Slovenija

Pahorjeva ocena Slovenske vojske: za delovanje v vojni ena, za delovanje v miru tri

Ljubljana, 30. 03. 2018 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pripravljenost Slovenske vojske za delovanje v vojni je nezadostna, za delovanje v miru pa dobra, je po sestanku z ministrico Katičevo in načelnikom generalštaba Gedrom sporočil predsednik Borut Pahor, sicer tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil. Za pripravljenost na delovanje v miru je vojska dobila višjo oceno kot v lanskoletnem poročilu, deloma je to posledica večjega vlaganja v vojsko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pripravljenost vojske v vojni še vedno nezadostna
    00:59
    Iz 24UR: Pripravljenost vojske v vojni še vedno nezadostna
  • Iz 24UR: Pahorjeva ocena SV
    01:25
    Iz 24UR: Pahorjeva ocena SV
  • Iz SVETA: Ocena stanja Slovenske vojske
    02:28
    Iz SVETA: Ocena stanja Slovenske vojske
  • Iz 24UR ZVEČER: Predsednik Pahor predlaga varnostni evro
    02:33
    Iz 24UR ZVEČER: Predsednik Pahor predlaga varnostni evro
  • Iz 24UR ZVEČER: Klemen Grošelj o periodično negativnih ocenah SV
    03:33
    Iz 24UR ZVEČER: Klemen Grošelj o periodično negativnih ocenah SV

Predsednik republike Borut Pahor se je danes seznanil s poročilom o pripravljenosti Slovenske vojske (SV), ki sta ga pripravila ministrica Andreja Katič in načelnik generalštaba SV Alan Geder. Za pripravljenost na delovanje v vojni si je Slovenska vojska tudi letos prislužila nezadostno oceno. Za delovanje v miru pa je dobila nekoliko višjo oceno, kot v preteklem letu – oceno dobro. 

Dejavniki, ki so vplivali na izboljšanje ocene za delovanje v miru, so povečana popolnitev z vojaško opremo in strelivom, izboljšano usposabljanje, povečan obseg vojaških vaj in pozitiven trend na področju vzdrževanja oziroma razpoložljivosti vojaške tehnike. Delno je to posledica povečanega finančnega vlaganja v SV.

"Letošnja ocena je boljša, vendar pa moramo biti pri tej oceni previdni," je ob tem dejal Pahor. Izpostavil je dva problema v Slovenski vojski: kadrovske, oborožitvene in tehnične zmogljivosti vojske na eni strani ter status in položaj slovenskega vojaka na drugi strani.

"Ponovno je pokazala svoj humani obraz pri ujmi v lanskem letu. Še vedno zagotavlja podporo pri varovanju naše južne meje. Še bolj je bila angažirana pri reševanju življenj. Samo s helikopterji je bilo opravljenih petina več reševalnih akcij kot v letu prej." Borut Pahor, predsednik republike in poveljnik SV

"Moramo zagotoviti, da bo vojaški poklic konkurenčen in cenjen poklic," je dejal Pahor. Poudaril pa je, da se ne glede na nizko oceno Slovenija lahko zanese na profesionalnost in predanost slovenskih vojakov. 

Dodal je, da je še vedno najpomembnejši razlog za stanje pripravljenosti nizek proračunski izdatek za SV. Trend padanja se je sicer zaustavil in lani obrnil v pozitivno smer, takšen trend naj bi se tudi nadaljeval. A je vseeno Pahor ocenil, da dinamika in obseg povečevanja proračunskih sredstev ne zadoščata za bistveno izboljšanje pripravljenosti SV.

Dotaknil se je tudi negativne ocene preverjanja bataljonske bojne skupine 72. brigade, ki je nedavno odmevala v javnosti. Slabi izkazi preverjanja bojne sposobnosti prispevajo k nezadostni oceni vojske za delovanje v vojni, je dejal.

