Slovenija

Pahor napovedal vrnitev v SD, Fajonova ga je povabila na pogovor

Ljubljana, 04. 11. 2022 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je po besedah Boruta Pahorja, da se želi z vodstvom stranke pogovoriti o ponovni aktivaciji članstva, predsednika republike povabila na pogovor. V delu stranke je namreč ta napoved sprožila burne odzive. A Fajonova je poudarila, da si najprej želi slišati Pahorjeva razmišljanja, nato pa da se bodo pogovorili tudi v stranki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odziv Fajonove na napoved Pahorja
    03:00
    Iz 24UR: Odziv Fajonove na napoved Pahorja
  • Iz SVETA: Prihodnost predsednika Pahorja
    04:19
    Iz SVETA: Prihodnost predsednika Pahorja

Podpredsednica vlade in predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je ob robu srečanja s predstavniki slovenske manjšine v Italiji in Avstriji dejala, da razume nekatere burne odzive članstva ob napovedi Boruta Pahorja. Aktualnega predsednika, ki se mu bo konec leta iztekel drugi mandat na čelu države, je tako povabila na pogovor, na katerem želi ugotoviti, ali se želi Pahor tudi resnično vrniti v vrste SD ter v kakšni meri.

Pahor se želi vrniti v SD.
Pahor se želi vrniti v SD. FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor je namreč, čeprav je še pred slabimi tremi tedni zatrjeval, da ga strankarska politika ne zanima, da se ne bo včlanil v katero izmed političnih strank ter da tudi ne razmišlja o ustanovitvi nove, konec preteklega tedna v intervjuju za spletni portal Siol dejal, da se želi po koncu predsedniškega mandata pogovoriti z vodstvom stranke. "Morda bo kdo v stranki menil, da jim bom s tem, ko se bom znova aktiviral, povzročal težave. Tega ne želim. Če pa bodo menili, da je v redu, če bom član, čeprav se ne mislim zelo aktivirati in biti politični aktivist, potem pa tudi v redu," je dejal nekdanji šef SD, ki je stranko vodil 15 let.

Pahor je s to izjavo med članstvom sprožil mešane odzive. V Socialnih demokratih so ga namreč v zadnjih dveh letih večkrat okrcali, da je Janezu Janši pustil teptati demokratične vrednote. Pred dobrim letom dni je stranka v interni anketi svoje člane celo vprašala, ali menijo, da naj se SD distancira od predsednika republike.

Medtem ko so tisti, ki so na političnem parketu že dalj časa, zdaj stopili korak nazaj in Pahorjevo vrnitev morda celo pozdravljajo, pa je manj dobrodošel pri podmladku stranke, ki nekatere njegove poteze označuje kar za burlesko.

'Dva mandata popolne ignorance socialdemokratskih vrednot'

Predsednik strankinega podmladka Luka Goršek je v zapisu na Twitterju napovedi namenil ostre besede ter Pahorjevo predsednikovanje označil za "dva mandata popolne ignorance socialdemokratskih vrednot". Očital mu je tudi "dve leti podpiranja krhanja demokracije" in "imenovanje popolnoma nekompetentnega ustavnega sodnika ter večno tišino, ko se je SDS izživljala nad narodom". Kot je ocenil, je našteto zrelo za nadzorni odbor stranke, ne pa aktivno vključenost.

Goršek je ob tem dejal še, da bi moral predsednik države priložnosti iskati kje drugje: "Ta trenutek enostavno ni potrebe, da bi nam svetoval."

Član SD in profesor na Fakulteti za družbene vede Igor Lukšič pa nekoliko drugače: "Mislim, da bi bilo to dobro za stranko." Ter še, da je njegova želja po vrnitvi v stranko – v luči tega, da še vedno uživa visoko podporo in je bil izvoljen kar dvakrat – v resnici kompliment. "In v nasprotju s tem, kar so naredili nekateri drugi vidni člani. Torej da se po tem, ko so si s pomočjo stranke naredili kariero, niso več želeli vrniti in zdaj nastopajo kot neki lebdeči elementi," je dejal.

