Slovenija

Pahor pozval k odgovorni izvedbi predsedovanja Svetu EU

Brdo pri Kranju, 31. 05. 2021 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik republike Borut Pahor je na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju pozval h krepitvi proevropskih idej in predvsem k temu, da predsedovanje Svetu EU "opravimo z zrelostjo, sodelovanjem in odgovornostjo".

Evropska unija se bo po 15 mesecih pandemije covida-19 soočila s številnimi izzivi, je uvodoma poudaril Borut Pahor. Slovenijo pa čaka predsedovanje Svetu EU, ki ga bo, kot je prepričan, opravila z odliko. To od Slovenije pričakujejo tudi drugi, ne glede na težavno notranjepolitično situacijo, je poudaril predsednik.

Kako se bo razpletla notranjepolitična zgodba, Pahor ni želel komentirati. "Ampak prizadeval si bom - ker predsedovanja pa ni mogoče prestaviti na drugi čas, da to priložnost, ki jo zdaj imamo, da vodimo Svet EU, in to v času, ko covid-19 nekako pojenja in se vrača tradicionalna, živahna diplomatska in politična aktivnost, da to opravimo z neko zrelostjo, sodelovanjem in odgovornostjo," je dejal predsednik.

"Naši ljudje si želijo, da bi s predsedovanjem Svetu EU Slovenija svoj ugled okrepila. Vsekakor ne storila nič, kar bi ta ugled, ki smo ga trdo, skupaj z vami, gradili v zadnjih 30 letih, rahljal," je opozoril Pahor. "Ugled pa je zdaj mogoče okrepiti le z aktivno, proevropsko politiko, kjer bomo poskušali na vključujoč način doma in v Evropi prispevati k vidnim rezultatom, ki bodo v ljudeh pustili dober občutek," je dejal.

Posvet slovenske diplomacije z Borutom Pahorjem
Posvet slovenske diplomacije z Borutom Pahorjem FOTO: Tamino Petelinšek STA

V luči 30. obletnice vzpostavitve slovenske samostojnosti in neodvisnosti je predsednik spomnil tudi, da je bila ideja o samostojni državi vseskozi povezana z demokracijo in evropsko idejo. "Naša privrženost evropski ideji in vstopu v EU in naša aktivnost v njej je bila vselej povezana z željo, ambicijo, zavzetostjo, da se v EU lažje uveljavimo, da lažje uveljavimo svoje nacionalne interese," je povedal predsednik.

"Ne gre za to, da bi se v EU utopili, identitetno in sicer, ampak nasprotno, da bi prav EU izkoristili za to, da svojo nacionalno in druge identitete okrepimo," je še poudaril Pahor in izpostavil, da je slovenščina eden od uradnih jezikov več kot 400 milijonov prebivalcev EU.

V zvezi z evropsko idejo je izrazil zadovoljstvo, da se končno začenja konferenca o prihodnosti EU. Čeprav konferenca nima velikih načrtov glede institucionalnih sprememb in si sam želi več vizionarstva, pa bodo pomembni tudi predlogi o pragmatičnih rešitvah. Sam si bo prizadeval predvsem za večji angažma mladih, je napovedal Pahor. V ta namen je napovedal tudi obisk osnovnih in srednjih šol ter tudi študentov, da bi mlade "navdahnil s strastjo do Evrope".

Razprave o prihodnosti so po njegovih besedah zelo pomembne. "Vsaka skupnost potrebuje sanje o svoji prihodnosti," je poudaril predsednik in se zavzel, da bi se v razpravo vključilo čim več zainteresiranih ljudi.

Čeprav je EU skupnost različnih narodov in držav, pa moramo imeti pred očmi skupne cilje - mir, sprava in blaginja za vse, je pozval Pahor. "Razlike bodo vedno obstajale, a naj nas bogatijo, ne pa da vodijo h konfliktom," je dejal.

"Konferenca bo priložnost, da se spomnimo pomena temeljnih vrednot, na katerih se je gradila EU - spoštovanje človekovih pravic, demokracija, vladavina prava, svoboda izražanja in svoboda medijev. Vse te vrednote so zapisane tudi v naši ustavi," je še izpostavil Pahor.

"Zavzemamo se za skupno strateško vizijo Evrope, ki bo celovita, svobodna in povezana in v kateri bomo vsi živeli v miru," je dodal. Vse pobude pa morajo "krepiti EU, ne pa je razdvajati", se je zavzel.