Pahor od Gederja pričakuje, da bo do novega sklica DZ pripravil konkreten načrt izboljšanja pripravljenosti, skupaj z natančno oceno potrebnih virov in tveganj, predvsem pa njegov predlog obsega in strukture SV do leta 2030.

Predsednik Pahor, ministrica Katičeva in načelnik GŠ Geder z vojaškimi častniki.
Predsednik Pahor, ministrica Katičeva in načelnik GŠ Geder z vojaškimi častniki. FOTO: 24ur.com

Katičeva pričakovala takšno oceno

Za ministrico Katičevo je bila takšna ocena pripravljenosti SV pričakovana. Veseli jo, da se je ocena za delovanje v miru izboljšala, medtem ko se ocena za delovanje v vojni v tako kratkem času z omejenimi kadrovskimi in finančnimi viri še ni mogla izboljšati.

Spomnila je na ukrepe, ki jih je ministrstvo izvajalo v lanskem letu. Tako je za SV namenila več sredstev in zagotovila stabilno financiranje, a za dosego ciljev bo potrebnih še več sredstev, je dodala. Ob tem je opozorila, da so vsi predvideni ukrepi izvedljivi le ob sodelovanju vseh deležnikov. Njihovo uresničevanje namreč zahteva medresorsko sodelovanje, sodelovanje vseh sistemov nacionalne varnosti, pa tudi DZ. Ob tem je izrazila obžalovanje, da jim s predlogoma zakonov o obrambi in o službi v SV ni uspelo pridobiti zadostne podpore.

Tako se stanje v SV v zadnjih letih ni bistveno izboljšalo in ostaja eden večjih izzivov nove vlade. Tej predlaga, naj oblikuje poseben strateški svet za nacionalno obrambo, od vodstva SV pa pričakuje ustrezen strokovni premislek in poenotenje strateške vizije.

Prihodnja vlada bo tako morala pripraviti učinkovite ukrepe za boljše sodelovanje podsistemov. "To je zelo občutljiv sistem, ki ne dopušča politične preračunljivosti in tekmovalnosti, ki smo jim žal prepogosto priča, temveč zahteva sodelovanje vseh deležnikov v korist nacionalne varnosti," je še poudarila ministrica.

Geder o tem, kako bi lahko izboljšali stanje

Po Gederjevih besedah se je lani sicer zaustavilo padanje proračuna za SV, kar je pozitivno vplivalo na njeno kredibilnost v mednarodnem okolju, ni pa bistveno vplivalo k dvigu stopnje pripravljenost SV v vojni. "Brez kadrovske popolnitve in razvoja ter izgradnje zmogljivosti, s katerimi bi povečali ognjeno moč, je pripravljenost SV ostala nespremenjena," je dejal.

Opozoril je, da bodo rezultati modernizacije pri oceni pripravljenosti vidni takrat, ko bo SV lahko izgradila celotne sklope zmogljivosti, ne pa le posameznih delov. "S tem imam v mislih potrebo po znatnejših finančnih zagotovitvah, s katerimi bo omogočena izgradnja dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin," je dodal Geder.

Da bi SV lahko zagotavljala nacionalno vojaško obrambo, potrebuje izdatnejša finančna sredstva, saj bodo le tako zagotovili ustrezno opremo, ki omogoča tudi izpolnjevanje mednarodnih zavez. "Na ta način in ob ustreznem vrednotenju vojaškega poklica bomo v SV lahko zgradili profesionalni in bojni karakter," je dodal načelnik.

Kakšno oceno bo Pahor letos dal Slovenski vojski?
Kakšno oceno bo Pahor letos dal Slovenski vojski? FOTO: Reuters

Lani ocena še nekoliko slabša

Pripravljenost Slovenske vojske (SV) za delovanje v miru je bila v lanskem poročilu ocenjena z oceno zadostno, pripravljenost vojske za delovanje v krizi ali vojni pa nezadostno. Med problematičnimi področji je predsednik Pahor tedaj izpostavil popolnjenost enot s kadri in opremo, stanje opreme, njeno razpoložljivost in sposobnost dolgotrajnejšega delovanja.

