Slovenija

Pahor odlikoval Janjo Garnbret in Benjamina Savška z zlatim redom za zasluge

Ljubljana, 29. 03. 2022 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dva izjemno uspešna slovenska športnika, ki sta zaznamovala tudi športno leto 2021, sta prejela še državni priznanji. Slovenski predsednik Borut Pahor je namreč plezalki Janji Garnbret in kanuistu Benjaminu Savšku podelil zlati red za zasluge.

Janja Garnbret in Benjamin Savšek z zlatim redom za zasluge
Janja Garnbret in Benjamin Savšek z zlatim redom za zasluge FOTO: Bobo

Kot so sporočili iz urada predsednika, je Pahor športnikoma državni odlikovanji zlati red za zasluge podelil za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem.

Tako Janja Garnbret kot Benjamin Savšek sta bila lani med najuspešnejšimi slovenskimi športniki, oba sta na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila tudi zlato medaljo. Janja Garnbret je ob koncu lanskega leta prepričljivo postala tudi športnica leta v Sloveniji, medtem ko je bil Savšek v ostri konkurenci kolesarjev Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča ter košarkarja Luke Dončića v tem glasovanju četrti. 

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: Bobo

V obrazložitvi podelitve odlikovanj so Janjo Garnbret označili za nepremagljivo in neponovljivo ter nesporno kraljico svojega športa. Je olimpijska prvakinja, na SP je osvojila šest naslovov svetovne prvakinje, je štirikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala, zmagala je v seštevku svetovnega pokala v balvanih in svetovnega pokala v težavnosti.

Zlata medalja na olimpijskih igrah v Tokiu je krona njene izjemno uspešne kariere, v kateri pa še zdaleč ni rekla zadnje besede. Plezanje je njeno življenje. V steni se počuti najbolj živo in svobodno ter je nepremagljiva. Zlata Janja Garnbret je s svojo trdno in obenem dobro voljo izjemen navdih vsem. V njenih očeh so iskre, ki ne lovijo dosežkov, ampak predvsem presežke. Janja Garnbret je vzornica številnim mladim, ki so se predvsem zaradi nje odločili preizkusiti v športnem plezanju, so v Pahorjevem kabinetu strnili opis ene najboljših slovenskih športnic.

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek FOTO: Bobo

Podobno velja za "tekmovalca s pretanjenim občutkom za obvladovanje brzic in športnika, po katerem se zgledujejo tako mlajši kot starejši tekmovalci." Član ljubljanskega Kajak kanu kluba Tacen je kolajne osvajal že v mlajših kategorijah, vrhunske rezultate pa je dosegel na največjih tekmovanjih v članski konkurenci.

Z osvojenimi 18 medaljami na največjih tekmovanjih se je Savšek zapisal v zgodovino kot eden najboljših slovenskih športnikov. Prvi medalji z evropskega prvenstva so sledili trije naslovi evropskega prvaka, naslov svetovnega prvaka, srebrni medalji s svetovnih prvenstev leta 2014 in 2015 ter bronasta medalja na svetovnem prvenstvu leta 2013.

Na OI v Tokiu je s sanjsko vožnjo priveslal do edinega odličja, ki mu je v karieri še manjkalo. Z zlato olimpijsko medaljo v slalomu na divjih vodah je postal četrti kanuist na divjih vodah na svetu, ki je osvojil naslov olimpijskega, svetovnega in evropskega prvaka. Ne odlikujejo pa ga zgolj športni uspehi, temveč tudi njegova osebnost, saj je vzor novim generacijam slovenskih kanuistov in kajakašev, so v utemeljitvi priznanja zapisali v predsednikovem uradu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
29. 03. 2022 14.36