Slovenija

Vlada je ministrom znižala plače

Ljubljana, 24. 12. 2008 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vlada je sklenila, da bo ministrom in državnim sekretarjem znižala plače ter zamrznila plače direktorjem v javnem sektorju. Plače se bodo ministrom znižale za 200 evrov bruto.

Vlada je napovedala tudi zamrznitev funkcionarskih plač in spremembe pri usklajevanju plač javnih uslužbencev, o čemer se bodo v ponedeljek začeli pogajati s sindikati javnega sektorja. Gre za varčevalne ukrepe zaradi gospodarskih razmer, s katerimi želijo zmanjšati strošek države v bruto domačem proizvodu, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil premier Borut Pahor.

Ministre so iz 64. plačnega razreda uvrstili v 63. plačni razred, državne sekretarje pa iz 61. v 60. plačni razred, kar pomeni, da se jim bodo plače znižale za približno 200 evrov bruto. Poleg tega je vlada spremenila uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju, ki bo plače direktorjev v prihodnjem letu zamrznila. Gre za 2350 direktorjev, ki se jim plače v prihodnjem letu ne bodo zvišale za 0,5 odstotka, kot je bilo sicer predvideno z uredbo. S tem bodo po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs na letni ravni prihranili dobrih 500.000 evrov.

"Politika ne bo vmešavala v delo nadzornih svetov in uprav družb podjetij v večinski državni lasti," je znova poudaril premier Pahor.
"Politika ne bo vmešavala v delo nadzornih svetov in uprav družb podjetij v večinski državni lasti," je znova poudaril premier Pahor. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je poleg tega ministrstvu za javno upravo naložila, naj pripravi novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerimi bi preložili julijsko usklajevanje za odpravo plačnih nesorazmerij in tako zamrznili funkcionarske plače. Na ta način bi privarčevali 1,8 milijona evrov, je pojasnila Pavlinič Krebsova.

Plače v javnem sektorju

Vlada načrtuje tudi spremembe pri usklajevanju plač javnih uslužbencev. Uskladitev za odpravo plačnih nesorazmerij je sicer v prihodnjem letu predvidena januarja in septembra, vlada pa se bo poskušala z reprezentativnimi sindikati dogovoriti, da bi preložili septembrsko uskladitev. Pavlinič Krebsova ob tem opozarja, da je bila reforma plačnega sistema neodgovorna, saj sredstva za odpravo plačnih nesorazmerij, ki jih ima na razpolago ministrstvo, znašajo 124 milijonov evrov, ocena posledic reforme pa znaša med 190 in 200 milijoni evrov.

Premier Pahor je ob tem pojasnil, da je že podpisal vabilo za sestanek s sindikati javnega sektorja, postopek pogajanj pa se bo začel v ponedeljek. Predsednik vlade upa, da jim bo z argumenti uspelo priti do kompromisa, ki bi bil pravičen in finančno vzdržen. Med varčevalnimi ukrepi vlade je ministrica za javno upravo napovedala tudi restriktivno kadrovsko politiko v javni upravi. Ocena stanja namreč kaže, da se število javnih uslužbencev povečuje, število zaposlenih pa je ta trenutek "neobvladovano". Vlada se je zato zavezala, da bo spoštovala skupni kadrovski načrt, v letu 2009 pa bo kadrovska politika restriktivna.

Vlada je ministrstvo za javno upravo tudi zadolžila, da pregleda tudi poslanske privilegije ter pripravi spremembe zakona o poslancih glede plač in drugih prejemkov.

Subvencioniranje delovnega časa

Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa. Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je poudaril, da ta ukrep želi pomagati podjetjem, ki so zaradi svetovne finančne in gospodarske krize v najtežjem položaju in jim že primanjkuje naročil.

Vloge za subvencije bodo podjetja v krizi lahko vložila do konca septembra 2009, je dejal minister za delo Svetlik.
Vloge za subvencije bodo podjetja v krizi lahko vložila do konca septembra 2009, je dejal minister za delo Svetlik. FOTO: POP TV

Za subvencije za delno sofinanciranje plač bodo lahko zaprosile gospodarske družbe in fizične osebe, ki zaposlujejo delavce. Subvencije bodo po mnenju Svetlika lahko prejele družbe za največ šest mesecev, v tem času pa ne bodo smele odpuščati delavcev. Poleg tega za poslovno leto, v katerem bodo prejemale subvencije, ne bodo smele izplačevati nagrad članom vodstva in nadzornega sveta.

Podjetje, ki bo delovni čas skrajšalo z veljavnih 40 na 36 ur tedensko, bo upravičeno do subvencije v višini 60 evrov na delavca mesečno, še dodatnih 60 evrov na delavca mesečno pa bo prejelo v primeru, da bo z reprezentativnimi sindikati sklenilo dogovor o zagotavljanju dela 32 ur na teden.

