Slovenija

Pahor pripravljenosti slovenske vojske podal nezadostno oceno

Ljubljana, 30. 03. 2016 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik Borut Pahor je pregledal stanje slovenske vojske in dejal, da je vojska na najnižji ravni sposobnosti delovanja že tretje leto zapored. Povprečna ocena za pripravljenost vojske za delovanje v krizi ali v vojni je po besedah Pahorja nezadostna. Kot pravi predsednik, je takšno stanje posledica pomanjkanja finančnih sredstev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Porazno stanje v slovenski vojski
    02:53
    Iz 24UR: Porazno stanje v slovenski vojski
  • Iz 24UR: Stanje slovenske vojske
    02:49
    Iz 24UR: Stanje slovenske vojske
  • Iz SVETA: Stanje v slovenski vojski
    02:34
    Iz SVETA: Stanje v slovenski vojski

Slovenska vojska (SV) je po ocenah predsednika republike Boruta Pahorja na najnižji ravni sposobnosti delovanja že tretje leto zapored. Povprečna ocena za pripravljenost vojske za delovanje v krizi ali v vojni pa je nezadostna, je glede na poročilo o pripravljenosti SV za lani opozoril Pahor. Izpostavil je predvsem pomanjkanje finančnih sredstev.

Andrej Osterman, Andreja Katič in Borut Pahor.
Andrej Osterman, Andreja Katič in Borut Pahor. FOTO: Urad predsednika RS

Poročilo o pripravljenosti SV za leto 2015 sta danes v predsedniški palači Pahorju predstavila ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba SV generalmajor Andrej Osterman.

Iz ocene stanja povsem povsem jasno izhaja, da se je Slovenska vojska znašla v tako zaskrbljujočih razmerah predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Ohranjanje finančnih gibanj na sedanji ravni bo že kratkoročno še dodatno znižalo pripravljenost Slovenske vojske. Predsednik države Borut Pahor

Predsednik republike je v izjavi novinarjem med drugim opozoril, da je v poročilu pripravljenost za delovanje vojske v miru ocenjena s povprečno oceno zadostno, ocena za pripravljenost za delovanje v krizi ali v vojni pa nezadostna.

Slabe razmere zaradi pomanjkanja sredstev

Iz ocene stanja po Pahorjevem mnenju povsem jasno izhaja, da se je Slovenska vojska znašla v tako zaskrbljujočih razmerah predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Tako je skupaj s Katičevo in Ostermanom ponovil potrebo po zagotovitvi denarja, s katerim bodo zagotovili posodobitev celotnega slovenskega varnostnega sistema. 

Po Pahorjevih ocenah morajo v relativno kratkem času doseči politično soglasje o povečanih izdatkih za varnost.

Katičeva je sicer poudarila, da je vlada ustavila trend zmanjševanja sredstev za vojsko, a obenem ocenila, da bo potreben rebalans proračuna za leto 2017. Po njenih besedah bi za vzdrževanje obstoječe opreme in ohranjanje zmogljivosti v čim krajšem času potrebovali okoli 45 milijonov evrov. Če bi želeli pristopiti k modernizaciji, pa bi v prihodnjih letih potrebovali po dodatnih 50 milijonov evrov. A je ob tem izpostavila, da je za SV potrebno zagotoviti stalen vir sredstev.

Kot je dejal Osterman, SV izzivov ne more premagati brez dodatnih sredstev. Ob sedanji dinamiki proračuna in načrtovani dinamiki SV po njegovem mnenju ne bo več mogla vzdrževati takšnega operativnega tempa, "saj se nahaja na pragu kritične stabilnosti, ki je povezana z razvojem in vzdrževanjem osrednje stopnje operativnosti vojaške opreme in oborožitve".

Da je SV ob tako nizkem proračunu naloge opravila, je bilo po njegovih besedah mogoče le ob skrajno racionalnem obnašanju.

Vendar je Pahor poudaril, da SV ni pomožna policija ali pomožna civilna zaščita, pač pa je njena ključna naloga obramba domovine in pomoč zaveznikom. "Zato je nujno ohranjati njen bojni značaj, za kar pa potrebuje višjo raven popolnjevanja, sodobnejšo opremo, boljše usposabljanje in vso potrebno opremo za posameznika ter zaloge za enote," je odločen predsednik.

Po njegovih besedah ne vemo, ali bo finančni in begunski krizi v Evropi sledila tudi varnostna. Poudaril je, da je Slovenija varna država, a ni samoumevno, da taka ostane, če v varnost ne bo primerno vlagala. Še zlasti sedaj, ko je po njegovih ocenah neposredna ogroženost varnosti večja kot je bila pred časom. "Slovenija si ne more privoščiti tega luksuza, da bi upala na to, da se bodo stvari v mednarodnem okolju izboljšale in umirile in v povečanje varnosti ne bi vlagala več," je prepričan Pahor.

