Slovenija

Pahor: Ostro obsojam nasilno dejanje nad svetnico LMŠ

Ljubljana, 11. 04. 2021 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
1313

Predsednik republike Borut Pahor se je odzval na včerajšnje dogajanje v Črnomlju, ko je skozi okno dnevne sobe v hiši, kjer prebiva občinska svetnica LMŠ Vesna Fabjan, priletela steklenica, napolnjena s petrolejem. "Od pristojnih organov pričakujem, da ukrenejo vse za to, da bo storilec odkrit in kaznovan," je zapisal Pahor.

Šarec je Pahorju v zadnjem času pogosto očital, da se ne oglasi ob pomembnih zadevah.
Šarec je Pahorju v zadnjem času pogosto očital, da se ne oglasi ob pomembnih zadevah. FOTO: Bobo

Kot smo poročali, je v soboto v večernih urah v dnevno sobo občinske svetnice stranke LMŠ v Črnomlju Vesne Fabjan neznanec skozi okno vrgel steklenico, ki je bila napolnjena s petrolejem. Ob tem je izbruhnil manjši požar, ki so ga domači uspeli pogasiti. S Policijske uprave (PU) Novo mesto so ob tem sporočili, da kriminalisti opravljajo intenzivno preiskavo. Po nestrokovni oceni je v požaru nastalo za okoli 2000 evrov premoženjske škode, so navedli na Policiji.

"Vedno, zlasti še v času krize, opozarjam na pomen strpnosti in nevarnost nasilja. Ostro obsojam nasilno dejanje v Črnomlju," se je na dogodke danes odzval predsednik države Borut Pahor, ki je bil v zadnjem času sicer pogosto tarča kritik, da se ne oglasi, ko gre za pomembne zadeve.

Motivi za dogodek po poročanju PU Novo mesto še niso znani. "Tudi, če niso povezani z dejstvom, da je morebitna tarča nasilja občinska svetnica LMŠ, gre za zavržno dejanje, ki terja odločno obsodbo vse demokratične javnosti. Od pristojnih organov pričakujem, da ukrenejo vse za to, da bo storilec odkrit in kaznovan," je v svojem uradnem odzivu zapisal Pahor.

"Opozarjam na pomen medsebojnega spoštovanja in strpnosti, ki sta nenadomestljivega pomena tudi za uspešno premagovanje sedanje zdravstvene krize. Razumem skrbi, tesnobe, strahove in jezo med nami, vendar prav zaradi tega ne smemo s tem opravičevati nasilja, verbalnega in fizičnega," je dodal.

Pahor poziva vse, da se vzdržijo slehernih ravnanj, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot žaljiva in sovražna. "Pozivam vse nas, da zavrnemo sleherno nasilje kot način reševanja težkih razmer, v katerih smo se znašli. Ocenjujem, da je med nami dovolj moči, da zmoremo premagati krizo po mirni in demokratični poti," je še zaključil predsednik republike.

Že včeraj so se odzvali tudi v stranki LMŠ, kjer so zapisali, da "nobena politična ali kakršnakoli druga dejavnost ne opravičuje takšnega strahopetnega in brutalnega napada na kogarkoli". Dodali so, da je "še posebej grozljivo v tem primeru dejstvo, da je Vesna Fabjan politično aktivna ter da je bil napad izveden na domu, kjer živi z družino"

Prvak LMŠ Marjan Šarec je dejal, da je v družbi vse več nestrpnosti, "in to se prej ali slej odrazi v dejanjih", ter da "za to strahopetno dejanje ni opravičila". Temu je pritrdil tudi generalni direktor Policije Anton Olaj in sporočil, da je "policijska raziskava v teku".

Predsednica stranke SD Tanja Fajon pa je dejala, da gre za "zavržno dejanje", za napad, "ki bi se lahko tragično končal". Dejanje je obsodil tudi Matej Tonin, predsednik NSi, ki je zapisal, da takšna dejanja v "demokratični družbi nimajo mesta". Tudi on pričakuje ukrepanje državnih organov, tako Policije kot tudi državnega tožilstva. 