Na voljo 230 milijonov evrov

Svetlik je še poudaril, da bo za izvajanje zakona na voljo 230 milijonov evrov, kar pa bo po njegovem mnenju zadoščalo za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za 250.000 delavcev. Vloge za subvencije bo mogoče vložiti do konca septembra 2009.

Svetlik je še dejal, da je mnogo podjetij že zmanjšalo delovni čas, ukrepe za zmanjšanje negativnih učinkov gospodarske krize pa naj bi koristile predvsem kovinska, elektro in avtomobilska industrija. Delovnopravni status zaposlenih se s tem ne bo spremenil – ostali bodo zaposleni za polni delovni čas, po drugi strani pa se bodo zmanjšali stroški delodajalcev za izplačilo plač v času krize.

Nadzorniki bodo nosili veliko odgovornost

Predsednik vlade Borut Pahor je glede imenovanja v nadzorne svete in uprave družb v večinski državni lasti dejal, da se "politika ne bo vmešavala v delo nadzornih svetov in uprav družb podjetij v večinski državni lasti. S tem bodo ti organi dobili večjo avtonomijo pri svojem delu, kot so jo morda imeli doslej, a tudi večjo odgovornost."

"Na nadzornikih in upravah družb bo zdaj glavno breme reševanje negativnih vplivov finančne krize, ki jih pričakujemo v prihodnjem letu," je dejal Pahor. Poudaril je, da gre "za usodno leto", na nadzornih svetih pa je, da izberejo najboljše ljudi za vodenje družb, sedanje ali pa nove.

Proti apetitom strank

Vlada je še na današnji seji sprejela sklep o imenovanju akreditacijskega sveta, ki naj bi izbiral med kandidati za predsednike uprav in člane nadzornih svetov. Svet bi kandidate v imenovanje predlagal posameznim resornim ministrstvom. Svet bo sestavljalo sedem članov, med katerimi so Borut Bratina, Jože Glazer, Samo Hribar Milič, Franc Jamšek, Bogomir Kovač, Milena Pervanja in Danica Purg.

Vlada se je za oblikovanje sveta odločila, ko je spoznala, da bi jo "stara praksa zelo ovirala pri novih stremljenjih – da v nadzorne svete in uprave podjetij v večinski državni lasti imenuje najboljše med najboljše," je po seji vlade povedal premier Borut Pahor.

"Če bi ostala pri stari praksi, ki smo ji bili priča vso tranzicijo, je tudi tej vladi grozilo, da bi bila žrtev velikih apetitov strank, posameznikov, vplivnih skupin. Postavili smo oviro tem apetitom," je dejal premier. Po njegovih besedah je oblikovanje sveta v skladu z zakonodajo; za imenovanja bodo še naprej odgovorni ministri, ki bodo vladi predlagali določene odločitve. Člane sveta je predlagal Pahor, vlada jih je potrdila, zanje pa se je odločil po posvetovanju z različnimi institucijami in posamezniki, je dejal.

Minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je povedal, da bodo postopoma oblikovali listo potencialnih strokovnjakov, ki se bodo vključevali v nadzorne svete organizacij. Za kandidate bo objavljen javni poziv. Z liste bo nato kadrovsko-akreditacijski svet izbiral kandidate na podlagi referenc, ki jih bodo morali ti preložiti. Minister bo imel nato na primer za pet mest 10 kandidatov, med katerimi bo izbral in jih predlagal vladi. "Svet bo poskrbel za to, da bodo imeli ministri možnost izbirati najboljše. Politična lojalnost ne bo kriterij," je zatrdil Pahor. Dodal je, da se bodo morale menedžerske ekipe v prihodnjem letu, ki bo zahtevno, izkazati in poslovati tako, da bodo izpolnili cilje, zaradi katerih so dobili mandat.

Vlada je preložila odločanje o odpoklicu starih in imenovanju novih članov nadzornih svetov Slovenskih železnic (SŽ) ter rudnika Trbovlje in Hrastnik.

Forum 21 vodi svet

Z imenovanjem članov kadrovsko-akreditacijskega sveta premier Pahor znova prelamlja predvolilne obljube, da ne bo kadroval politično, poudarjajo v SDS. Poudarjajo, da je vlada že ob samem imenovanju članov sveta “pogrnila na celi črti in postavila politične kriterije pred strokovnimi”.