V analizi zunanjepolitičnih dogodkov od zadnjega diplomatskega posveta, ki je bil septembra lani, je Pahor izpostavil pomen spravnih srečanj v Trstu in Celovcu skupaj z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in avstrijskim kolegom Alexandrom Van der Bellnom.

Izpostavil je tudi nedavni vrh Procesa Brdo-Brioni na Brdu pri Kranju, kjer so se skupaj z voditelji držav Zahodnega Balkana zavzeli za nadaljevanje širitve EU na to območje. To je v strateškem interesu EU, saj brez te regije Evropa ne bo "celotna in svobodna", je povzel Pahor. Opozoril je tudi, da bi hitrejša širitev EU na Zahodni Balkan tudi "zmanjšala pomen naivnih in nevarnih zamisli o spreminjanju meja".

Pozdravil je tudi izvolitev Joeja Bidna za ameriškega predsednika, kar ga navdaja z upanjem za ponovno krepitev multilateralizma. To se kaže z ameriško vrnitvijo k pariškemu podnebnemu sporazumu v WHO, pogovori z Iranom ipd, je še dejal Pahor. "Povsem evidentno je, da se z največjimi globalnimi izzivi ne moremo spopadati sami," je v podpori multilateralizmu še dejal Pahor.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nomadland
31. 05. 2021 19.56
+2
Pahor, zdaj pa pokaži svoje dolgoletne politične izkušnje, svoje znanje diplomacije, pogovori se s člani vlade... Koliko ministrov je bilo sploh v živo prisotnih na seji, ko so gotovo kar burno razpravljali o seznanitvi s tožilcema? Predlagam ti, da se usedete skupaj za okroglo mizo in izmenjajte mnenja... Poslušajte argumente ministrov, argumente premiera, povabite še kakšnega pravnika, službo za pravna vprašanja... Kolikor sem spremljala dogajanje v prejšnjem tednu, je bilo kar nekaj ministrov na terenu po Evropi in so se tako avtomatično strinjali s predlogom sklepa o neseznanitvi. Kdo je dvignil roko za sklep? Vse bolj se mi zdi, da nam ne vlada vlada 16 ministrov, ampak samo en in edini JJ...
jackgaton
31. 05. 2021 20.15
-1
Slabo se ti zdi ....JJ s nikoli ne dere na ministre, kot se je recimo šarac na zdravstvenega ministra Šebedra ........
1k2m4im
31. 05. 2021 19.49
+1
Zavedam se, da bo to moje pisanje, če se tako izrazim, bob ob steno : ), pa vseeno, en drugačen pogled na situacijo, ena drugačna možnost, ki pa bo žal spet ostala neizkoriščena. Med pooblastili predsednika republike je tudi sklic izredne seje. Kolikor vem, jo letos še ni izkoristil, če pa jo je, se pa vnaprej opravičujem, V kolikor jo ni, potem ima možnost, da skliče izredno sejo on in predlaga, da naj se v času predsedovanja in epidemije vlada izogiba tem, ki razdvajajo, če na primer omenim eno od teh in to je voda in se drži sprejemanja zakonov, ki so pomembni za epidemijo in predsedovanje. Verjamem, da takemu predlogu ne bi nasprotovali tudi na levem polu, ker se vsi nekako zavedamo, da gre pa vseeno tudi za to, kakšni se bomo pokazali svetu in verjetno si nobena država v takem času ne želi blamaže. Zato idejo gospoda predsednika pozdravljam, bi si pa želela, da bi bil bolj odločen. Zavedam se, da ni lahko imeti "hrbtenico", ko ti dve strani gledata pod prste in želita zaključke v njihovo korist. In verjeli ali ne, včasih je potreben tudi pogum. Najlažje je izbrati eno stran in potem v varnem zavetju svojih somišljenic/kov iskati potrditev. Pri nevtralnih, kot je recimo gospod predsednik, tega ni. Vedno znova ni komu kaj všeč, kar on pove in tako je tudi prav, da ima ob tem svoje mnenje. Jaz lahko povem svoje mnenje, kdo drug pove svoje mnenje, predsednik pa rabi vsa ta menja združiti in peljati stvari tako, da je zadovoljna vsaj večina. Zato bi si želela, da bi gospod predsednik izrabil vse svoje možnosti in se zadnjič poskusil, preden vstopimo v predsedovanje, umiriti strasti na politični sceni. Se pa po drugi strani zavedam, da bo to še ena od možnostih, ki se ne bodo uresničile in samo upam lahko, da se ta "boj" na bo preveč poznal in da bomo vsaj večino stvari speljali tako "kot se za gre". hvala za pozornost ter lep pozdrav.
