Slovenija

Pahor: Politična negotovost ne prispeva k temu, da bi se država bolje odzivala na okoliščine

Ljubljana, 02. 12. 2020 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik republike Borut Pahor je spregovoril o koronski krizi kot eni redkih, v kateri lahko vsak posameznik prispeva k rešitvi. Prosil je vse, da storijo kaj plemenitega za drugega. "To bo dalo vtis, da nismo sami in lahko skupaj premagamo vse." Zavzel se je tudi za rešitev politične negotovosti, ki smo ji priča.

Borut Pahor

Pahor je v pogovoru za Radio Ognjišče sicer ugotavljal, da smo se bržkone preveč zanašali, da bo hitro, radikalno ukrepanje z omejevanjem javnega življenja tudi v drugem valu epidemije covida-19 tako učinkovito omejilo širjenje okužb, kot ga je v prvem valu, a se to na žalost ni izkazalo za točno.

Prav tako se ni obrestovalo dejstvo, da EU ni tudi zdravstvena unija in ima vsaka država svojo zdravstveno politiko. "Zato ne čudi, da glavni evropski protagonisti že govorijo o vzpostavljanju zdravstvene unije. Jaz to stremljenje pozdravljam," je dejal Pahor, ki ocenjuje, da je bilo na ravni EU ukrepanje v zvezi z zdravstveno krizo in izboljševanjem socialno-ekonomskega položaja ljudi v drugem valu boljše.

Najbolj pomembno znamenje upanja nam po njegovih besedah zdaj daje znanost, ki nas je pred časom obvestila, da so testi novih cepiv pokazali, da so ta zanesljiva, učinkovita in varna, da bodo široko dostopna.

Tudi sam pogreša stik z ljudmi. V prvem epidemičnem valu je obiskoval tudi domove za starejše, a pravi, da je bilo to "sprejeto z nekaj dvomi", zato tega v drugem valu ne počne. "A vam povem, da je ljudem v domovih to veliko pomenilo," je izpostavil.

Ugotavljal je, da smo postali bolj razdražljivi in iščemo krivca, pri tem pa lahko drugemu naredimo krivico, je ugotavljal predsednik in dodal, da potrebujemo veliko strpnosti in drug drugega.

Dodaten nemir pa v naše življenje vnaša tudi "razhajanje političnih duhov, ta razkol, ki ga ljudje opazijo". Po njegovi oceni bi ukrepi, ki jih svetuje politika, naleteli na večje spoštovanje kot zdaj, če bi politika pokazala večjo enotnost.

Namesto tega je dialog danes znak šibkosti. "Kot bi se spremenile neke vrednote, ki smo jih še pred leti in desetletji kovali v politične zvezde." Ob tem je spomnil na bližajočo se 30. obletnico plebiscita o samostojnosti Slovenije in ugotavljal, da zlasti generacija, ki tega ni izkusila osebno, meni, da je bil to čas vsesplošne politične enotnosti od začetka do konca. To ni res, a je bila politika kljub različnim videnjem sposobna stopiti skupaj, je izpostavil in pozval, da mora biti to, da smo skupaj na isti strani, vodilo za naprej.

Politika nasprotovanja je kratkovidna, je navedel. Pričakuje, da bo, tudi zaradi prihajajočega predsedovanja Slovenije EU, prišlo do spremembe političnega obnašanja in ta mora biti precej velika.

Hkrati si želi, da bi se čim prej razčistilo, ali bomo ob začetku leta, v katerem bomo predsedovali, "ostali s to vlado ali dobili novo", ker "politična negotovost, ki smo ji zdaj priča, ne prispeva k temu, da bi se država še bolje odzivala na okoliščine, ki smo ji priča".

Dodatno se v razmerah negotovosti kakšna glasovanja izkoriščajo za to, da bi se posredno brala ta (ne)podpora vladi. Denimo pri kandidaturah za ustavnega sodnika. Napovedal je, da bo proces novih posvetov s poslanskimi skupinami o tem vodil zelo tenkočutno.

Glede volilnega sistema je ocenil, da "smo blizu neke rešitve" in je tega vesel.