Med drugim pristojne prosi za odgovor, ali sedanja oprema in usposobljenost SV ustrezata novim grožnjam v mednarodnem okolju.

Slovenska vojska se je lani zmanjšala za dodatnih 540 pripadnikov.
Slovenska vojska se je lani zmanjšala za dodatnih 540 pripadnikov. FOTO: Miro Majcen

Vojake ocenil z odliko

Tako Katičeva kot Pahor sta izpostavila tudi svetlejšo plat SV, ki jo zaradi predanosti, motiviranosti in profesionalnosti predstavljajo predvsem njeni pripadniki in pripadnice, ki so svoje naloge lani opravili z odliko.

V enajstih mednarodnih operacijah je lani na dan delovalo skoraj 400 pripadnikov SV, v podporo zaščiti in reševanju ter policiji v migrantski krizi je bilo vključenih več kot 4000 pripadnikov in pripadnic.

Dejavniki za ocene glede pripravljenosti SV so sicer popolnjenost enot s kadri in opremo, stanje opreme in njena razpoložljivost ter možen obseg usposabljanja. SV se je lani zmanjšala za dodatnih 540 pripadnikov. Tako je popolnjenost stalne sestave glede na dolgoročni program 88-odstotna, popolnjenost s pogodbeno rezervo pa le 36-odstotna.

Od načrtovanih vaj sta bili izvedeni le dve tretjini. Število izstreljenih nabojev na vojaka se je tudi to leto ponovno znižalo, le število dni na terenskih vajah je bilo povečano.