Napad je obsodil tudi predsednik vlade Janez Janša. "Napad na dom občinske svetnice v Črnomlju je kaznivo dejanje, vredno obsodbe in kazni. Ne glede na motiv. Preseneča pa hitra reakcija tistih, ki ob podobnih ali hujših napadih na snemalca Nova24TV, fotografa na protestih v Ljubljani, g. Kreka, grožnjah s smrtjo ipd. - molčijo," je zapisal Janša.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andy.m
12. 04. 2021 15.55
+1
Ta nedonošena Barbika: zdaj "kao" nekaj OSTRO!!! KJE SI PA BIL DO SEDAJ!!!??? Dopuščaš netenje sovraštva, delitve naroda, sramotno tvitanje in omalovaževanje vseh državljanov Slovenije razen "naših", napadanje celo tujih institucij, novinarjev, politikov in ostalih...itd. Ja, pri vragu, do česa pa misliš, da to pripelje!!??? Ti pa vseskozi ena tiha rit frdamana! Zdaj pa imamo!!! Upam, da se "kulovci" in ostali zbrihtajo in končno za vedno REČEJO NE TAKI POLITIKI!!! IN TO ZDAJ, TAKOJ!!! Kakih 5 skupnih točk do rednih volitev, pri predsedovanju EU pa pokažimo, da smo spet NORMALNI! IN TO JE TO!!! Sicer gorje nam!
01xxy
12. 04. 2021 12.37
+2
Kam pelje pot g. predsednika države?
prašek
12. 04. 2021 13.20
+2
renegadestyria
12. 04. 2021 10.58
Dokler je takih komentarjev in ostalih "globokih misli" nimamo Slovenci možnosti za boljše čase...( mislim na zaupanje vredne politike), beri: predsednika države, vlade, poslanci itd.
Vinkl
12. 04. 2021 10.48
+0
A ta slika Šarca in Pahorja je simboločna? Če ne, kje so maske gospodje?
renegadestyria
12. 04. 2021 10.59
+2
Maske nas ne bodo rešile, samo boljši spomin na naslednjih volitvah...
prašek
12. 04. 2021 09.25
+4
Samo mimogrede : SMRT JANŠIZMU !!!!
proofreader
12. 04. 2021 09.07
-3
LMŠ ima zvonec nad Strojani?
proofreader
12. 04. 2021 09.06
-4
Novinarka pravi, da napad ni bil politično motiviran. Dolgovi? Ljubezen?
Uporabnik1929613
12. 04. 2021 09.12
+3
značilno je, da te želi tisti, ki te ljubi zakuriti oz ljubosumne ženske z molotovkami so pogost pojav v Črnomlju in Sloveniji. Ali pa upnik zažge svojega dolžnika, ker tako definitivno dobi povrnjen znesek.
Opazujemvas
12. 04. 2021 08.56
+5
Sem desničar, da ne bo kakšne pomote in nekih čudnih komentarjev, vendar nikoli ne bom podprl stranke, ki jo vodi komunist, človek , ki je pisal komunistične manifeste in lezel preko trupel, da bi uspel v KPJ. Nikoli, on ne more predstavljati desnice on je nastavljen, da le to kontrolira in nič drugega. Ko bo prišel pravi normalen človek, z normalnimi desnimi prepričanji in ustanovil stranko, ki bo združevala narod in ne razdvajala bom volil takega človeka. To kar imamo sedaj in se imenuje je samo skupek brez hrbteničarjev in političnih kastrirancev brez strank in svoje volje, parlament pa ni več parlament, kjer bi morala vladati spoštovanje, morala in plemenitost, danes imamo parlament, ki ga odkrito lahko imenujemo javna hiša ali korupcijsko središče Slovenije.
SlobodaNE
12. 04. 2021 08.53
+4
Treba je vršiti negativno propagando toliko časa da vlada odstopi slovenijo pa naj prevzamejo zdrave sile tiste ki so največ ustvarile. Kdo bo pa gledal smešne desne like ki razen opletanja ne znajo nič.
