Slovenija

Pahor predlagal Janšo za novega predsednika vlade

Ljubljana, 26. 02. 2020 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V. / Ti.Š. / STA
Komentarji
1163

Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru predlagal Janeza Janšo za novega predsednika vlade, saj ta v DZ uživa zadostno podporo, Pahor pa tako pričakuje njegovo izvolitev. Dodal je, da lahko pričakujemo, da bo v marcu izvoljena nova slovenska vlada. Janša pa meni, da so koalicijske vlade lahko uspešne, če "partnerji v koalicijska razmerja vstopajo iskreno".

Več videovsebin
  • Janez Janša o koalicijskih pogajanjih
    02:29
    Janez Janša o koalicijskih pogajanjih
  • Prioritete potencialnih partneric v koaliciji?
    01:29
    Prioritete potencialnih partneric v koaliciji?
  • Iz 24UR: Janša za novega predsednika vlade
    03:43
    Iz 24UR: Janša za novega predsednika vlade
  • Iz 24UR: Odzivi na podpis pogodbe
    03:08
    Iz 24UR: Odzivi na podpis pogodbe
  • Iz 24UR: Kdaj bomo dobili novega predsednika vlade?
    01:31
    Iz 24UR: Kdaj bomo dobili novega predsednika vlade?
  • Iz SVETA: Janši mandat za sestavo vlade
    03:52
    Iz SVETA: Janši mandat za sestavo vlade
  • Iz SVETA: Pahor pozval k strpni komunikaciji
    03:02
    Iz SVETA: Pahor pozval k strpni komunikaciji
Pahor državnemu zboru predlaga Janšo za predsednika vlade.
Pahor državnemu zboru predlaga Janšo za predsednika vlade. FOTO: Miro Majcen

Predsednik republike Borut Pahor je, kot je sporočil po današnjem srečanju, državnemu zboru predlagal prvaka SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade. Stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS so namreč v torek pozno zvečer podpisale koalicijsko pogodbo, s čimer se, kot kaže, Janši obeta dovolj glasov za izvolitev.

Predsedniku DZ Dejanu Židanu sem danes poslal pismo, v katerem predlagam, da DZ izvoli Janeza Janšo za novega predsednika vlade. V skladu s 111. členom ustave sem opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Ugotovil sem, da kandidat uživa večinsko podporo in da smemo na osnovi tega pričakovati njegovo izvolitev za predsednika vlade. Prav tako se mi zdi utemeljeno pričakovati, da bo v marcu po tem izvoljena nova slovenska vlada. Borut Pahor, predsednik republike

Pahor je na novinarski konferenci uvodoma izrazil zadovoljstvo, da bo obdobje politične negotovosti po odstopu Marjana Šarca s funkcije predsednika vlade relativno kratko. "To je za Slovenijo pomembno tako z vidika politične stabilnosti kot tudi nujnosti, da vlada opravlja svoje delo s polnimi pooblastili," je dejal Pahor. "Prav tako je važno, da lahko poleg rednih ukrepov uveljavlja zahtevne strukturne spremembe; v njenem mandatu jo čaka tudi predsedovanje Svetu EU."

Spomnil je, da v njegovem mandatu do menjave vlade prihaja že četrtič. Kot je dejal, smo na nek način lahko zadovoljni, da je vsakič prišlo do menjave oblasti brez problemov, po demokratični poti. "V dveh primerih je šlo za odločitev za predčasne volitve, v dveh pa za izvolitev nove vlade znotraj iste sestave državnega zbora. Tudi to sme utemeljeno krepiti zaupanje v demokracijo, ustanove politične države in demokratično politično kulturo," pravi Pahor.

Tudi tokrat nove vlade kot predsednik republike ne bo ne podpiral ne zaviral, je poudaril, temveč bo z njo sodeloval. "Želim si, da bi bilo to sodelovanje tvorno in v korist v naše države in vseh ljudi," je dodal.

Predsednik republike je ob tem na javnost naslovil tri pozive. Pozval je k dialogu in sodelovanju brez izključevanja, v primeru nepremostljivih razlik in nasprotij pa si moramo po Pahorjevih besedah prizadevati za to, da se te ne bi poglobile v izključevanje ali v politično in družbeno razklanost.

