Slovenija
V ŽIVO

Pahor ob svetovnem dnevu čebel: Slovenija je srečna in ponosna

Žirovnica, 20. 05. 2018 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
30

"Slovenija je danes srečna in ponosna," je na slovesnosti ob svetovnem dnevu čebel poudaril predsednik Pahor. Čebele so vedno bolj ogrožene, del odgovornosti nosi človek in svetovni dan ga bo še enkrat več spomnil na odgovornost za varstvo narave in ohranjanje biotske raznovrstnosti, je dejal.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

Razglasitev 20. maja, kar je tudi rojstni datum pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše (1734-1773), rojenega v Breznici pri Žirovnici, kjer je potekala današnja slovesnost, je zlasti za Slovence neke vrste pravljična zgodba, je dejal predsednik države Borut Pahor.

"Slovenija je danes srečna in ponosna," je na slovesnosti poudaril predsednik države Borut Pahor.
"Slovenija je danes srečna in ponosna," je na slovesnosti poudaril predsednik države Borut Pahor. FOTO: POP TV

A to je po njegovem mnenju v resnici šele pravi začetek. "Začetek neke dolge poti, ki naj traja v neskončnost miru, človekovega sožitja z naravo in sonaravnega razvoja modernega sveta. Naša skromna želja je, da bi se otroci naših otrok podili po cvetočih travnikih in bi jih sem in tja nagajivo preganjale pridne čebele," je poudaril.

To je namreč po njegovi oceni 20. maj. "To je njegovo sporočilo. Za tak svet se bomo borili. To je plemenita stvar. To je plemenito poslanstvo," je dejal.

Pahor je izpostavil pomen čebel za človeštvo. Med drugim je od njihovega opraševanja odvisna vsaka tretja žlica hrane, z opraševanjem povečujejo kmetijsko pridelavo, pozitivno vplivajo na celotni ekosistem in ohranjajo biotsko raznovrstnost v naravi. "Brez tega ni hrane, kisika, čiste vode, brez tega ni človeštva," je poudaril Pahor in dodal, da človek tukaj ni brez odgovornosti. Na koncu je udeležencem po čebelarsko zaželel: "Naj medi!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na proslavi, ki je privabila mnoge domače in tuje goste, pa tudi predstavnike več kot 100 čebelarskih društev, je zbrane nagovoril tudi generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Jose Graziano da Silva.

Z razglasitvijo svetovnega dneva je bil cilj dosežen, ob tej priložnosti pa se je za prizadevanja, da je svetovni dan postal resničnost, zahvalil slovenski vladi, Čebelarski zvezi Slovenije, svetovni čebelarski organizaciji Apimondii in FAO.

Graziano da Silva je spomnil, da resolucija ZN mednarodno skupnost poziva, naj sprejme konkretne ukrepe za ohranitev in zaščito čebele in ostalih opraševalcev. "Zdaj je čas za konkretna dejanja," je poudaril.

Praznik čebel v Žirovnici
Praznik čebel v Žirovnici FOTO: POP TV

Svetovni dan je po njegovem mnenju priložnost, da poudarimo vlogo čebelarstva pri doseganju številnih ciljev trajnostnega razvoja in ohranitev biotske raznovrstnosti. Več kot 75 odstotkov pridelka na svetu je namreč odvisnih od opraševanja, posebej od čebel. Toda čebele so zelo ogrožene in osredotočiti se je treba na številne razloge za to, je dejal. Med negativnimi učinki na njih je omenil podnebne spremembe, intenzivno kmetijstvo, uporabo pesticidov, izgubo biotske raznovrstnosti in onesnaževanje okolja.

"Za FAO je ohranitev čebel in drugih opraševalcev temeljna naloga, saj bi bil svet brez opraševalcev svet brez prehranske varnosti," je še dejal Graziano da Silva, ki je v Slovenijo prišel v soboto in se udeležil že mednarodne ministrske konference na Brdu pri Kranju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije in idejni oče svetovnega dneva Boštjan Noč je dejal, da je danes čas za čebele, čebele in še enkrat čebele. Svetovni dan čebel je po njegovi oceni zasluga čebelarjev ter enotne slovenske in svetovne politike. "Lepo je biti biti Slovenec, še lepše je biti slovenski čebelar. Naj medi!" je še dejal.

Župan Žirovnice Leopold Pogačar je ocenil, da brez volje in vztrajnosti ne bi prišli do tega pomembnega dneva. S tem je končana prva etapa, sporočilo pa je jasno - Brez čebel ni življenja, je še dejal in tudi on vsem zaželel: "Naj medi!"

