal in ketno namazal!
MrNurmic .
30. 05. 2023 21.04
+0
verjamem da pogreša stare čase,ko sta s prijateljem Janšo plesala kolo po Jugoslaviji in slavila Tita
son?ek11
31. 05. 2023 08.52
+1
To, da je slavil Tita, je edina pozitivna stvar na pahorju!!
Betuul
30. 05. 2023 20.52
+0
Takoj nazaj! Pa kot tja okol hodite?
123soba
30. 05. 2023 20.39
+3
Kmalu bomo spoznali da je bil precej boljši od sedanje...
robespierre16
30. 05. 2023 19.41
-3
Prvo vprašanje, ki se mi je porodilo ob temu članku, pa verjetno me sam meni, je.....kdo je al pa še bo plačal tole potovanje Brezjajčnega....če si ga je sam...so mu očitno kar dobro zvišal plačo...glede na to, da je še pred par leti nazaj jokal da s predsedniško plačo ne more preživet...če smo mu pa tole spet plačali mi...pa lahk rečem sam tole....draga moja raja, vi sam obiskujte dobrodelne koncerte.....😂😂😂😂😂😂
Betuul
30. 05. 2023 19.23
+4
predsednik Borko 🗽! Pridite nazaj! Slo sploh ne diha prav! Kot da je brez pljuč
Rudolf Maister
30. 05. 2023 19.02
+2
Pahor opravi z tole čorbo na levi z levo roko
User300173
30. 05. 2023 18.52
+0
Je imel obute bele superge kot včeraj v tej obleki, ali si je obul čevlje?
Nace Štremljasti
30. 05. 2023 18.57
+3
ne damo bele superge,omel je tudi bele štunfe,trenirko mot ženin z jesenic
nur-amrabar
30. 05. 2023 18.45
+4
pohi kušn se v rt!
jahta
30. 05. 2023 18.38
+2
Oh,oh ,oh...kakšno postavljanje v prvo vrsto...a ne bi bilo nič drugače z Nataško in njenim MUSARJEM...ŽAL!
igy02
30. 05. 2023 18.35
+2
Pengov Bitenc posluje samo z državo. Poglejte si erar. In on je "neodvisen politični" analitik. Svašta, bi rekli na Jugu.
crni jezdec
30. 05. 2023 18.17
+5
ta kekec pogresa samo placo in kosilo za 3,5€
Slava b
30. 05. 2023 18.05
+1
Bil je in je narejeno prijazen ni naraven.Zelo samovsecen.Za gospoda z veliko začetnico mora biti manj vsiljiv.
G. Papež
30. 05. 2023 17.58
+2
Pahor vsaj težav ne dela in se vtikuje v pereče teme. Kučan pa to počne ves čas, pa je ok.
nur-amrabar
30. 05. 2023 18.46
-2
G. Papež
30. 05. 2023 19.05
-1
Brakedirt
30. 05. 2023 17.54
+0
kako se partijci vedno rinejo nekam zraven
Anion6anion
30. 05. 2023 17.46
-2
Barbika Mars v penzijo. Da te ne vidim več.
kuncci1
30. 05. 2023 17.43
+2
Narcisoiden bivši….. bljak!
Apoteka
30. 05. 2023 17.32
+4
Zanimivo do kam lahko prileze nesposobnež širokega spektra.
Kollerik
31. 05. 2023 10.14