Vodja poslancev Jani Prednik pa je medtem za več medijev dejal, da ima Pahor nedvomno tudi po zamrznitvi članstva zaradi opravljanja funkcije zelo velik potencial, da pripomore k skupnim ciljem stranke. Po njegovi oceni bi Pahorjeve dolgoletne izkušnje zagotovo ugodno vplivale na proces prenove stranke. Izrazil pa je tudi razumevanje do kritičnih glasov v stranki, saj da so pri nekaterih Pahorjevih odločitvah "opazili zaskrbljujoče pomanjkanje tistih vrednot, ki si jih delimo kot socialni demokrati".

Tanja Fajon: SD bo pod mojim vodstvom vedno stranka odprtih vrat.
Tanja Fajon: SD bo pod mojim vodstvom vedno stranka odprtih vrat. FOTO: Bobo

Tudi Fajonova je dejala, da Pahorja ceni kot politika z mednarodnim ugledom in dolgoletnimi političnimi izkušnjami. Ob tem pa je spomnila, da se tudi sama z aktualnim predsednikom države marsikdaj ni strinjala, kar da je večkrat tudi javno povedala. Vendar pa poudarja, da bo SD pod njenim vodstvom vedno stranka odprtih vrat, kar pomeni, da bodo dobrodošli vsi, s katerimi delijo socialnodemokratske vrednote. "To je nenazadnje tudi vprašanje za Pahorja, koliko vrednot skupaj še delimo in kakšne imamo skupne interese delovanja v prihodnje," je še dodala.