Letošnje poročanje vrhovnemu poveljniku obrambnih sil je bilo zaznamovano tudi z nedavnim neuspešnim preverjanjem usposobljenosti bataljonske bojne skupine po standardih Nata Creval na Počku, ki je močno odmevalo v javnosti in nazadnje privedlo tudi do menjave na čelu Generalštaba SV. Oditi je moral Andrej Osterman, vodenje je prevzel Alan Geder, tudi 72. brigada je dobila novega poveljnika.

O okoliščinah preverjanja usposobljenosti in ukrepih je ministrica Andreja Katič pred dnevi poročala tudi predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, Miru Cerarju. Poročilo nosi oznako tajnosti interno, v njem pa je ministrica pojasnila analizo stanja, potek certificiranja bataljonske bojne skupine in ukrepe za njeno dodatno usposabljanje.

Katičeva je sprotno obveščanje o ukrepih za izboljšanje razmer na obrambnem področju obljubila tudi Pahorju. Ta je ob nedavnih težavah med drugim navedel pričakovanja, da bo ob predaji letošnjega letnega poročila slišal razloge za težave v SV in ukrepe za njihovo reševanje, ter "jasen odgovor na vprašanje, ki ga je ob letnem poročilu zastavil že lansko leto, in sicer, ali je v Slovenski vojski premišljeno izdelana strategija porabe dodatnih proračunskih sredstev, ki jih je vlada za potrebe modernizacije Slovenske vojske namenila v lanskem letu".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (374)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bmwgs
25. 05. 2018 18.24
Ko smo še bili v jugo vojski nisi slišal nezadostno pa dobro ,tam je moralo biti vse odlično . Stara šola je bila nekaj vredna mogoče še danes vzor slo. vojski.
?AKAL
25. 05. 2018 16.17
Te tvoje ocena zatakni za uho
kolbek460
31. 03. 2018 10.33
+5
Nagledali smo se bedarij sočnega kralja ,sprenevedanje ,izgovori ,niti malo samokritično ocenjevanje ,blefiranje ,prazne besede ,drek zavija v celofan ,tak je že celo svoje življenje ,,
SKRIPT
31. 03. 2018 12.15
+2
den456
31. 03. 2018 20.16
Kje si videl, da je Kučana zavil v celofan?
bb5a
31. 03. 2018 10.27
+1
Pahor je še za kanon futr precej neuporaben...
spletni Kritik
31. 03. 2018 10.05
+7
cca 4,8 miljarde je SD s Pahorjem na čelu vzela vojski.
motorist_mb
31. 03. 2018 10.02
+4
Klovn spet bluzi!
ServerAUTOMATIC
31. 03. 2018 09.59
+4
Borko nisi ti za poveljnika vojske. Slovenija se krči od tvoje arbitraže.
ServerAUTOMATIC
31. 03. 2018 09.50
+3
Borči kdaj boš ocenil še ameriško vojsko, rusko, nemško in francosko vojsko. Sklepam, da si ocenjevalec vojsk. A sklepam, da si hrvaško vojsko ocenil leta nazaj, ko si bil na njihovih vojaških vajah z gospo Kitaro. In kako oceno dobijo oni????
SKRIPT
31. 03. 2018 09.33
+4
Pahor nima legitimnosti 25 procentov volilcev ima za seboj,mene bi bilo sram,ce bi el tako podporo njega pa ni,ker nima integritete
kolbek460
31. 03. 2018 09.31
+0
To je zametek prave vojske ki se bo formirala ob bližajoči se revoluciji
Radoveden
31. 03. 2018 09.52
+0
Kva bodo končno zvezo borcev prepovedal? To bi pa res rad videl.
