Slovenija

Pahor namerava redne parlamentarne volitve razpisati za 24. april

Ljubljana, 05. 11. 2021 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.H., STA, M.P.
Komentarji
349

Predsednik republike Borut Pahor je zaključil posvetovanja z vodji poslanskih skupin v državnem zboru in se po posvetovanjih odločil, da bo februarja podpisal akt o razpisu rednih volitev v DZ, v katerem bo kot dan glasovanja določil prvi možen datum 24. april 2022. Še vedno se sicer vrstijo tudi pozivi k predčasnim volitvam, h katerim pozivajo številne politične stranke in že več mesecev tudi protestniki na ulicah. Na odločitev Pahorja se že vrstijo številni odzivi, datum volitev večinoma pozdravljajo.

Pahor je danes po pogovorih z vodji poslanskih skupin DeSUS, italijanske in madžarske narodne skupnosti ter LMŠ, zaključil posvetovanja v državnem zboru, kjer se je v zadnjih dneh ločeno srečal z vodji vseh poslanskih skupin.  

Tovrstna posvetovanja je tokrat opravil že drugič, v njegovem kabinetu pa pojasnjujejo, da se je na ta način želel zahvaliti vodjem poslanskih skupin za dosedanje sodelovanje pri oblikovanju predlogov kandidatur, ki jih predsednik republike predlaga v izvolitev državnemu zboru.

Pahor ne pričakuje, da bi na potek volitev vplivala epidemija covida-19.
Pahor ne pričakuje, da bi na potek volitev vplivala epidemija covida-19. FOTO: Miro Majcen

Pahor je v poznejši izjavi za medije pojasnil, da mu zakon omogoča, da volitve razpiše na nedeljo med 24. aprilom in 5. junijem. Da izbere prvi možni datum, pa se je odločil zato, ker meseca pred volitvami ne prekinjajo počitnice, kot bi se to zgodilo, če bi bile volitve v maju.

Sicer pa je predsednik republike dejal, da se mu zdi prav, da ni odlašal z odločitvijo o tem, kdaj bodo volitve. Zdi se mu namreč prav, da vsi vedo, kdaj bodo volitve. Tako lahko zdaj državni zbor lažje predvidi svoje obveznosti in način dela, upa pa, da je z zgodnjo odločitvijo pripomogel tudi vladi, da bo lažje načrtovala delo. Obenem pa Pahor tudi ocenjuje, "da si je velik del javnosti želel slišati, kdaj bodo redne volitve, če ne bo prej predčasnih".

Kot je še dejal, je velika večina vodij poslanskih skupin njegovo odločitev sprejela z razumevanjem. Odlok o razpisu bo torej podpisal sredi februarja, ko bodo v odloku določeni tudi natančni roki glede volilnih opravil.

Pahor sicer ne pričakuje, da bi na potek volitev vplivala epidemija covida-19.

Vrstijo se odzivi

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je ob odločitvi predsednika držav dejal, da "vsak dan, ko odlašamo z volitvami, ko ta vlada ne prepusti upravljanja epidemije epidemiologom, je dan, ko gremo v finančno in zdravstveno katastrofo". Datum je sicer za stranko sprejemljiv. Ob tem je ob morebitnih pomislekih, da bi lahko bila volilna udeležba na predlagan datum zaradi bližajočih se praznikov nižja, Golubovć poudarja, da tudi 11. julija čas poletnih dopustov ni zaustavil ljudi, ki so na referendumu zavrnili predlog novele zakona o vodah.

Hkrati je Golubović izpostavil še, da je država v izredno resni situaciji, ko se nam "pred očmi zaradi te vlade sesuva zdravstveni sistem, pa tudi javne finance niso v dobrem stanju". Ob tem je vladi očital, da je samo v letih 2020 in 2021 naredila 7,5 milijarde minusa v javnih blagajnah. Zato bi volitve po njegovih besedah morale biti prej, že v nedeljo. Vlado je tudi pozval, da upravljanje epidemije prepusti stroki, v prvi vrsti epidemiologom.