sinhron
31. 05. 2021 19.23
+6
Ali Pahor živi v Sloveniji ? To da živi v svojem svetu nam je vsem znano ! Njegovi pamfleti so streli v prazno , ker niso naslovljeni na pravi naslov . Nismo državljani tisti , ki krnijo ugled države , nismo državljani tisti , ki rušijo pravno državo , nismo državljani tisti , ki se razdvajamo , nismo državljani tisti , ki rušimo svobodo govora in tiska in želimo vzpostaviti politično in nemoralno enoumje ! Zato bi moral Pahor to svoje razmišljanje nasloviti na predsednika vlade in njegovo stranko SDS !
jackgaton
31. 05. 2021 20.12
+0
To je tvoje subjektivno mneneje ... Moje menenje pa je : do sedaj smo živeli v neokomunajzerskem enoumju ....Glavni mediji so vsi nagnjeni v levo in so te napumpali z klasičnimi floskulami.
zibertmi
31. 05. 2021 19.11
+2
še dobro ,da si zaključil ,mevža.če bi imela laž kratke noge ,bi imeli politiki žulje na genitalijah ,pa tudi tistih nimate
KORUPCIJA
31. 05. 2021 19.02
+4
Borut, Borut, ne vem kaj se s tabo dogaja.
Ivan zDoba
31. 05. 2021 19.01
+2
Odgovorna izvedba predsedovanja?! Kaj pa odgovornost do demokracije in državljaniv doma?! O tem barbika ne govori. Izživlja svoje mokre selfie sanje in se "čila" medtem, ko v državi poteka erdoganizacija! Kako lahko en (nesposoben?) osebek izniči inštitut predsednika države!
jackgaton
31. 05. 2021 19.19
+2
ne cmokej ..... kaj ti veš o demokraciji ...najprej boš sprejel resolucijo sveta evrope o obsodbi vseh totalitarnih sistemov potem boš lahko pametoval o demokraciji
nomadland
31. 05. 2021 19.41
+2
Pahor se pač toliko oglasi in deli splošne izjave v smislu "Slovenija je v razmerah povečane politične negotovosti", Pahor se zaveda resnega STAnja v medijski krajini z izjavo "Svoboda medijev je temeljnega pomena za demokratično družbo. Svobodni mediji vzpostavljajo javnost, v kateri je mogoče preko različnih pogledov oblikovati skupna stališča. Sooblikujejo politično kulturo, ki naj spodbuja strpnost in zavrača sovražnost in izključevanje"... Tako si naš predsednik opere roke in pridno pozira za selfie kinga... Pahor- Kako lahko mirno gledaš, ko umira demokracija, kako lahko mirno gledaš, kako JJ z macolo razbija po varnostni zavori gondole "Slovenije", ne moreš se kar naprej izgovarjati, da nimaš pristojnosti- Borut Pahor, zakaj te sploh imamo? Borut Pahor, kako boš potolažil petletnega dečka- edinega preživelega v nesreči v Italiji? Tudi ti si kriv, ti, ki si vedel, da se ne spoštujejo zakoni, ki si dopustil, da se blokirajo zavore!!!!
izgubljen krt
31. 05. 2021 18.36
+3
Kva zdej ? Dejmo se odgovorno obnašati, no. Dejmo maske nositi !;-)))))))))))
cakra
31. 05. 2021 18.10
+0
To je edini predsednik SL do sedaj ki je predsednik vseh Slovencev. Tudi če kot predsednik ni po volji nekaterim se iz bontona ne pljuva po njem.
Ivan zDoba
31. 05. 2021 19.02
+2
Predsednik države si zasluži spoštovanje, borat pahor pa zagotovo ne! In NI predsednik vseh Slovencev in državljanov. Je "k'r neki"! Samozaljubljen.