Predlog je že vložen v DZ, volitve predsednika vlade pa se v skladu s poslovnikom DZ opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek.

Poleg tega od vseh, tudi od Janše in njegove ministrske ekipe pričakuje, da se bodo vzdržali izjav ali ravnanj, ki bi bila žaljiva ali celo sovražna. "Ni problem, če mislimo različno. Problem je, če različnost izražamo tako, da kratimo dostojanstvo drugega."

Potencialno vladno ekipo je še pozval, da vsi s svojim delom in ravnanjem okrepijo zaupanje v ustavni sistem in ovržejo sleherne strahove glede njene morebitne pristranosti ali celo sovražnosti. "Živimo v času globokih in globalnih tehnoloških in družbenih sprememb. Zdi se, da se vse spreminja, vendar pa je nekaj stvari, ki imajo trajno vrednost. To so demokracija, človekove pravice, vladavina prava, neodvisnost sodstva in medijev, spoštovanje človekovega dostojanstva."

Predsednik Pahor je pozval tudi k sodelovanju.
Predsednik Pahor je pozval tudi k sodelovanju. FOTO: Miro Majcen

Janša pa je danes spomnil, da jih, preden bo vlada operativna, čakata še dve glasovanji v DZ. Poudaril je, da je Slovenija glede na volilni sistem, ki ga imamo, obsojena na koalicijske vlade. A te so po njgeovih besedah "lahko uspešne, če partnerji v koalicijska razmerja vstopajo iskreno, če so suvereni in so sposobni sklepati kompromise".

Po Šarčevem odstopu je tako SDS kot zmagovalka prejšnjih volitev k pogovorom povabila vse parlamentarne stranke, izkazalo se je, da "so na pogovore pripravljene stranke, ki skupaj dosegajo večino v DZ". Prav tako se je po Janševih besedah v pogovorih izkazalo, da so prioritete strank zelo podobne. "V pogajanjih smo se zavedali, da je pred nami polovični mandat, da nas čakajo tudi nepredvidljivi izzivi," je še navedel in dodal, da mnogih želja partneric zato tudi ni v koalicijski pogodbi. Soglasni so, da se je treba osredotočiti na ključne težave.

Koalicijska pogodba je po Janševih besedah pogodba štirih suverenih strank. Dogovorili so se, da stvari, ki niso zapisane v koalicijski pogodbi, rešujejo s soglasjem, imajo pa tudi namen, da pri sistemskih rešitvah k sodelovanju povabijo tudi opozicijo.

Na prvem mestu je izpostavil stanje v zdravstvenem sistemu, izzive, povezane z varstvom okolja, in težave starejše generacije. V tem delu je zgoščenih največ strateških izzivov za Slovenijo. Koalicija predvideva ustanovitev urada za demografijo, ki bo po Janševih navedbah horizontalno koordiniral vse ukrepe, ki bodo izboljšali demografsko sliko Slovenije. Tako so po njegovih ocenah najbolj državotvorni resorji tisti, ki se ukvarjajo z demografijo.

V ospredju nove vlade sta tudi decentralizacija in debirokratizacija.

Pri vseh težkih ukrepih v pogodbi pa so po Janševih navedbah navedeni tudi roki za izvedbo. Stvari, ki v pogodbi niso navedene, a jih bo treba reševati, pa bodo reševali s soglasjem, je napovedal. Tako je zanj samoumevna tudi uresničitev katerekoli ustavne odločbe. S tem je odgovoril na vprašanje, zakaj v pogodbo ni vključena uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnih šol.

Kot ključne prioritete vlade je Janša opredelil področje zdravstva, izzive povezane z varstvom okolja, starejšo generacijo, decentralizacijo in debirokratizacijo.

Spomnil je še na partnerstvo za razvoj v njegovi prvi vladi in napovedal, da bodo tudi v tokratnem mandatu k sodelovanju povabili opozicijo in predstavnika narodnih skupnosti. Od slednjih po Janševih besedah ne pričakujejo, da bosta jeziček na tehtnici bodisi pri imenovanju vlade bodisi pri pozneje pri političnih odločitvah, bodo pa veseli podpore. Z njima bodo podpisali sporazum, v katerem bodo definirali stvari, ki jih je treba rešiti na področju narodnih skupnosti.