Brane Golubović
Brane Golubović FOTO: Damjan Žibert

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je odločitev, da bodo državnozborske volitve prihodnje leto na prvi možni datum, pozdravil. Pravi, da je to edina prava odločitev.

Pahorjevo odločitev je komentiral tudi vodja poslancev SD Matjaž Han, ki poudarja, da je Pahor napovedal le razpis volitev na prvi možen datum, kar da ne izključuje možnosti predčasnih volitev. Ključ do teh je v rokah koalicije in posameznikov, ki podpirajo vlado, meni.

Tudi v SD so se v okviru posvetovanj Pahorja s poslanskimi skupinami pogovarjali o možnem datumu volitev, je še pojasnil Han. Pahor je na posvetu dejal, da nima nobenega razloga, da ne bi parlamentarnih volitev razpisal na prvi možen datum. Ali je Pahor izbral prvi možen datum, ker je nezadovoljen z delovanjem sedanje vlade, pa je po besedah Hana treba vprašati Pahorja.

Da bi bližina prvomajskih praznikov morda vplivala na udeležbo na volitvah, vodja poslancev, tako kot že prej Golubović, ne verjame. Kot je pojasnil, so bili tudi ob referendumu o vodah podobni pomisleki, a je bila volilna udeležba dobra. "Mislim, da je ta vlada nakopičila toliko problemov v tej državi, da kadarkoli bodo volitve, bodo ljudje šli na volitve in je naša dolžnost, da jih k temu tudi pozovemo," je še prepričan Han.

Za SAB datum parlamentarnih volitev pričakovan, a še vedno si prizadevajo za predčasne volitve

Za stranko SAB je 24. april pričakovan, je povedala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Kot je pojasnila, je tudi sama na pogovoru pri Pahorju o možnih kandidatih za ustavnega sodnika izrazila pričakovanje stranke SAB, da bi bil za parlamentarne volitve izbran omenjeni datum. Takrat je po njenih besedah Pahor potrdil, da se k temu nagiba tudi sam. V SAB tako ocenjujejo, da je to korektna izbira, saj da ni razloga, da bi z volitvami čakali.

Kljub temu pa menijo, da bi bile najustreznejše predčasne volitve, ki bi vsaj malo omilile situacijo v državi, ljudem pa dale upanje, da bo kmalu drugače. Tudi zato je Kociprova prepričana, da bodo ne glede na bližino prvomajskih praznikov volivci spoznali, da je nujno, da se volitev udeležijo in oddajo svoj glas.

Na pogovoru pri Pahorju je tudi Kociprova izrazila pričakovanje SAB, da bi bil za parlamentarne volitve izbran omenjeni datum.
Na pogovoru pri Pahorju je tudi Kociprova izrazila pričakovanje SAB, da bi bil za parlamentarne volitve izbran omenjeni datum. FOTO: Damjan Žibert

Stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) sicer po besedah Kociprove redno sodelujejo in se dogovarjajo o vsem potrebnem. Vsaka stranka pa je samostojna in se bo volivcem poskušala predstaviti s specifičnim delom lastnega programa, a bodo hkrati poskrbeli, da se bodo te vsebine medsebojno dopolnjevale, je zatrdila Kociprova.

O sodelovanju z zdajšnjim predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem in morebitno novonastalo stranko pa je Kociprova poudarila, da je problem v tem, da Zorčiča na funkciji predsednika državnega zbora vzdržuje opozicija, hkrati pa ne vedo, ali sam trenutno podpira opozicijo ali koalicijo.

Prvak vladne stranke NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin je ocenil, da je datum volitev odličen. V stranki ob tem poudarjajo, da so osredotočeni na to, da do konca mandata korektno izpeljejo zastavljene projekte. Do konca mandata želijo tako zamejiti tudi epidemijo in "v teh zahtevnih časih za Slovenijo narediti čim več", so sporočili.

