Slovenija

Pahor potegnil črto pod iztekajoče se leto

Ljubljana, 21. 12. 2018 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik republike Borut Pahor je v poročilu o minulem letu izpostavil, da so ga v političnem smislu najbolj zaznamovale parlamentarne in lokalne volitve. Predvsem oblikovanje manjšinjske vlade je bila tudi zanj zelo zahtevna naloga, je ocenil. "Naše mednarodno okolje pa postaja vse bolj nepredvidljivo in celo nestabilno," je posvaril.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Nenad Cakić

Predsednik republike Borut Pahor je v poročilu o prvem letu drugega mandata izpostavil, da so ga v političnem smislu najbolj zaznamovale parlamentarne in lokalne volitve. Relativno dolgo obdobje pasivnosti državne politike pa je bilo po njegovi oceni manj opaženo "zaradi ugodnih gospodarskih gibanj in izboljšanega splošnega razpoloženja javnosti".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahor, ki je svoj drugi mandat na čelu države nastopil 23. decembra lani, poročilo o delu izda vsako leto, vanj pa vključi svoje dejavnosti, kot so odlikovanja, razpisi volitev in predlaganja kandidatov za osrednje državne institucije, pa tudi fotografije in govori oziroma posamezni citati, ki jih je izrekel ob obiskih oziroma udeležbi na prireditvah.

Poročilo se začne s predsednikovo oceno leta, v kateri je izpostavil letošnje volitve. "Zaradi predčasnega odstopa predsednika vlade zgodaj spomladi in zaradi poznega imenovanja nove vlade zgodaj jeseni je bila slovenska državna politika skoraj pol leta zelo pasivna," je zapisal Pahor in dodal, da je v tem času njemu pripadla naloga nosilca politične stabilnosti.

"Po eni strani je to od mene zahtevalo razširjen opus mojega siceršnjega dela, po drugi strani pa je to od mene terjalo izjemno politično disciplino, saj je moralo vsako moje ravnanje dajati vtis strankarske nevtralnosti. Mislim da je bila ta naloga korektno opravljena, saj ni bilo slišati večjih pripomb," je ocenil.

"Skupna potrpežljivost se je obrestovala"

Omenil je, da so z vodji parlamentarnih strank in poslanskih skupin uspeli uskladiti primeren datum predčasnih volitev, še bolj zahtevna naloga pa da ga je čakala po razglasitvi rezultatov, saj relativna zmagovalka volitev ni dobila zadostne podpore za sestavo vlade, tako je bilo za oblikovanje prve manjšinske vlade potrebnega nekoliko več časa.

V tem procesu je bila, kot je navedel Pahor, njegova dolžnost biti strankarsko nevtralen, spoštovati voljo volivcev in pri podelitvi mandata za sestavo vlade upoštevati realna razmerja moči v DZ. Tako je bil pripravljen ponoviti krog posvetov ali predlagati skrajne roke za postopkovne odločitve. "Ta skupna potrpežljivost se je obrestovala," je ocenil.

"Opažam pa, da večja politična fragmentacija v državnem zboru zahteva izdatno politično voljo za ustrezne dogovore," je zapisal. Po njegovih navedbah smo se namreč znašli v položaju, ko vlade ne vodi najmočnejša stranka in ko v DZ vlada nima predvidljive politične večine, prav tako pa je v posvetovanjih z vodji poslanskih skupin opazno, da vodilna stranka koalicije nima odstopajočega števila poslancev.

Zaradi "izjemno konstruktivnega sodelovanja med udeleženci teh posvetov" javnost tega dejstva po njegovem mnenju niti ne opazi, pri svojem delu pa ga mora, kot je navedel, "zelo upoštevati".

Opozoril, da mednarodno okolje postaja vse bolj nepredvidljivo in nestabilno

Po Pahorjevih navedbah je iztekajoče se leto še poudarilo trend konsolidacije po izhodu Slovenije iz krize. "Naše mednarodno okolje pa postaja vse bolj nepredvidljivo in celo nestabilno," je posvaril. Po njegovih ocenah je pričakovati, da se bodo razmere v mednarodnem okolju še poslabšale, zato mora slovenska politika okrepiti medsebojno zaupanje za ravnanje v zahtevnejših okoliščinah.