Več kot tretjina vozil ima pretečeno življenjsko dobo, razpoložljivost vojaške tehnike se je zmanjšala za dodatnih pet odstotkov, še zlasti kritično je stanje na področju helikopterjev. Ocena stanja kot kritično izpostavlja tudi zaloge opreme, stanje infrastrukture ter osebne opreme in zmožnosti zdravstvene in socialne oskrbe.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (368)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cilb
01. 04. 2016 12.05
Pahor je dal nezadostno. seveda, saj so možakarji s čini v večini šolanje naknadno naredili, v privat šolah. Plačali smo pa mi. Vojske ne rabimo. 1991 so se v trumah kristjani borili, a le za delovna mesta v SV. In danes so zaslužni. In branijo našo domovino. S čim? Z jezikom. Bruhat!
NismoSFRJ
31. 03. 2016 12.56
In nam Cerar z lopato meče pesek v oči, ko nam laže, kako so vsi, ki do vstopili v Sloveniji, le ubogi, pomoči potrebni otroci. Hans-Georg Maassen, vodja nemške obveščevalne službe (BfV), je dejal, da so že napadi v Parizu pokazali, da je Islamska država med migrante in begunce, ki bežijo v Evropo, uspešno nastavila svoje borce. ”Velikokrat smo videli, da so se teroristi, oblečeni kot begunci, vtihotapili v Evropo. S tem dejstvom se soočajo vse varnostne organizacije,” je dejal Maassen.""
Adolph
31. 03. 2016 11.27
Ja,kaj pa se splaca braniti v tej bananski drzavi,banke,tajkune,politkomisarje,penzionske ministre,. . . Vec mi ne pade u glavo. . . . .
SDS_je_poden
31. 03. 2016 10.55
+1
Uuuu.. Pahor je podal oceno o stanju, ki je vsem ostalim poznano že leta. Kaj sedaj? Jojmene!
rdecikomunist
31. 03. 2016 14.21
Naj vsi trije ki so nasliki odstopijo,ker so odgovorni da je vojska tam kjer je.Kupovali smo belgijske puške ki so šrot od šrota paše municije zanje nimamo dovolj.Bi pustili stare kalašnikovke ki so res dobre nepa da smo jih prodali,uvesti naborniški šluženje vojske da semladi naučijo delati v skupini in skrbeti sami zasein za druge.
resslovenka
31. 03. 2016 10.40
+2
Včasih se vorašam, ali se naši politiki sploh zavedajo kako malo spoštovanja uživajo med državljani. Mislim da ne, ker živijo v enem svojem svetu. Realnost slovenskega življa jim ni kaj dosti mar ali celo nič. Ali pač....na jeziku.
ROMELS
31. 03. 2016 10.15
+0
Kako naj imajo denar za vojsko, če ga jim spelje zdravstvo, šolstvo in javna uprava.
ROMELS
31. 03. 2016 10.39
+1
Pa še razni honorarci, pa pogodbeniki, pa svetovalci, pa "pripravljenci" na delo, pa.........................še en kup "ta modrih", ki z lahkoto izkoriščajo ta butaste oblastnike.
eFranjo
31. 03. 2016 09.01
+1
en pjanček je nekoč napisaj: le čevlje sodi naj Kopitar
eFranjo
31. 03. 2016 08.57
+2
v vladi imajo zelo dobre plače, pa vseeno ne delajo dobro. kaj pa tam manjka?
mallonge
31. 03. 2016 08.30
+2
Za manjši dodatek bo Hanžek kot policaj Cefizelj pregnal vse opažene fašiste, naciste in rasiste. Tako bodo ostali čisti komunisti in vojske sploh ne bomo potrebovali,
deathbite
31. 03. 2016 11.02
+2
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji.« Janša Janez...generasldesetnik na preži!
jagermeister1
31. 03. 2016 08.27
+5
vojake , ki niso več sposobni profesionalno opravljat vojaške službe odpustit , 100 sekretarjev MO vžt na cesto , ker ne delajo drugega kot mešajo meglo in molzejo denar na generalštab premestiti personal ki ima dejansko vojaško izobrazbo in teh je v SV kar nekaj , ampak so na nižjih položajih , vse te kvazi generale z raznimi filofaksi itd . pa degradirat oz. odpustit , nabavit municijo in takoj vpoklicat vse moške stare do 50 let , ki so vojsko služili na vojaške vaje ............ustanovit pokrajinske , območne in občinske enote rezervistov (nepoklicnih ) , obenem pa namesto teh sekretarjev zaposlit 100 dobrih mehanikov , ki bodo opravljali servise sami , namesto dragih pogodbenih servisov..............če se hoče oz. če bi se hotelo bi se to v dveh mesecih uredilo in bi bila vojska hitro pripravljena za varovanje države in to na celotnem območju Slovenije ! ! !
mallonge
31. 03. 2016 08.38
-2
Potem si se pa zbudil in na mizi zagledal članek o dodatkih za stalno pripravljenost na FDV.
Ricketts
31. 03. 2016 08.18
+1
Iz vojaškega proračuna se morajo financirati vse borčevske prireditve, pa razumi če moreš!
mallonge
31. 03. 2016 08.39
+1
Ko začne kričati Stanovnik gredo vsi sovragi v beg.
felix59 drugič
30. 03. 2016 21.47
+1
Prav vam je , kaj ste pa rinli v Nato.
deathbite
31. 03. 2016 11.03
+2
murate
30. 03. 2016 21.39
+8
za predsednika predlagam enak postopek kot za tistega , ki je objavil tisti žalostni posnetek na you tube. Resnično me zanima kdo od njiju je poslal v svet bolj jasen signal o varnosti v Slo
musicus
30. 03. 2016 21.34
+14
Kakšen komandant, takšna vojska.
binmister
30. 03. 2016 21.01
+10
Ha,ha Borat se razume kakšna mora biti vojska .Za kaj niste prihranili ta članek za 1 april ?
NismoSFRJ
30. 03. 2016 21.19
-3
binmister
31. 03. 2016 08.50
+1
Nismo SFRJ ...... Cuclaš mi ti in tvoja mama
deathbite
31. 03. 2016 11.03
staridida
30. 03. 2016 20.58
+2
Pahor-kaj pa če bi imeli dodatek za pripravljenost????
Skunk Works
30. 03. 2016 20.53
+2
kera beda od levaške države......saj ne moreš verjet.....razcapana vojska, dvig penzij za 0,4 % pod vprašajem, vedno slabše in razdrapane ceste, ....vse to na en dan novic,.....edino severna koreja z lakoto, kot tolažba, da tako hudo pa še le ni.......aja nemci so pa močno dvignili penzije, eh tam je kapitalizem, drug planet, ja ne morš primerjat, tukajle volilci želijo živeti revno........
Brakedirt
30. 03. 2016 21.04
+4
vladali ste z 10% podporo, a vam to kaj pove?
Skunk Works
30. 03. 2016 21.11
+4
Ja in so bili tedaj kazalci primerljivi z najuspešnejšimi državami v svetu, za kar lahko vi kekci samo sanjate......polizobraženi, četrtsposobni kekci, ki sedaj vladajo po željah neumnih slovenskih volilvcev, razen če jim je bil plan, da jim država razpade, kaj takega nikoli ne bodo od blizu videli, bo prej konec vesolja.......
deathbite
31. 03. 2016 11.05
+1
Kazalci kažejo povečanje kreditnega portfelja za 20 milijard € pod ivanovo vlado. Zato so penzije slabe, vojska, zdravstvo, policija ...pa brez denarja!
staridida
30. 03. 2016 20.52
-2
Vse je kriv Krkovič-zato ga rdeča kura vabi na sodišče....
deathbite
31. 03. 2016 11.05
+0
Cofar
30. 03. 2016 20.48
-2
predsednik mogoče ne ve da nas je samo 2 milijona in vojske sploh ne bi potrebovali? Mogoče bi podpisali kak sporazum s sosednjimi večjimi državami za zaščito . bi bilo veliko ceneje in bolj praktično.
B?AN
30. 03. 2016 20.34
+2
Ja ko zmanka patron je hudič..
korintos23
30. 03. 2016 20.41
+5
Ko patrone pijane oficirke za špricarje zamebjajo?!?