marker1
12. 04. 2021 09.20
-5
Šarec še govoriti ni upal v Bruslju. Da ne omenjam fiaska Bratuškove. Pa Cerarjevo objemanje z Junckerjem. Ti nikakor niso zdrave sile.
Uporabnik1929613
12. 04. 2021 08.29
+7
SDS sledilci, kevdr bojevniki in še kdo. Vidim, da zadevo peljete v smeri, ki bo pripeljala do konkretnega spopada. Mogoče tudi z orožjem. Verjamem da vas je Ivani Rushiti dobro založil z nakradenim orožjem. Vendar, upam, da se zavedate, da boste na koncu krepko popušili in da pride payback time. Kam jo boste tokrat ucvrli? Argentina? Madžarska?
SlobodaNE
12. 04. 2021 08.24
+6
Sds je treba prepovedati smo kot v najhujših časih komunizma. Kaj je za njih hujšega kot da so ljudje ozaveščujejo proti njim in lepijo nalepke. Kot v tistih n ljudje smo PROTI in dosegli bomo da janša izgine iz slo politike.
puspan
12. 04. 2021 08.42
-6
Sedaj, ko ste izkoristili še vse zadnje najbolj umazane diskreditacije proti vse bolj uspešni SDS, bi jo pa najraje kar prepovedali?!! Kar naenkrat iz tako opevanih demokratov, počasi kažete svoj pravi obraz nepopravljivo skrajnih levičarjev. Ne bo vam uspelo, narod v vas počasi, a vedno bolj spoznava volka, preoblečenega v ovčjo dlako.
Uporabnik1929613
12. 04. 2021 09.09
+3
puspan - volk v ovčji koži. dlake si imel verjetno rezervirane za kakšne druge predele ha?
marker1
12. 04. 2021 09.23
-2
Demokracija je takrat. ko so levičarji na oblasti. Če niso, je diktatura. Levičarji so socialno čuteči do vseh, samo do Slovencev ne. Te imajo samo za striženje in poniževanje.
Opazujemvas
12. 04. 2021 08.19
+4
Naj vam pojasnim, to je odkriti napad na drugače misleče podanikov SDS-a, ne razumem teh opranih sledilcev tega samo imenovanega božanstva zadnjega še živečega aktivnega komunista. Kaj vam to dela v glavi? Kaj vi res verjamete, da vas podpira večina državljanov? Ne tisti iz gozda, ki so pred tednom ali dvema prišli iz gozda in tisti okoli vas, dejstvo je da vas je samo 20% in nekaj drobiža gor ali dol in to je vse, ne nasedajte lažem iz Trstenjakove in anketam nore segedin TV , ki dela v službi še zadnjega živečega aktivnega komunista in laži. Ne začenjajte nekaj, kar ne morete zmagati, Slovenija ni Madžarska in Poljska pa se lahko Janša obrne na trepalnice.
marker1
12. 04. 2021 09.26
-3
Tistih 20% je izvolilo sedanjega premierja. Če imate 80%, zakaj potem ne vladate? Če ste že tako sposobni, zakaj ne pridete do vodenja oblasti po legalni poti, to je z volitvami, ne pa z zavajanjem, podtikanjem in rušenjem.
Opazujemvas
12. 04. 2021 09.48
+2
marker1@ Glej prijatelj, ne da se mi razlagati znova in znova, kako je Janša prišel na oblast in zakaj, kako je od znotraj s pomočjo trojanskih konjev ali političnih kastrirancev v strankah DeSUS in SMC, zrušil Šarčevo vlado, da so pogovori o tem tekli še med tem, ko sta ti stranki še bili v koaliciji s Šarcem. Vse je preprosto dokazljivo in tega ne more nihče zanikati. Ogoljufani so samo volivci, ki so te politične kastrate volili, ker so ukradli njihovo voljo, njihov glas. To kar so si ti dovolili pomeni konec njihovih političnih karier in konec strank, tudi to je lahko dokazljivo.
BETONSKI