Tega, ali obstaja možnost, da bi Pahor zasedel kakšno vidnejšo funkcijo v stranki, Fajonova danes ni želela napovedovati. "Ko mi bo bolj jasno, kakšna je njegova ambicija, bo tudi meni lažje povedati," je dejala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (482)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maske-so-padle
10. 11. 2022 20.02
O katerih vrednotah pa SD govori, mi pa ni čisto jasno. Bojda social demokratskih. Kaj je to ne laži, ne kradi, ne želi žene drugega?
maske-so-padle
10. 11. 2022 20.00
Mesta ob koritu so očitno že zapolnjena, pa ni dobrodošel.
Ugovor vesti 133.člen
06. 11. 2022 20.55
+0
Vse, kar je povezovalno, je za levičarje nesprejemljivo. Hočejo popolno enoumje. SD, ponosni nasledniki, ta stranka bo itak šla na boben, potonila bo v nesvobodnem gibanju, kot LMŠ in SAB. Zaradi rdeče Ljubljane bo mogoče preživela samo skrajna Levica. Pahor, samo čim dlje stran od razdiralcev enotnosti SLO naroda. Zato so drugi pomembnejši in bog ne daj, da se kaj reče za prišleke, takšne in drugačne, ki so pomembnejši od nas samih.
rb63
06. 11. 2022 19.52
+1
Pahor je glede na svojo neodzivnost v času Janševe vlade, lahko kvečjemu član stranke SDS. Večina v SD-ju ga ne mara, če se bo vodstvo odločilo drugače pa lahko kvečjemu pričakujejo še večji izstop članstva.
pesnitev
06. 11. 2022 16.37
-4
Kaj bo te Fajonova vabila Pahorja na razgovor ....on je kapaciteta, ona pa je le senca Goloba....
Oknaj 4
06. 11. 2022 11.48
-4
Kako ste ljudje nastrojeni proti ljudem kateri hočejo enakost,dialog. Kaj nam počne trenutna oblast javno nas deli na prave In na nestrpne pa tega nikoli ni počel ne Pahor in tudi Janša ne bo večine razen do nekaterih posameznikov kateri pa sami nočejo sprejeti dialoga in vsaj spoznati druge plati
pekoči paradižnik
06. 11. 2022 13.10
+3
Dialog in enakost v režiji pacienta,... te prosim???????
INAZ
06. 11. 2022 11.09
-2
Kakšna panika za nič. Gre samo zato, da se mu članstvo v SD po izteku mandata avtomatično odmrzne in se želi o tem pogovoriti. Jasno je povedal, da ga politično delovanje ne zanima. Tanja pa v strahu v jok in na drevo.
pekoči paradižnik
06. 11. 2022 10.33
+1
Če gre verjeti stari floskuli, da naključij ni, je jasno, da na naših predsedniških volitvah, če spoštujemo sosledje dogodkov v življenju pacienta, ne nastopa anže logar, pač pa alter ego samega pacienta.
pekoči paradižnik
06. 11. 2022 10.30
+1
Za moj okus, bi bila pravilna reakcija Fajonove in stranke SD na pahorjeve izjave, da bi kakršne koli komentarje in odločitve, premaknili na čas po drugem krogu predsedniških volitev, ker pahorjeva pobuda v tem pred volilnem času, se ni pojavila naključno., ampak ima svoj namen, ki ga v SD očitno, čeprav je zelo očitno, niso spoznali. Škoda in žalostno.
Ugovor vesti 133.člen
06. 11. 2022 08.51
-6
Rdeči komentatorji ste proti človeku, ki je lahko bil predsednik vseh državljanov. Takšen bi bil tudi Logar. Pirc-Musarjeva pa samo od leve sredine, bolj natančno samo od levičarjev.
SLObunkeljn
06. 11. 2022 09.18
+1
Itak, Pahor in Logar sta od vseh, ki podpirajo rabote JJ-a. 🤣
jezero
06. 11. 2022 16.33
+0
Ja, naj živita vodni top in solzivec, namenjena slovenskemu narodu!
pesnitev
06. 11. 2022 16.39
Res Jezero, kdo bi si moslil, da bodo proti lastnemu narodu uporabili solzilec in vodni top, tega v Titovih časih ne bi nikdar doiveli!
Ugovor vesti 133.člen
06. 11. 2022 08.48
-1
SD ni vreden Boruta Pahorja. Od SD-ja bo ostalo samo GS. Samo stran od propadajoče, v nesvobodo demokracije potapljajoče stranke ponosnih naslednikov.
SLObunkeljn
06. 11. 2022 09.19
+1
SDS ga je vreden, a ne? Ne vem, zakaj ga JJ ne zasnubi!? 🤣
pekoči paradižnik
06. 11. 2022 10.20
+3
pacient ne rabi pahorja v svoji stranki, pač pa v SD ali kje drugje.
mario7
06. 11. 2022 08.25
+4
Kaj bo delal podtaknjenc sds-a v SD?
pekoči paradižnik
06. 11. 2022 10.21
+4
kure bedne
05. 11. 2022 21.02
+3
Afneguncar je ubral taktiko Jansharija. Ne bomo se ga znebili še nadaljnih 30 let. Ubogi mi.
pekoči paradižnik
06. 11. 2022 10.22
+3