O zakonu o investicijah v Slovensko vojsko, ki so še eno vprašanje, o katerem politika ni poenotena, je navedel, da se zdi, da čas za odločanje politike o vojski nikoli ni pravi. Je pa sam zadovoljen, da je zakon sprejet. "Če bo prišlo do odločanja z referendumom, se bom potegoval za to, da bodo ljudje potrebo po tem zakonu razumeli," je navedel.

V sredini decembra je bilo najavljeno srečanje Brdo-Brioni, a bo prišlo do njega le, če bodo to dovoljevale epidemiološke razmere. Po Pahorjevih besedah "vsi čutijo potrebo, da bi se dobili". To so sicer "vrste posvetov, ki so izjemno odkriti, so polni tudi bilateralnih srečanj, in ne morejo biti virtualno izpeljani," je navedel.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taurus111
03. 12. 2020 18.44
+1
Sram me je , da sem Primorec in moram gledat tako marjonetnega prezidenta. Še je čas , da spoka !
User300173
03. 12. 2020 17.59
+2
Pahor, v državi se uveljavlja avtokratsko vodenje ti pa nič. Janša ustavil financiranje STS, ti pa nekaj blodiš tretjerazrednega. Lastnik POP TV Kellner se je danes sestal z Janšo, Kellnerjeva hčerka pa je poročena z lastnikom Holdinga, ki prevzema 49% delež SŽ-Tovorni promet. Še malo pa boš predsednik Krajevne skupnosti Slovenija. Slovenija si zasluži Predsednika z veliko "P", ne neko mevžo, ki je na uslugi častilcem izdajalcev, pravnomočno obtoženim ...itn. Pojdi stran nesposobna mevža politikantska.
provni
03. 12. 2020 17.44
+7
Pahor, povej JJ-ju, da predlagam vsaj isto pokojnino za isto delo za moške z letom vojaškega roka in ženske, ki niso imele otrok. Zdaj imajo te ženske 6,25% večjo pokojnino kot moški. Hvala.
provni
03. 12. 2020 17.55
+4
Po ustavi smo vsi enaki tudi glede na spol. Torej je sedanja praksa več kot neustavna. Pa srečno slovenija.
Kekec 007
03. 12. 2020 15.31
+2
Pahor nekaj leporeči in se udinja Twitlerju. Daleč najslabši predsednik in predvsem brez hrbtenice.
zibertmi
03. 12. 2020 15.22
+4
boru ,če se do sedaj nisi ne vem kako oglašal ,je bolje ,da se sploh ne ,če nimaš kaj konkretnega za povedat.pri ropu so vsi krivi od roparja do tistega ,ki drži vrečo.etika pa prav tako naroča,da stvari ,ki jih vidiš prijaviš.le kje se je vse skupaj zataknilo.človek bi rekel ,vse ima svojo ceno.samo račun na koncu vedno nekdo plača
iga_biba
03. 12. 2020 14.38
+1
Zavzel se je tudi za rešitev politične negotovosti, ki smo ji priča. Halo! Kako?? Kriv za negotovost, ko je Janši dal, brez volitev , sedaj pa..... Dobro jutro precednik
ina5785
03. 12. 2020 11.58
+1
A se je barbika le oglasil? Čudno!
iga_biba
03. 12. 2020 14.38
+2
SLObunkeljn
03. 12. 2020 11.15
+3
G. predsednik in koga vi zdaj pozivate na enotnost in kooperativnost, prosim bodite malo bolj konkretni? Kdo razdvaja državljane in povzroča zraven zdravstvene krize še krizo vrednot, uničuje zaupanje v institucije, medije , širi lažne novice ... itd? Vaš poziv lahko razumemo le kot poziv vsem državljanom, politiki, institucijam ... itd k poplnemu pokoravanju trenutni vladajoči kliki in njeni diktatorski politiki, korupciji in enoumju ...
nightifly
03. 12. 2020 10.58
+5