Eden od elementov koalicijske pogodbe so tudi podpisi podpore poslancev partneric, ki jih je po Janševih trditvah dovolj za večinsko vlado. Števila ni navedel, je pa spomnil, da bodo šteli glasovi na tajnem glasovanju.

Kar zadeva kadrovskih mest v vladi po Janševih navedbah ni nič zabetoniranega, dokler ni formalnih predlogov, na podlagi katerih poslanci odločajo. Povedal je tudi, da v prvi fazi ne načrtujejo spremembe zakona o vladi oziroma reorganizacije ministrstev, ker ni časa. Na vprašanje, ali bo rebalans proračuna eden prvih ukrepov vlade, pa je odgovoril, da bi bil slednji potreben, tudi če se ne bi sestavila nova vlada.

V pogajanjih so se po navedbah Janše zavedali, da pred njimi ni celega mandata.
V pogajanjih so se po navedbah Janše zavedali, da pred njimi ni celega mandata. FOTO: 24ur.com

Pahor in Janša sta odgovorila tudi na vprašanje pritiskov pri oblikovanje te vlade. Pahor je spomnil, da so slednji sestavni del javnega življenja in dokler so v mejah primernega jezika, je to v redu. Tudi na tem mestu je posvaril pred sovraštvom. "Vsak, ki prevzema odgovorne funkcije, mora imeti disciplino, da se upre skušnjavi po tem, da reče nekaj neprimernega. Če se to zgodi, je dovolj priložnosti za opravičilo," je dejal.

Janša meni, da je legitimen pritisk, ko kdor koli izraža mnenje v obliki strinjanja ali nestrinjanja ter to argumentira, lahko tudi brez dlake na jeziku. A je meja prekoračena, ko gre za grožnje. Ob tem je obžaloval, da so nekateri v času podpisa koalicijske pogodbe prejemali grobe, resne grožnje, ne le njim, ampak tudi njihovim svojcem. To zanj ni legitimen pritisk.

Na vprašanje odnosa do medijev in komunikacije na Twitterju pa je Janša odgovoril z vprašanjem: "Kaj mislite, kaj bolj vpliva na javno mnenje? Javna obtožba v mediju, ki ga gleda 400.000 ljudi, ali nek tvit, ki ga prebere nekaj tisoč ljudi? Ko bomo to merili z istimi vatli, se bomo lahko resno o tem pogovarjali."

Pahor je ob tem ocenil, da je ustvarjanje ozračja, ki bi preprečevalo, da bi prišlo do razklanosti družbe, nekaj najpomembnejšega v tem trenutku.

Koalicijsko pogodbo so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS podpisale že včeraj, v njej pa so predvideni ključni ukrepi nove vlade.

Janša se je strinjal, da je to problem, a ne bo rešen, če se bo reševal le na enem koncu. Ne le politiki, tudi mediji imajo pri tem veliko odgovornost, je poudaril.

Sicer pa se je Pahorju zahvalil za zaupanje, prvakom SMC, NSi in DeSUS pa za to, da so imeli pred očmi interese državljanov in skupno blaginjo pred vsem, kar je dominiralo v medijih. Zahvalil se je tudi tistim medijem, ki so vedeli, da so se partnerji sestajali vsak dan, pa niso predstavljali motnje v pogajanjih.