Praznik čebel v Žirovnici
Praznik čebel v Žirovnici FOTO: POP TV

Današnja slovesnost je v Žirovnico privabila mnoge domače in tuje goste, med drugim so se je udeležili premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, odhajajoči kmetijski minister Dejan Židan in predsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia Philip McCabe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
21. 05. 2018 17.04
+2
Edino kar tule lahko pripomnim je ,da bi Slovenija bila , še bolj srečna in ponosna brez Pahorja.
Uporabnik113189
21. 05. 2018 09.42
-3
Po pregledu komentarjev sem zaključil, da je edini konstruktiven komentar s strani @kapljač-a, ki omenja da je rešitev za Slovenijo v tem da se naše državljane "pretepe kot črnce". V njegovem komentarju je ogromno resnice. Takoj po ww2 je na gorenjskem veljal nek pregovor, da en človek pa en drek ne pomenita ničesar. To zavedanje, bi zelo pripomoglo k bolj realni oceni dosežka, da se rojstni dan Antona Janše iz daljnega leta 1734 praznuje v svetovnem merilu kot dan čebel. Večina čebelarjev je starejših ( torej vaši dedki in babice, zakaj čebele zaupajo ljudem ki so odgovorni in jih ne zapuščajo pa si poguglajte sami) in v Sloveniji to počno množice. En prapor na dogodku skriva izza sebe množico članov in ko prištejete še dedkove člane družine, potem se šele lahko razume kako obsežna je skrb za čebele v naši deželi. Pri tem velja omeniti tudi stranske učinke skrbi za čebele, ki segajo daleč preko osnovne dejavnosti, skrb za medovite rastline in naravo omogoča preživetje tudi vsem drugim opraševalcem, skrb za okolje pa zdravje ljudem. ( kar za kmete, ki za dobiček naravo tretirajo s strupi ni mogoče trditi) Je mogoče da smo vsi prezrli "podrobnost" da so med nami ljudje visoke starosti, ki še niso obiskali zdravnika v svojem življenju? Ljudje, ki so svoje težave zdravili kar z rožicami in da je to osnova življenja z naravo. Vse ostalo je umetno in če so vam s kemijo rešili življenje ( ker ste se pregrešili proti naravi) potem bi se morali zavedati da niste na pravi poti. Ali razloženo drugače, če bi za svoje zdravje vsi storili več, bi nas precej manj bolela glava glede razsutega zdravstva, korupcije in dobičkarstva v farmaciji. Potem ko mala država Slovenija uspeva poslati svetu tako pomembno sporočilo, na enaki ravni kot so sporočila velikih verskih voditeljev ali drugih mislecev iz narodov in držav ki štejejo v milijarde je pa večina komentarjev podcenjevanje. Očitno v svoji domovini nihče ne postane prerok. To sporočilo pa ( velja poudariti) prihaja iz naroda, če so se politiki prilepili, je pač nujno zlo, lepijo se tudi na šport in še kje. Na kratko naš narod je velik, mi pa se tega ne zavedamo. Ta aroganca in nadutost, nehvaležnost in nesposobnost zaznave pomembnega od obrobnega nas bo še dolgo tepla in kot je bilo omenjeno na začetku, to si tudi zaslužimo. Zato imamo takšno politiko, zato izgubljamo svojo državo, ozemlje in morje, izgubljamo svoj jezik in kulturo, vnuki in čebele pa zdravje. Zakaj čebele nimajo zdravja pa kdaj drugič..
Apostol1
21. 05. 2018 17.02
+0
Jože Fortuna
20. 05. 2018 22.36
+3
KO VIDIM TE BLUZARJE --- RDEĆE - PAHOR - ŽIDAN ---- SE MI JE ŠE MED ZAGRAVŽAL... !
toukr
20. 05. 2018 22.27
+3
Ma kak trot. TROT oplodi matico. Pahor, Židan in ostali so varoje.
MKII
20. 05. 2018 22.19
+7
Človek, ki govor bere z vnaprej napisanega papirja, ni dostojen biti predsednik države.
JApajaDAja
20. 05. 2018 22.13
+2
nekako ne gre, če trot o čebelah.......
mallonge
20. 05. 2018 21.38
+7
Samdane bo židan izjavil, da bo zaščitil slovenske čebele, ker bodo takoj izumrle. Trot popoln.
mallonge
20. 05. 2018 21.58
+6
A spet dnevnioce? Cerar si jih bo obračunal, čeprav ga ni bilo.
dragan krstic
21. 05. 2018 10.25
Bomo ostali brez čebel kot terana, če se bo Židan preveč zanje brigal.
glava2
20. 05. 2018 21.37
+9
ko videim tega židana, me prime srat!
mallonge
20. 05. 2018 22.27
+1
LazejoKradejo
20. 05. 2018 20.53
+3
Naslov poln sarkazma
sandi101
20. 05. 2018 20.42
+9
Posebej srečna in ponosna ker imamo tajkune propadlih firm in bank, ki še vedno na svobodi so... Politika kot sodišča pa nič!
odkimasin
20. 05. 2018 20.23
+2
Miška mala ti si en trot!
resslovenka
21. 05. 2018 09.18
kaplja?
20. 05. 2018 20.08
+5
Če hočemo, da bodo ljudje kdaj pa kdaj postali bolj spoštljivi do lastne domovine, oziroma izbirajo bolj vljudno izrazoslovje , se bojim, da je možno zgolj tako, da se jih dnevno "pretepe kot črnce". Ravno toliko da se zavedo svoje "ničnosti".
Ata_Smrk
20. 05. 2018 20.08
+12
da ne mine en da brez borata...
kaplja?
20. 05. 2018 20.05
-1
Odlična poteza Slovenije in predsednika Pahorja . IN kaj k dnevu čebel, pravi Donald Trump in prva dama Melanija? Oziroma se je informacija prebila do njuju?
number46
20. 05. 2018 20.02
+4
A se v čebele si začel nos vtikati.
FesterAdams
20. 05. 2018 19.58
+0
Slovenija je srečna in ponosna, še vedno pa je na napačni strani Alp...
Vzdff
20. 05. 2018 21.00
+7
Na žalost je res, glavni mesto Karantanije je blo pri Celovcu, na koncu so nam Germani svse pobrali
Kollerik
20. 05. 2018 19.21
+6
Slovenija je res srečna in ponosna, da se ji Orban vtika v notranjo politiko in nekaznovano nakazuje milijone neki sekti, .....vsi mediji pa medtem molčijo o tem. Na čelu z jovanovim pudljem Pahijem....
mbtukaj
20. 05. 2018 18.50
+20
Samo Borut je res pravi opraševalec.
olimpija35
20. 05. 2018 18.49
+10
in pijani Nodi na sliki hahahah bong
staridida
20. 05. 2018 18.45
+17
Kaj, ko je preveč trotov...