deratizacija
31. 03. 2018 09.29
+2
Pri sedemindvajsetih bi pa že morali pokazati malo več resnosti.
korintos23
31. 03. 2018 09.28
-1
Na južni meji, Prlekija, tudi vojaki hodijo ali se vozakajo? Jaz jih skoraj več ne poznam, ne vidim.
ServerAUTOMATIC
31. 03. 2018 09.27
+3
Ne razumem kako izobrazbo ima tale gospa Katičeva, da je ministrica in kdo jo je postavil na to delovno mesto in zakaj. No mogoče vprašam preveč.
SKRIPT
31. 03. 2018 09.37
+5
Uenska ima poklicno solo,ker ni dovolj inteligentna,da bi maredila faks,ima pa druge sposobnosti kot npr han
Radoveden
31. 03. 2018 09.50
+2
murinar
31. 03. 2018 09.25
+6
Pahor ,ta hlapček južnih in uničevalec Slovenskega naroda je najnesposobnejši politik !
Radoveden
31. 03. 2018 09.23
+6
Ko bomo Slovenci imeli spoštovanje do pripadnic in pripadnikov slovenske vojske in jih ustrezno plačali in ko bomo imeli svojo vojaško akademijo, bo tega mrcvarjenja konec. Seveda se to ne bo zgodilo, dokler bo po parlametnu blodil duh bivše juge.
korintos23
31. 03. 2018 09.26
+0
ServerAUTOMATIC
31. 03. 2018 09.30
+0
ich123
31. 03. 2018 09.35
+1
Nikogar napasti je pa dobro, da smo se sposobni sami braniti in se ne zanašati na nekoga drugega !!!!!!!!!!!!
ServerAUTOMATIC
31. 03. 2018 09.17
+5
Jaz predlagam Borkota za poveljnika pehotne enote. Sam je prepešačil celo državo, tako da on je preverjen. Kohl bi lahko bil admiral za piranski zaliv. Tudi zgleda tak pomorski tip, ošter do nasprotnika in nepopustljiv. Tudi mišice baje ima. Cerar bi lahko bil kak vojaški duhovnik. Njegove pridige v parlamentu spominjajo na nedeljske maše.
murinar
31. 03. 2018 09.26
+4
Borči hodi v solarij in se mu zelo pozna kajti spalilo mu je notranjost glave !
ich123
31. 03. 2018 09.36
+1
den456
31. 03. 2018 20.23
Radoveden
31. 03. 2018 09.10
+1
Ne razumem komentarjev,ki Pahorja krivijo. Predsednik države po ustavi nima pristojnosti v miru, razen poviševanje v generalske čine in seveda ocenjevanje. Jelušič Ljubica, ki naj bi veljala za vojaško strokovnjakinjo, je v času svojega ministrovanja (Pahor šef vlade) dopustila ali načrtno predlagala, da se skoraj pol denarja vojski vzame.
kolbek460
31. 03. 2018 09.06
+2
Pismo državljanov Slovenije ,sončnemu kralju ,,pisalo se je leto 1941 in 25 marec ,,,zgodovina se ponavlja ,,Zaskrbjeni državljani sprašujemo za kaj se je neodvisna država pridružila osi zla ,agresije ,vojne ,in upostošenja ,in če se bilo kaj zgodi ,da obljubijo da ne bodo pobegnili v Anglijo ,in sedaj razumemo za kaj so počistili vse jame in rudniške jaške ,Horvat je isti kot Marko Natlačen ,,
Radoveden
31. 03. 2018 09.24
+0
kolbek460
31. 03. 2018 10.27
+0
MA007
31. 03. 2018 09.04
+6
Barbika Borći je odgovoren za stanje v Slo Vojski zdaj bo pa ocenjeval naj gre raje ocenjevat miške male na plesni četvorki je bol kvalificiran za to
ServerAUTOMATIC
31. 03. 2018 09.01
+1
Torej Pahi bi moral odstopit, ker kot poveljnik vojske ni ustrezno ravnal.