Predlog kandidature za predsednika vlade je sicer je že vložen v DZ, volitve predsednika vlade pa se v skladu s poslovnikom DZ opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minkica91
28. 02. 2020 21.08
+1
neumni se mi zdijo ti komentarji od Pahorja, da naj se novi predsednik vlade izogiba sovražnih govorov, a to pa ne vidi, da imajo levičarji izredno sovražno nastrojene govore, vendar tega pa ne vidijo, samo jj ali sds ne sme kaj povedati, niti po resnici, je že sovražni govor. res smo prvo in drugorazredni.
pravica5
27. 02. 2020 17.33
+1
levaki so dokazali dotalno nesposobnost 25 let imeti blago in škarje in niso mogli gospoda Janeza Ivana Janše spravit za rešetke.a se je kdo vprašal zakaj?? morda pa ga pustijo nalašč zunaj da imajo leve ovce kaj za glodat,ali pa morda ne vejo kje je prejel denar,kdo mu ga je dal,na katerem mestu in kje.....a so res tako nesposobni in taki naj bi vodili državo :))))no zdaj pa ko jim je začel dihat za ovratnik so aktiviral pa delomrzneže z granitnimi kockami
srebrnibreg
27. 02. 2020 18.12
+3
V Avstriji zaradi levakov nihče ni bil obsojen na zaporno kazen. Sicer pa kolikor je do sedaj jasno tudi ta vlada ne bo desna, ker brez levičarjev ni vlade. Na vašo fehtarsko žalost.
ahim1225
27. 02. 2020 16.32
-3
JJ ima odličen program!
vinogradnik33
27. 02. 2020 17.14
+6
srebrnibreg
27. 02. 2020 18.12
+2
provni
27. 02. 2020 16.10
+7
Da je prišlo do tega je kriva tudi Levica, ki ni hotela sodelovati s Šarčevo Vlado. Zdaj pa naj bi imeli princa teme, ki naj bi vodil Vlado. Absurd.
provni
27. 02. 2020 16.00
+8
Pahor je predlagal pravnomočno obtoženega za premiera. Da mu je zadeva zastarala nima veze s tem, da je dokazano obsojen in bivši zapornik.
vinogradnik33
27. 02. 2020 17.21
+7
Pa vojni dobičkar , pralec denarja , sprejemalec podkupnin , itd.
pravica5
27. 02. 2020 17.25
-4
hahah kar dajte si užitka levaki zahojeeni,vi bi kar obtoževali nekaj :)))
srebrnibreg
27. 02. 2020 18.13
+3
Hasan
27. 02. 2020 13.23
+3
Zgornja slika je verjetno posneta v času po dogovoru o delitvi plena TEŠ6.
vinogradnik33
27. 02. 2020 13.21
+5
Kot je dejal Janša koalicijska pogodba in program dela vlade so eno , kar pa se tiče ustavnih določil je jasno , da jih bomo realizirali , čeprav so izpuščena iz koalicijske pogodbe . S tem je dal vedeti , da bodo izpeljali stoodstotno plačevanje osnovnošolskega izobraževanja v privatnih ( cerkvenih )šolah , za kar se poteguje tudi NSI in prav tako bodo sprivatizirali zdravstvo , pri tem SMC IN DESUS ne bosta mogli ( smeli ) nič oportunirat , samo kimati in potrjevati !
buda78
27. 02. 2020 13.16
-1
Reseni smo ljudi. Ce verjamete v Barba Papo. Ampak Barba Pape ni. Iste face pa se vedno ostajajo.
supertrobentica
27. 02. 2020 12.40
+7
Bomo videli kaj bo dobrega oz slabega prinesel. Dejmo enkrat nehat obsojat v naprej kak je slab. Mogoce bo pa to priloznost kaj dobrega prinesel, pustmo se presenetit.
Nidani
27. 02. 2020 12.24
+1
Janez toži državo za slab milijon evrov...te iste, ki jo bo vodil...čeprav trdi, da je nedolžen, mu jaz tega ne verjamem, ker nekaj časa je pa le prebil med zaporniki pod tušom :)
Rafael Kramar
27. 02. 2020 13.20
-4
Ja, zakaj pa ravno predsednik vlade ne bi smel tožiti za odškodnino?
poneumljanje
27. 02. 2020 13.29
