Slovenija

V LMŠ podpirajo Damijana, v SDS skrivnostni

Ljubljana, 27. 11. 2018 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/A.K./D.L.
Komentarji
9

Predsednik Pahor se z vodji poslanskih skupin posvetuje o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije. V LMŠ so napovedali podporo Jožetu Damijanu, prav tako v SD, kjer bi podprli tudi Boštjana Vasleta, slednjemu so podporo izrekli tudi poslanci SMC. V SDS ostajajo skrivnostni. Trenutno se sicer nobenemu od kandidatov ne obeta večina.

Predsednik republike Borut Pahor bo z vodji poslanskih skupin DZ začel posvetovanja o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije.
Predsednik republike Borut Pahor bo z vodji poslanskih skupin DZ začel posvetovanja o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije. FOTO: Nenad Cakić

Borut Pahor se danes o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije pogovarja z vodji poslanskih skupin  LMŠ, SD, SMC, SDS in Levice, v sredo pa bo pogovore nadaljeval z DeSUS, SAB, NSi, SNS in predstavnikoma narodnih skupnosti. Načrtuje namreč, da bi predlog kandidature v DZ lahko poslal v času, ki bo omogočal, da bo ta o guvernerju lahko odločal na decembrski seji.

Kandidati in kandidatka: Masten, Damijan, Vasle, Lorenčič in Toplak

Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač je prejšnji teden po poslanskih skupinah preverila stališča do kandidatov. Ti so ekonomista Igor Masten in Jože Damijan, v. d. direktorja Umarja Boštjan Vasle, Eva Lorenčič iz ECB in nekdanji prvi mož Kada Tomaž Toplak.

Minuli teden so bili v poslanskih skupinah glede podpore kateremu od petih kandidatov, ki so se prijavili na poziv, ali kakšnemu novemu še skrivnostni.
Minuli teden so bili v poslanskih skupinah glede podpore kateremu od petih kandidatov, ki so se prijavili na poziv, ali kakšnemu novemu še skrivnostni. FOTO: Damjan Žibert

V LMŠ podpirajo Damijana 

Podporo poslancev LMŠ bo dobil Damijan. "To smo povedali predsedniku države Borutu Pahorju, pri čemer se zavedamo, da Damijan nima dovolj glasov," je povedal vodja poslanske skupine Brane Golubović. "Če bo Pahor predlagal koga drugega, se bomo z njim pogovorili in se nato odločili," je še povedal in dodal, da med trenutnimi kandidati ne podpirajo nikogar drugega. Sta pa s Pahorjem govorila tudi o drugih možnostih, a o imenih danes ni želel govoriti.

Golubović je priznal, da se v koaliciji o kandidatu še pogovarjajo, a da se o enotni podpori enemu niso dogovorili. 

V SD za Damijana ali Vasleta

V SD po besedah vodje njihovih poslancev Matjaža Hana podpirajo Damijana, pa tudi Vasleta. Za to so se odločili po pogovorih z vsemi kandidati.

SMC bo podprl Vasleta

Poslance SMC je najbolj prepričal Vasle. "Če bo predsednik republike Borut Pahor predlagal koga drugega, se bomo znotraj stranke znova pogovorili," je ob tem napovedal vodja poslanske skupine Igor Zorčič

V SDS še skrivnostni

Vodja poslancev največje opozicijske stranke SDS Danijel Krivec je po pogovorih s predsednikom dejal, da so nanj prenesli stališče o kandidatih, od njega pa pričakujejo "neko pametno odločitev glede kandidature".

Povedal je, da so v poslanski skupini poslušali predstavitve štirih kandidatov, in sicer Mastena, Vasleta, Lorenčičeve in Toplaka, medtem ko Damijan na predstavitev ni prišel. "O njih smo si ustvarili neko mnenje. Glede kandidata, ki ga bo predlagal, pa se bomo odločili, ko bo kandidatura vložena," je povedal v izjavi za medije. Kriterije bi lahko izpolnjeval tako Masten ali kdo drug, je bil skrivnosten.

O šestem kandidatu, ki ga nekateri omenjajo, po njegovih besedah danes ni bilo govora. "Glede na dosedanje izkušnje dvomim, da se bo Pahor odločil za takšno stvar," je še dodal in izrazil upanje, da bodo v tokratnem drugem izbornem krogu Banka Slovenije vendarle dobila novega guvernerja.

V NSi in SAB so že pretekli teden povedali, da podpirajo Mastena, Levici pa se zdi najboljši kandidat Damijan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
27. 11. 2018 19.40
+2
Ni toti Damjan malo svečkarja špilo pred leti?
Sortegilio
27. 11. 2018 15.16
+12
Drugi kandidati so veliko bolj primerni kot JP Damijan. Damijan politično prefiriran.
wolfterier
27. 11. 2018 16.43
+6
LMŠ želi še enega humorista na položaju,da ne bo Šarec osamljen !
brezveze13
27. 11. 2018 15.06
+8
po novih ocenah parlamenta sem ugotovil da so nekatere stranke o katerih sem imel tudi dobra mnenja pač stranke ki potrdijo vse ,glavno da so pač notri med takimi je kot vidim tudi SD. Me spominja na čase ko sem bil v prvi službi, smo imeli sestanek(nekakšen zbor delavcev ali kako je že bilo takrat v tistem samozapravljanju) smo ztaustavili mašine se zbrali v nekem večjem prostoru ,tamm je neki predstavnik takrat KP nekaj tvezil o samoupravljanju na koncu smo vsi z dvigom rok potrdili kar je pač tvezil a nihče ni vedel kaj nam je sploh govoril. eden je dvignil roko verjetno on sam mi pa vsi za njim kot na gasilski veselici vsi ploskajo pa tudi tidti ki mu stvar ni povšeči
notrajnc05
27. 11. 2018 15.18
+3
To pomeni, da si tako zamašen, da ne zastopiš osnovnih pravil igre in taki biseri inteligence so zelo dobrodošli v krdelu belega firerja, kjer je čredni nagon osnova dobrega sodelovanja z velikim voždom.
Brakedirt
27. 11. 2018 14.24
+11
samo se to se manjka, da dajo komunistom banko v roke, jo izpraznijo tako kot pokojninsko blagajno.
slovenskidelavec
27. 11. 2018 12.28
+6
Štibleca sigurno nebo predlago, ni politično opredeljen
User300173
27. 11. 2018 08.09
+19
Ne pozabiti klavzulo ob lastni odpovedi ni odpravnine. Kako se je končalo tisto z Jazbečevo nezakonito odpravnino, kjer je bila odpovedna klavzula v nasprotju z akti BS?
JApajaDAja
27. 11. 2018 09.26
+15
nobene odpravnine.. ali odpove ali je "odpovedan" !že sicer bo za svojo morebitno nesposobnost prejema plačo-že to je preveč!