Slovenija

Pahor: Ne moremo reči, da napredka ni bilo

Ljubljana, 01. 04. 2010 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor je pregledal semafor izvajanja izhodne strategije in dejal, da so "prodirali po bočnih in drugih položajih". Po njegovih besedah se za izvajanje strategije trudijo na vseh ministrstvih. Vlada bo posebno pozornost namenila gradbenim podjetjem.

Premier Borut Pahor
Premier Borut Pahor FOTO: Reuters

Sloveniji se letos obeta gospodarska rast v višini 0,6 odstotka, anketna brezposelnost bo nekaj višja od želene, če bo vlada želela doseči znižanje proračunskega primanjkljaja za pol odstotka, pa bo po oceni premierja Boruta Pahorja verjetno potreben rebalans.

Spomnil je na konec lanskega leta predstavljen cilj vlade, da naj bi imela Slovenija v letu 2010 gospodarsko rast v višini enega odstotka, anketno brezposelnost pod sedmimi odstotki ter da bi zmanjšala proračunski primanjkljaj za pol odstotka. "Kje smo ta hip?" je vprašal ter odgovoril, da je gospodarska rast zaenkrat napovedana v višini 0,6 odstotka in anketna brezposelnost na 0,2 odstotne točki višji ravni od želene. Glede načrtovanega znižanja primanjkljaja pa je ocenil, da "bo morda treba začeti razmišljati o rebalansu, če bomo želeli doseči ta cilj".

Če se bo vlada za rebalans odločila, bo morala preveriti možnost za dodatne prihranke pri javni porabi, ob čemer je Pahor spomnil, da je vlada v zadnjih mesecih sprejela vrsto sklepov, ki prinašajo večje ali manjše prihranke. Pahor je dodal, da od vseh ministrstev zahteva poročilo o varčevanju.

Gospodarstvo okreva

Pahor poudarja, da Slovenija dobro okreva, toda še naprej obstajajo nekatere težave. "Prišli smo v pozitivno gospodarsko klimo,“ je dejal premier. Dodal je, da Slovenija ima priložnost, da v dveh do treh letih ujame tiste, ki so najboljši. Napovedi o rasti za leto 2012 se gibljejo nad dvema odstotkoma, za leto 2013 pa nad tremi odstotki, je poudaril.

Pomagali bodo gradbeništvu

Gradbinci
Gradbinci FOTO: Reuters

Glede reševanja gospodarske, socialne in finančne krize smo lahko po njegovem mnenju zadovoljni, a ne pretirano, ob čemer je ugotovil, da so kazalci ob premajhni kreditni aktivnosti in rasti stopnje brezposelnosti skrb vzbujajoči predvsem v gradbeništvu.

V naslednjih desetih dneh bo tako vlada sprejela sistemske ukrepe za pomoč gradbeništvu. "Ne želimo reševati menedžerjev gradbenih podjetij," je poudaril ter pojasnil, da bo vlada s temi ukrepi predvsem poskrbela za delavce, ki bodo izgubili službo. "Moja prednostna naloga je, da zagotovim hitro in učinkovito spremembo poslovnega okolja v gradbeništvu, da bi se čim prej vrnilo v dobro kondicijo," je dejal.

Vlada pa gradbeništvu pomaga tudi tako, da v okviru gospodarske diplomacije obiskuje države, za katere meni, da lahko slovenska podjetja v njih dobijo posle oz. so te države zainteresirane za sklepanje poslov v Sloveniji, je še dejal. Ukrepi morajo biti domišljeni v naslednjih 10 dneh in jih nato hitro uveljaviti, poudarja Pahor. "Krivulja v gradbeništvu gre hitro navzdol, toda mi moramo pravočasno to krivuljo preusmeriti navzgor," je dodal.

'Ne moremo reči, da napredka ni bilo'

Pahor je pregledal tudi semafor izvajanja izhodne strategije. "Ne moremo reči, da napredka ni bilo," je dejal in dodal, da so "prodirali po bočnih in drugih položajih". Po njegovih besedah se za izvajanje strategije trudijo na vseh ministrstvih. "Ministru Gaspariju je z moje strani dano pooblastilo, da priganja pristojne ministre, če oceni, da je to potrebno," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEBASTI
02. 04. 2010 13.08
Pahor in njegova domišljija. Ko bi bila pri dejanjih tako bujna kot je pri besedah, bi Slovenja dejansko imela nek napredek, tako pa tile njegovi semaforčki samo rdeče svetijo.
kapitalist
02. 04. 2010 09.15
Saj so tudi komunisti včasih tako govorili da je vse OK in da je napredek viden - komunistično oblast v sloveniji bi vprašal v katero smer je viden napredek - ali v komunistično ki je blizu iluzij in propada ali ???????????.............
botjabotja
02. 04. 2010 09.02
V kolikor je velika brezposelnost, velika zadolženost, velike kraje,...napredek, se strinjam z njim
12345s
01. 04. 2010 18.47
"Ureduite si svet po svoje, z barvami za dekoracijo........".
MYDAY
01. 04. 2010 17.21
gospodarstvo okreva z odpuščanjem delavcev in propadanjem firm......joj pahor.....pesek v oči za ljudstvo in delavski razred. a si upa povedat za koliko je padla povprečna plača v sloveniji
Nastja77
01. 04. 2010 17.19
A KAR NA SEMAFOR JE KEKEC POGLEDAL
lotmerzanec
01. 04. 2010 17.12
Nevem kaj si gospod predsednik šteje kod uspeh? Morebiti par tisoč gradbenih delavcev na borzi? Ali to da ne more najti kmetijskega ministra? Mogoče je pa uspeh to,da so pse sežgali in pepel pometli pod preprogo?
vetrolov
01. 04. 2010 16.52
PRAV IMA. POD RUBRIKO GOSPODARSTVO JE SPET NOVIH 400 BREZPOSELNIH....
Tristokosmatih
01. 04. 2010 16.48
Tojrsu
01. 04. 2010 16.30
prvi april :)
polo19sdi
01. 04. 2010 16.24
No pahor, ne moremo pa reči, da je napredek bil.
telex
01. 04. 2010 16.15
Pahor bi že odstopil, če bi mu to dovolil Janša.Vsi naj spokajo in poiščimo si ljudi, ki niso obremenjeni z dediščino. Vem, to je zelo težko, bi bilo pa za premisliti.
soola
01. 04. 2010 16.09
Pahor je pregledal semafor .....in rekel, ne moremo reči, da napredka ni bilo..... Jaz sem čisto vzhičena od " veselja "..........G.Pahor, mene samo zanima, kdaj boste stopil na realna tla in pogledal RESNICI v oči ??
bogjeznami
01. 04. 2010 16.08
Ko je USA 1991 zbombardirala Sadamov Irak, so tam poraz slavili kot zmago z veličastno parado v Bagdadu. Evo vam tudi pri nas slavje poraza.
AFNA-1A
01. 04. 2010 15.58
....da so "prodirali po bočnih in drugih položajih". ????? BLA, BLA, BLA.... Ampak slovenci smo pa res trpežni in žilavi: z nami delajo ravno kar želijo!!! :(((