Sklepam ,da vecina drzavljanov caka na dan ,ko se bo temu ***iztekel mandat . Resnicno tezko ga je gledati ,se manj pa poslusati . Tale ´´skric´´ bi se moral zavedati ,da vsak odrasel clovek sam odloca kaj bo pocel v zivljenju .Ali bo sebicnez ,ali pa dobrosrcnez ,dobrohotnez , ki se bo razdajal tudi za druge . In prav vsi ljudje vedo kaj jim je storiti v zivljenju . Ne potrebujejo se enega patrona ,da jim bo solil pamet . Tudi politiki vedo kaj storiti , dali so svecano prisego .In ce se je ne drzijo ,ali jo celo izrabljajo ,jih je treba odstaviti in nagraditi z arestom . predsednik , v luci negativnih novic o namerah razglasitve interesnih sfer v Jadranu bi se vi moral z vsemi mocmi popraviti ali vsaj omiliti v nebo vpijoco napako ,ko ste Croate ,torej narod ,ki zivi s figami v zepih , spustil v UE brez trdnih pogojev . Samo na lepe besede zenske ,ki vas je ocarala kot kaksnega smrkovca . Absurd , drzava Slovenija visi na nitki zaradi vasih infantilnih obnasanj . Boga Slovenija ,ki ima take majstre ,kot so zdaj na oblasti .
INAZ
03. 12. 2020 10.50
+0
Politično negotovost povzroča KUL z nenehnimi sporočili, kako vlada pada. Ne glede na to, da nimajo osnovnih šans, da prevzamejo vlado, načrtno vnašajo nemir.
bohinj je zakon
03. 12. 2020 09.35
+2
Naj se Slovenija ustavi, predsednik je spregovoril.
borjac
03. 12. 2020 09.29
+3
Pahor: Politična negotovost ne prispeva k temu, da bi se država bolje odzivala na okoliščine, to je resnica, pri vseh političnih in represivnih pritiskih na državljane, ki so že z pandemijo zelo, zelo obremenjeni, ta vlada ne prispeva k obvladovanju pandemije, lopovščina kamor se obrneš, ustvarjanje diktature, napadi na medije in neposlušne državljane, ukinjanje sredstev kar tako, ker se nekomu zahoče, ko se gre za elito SDS zakoni ne obstajajo, sedaj že vsaka mona iz SDS-a grozi po twiterju, Breznik, Gorenak, Mahnič .... , da o diktatorju Janši niti ne govorimo, ljudje nimajo denarja, nimajo več dela, obrtniki propadajo, umetniki, filmarji denarja sploh ne dobijo več, ker se je Simoniti zbudil prezgodaj in ni dobil jutranje doze, 2000 mrtvih bomo imeli do konca leta ali pa še več, Janševa vlada pa se obnaša kot bi ne živela na tej zemeljski obli, stranke koalicije so polno odgovorne za to stanje, narod teh pritiskov ne zdrži več. !!!!
PrettyBird
03. 12. 2020 09.13
+4
Borči izjemne razmere za selfija so danes, ravno prav snega je zapadlo, da lahko narediš angelčka za na Instagram.
vonbongo
03. 12. 2020 09.12
+6
Miško spet streljas u prazno ;)
picijulka1
03. 12. 2020 09.05
+9
picijulka1
03. 12. 2020 09.08
+9
Pravilno, ne sprašujmo se kaj bo država naredila za nas ampak kaj mi lahko naredimo za državo. A je Pahor že plačal kazen za nespoštovanja ukrepov in neuporabo maske?
Red Bull
03. 12. 2020 09.01
+8
To mi deli miška mala 😋🤣😅😆
UlaGabi
03. 12. 2020 08.28
+4
G.predsednik ze zdavnaj bi morali reci bobu bop.
PrettyBird
03. 12. 2020 08.24
+8
Borči dobro jutro, sem že skoraj pozabil, da imamo predsednika.
01xxy
03. 12. 2020 08.13
+8
Pogrebnik Slovenije, ta predsednik, izvoljen od SDS.
JApajaDAja
03. 12. 2020 08.44
+1
kje ste pa bili türkovi in/ali šarčevi volivci? navijanje s kavča še zaenkrat ne šteje :-)
anakondabox
03. 12. 2020 08.10
+6
Kot pravi naš predsednik, mora biti politična situacija solidarna, gotova in močna. Besede ne zaležejo dosti , vsaj do sedaj. Morda bi pa to situacijo narisal. #bo bolj jasno