+4
Zdaj bo z vplivom na krivosodje tožbo dobil, to je bil cilj, briga njega za Slovenijo in Slovence, on gleda zase in za svoj narod !
Nidani
27. 02. 2020 14.51
+7
Ja Rafael no...pod točko ena naj najprej prinese potrdilo o nekaznovanosti, da bo sploh lahko kandidiral....če smo pravna država...ker brez tega potrdila še snažilka ne more skretov v parlamentu pucat!
štrekeljc
27. 02. 2020 18.09
+1
Rafko a si ti ???? Ker je to skrajno nehigienično in dokaz popolnega pomanjkanja vsake morale! Kadija te tuži, kadija te sudi!
setisfekšn
27. 02. 2020 10.32
+5
Cerku si že mane roke!!kaj bo še dobila!!
poneumljanje
27. 02. 2020 13.29
+4
najprej naj davke od premoženja plačajo !
belaroza
27. 02. 2020 10.21
+4
Janša ni dal v koalicijsko zavezo spremembo volilnega sistema!! Volitve po novem, da bomo volilci imeli več besede. JJ se boji, da bo imel veliko manj glasov kot po sedanjem volilnem sistemu. Tisti ki danes vpijejo "Bravo", bodo čez leto dni po predcedovanju evropske unije šli ravno tako na volitve, škoda da po starem volilnem sistemu.
najvsivedo
27. 02. 2020 10.44
+7
belaroza..vidim ,da si velik strokovnjak...daj mi povej kako bi po tvoje prišel za poslanca nekdo ,ki ima v volilnem okraju nekaj sto ali tisoč volilcev...a ti bi uvršćal po tvoje samo velike okraje ostali bi bili pozabljeni...daj se pozanimaj kaj se naredi manjšim občinam.
poneumljanje
27. 02. 2020 13.31
Naj si, itak vamo kam pes taco moli, zato ne laži in zavajaj !
Maks Novak
27. 02. 2020 10.13
+7
Samo ,da smo se grabežljivca Židana ,rešili je že veliko storjenega za Slovenijo.
poneumljanje
27. 02. 2020 13.32
+5
Tavariša Janeza v teh rabotah noben ne bo dohitel, kaj šele prehitel !
ale999
27. 02. 2020 10.04
-14
SDS, SMC, DESUS in NSI, prav ste se odločili. Bravo JANŠA !!!!
anjerd
27. 02. 2020 10.13
+16
Samo kako dolgo bo trajalo, te stranke grejo z vsakim v posteljo, samo da dobijo svoje.
OrodniK
27. 02. 2020 10.18
-5
Z vsakim ki je pripravljen DELATI za Slovenijo, ne pa samo VZDRŽEVATI sistem brez sprememb, da omrežja nemoteno črpajo.
poneumljanje
27. 02. 2020 13.33
+2
Modus, delati za svoj žep in svoj narod. ne za Slovenijo !
DEEP
27. 02. 2020 09.55
+9
Pošteni državljan, ki dela, in živi od tega dela ,se mu ni za bat!Cvilijo pa mački ,ker nebo več izobilja!!
mallonge
27. 02. 2020 09.52
+3
Koliko normalnejša je polituka že z odstrelom Cerarja in Erjavca se opazi že z lune.Nujen je odstrel še Alenčice, ki je že praktično ni, Šarićija in Židana, pa smo Slovenci rešeni!
mallonge
27. 02. 2020 09.55
+2
Omenjeni so navadni ekstremisti globoke države!
poneumljanje
27. 02. 2020 13.34
Kdo je Šarići, mene je zaradi tega imena moderator zbrisal, kdo pa si ti, da tebe ne ?
mallonge
27. 02. 2020 09.49
+2
Angelika, Krogec in Alenčica ante porrtas!
periot22
27. 02. 2020 09.45
+10
setisfekšn
27. 02. 2020 09.35
+11
Iz tega človeka veje neverjetni cinizem!!
OrodniK
27. 02. 2020 09.46
-2
poneumljanje
27. 02. 2020 13.35
+1
Modus, iz tvojega ljubljenega dosmrtnega vodje !
ROMELS
27. 02. 2020 09.32
+13
To bo dobro za delovne ljudi in upokojence. Za privilegirance in lenuhe pa zna biti hudič. No, bomo videli!
periot22
27. 02. 2020 09.45
+14
poneumljanje
27. 02. 2020 13.36
+3
Janša gleda za svoj narod in svoj žep, ne za Slovence !