jackgaton
31. 05. 2021 20.16
po tvoje ....Turk je bil predsednik vseh državljanov ....... MALO MORGEN
1955123
31. 05. 2021 17.54
+1
Res ste bolani folk.--------komentarji????????
Walter Pravicek
31. 05. 2021 17.51
-2
PAHOR:KOMU TA TOVARIŠ,SEDAJ GOSPOD TO PRAVI?MI ITAK VEMO ZA JANŠEVE "FORE",TWITANJE IN GROŽNJE VSEM IN VSAKEMU.MAR JE PAHOR ŠE VEDNO IZVEN SLOVENIJE,DA NE VE KAJ SE DOGAJA Z VLADO,KI JO JE ON IMENOVAL?JE V NAŠIH GLAVAH,SRCIH IN MISLIH SOKRIV TE TWITERAŠKE VLADE.NAM LJUDEM SLOVENCEM NI BILO NIČ ZAUKAZANO:VSI ODPRITE RAČUN NA TWITERJU,SLEDITE JANŠEVIM"GLOBOKIM"MISLIM,PISANJU,DA VESTE KAKO IN KAJ.ZA JANŠO URADNI LIST NE ŠTEJE.NA SODIŠČE SE KOT PO NAROČILU POJAVIJO SODNIKI POROTNIKI,ČLANI SDS.JANŠO BRANI ADVOKAT,TUDI KOMUNIST,ČLAN SDS!A SO ŽE TUDI SODNIKI ČLANI SDS?IN PAHOR JE TIHO,POISKUŠA Z NEKAKŠNIMI BLAGIMI TOLAŽILNIMI BESEDAMI.,KOT DEDEK,NA OBISKU ,KI TOLAŽI VNUKA,KO ATA NAMLATI POBALINA!ČLOVEK UTIHNI!
1955123
31. 05. 2021 17.43
+0
Tole bo pa zelo težko kot prvo eni odklanjajo sodelovanje ---niso zreli in niso odgovorni
Brakedirt
31. 05. 2021 17.50
+1
Kollerik
31. 05. 2021 17.38
+2
Borči hop hop....
Malinha
31. 05. 2021 17.15
+3
Največkrat uporabljena beseda v jezikoslovanju Borčija je tista, ki je ne samo izgubila zaradi njega vso predikativnost, ampak je ob enem tudi tista s katero si Borči čisto svojo polvest: odgovornost. Še metla ima svojo lepšo podobo in stremi k svojemu namenu.
rdeča petokraka
31. 05. 2021 17.22
-2
Malinha
31. 05. 2021 17.54
+0
Pa daj, ne moremo ga kar tako imeti za neprištevnega... 😂
jackgaton
31. 05. 2021 19.20
+2
jackgaton
31. 05. 2021 19.21
+2
dva anarhobolševistična skrajneža na kupu
jackgaton
31. 05. 2021 19.22
+0
JJ vaju vabi da po 80 letih prilezeta iz hoste ...revolucije je konec
Škrat na kvadrat
31. 05. 2021 17.04
-4
To bo luštno, ko bodo vsak petek v Ljubljani 18-20h prosla eve, kot v Dražgošah.
flojdi
31. 05. 2021 17.03
+1
. no evo. tole je moj (dodatni) smeh za danes. / jutri gremo naprej. če.
sinhron
31. 05. 2021 16.59
+11
Ali Pahor živi v Sloveniji ? To da živi v svojem svetu nam je vsem znano ! Njegovi pamfleti so streli v prazno , ker niso naslovljeni na pravi naslov . Nismo državljani tisti , ki krnijo ugled države , nismo državljani tisti , ki rušijo pravno državo , nismo državljani tisti , ki se razdvajamo , nismo državljani tisti , ki rušimo svobodo govora in tiska in želimo vzpostaviti politično in nemoralno enoumje ! Zato bi moral Pahor to svoje razmišljanje nasloviti na predsednika vlade in njegovo stranko SDS !
Kollerik
31. 05. 2021 17.38
+1
Walter Pravicek
31. 05. 2021 17.55
+4
SEM ISTIH MISLI!KOMUNIST DRUGEMU KOMUNISTU NE IZDRE OČESA!IN TO SE DOGAJA SEDAJ PRI NAS.KO SE BOMO OSVOBODILI OSVOBODITELJEV (JE NEKDO ŽE NAPISAL) IN KOMUNISTOV BO V SLOVENMJI MIR,LEPI ČASI,TER PLAČEVANJE KREDITOV,SAJ JE JANŠA "ROKOHITREC"ZA DELITEV.REVEN DAJE BOGATIM-KATOLIŠKI CERKVI NA PRIMER!AMPAK NE IZ SVOJEGA VARŽETA!
rdeča petokraka
31. 05. 2021 16.50
+9
Pozabil je še povedati, da se je Boris Johnson Tretjič poročil .
SLObunkeljn
31. 05. 2021 16.34
+11
Misli, "da ga bo Slovenija opravila z odliko"!? Še en pacient?
Ivan zDoba
31. 05. 2021 16.30
+17
Niti enkrat se ni oglasil v obrambo demokracije! Državna sramota no.2. Le kaj ima ali ve ivan o borčitu, da ga ta tako vneto podpira?!
komarec
31. 05. 2021 16.28
+11
To so stran vržene floskule, ki nimajo nobene veljave.