Od nas volivcev je odvisno, v kakšni meri se ga bomo znebili. Moja želja je,... v popolnosti.
resslovenka
05. 11. 2022 18.31
+9
Zakaj ne gre raje v SDS? Tam ga bojo z veseljem sprejeli. 🙄
borjac
05. 11. 2022 19.43
+8
Saj mu ni potrebno niti nič posebno narediti, vse ukaze, celo skrite želje, svojega gospodarja Janeza Janše že več kot dve leti zvesto izpeljuje, on je že de fakto SDS, če bo šel v SD in bo Fajonova sprejela povratek izgubljenega sina, bo pač Janšev Trojanski konj v SD-ju.
resslovenka
05. 11. 2022 21.18
+9
Na dolgi rok SD nima perspektive. Je kar nekaj poslancev v tej stranki tudi kompromitiranih. Predsednica stranke Tanja Fajon, bi morala resno pretehtati ali g. Borut Pahor sploh sodi v njihovo stranko. Razen če mu ne dolguje kakšno uslugo. Koliko je skorajšnji bivši predsednik Borut Pahor priljubljen med ljudmi, je tudi vprašanje, zaradi njegovega molka v času Janševe tiranije. Naj Tanja Fajon sestopi iz oblakov in prisluhne ljudskem glasu. Ali pa stranki na naslednjih volitvah grozi totalen polom! 😎
borjac
06. 11. 2022 08.53
+5
Mislim, da izvaja Pahor sedaj nalogo po navodilih Janše, razbiti koalicijsko enotnost v podpori Nataši Pirc Musar, in s tem povečati možnosti Janševega in njegovega kandidata Anžeta Logarja za zmago, le zakaj bi se drugače ravno v tem trenutku Pahor ponujal SD-ju, zato da se koncentracija koalicije in volivcev prenese iz podpore Musarjevi na te Pahor-Janševe finte, koristi povleče pa SDS kandidat Logar, pa še en zašraufani "Pepček" iz SD , ki podpira Logarja se je oglasil, Lukšič, nič se ne dogaja slučajno, mislim da z to dobrotljivostjo Fajonova ne bo obvladala stranke, včasih moraš pač koga poslati v tisto deželo, prijaznost se ne obnese.
pesnitev
06. 11. 2022 16.41
-1
Zaradi tega, ker je Pahpr po srcu SD in ne SDS!
Jožajoža
05. 11. 2022 18.24
+11
janšist luka svetina od blokiranega računa do 4200 evrov mesečno v oktobru! Polovico več, kot so napovedovali na RTVS!ja,tako janšisti kradejo iz naše rtv hiše.
borjac
06. 11. 2022 08.41
+7
CASINO ??? Svetina ni ravno svetnik, 4200€ na mesec je dosti, ampak Urbanija mu bo že stvari porihtal.
Na pol ovca
05. 11. 2022 16.47
-6
Če se Tito jutri vstane od mrtvih so prvi ki bi končali na golem otoku zaradi veleizdaje SD in Levica šele nato Janša
resslovenka
05. 11. 2022 18.33
+8
Če bi Tito vstal od mrtvih, bi bil en drug red. Bi se en klinc kradlo in preseravalo. Pa Janša bi se mu klanja do pet. 😎
resslovenka
05. 11. 2022 18.33
+6
Na pol ovca
05. 11. 2022 15.33
-6
Glede na to da SD sedaj skupaj s SDS politično in vojaško podpira Banderovce v Ukrajini, da bo jasno to so extremna verzija Ustašev (googlanje ne bo škodilo tistim, ki se jim ne sanja, tudi ne škodi ogled angl. yutube kanala The new atlas če vam je dovolj nat..egovanja medijev ) ne bo nič narobe, če se Pahor vrne.
marker1
05. 11. 2022 15.13
-4
Pahor je edini, ki bi zagotovo obdržal SD nad vodo. Fajonova, Nemec in Židan so strankini grobarji. Prednik je tudi sposoben, vendar ga strankarski jastrebi ne spustijo na čelo.
resslovenka
05. 11. 2022 18.35
+6
No, imaš slab spomin. Sploh ni bil sposoben, pa je bil kar na mnogih vodilnih mestih. Samo všečen, drugega pa prav nič. 😎
pesnitev
06. 11. 2022 16.43
Židan je dovolil Angležem fracking, tega ne smemo nikoli pozabiti!
rb63
06. 11. 2022 20.11
To se pa prekleto motiš. Pahor je začel s pomikom SD v sredino in s tem je praktično uničil stranko.
jezero
05. 11. 2022 14.33
+4
Fajonova je Pahorjeva dolžnica! In kaj sedaj?Je to konec SD? Le kaj je pa Pahor dolžan Janši?
son?ek11
05. 11. 2022 18.26
+8
Pahor je narsijaj dolžan janezu. Med drugim tudi 5 let v predsedniški palači, saj je le tesno premagal Šarca z 52% in s pomočjo sds in nsi volivci!!!
son?ek11
05. 11. 2022 18.26
+6
resslovenka
05. 11. 2022 18.37
+7
Po vsem videnem in doživetem v času Janševe vlade, se da sklepati da Pahor Janši dolguje več, kot si mi sploh lahko predstavljamo. 😎
User300173
05. 11. 2022 13.15
+8
Zunanja politika? Na Kosovu bi lahko zamenjal častnega dohtarji puklastega...Naj se zmenita, itak sta iste politicne provinience