12. 04. 2021 08.12
-7
KAKO ŽE PRAVI SERPENTINŠEK ,KI GA ŽENSKE OBOŽUJEJO" BABA JE ŽABA ,NAJBOLJŠA JE SLABA" A SE ŽENSKE STRINJATE? ČE SE ,GA TAKOJ VOLIT.
andisej12
12. 04. 2021 08.20
-3
besede , besede , besede satira je res mobl.
Uporabnik1929613
12. 04. 2021 08.21
+5
ti imbecili iz kevdra razumeš satiro ane? ločiš med realnostjo in igro? ali to ne gre? maš prijatelje, ki jih vidiš samo ti in se pogovarjajo s tabo? Shizofrenija?
marker1
12. 04. 2021 09.28
-2
Baba je žaba, žaba pa ni človk. Baba je kot šporget. Fajn je, če ga imaš, pa pa bi ga povsod vlačil s seboj pa ne gre.
zajebant2
12. 04. 2021 08.11
-3
Smrt levizmu svoboda Sloveniji
ne bit kot voy
13. 04. 2021 09.08
Za fašizem vemo vsi kaj je. Kaj pa bi naj bil levizem pa veste samo podporniki velikega plešavca...
bc123456
12. 04. 2021 08.09
-6
VLADAJOČA EKIPA , KOGA BOSTE OBSODILI ZA EKSPLOZIJO V ČRNOMLJU, ŽE TRETJI DAN PO EKSPLOZIJI PA NIČ?
Kaktus111
12. 04. 2021 08.19
+5
marker1
12. 04. 2021 09.29
-1
Preveriti tiste, ki imajo doma petrolejke ali pa kosilnico BCS.
Wolfman
12. 04. 2021 08.08
+0
Ne morem verjeti, da se je celo Pahor se je odzzval! Očitno se je zbudil iz dalšega zimskega spanca!
marker1
12. 04. 2021 09.30
+0
Če se pa ne bi, pa pa tulili, da mu je vseeno. Levičarju ni možno ustreči.
prinašalec2
12. 04. 2021 08.00
-3
Mediji in novinarji, ki ste tako zelo "preganjani" mal globji razmislek o tem kak je vas del krivde za tole sovrazno ozracje v drzavi. Premorete objektivno razsojati?
Kaktus111
12. 04. 2021 08.13
+3
Pa niso novinarji krivi če svečkarji nasedate Janezu ....... drugač pa ta tvoja izjava se zelo ujema z izjavami Hojsa in tviteraša ........... VOJNA Z NOVINARJI .........
Uporabnik1929613
12. 04. 2021 08.23
+3
@prinašalec2 - opa kevdr boy, ti to malce groziš in ustrahuješ? to imaš napisano na listku?
marker1
12. 04. 2021 09.32
Mediji so zaslužni za levji delež nesoglasij in hujskaštva v državi.
dr.Megla
11. 04. 2021 21.59
-2
Če bomo levaki vodili takšno pokvarjeno politiko, ne pridemo na vlado še 30 let... AVE Janša
štrekeljc
11. 04. 2021 21.53
+9
Gospod tovariš predsednik, tudi državljani ostro obsojamo tvoje imenovanje dr. Ivana Janše za predsednika vlade. Kajti če tega pred dobrim letom ne bi naredil, ti danes ne bi bilo treba leporečiti ob pojavu nasilja nad drugače mislečimi.
puspan
12. 04. 2021 08.47
-2
Strekeljc, a ti si tuji državljan? Kaj sploh potem delaš v najbolj komunistični državi srednje Evrope? Na vlak pa domov.
štrekeljc
12. 04. 2021 09.39
Predsednik republike Borut Pahor je bivši komunist, predsednik vlade in dosmrtni predsednik SDS Ivan Janez Janša je bivši komunist. Bivši komunisti, sedaj člani partije na oblasti so še Milan Zver, Andreja Valič Zver, Barbara Brezigar, Vinko Gorenak, Andrej Šircelj, Anton Krkovič, Igor Bavčar, Sonja Ramšak, Božo Predalič, Zvonko Črnač, Jože Tanko, Anton Jambrek, Anton Jerovšek, Dimitrij Rupel, Miha Brejc (iz SDS izstopil 2012), Franc Pukšič (prestopil v SLS),...celo rajnki Jože Pučnik…Bojan Požar …
Petur
11. 04. 2021 21.41
+7
bes je neizmeren ob propadanju sekte,oz njene oblasti!
Antoniozmaj
11. 04. 2021 21.43
+6