V SDS so kritični do imenovanje Danice Purg, ki je članica programskega sveta Foruma 21, evidentirana kandidatka za evropske volitve iz vrst LDS in podpornica kandidature Danila Türka. Z mariborske univerze prihaja Borut Bratina, “soavtor razvpitega pravnega mnenja, ki ga je po naročilu Pivovarne Laško pripravil Inštitut za ekonomsko in korporativno upravljanje iz Maribora. Vrste Socialnih demokratov pa predstavlja neuspešen kandidat za župana Mestne občine Ptuj, gospod Jože Glazer, ki je tudi tajnik fakultete za družbene vede,” še menijo v SDS.

Kritični so tudi do imenovanje Bogomirja Kovača, ki je po mnenju SDS med vladavino LDS dolga leta svetoval in nadziral podjetja v (so)lastništvu Republike Slovenije. “Kovač je član Liberalne akademije in Foruma za levico ter neuspešen kandidat LDS za predsednika republike, ki z veseljem nastopa na prireditvah Foruma 21. Posameznik, ki predstavlja star način kadrovanja, bo sedaj skrbnik strokovnosti in apolitičnosti," so še poudarili.

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piar2
30. 12. 2008 13.33
zmansali si bodo place, ter dvignili prispevke k placi. se pravi, da si bodo dvignili place. ja en velik aplavz ane za narod k naseda pravljicam.
donato
29. 12. 2008 18.33
Ni čudno, če smo Kranjci prvi za bikom. S takšnim znižanjem plač nismo več biki, ampak so nas spremenili v osle. Politiki, da vas ni sram!!!!!
blue05
28. 12. 2008 23.29
Pesek in mivka v oči davkoplačevalcem! Najprej en razred gor nato dol - tu ni nobenega zniževanja plač! Nekateri inženirji zaposleni v javni upravi prejemajo podpovprečne plače,..... proizvodni delavci ne morejo več šolati svojih otrok... V antičnem Rimu so bile politične funkcije brezplačne, saj že vsak ptič čivka, da se s prostovoljnim delom naredi več. Javna sramota.
Buena Vita
27. 12. 2008 00.48
BOGECI REVNI TAKO KOT SO PRIŠLI Z VREČKAMI,BOGATI BODO PA ŠLI KAJ POČNE KOS Z SVOJE ČETICO SKRIL SE JE V MIŠJO LUKNJO,KER KAČA KAČE NE PIČI
Marija Krebs
26. 12. 2008 17.35
200 eur bruto je 73,8 eur neto. Ne bo jim hudega, primanjkljaj bo pokrit iz drugih virov.
djdj
26. 12. 2008 00.47
Za to kar fizično mignejo bi jim dal plačo 200€
sencasrca
25. 12. 2008 23.36
Vse je pesek v oci dokler ne bo kaksen politik ostal brez glave ne bo nic boljse
tirolec
25. 12. 2008 19.32
Slovenčki, kaj se čudite?? Saj se že leta vse ponavalja in ponavljajo se tudi vsi politiki - iste osebe iste face...pa žal za slovenski narod nič ni bolje oz. najbolje...,ker ostajajo tudi iste obljube teh istih, ki se mirno odpovejo nekaj EUR-om, ki ji pa drugje noter dobijo, saj so vsi nadpovrečno uspešni in to uspešnost mesečno delijo drug - drugemu! Kdo se gre gnilo jajce v tej Sloveniji, ki smo jo dali ali razprodali, da največjo sramoto za vstop v EU nosimo MI-davkoplačevalci, ki imamo svojih 100 pik in več! Zato posluh-bližajo se volitve....no in kdo je pošten med nepoštenimi?? Iščimo alternative danes - ne jutri! Mocja, podpišem!
laksi
25. 12. 2008 17.17
norce se delajo, prvo dvigne na 64 potem spusti na 63. vauuu za celih 200 eurov bruto. na drugi strani se pa meče po 100.000 eurov v zrak. Brezveze, zakaj je vse utihnilo glede ogromnih stroškov potovanj našega gospoda predsednika?
jansa-arms
25. 12. 2008 16.42
prašek: veš saj ne mislim prepričati prepričane ! rad bi jim samo povedal da v bivšem sistemu ni vse črno in da v sedanjem najdemo mogoče še več te barve !
jansa-arms
25. 12. 2008 16.35
prašek: živjo ! kako kaj ? a je še kaj ostal od kolin ? a boš mogu kmal drzga brancina pičit ?
jansa-arms
25. 12. 2008 16.32
RADO62: poglej komunisti so vladali od leta45 do 91 praktično brez kakršnega koli nadzora ! vsi razen tistih ki se tiste čase niso mogli iživet v svojih kapitalističnih ambicijah priznavajo da smo do leta 80(razen takoj po vojni kar je logično) živeli dobro.vmes celo tudi zelo dobro ! ne upam pa se pomisliti da bi kapitalistični desničarji toliko časa vladali brez uzde ! v 18 letih samostojnosti so sprejemali zakone ki nas že umejujejo na vsakem koraku ! a je to kakšna svoboda ? edina svoboda ki jo čutimo je še svoboda do dihanja ! če bo šlo tako naprej bomo tudi zato kmalu prikrajšani !