"Kot predsednik republike, ki želi povezovati, moram opozoriti, da se škarje sodelovanja oz. razhajanja razpirajo," je zapisal. Ob tem je opozoril na "vse bolj ostre čeri zapiranja v lastne politične okvire, bodisi strankarske, blokovske ali koalicijske". "Če je moja ocena točna, se moramo temu, kako znova okrepiti občutek za sodelovanje, v prihodnjem letu veliko bolj posvetiti," je dodal.

Za Slovenijo je po njegovem prepričanju v nacionalnem interesu urejanje vseh odprtih vprašanj po mirni poti in v krepitvi multilateralizma. Poleg nalog v zunanji in varnostni politiki pa ima Slovenija v prihajajočem letu "še zadnji čas možnost, da pripravi in izvede ustrezne strukturne prilagoditve, ki ji bodo omogočile trajnejšo gospodarsko okrevanje, krepkejšo socialno povezanost in s tem politično stabilnost".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahunin
22. 12. 2018 12.08
+3
TUDI DOMA JE VSE BOLJ NEPREVIDLIVO VSE BOLJ NESTABILNO TEGA BLEBETANJA IMAMO ZE DOVOLJ
slabogledam
22. 12. 2018 10.23
+1
V naslovu piše,da je potegnil,ampak nikjer ne vidim slike.
kaktusar1
22. 12. 2018 09.31
+6
no, ta nesposobni maneken se je lepo prešvercal skoz življenje......
RUGIEVIT
22. 12. 2018 07.40
+2
Pahor poglej si na bestgore kaj zahvaljujoč vam ,nas čaka!!!!
rolexmonaco
21. 12. 2018 22.49
+5
rabi denar da gre v solari di si skrije gube, zakomplesano stvorenje
bobiv
21. 12. 2018 18.08
+7
A veste kaj pomeni na štajerskem, da je nekdo potegnil črto? Za Slovenijo bi bilo res dobro da bi jo Pahor potegnil!
godzila
21. 12. 2018 15.52
+12
potegnil je črto in izračunal ,da je dobro pokasiral sedaj čaka samo še božičnico,,,,,,,,,,,,,,,
flatearth
21. 12. 2018 15.36
+9
Se vidi, je še bel pod nosom,
puspan
21. 12. 2018 15.26
+10
Končno imamo predsednika države, ki si ga ne zaslužimo. Pri nas prevladuje v političnem prostoru nacionalizem vseh mogočih barv, najhujša pa ste rdeči in rjavi, katerima gre samo za vscvet njih samih in njihovih zvestih podložnikov. Vse drugo je prazen prostor.
piu
21. 12. 2018 15.03
+8
Med lanso in letošnjo črto ni nič...
Transformerji
21. 12. 2018 14.43
+12
Sedaj bom pa jaz potegnil črto; po ekranu padajo snežinke, zunaj jih pa ni. Da smo dežela Butalcev, kar dokazuje tudi naš predsednik in še mnogo drugih dejavnikov. Eden od teh je na primer raziskava Episcentra o uporabi interneta: odpreš e-mail, odpreš njihov vprašalnik in prvo vprašanje je: ima vaša družina dostop do interneta? Verjemite, nismo Slovenija, resnično smo Butale. Pa poglejte našega predsednika Butal - z njim ni torej nič narobe.
Principat
21. 12. 2018 14.34
+14
resnično povedano , s to objavo ste mi pokvarili praznike
JApajaDAja
21. 12. 2018 14.10
+12
on pod leto-jaz pa čez njega,že zdavnaj!
Transformerji
21. 12. 2018 14.02
+15
Rezultat: se pogleda v ogledalo in ugotovi, da ima še več gub na obrazu. Ostalo je vse samo stvar dobro plačanega protokola.