Jelinčič bi si želel poznejših volitev

24. april za volilno nedeljo "ni najbolj posrečena izbira".
24. april za volilno nedeljo "ni najbolj posrečena izbira". FOTO: Damjan Žibert

Prvak SNS Zmago Jelinčič je ocenil, da bi bilo bolje, če bi bile naslednje redne parlamentarne volitve pozneje. Dejal je namreč, da 24. april za volilno nedeljo "ni najbolj posrečena izbira". Pahorju je predlagal, naj volitve premakne na kasnejši čas, tudi zaradi okoliščin, povezanih z epidemijo covida-19, saj bi bilo topleje.

Poleg epidemioloških razmer je dejal tudi, da bi bili ljudje "bolj umirjeni, saj bi bili vmes prvomajski prazniki". "A Pahor se je odločil, da bodo volitve čim prej, da bo imel mir," je ob tem ocenil prvak opozicijske SNS.

Ob tem je izpostavil, da je izbira volilnega datuma znotraj okvirov, ki jih podaja zakonodaja, pristojnost predsednika republike. V SNS bodo sicer tudi 24. aprila na volitve pripravljeni. Glede možnosti predčasnih volitev pa meni, da bi bile kot slepo črevo, saj bi jih imeli le nekaj tednov pred rednimi.

Zakon o volitvah v državni zbor

Splošne volitve v državni zbor so lahko redne ali predčasne. Redne volitve si sledijo na štiri leta, predčasne volitve pa se opravijo, če se državni zbor razpusti pred potekom štiriletne mandatne dobe.

Zadnje parlamentarne volitve, ki so bile sicer predčasne, so bile 3. junija 2018.

Splošne volitve razpiše predsednik republike. V aktu o razpisu volitev se določi dan razpisa volitev in dan glasovanja, ki mora biti nedelja ali drug dela prost dan.

Redne volitve se razpišejo najprej 135 dni in najkasneje 75 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