RADO62
25. 12. 2008 16.11
koni925.12.2008, 16:020 .. Ja se strinjam, da mora biti država oz. politična oblast kot nek intervenient, ki uravnoveša pravice/dolžnosti tako delavskega kot kapitalistčnega razreda, sicer bi bila njena vloga brezpredmetna...
metuljka
25. 12. 2008 16.04
Če bi Pahor želel biti pameten, pošten in spravljiv bi umaknil Rupla, Šinkovca, Brezigarco, se nehal nekaj opravičevati, razjasnil Patrijo.... Potem bi ga šele začela poslušati, tako pa se mi dozdeva, da prvo nekaj hudo trapastega naredi, potem pa to poskuša na silo in ceneno poravnati... Ne vem, če ve kaj dela.....
jansa-arms
25. 12. 2008 16.02
RADO62:ja samo vse debate se začnejo pri posledicah ne pa pri vzrokih ! no ravno zdaj je dr france bučar ki ga edinega politika cenim rekel na tv slo3 da v tržnem gospodarstvu mora tudi državat po potrebi intervenirati sicer se kaj hitro znajdemo v tistem začetnem kapitalizmu !
RADO62
25. 12. 2008 15.54
koni925.12.2008, 15:260 ... Ja to je bilo značilno za prvi kapitalistični sistem takoj po industrijski revoluciji okrog 1765 leta in dejansko se je komunizem/socializem pojavil kot odgovor na te izprijene odnose, ki so jih imeli kapitalisti do izkoriščanih delavcev... No do tukaj je vse OK, ampak potem se je komunizem dejansko prodajal kot dobro marketinško blago, ki je izkoriščalo to uporniško krinko do kapitalistov in se seveda sam enakovredno zajedal v vse pore takratnih držav in jih popeljal do uničenja in neke vsesplošne revščine delavsega razreda, ki je primerljiva z stanjem v začetnem kapitalizmu...Tako, da je prava kombinacija ravno nekje vmes med tema dvema bolnima ideologijama...
jansa-arms
25. 12. 2008 15.35
RADO62: no jest sem bil samo enkrat v življenju na volišču in to za samostojno slovenijo ! da bi pa politike volil mi pa še na misel ne pride ! kar se tistih izbrisanih tiče je treba nekaj storiti ! nikakor to niso odškodnine saj mislim da jih je velika večina sama kriva za svoje stanje ! titim katerim je pa bila prizadejana morebitna krivica je bo pa verjetno treba nekaj dati !
bostjan@kocevje.com
25. 12. 2008 15.34
vrača se komunizem!!! jupi! komi čakam novo nacjonalizacijo! bravo vsem k ste volili pahorja!
jansa-arms
25. 12. 2008 15.26
RADO62: veš mene zelo moti vedno to da se probleme načne na sredini in ne v temeljih ! komunisti so pač posledica nekega zaničevanja in izkoriščanja delavcev ! na začetku je bila delavska internacionala ki se je borila za svoje pravice vendar so kapitalisti in njihovi lakaji politiki na njih pošiljali policijo in vojsko ki jih je neusmiljeno pobijala ! iz tega se ni moglo roditi pač nič drugega kot globoko sovraštvo čeprav eni brez drugih nisi mogli ! iz internacionale se je razvila ideja komunizma in ko je bila dovolj močna in je prišla na oblast je logična posledica maščevanje ! tako se eni maščujejo drugim in obratno (odvisno od trenutne moči ) vse do današnjih dni in tudi v bodoče !
RADO62
25. 12. 2008 15.22
koni925.12.2008, 15:080 Bliže kot si koritu bolj postaja človek pokvarljivo blago in sem zato zagovornik tistih, ki niso vključeni v nobeno stranko in na volitvah nagradijo tistega, ki največ ponuja za dobrobit vseh državljanov... Pa čeprav mislim, da so se 21.9. ljudje slabo odločili je potrebno spoštovati rezultat volitev, pa čeprav Pahorjevi ekipi ne kaže ravno dobro, saj so predlagani ukrepi ceneni in temeljijo na populističnem prodajanju \"iger in kruha\".... no, ravno kakšnih kvalitetnih potez od te vlade ne gre pričakovati, ker se mi dozdeva, da se bodo zadeve močno zaostrile že z poplačilom izbrisanih s katerim se večina državljanov seveda ne strinja tako kot se ni z imenovanjem Rupla... tako je pač to... heh