filter
06. 11. 2021 14.39
+1
Ja, sedaj mi je pa jasno, zakaj je IJS g. Cizelj in še nekateri, povedal, da bo virus oz. Covid izvedel marca 2022.
rajko povše
06. 11. 2021 10.31
-1
User300173
06. 11. 2021 09.36
+1
Ne vem kdo je bolj pokvarjen, sociopat ali narcis?
Rde?a pesa in hren
05. 11. 2021 21.34
+1
JJ je spet vse peljal lulat po domače, skupaj s svojim pomočnikom Darthom Vaderjem... izbral je srednjo pot, zmanjšal potrebo po predčasnih volitvah, do takrat pa ocenjuje, da bo še dokončal svoje zlobno početje in poslanstvo... sam mislim, da ta možakar vladnih poslopij ne bo več nikoli v svoji poltiični karijeri videl...
Oknaj 4
05. 11. 2021 20.07
+1
Takega predsednika še nismo imeli. Zna z levico in desnico
Zivetihocemsvoboden
05. 11. 2021 20.02
+1
Bljak....v vsakem primeru se bo represija in ustrahovanje nad folkom nadaljevalo radi usiljevanja kvazicepiv bljak vlada bljak podkupljena farmakomafija
asgard
05. 11. 2021 19.47
-2
Se pravi rajanje po lj do aprila. Dejte raje na maj de bodo vsaj se aprila xobro oprani jenularcki
rajko povše
05. 11. 2021 19.32
+0
Garač...zdaj si naj malo odpočije. Pahor je garač
rdeča petokraka
05. 11. 2021 18.30
+2
""Pahor namerava redne parlamentarne volitve razpisati za 24. april "" Moral bi že prej razpisati ker ljudstvo teh klovnov ne podpira ! ! ! Sicer pa Pahorja tudi ljudje ne podpirajo več. Noriški kralj !
pekoči paradižnik
05. 11. 2021 18.07
+3
Smrt janšizmu in korupciji,.... svoboda narodu.
sinhron
05. 11. 2021 17.46
+2
Tako so mu svetovali iz SDS da bi utišali opozicijo , ki zahteva razpustitev parlamenta in izredne volitve , ker ta vlada in njeni ministri ne obvladujejo epidemije in delajo afero za afero , ne spoštujejo ustave ne zakonov , vse temelji na korupciji in anarhiji !
SLObunkeljn
05. 11. 2021 16.02
+4
Zanimiv datum! Upajo, da bo večina volivcev na prvomajskih počitnicah 🤣 a pozabljajo na trume predčasnih volivcev na referendumu o vodah. 🤣🤣🤣
13klu?
05. 11. 2021 15.36
-1
Čimprej tem bolje. Dovolj so že naredili škode in sramote državi
St. Gallen
05. 11. 2021 20.05
+1
Jure Slanovic
05. 11. 2021 15.23
+6
Zakaj pa ne takoj???Saj nisi sposoben razpustiti parlamenta in raspisati predcasnih volitev, ker imas prevec masla na glavi tako kot tvoji zvesti in pokvarjeni ministri do obisti!!!Fajn bo imet polepsan god 24.aprila hahahaha prva liga......TAKOJ DOL S TO POKVARJENO "VLADO"!!!
puspan
05. 11. 2021 15.35
-2
Ti bom pa jaz TAKOJ dal odgovor. Volitve aprila ste že sedaj izgubili. Si sedaj zadovoljen?
JOCR1255
05. 11. 2021 17.00
-3
Naj zivi pokvarjena vlada do bridkega konca in nikdar več domobranstva v Sloveniji. Slovenclni adijo
puspan
05. 11. 2021 17.26
+2
Katera vlada bo uradovala v Sloveniji, je izključno v rokah slovenskih volivcev in prav nikogar drugega.
ho?emVšolo
05. 11. 2021 14.59
-1
Je kdo že mislimi na volitve. Kdor ne bo izpolnjeval PCT ne bo mogel volit. In verjamem, da bo JJ imel na volilni dan veliko članov v volilni komisiji, ki bodo zavzeto pregledovali potrdila in osebne dokumente. Vsak neoddan glas šteje v dobro desnici.
mali.mato
05. 11. 2021 14.48
+4
Dobro planiran termin volitev - direkt med prvomajskimi prazniki.
ImamLastnoMnenje
05. 11. 2021 15.31
+3
Ja, to je drugi dan prvomajskih počitnic (če štejemo, da se začnejo v soboto)! Takrat je veliko Slovencev na počitnicah, seveda je med njimi manj nesposobnih pripadnikov sekte, tako da so ta datum predlagali z razlogom. A nič bat! Kdor si želi povrnitve demokracije in konec avtokracije (uveljavljanje volje enega in edinega zveličavnega, a psihično prizadetega), bo že našel možnost, da pove svoje mnenje!
mali.mato
05. 11. 2021 14.43
-2
"SMC, GAS, Nova ljudska stranka, SLS, Zeleni Slovenije in Lista Bojana Šrota smo bolj ali manj usklajeni, da gremo na volitve s skupno listo Povežimo Slovenijo," nam je po včerajšnjem sestanku, ki je potekal na pobudo civilnodružbenega združenja Katedrala svobode, pojasnil predsednik programskega sveta Nove ljudske stranke Franc Kangler. "Jože Colarič je zelo dober kandidat za predsednika vlade. Če bi se odločil, bi ga z veseljem podprli," je še dodal.
mali.mato
05. 11. 2021 14.44
+0
To pa bo huda konkurenca kulibanom. Si predstavljate na mestu PV Fajonovo proti Colariču?
igy02
05. 11. 2021 14.41
-2
Do aprila bo kar nekaj levakov pobralo. Ne bodo zdržali tako dolgo, da jim komandira Janez. Baje , da je to fasizem in diktatura.
Rde?a pesa in hren
05. 11. 2021 14.41
+0
Do takrat pa bojo še fajn pokradli pa si razdelili javni (se pravi naš) DNAR... dokler ne bo malha polna ne bo od odstopili...
mali.mato
05. 11. 2021 14.45
+0
Saj ves čas trdiš, da so že vse pokradli. Torej niso?
igy02
05. 11. 2021 14.37
-1
Pahor je trenutno edini normalen levak.