Slovenija

Pahor: Smo alternativa sedanji vladi

Ljubljana, 21. 08. 2008 20.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

SD poudarja, da so dolžni izpolniti pričakovanja tistega dela javnosti, ki pričakuje spremembe.

Najprej je treba zmagati, pravi Pahor.
Najprej je treba zmagati, pravi Pahor. FOTO: Dare Čekeliš

Socialni demokrati so na današnji volilni konvenciji stranke potrdili liste kandidatk in kandidatov za državnozborske volitve. Predsednik SD Borut Pahor je ob tem poudaril, da se je stranka pred letošnjimi državnozborskimi volitvami znašla v položaju, ko volilni uspeh enačijo z zmago.

Socialni demokrati po njegovih besedah predstavljajo alternativo sedanji vladi oziroma največji vladni stranki, na tem soočenju pa bo padla odločitev, komu bo podeljen mandat za sestavo nove vlade. Kot pravi, je skupaj s kandidati, ki so jih danes potrdili delegati konvencije, pripravljen prevzeti odgovornost za to zahtevno nalogo. Poudarja, da so dolžni izpolniti pričakovanja tistega dela javnosti, ki pričakuje spremembe.

Sreča je na strani pogumnih ljudi, je dejal Pahor.
Sreča je na strani pogumnih ljudi, je dejal Pahor. FOTO: Dare Čekeliš

Okoliščine prihodnjega mandata bodo po napovedih predsednika SD zahtevne, kljub temu pa imajo veliko priložnosti, da se pokažejo kot politična sila, ki zmore tudi v takšnih okoliščinah postopoma pripeljati našo državo v krog najbolj razvitih in solidarnih. "Toda najprej je treba zmagati," poudarja Pahor. Po njegovih besedah bo za to potrebna splošna mobilizacija vseh razpoložljivih sredstev.

Za dosego tega cilja je po Pahorjevem mnenju eno najpomembnejših zaupanje ljudi v kandidate. Kandidati, ki so jih na današnji konvenciji potrdili, v svojem okolju to zaupanje uživajo, je prepričan. "Njihov ugled in njihova avtoriteta sta zagotovilo, da nam bo uspelo," je še poudaril Pahor. "Smo močna, trdno povezan in ambiciozna stranka, naša sloga, vizija in sanje so na zgodovinskem preizkusu. In sreča je strani pogumnih ljudi," je svoj nagovor delegatom sklenil predsednik SD.

Kdo je na listi?

Volilna konvencija SD
Volilna konvencija SD FOTO: Dare Čekeliš

Delegatke in delegati so na konvenciji z večino glasov podprli liste kandidatov v vseh osmih volilnih enotah. Na Gorenjskem se bodo za poslansko funkcijo med drugim potegovali dosedanja poslanca Darja Lavtižar Bebler in Samo Bevk ter članica odbora Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva Julijana Bizjak Mlakar. Na Primorskem bodo kandidirali predsednik SD Pahor, član predsedstva stranke Patrick Vlačič, poslanka Breda Pečan, novogoriški župan Mirko Brulc, nekdanji obrambni minister Alojzij Krapež in podpredsednik koprske SD Luka Juri.

Volilna konvencija SD
Volilna konvencija SD FOTO: Dare Čekeliš

V volilni enoti s sedežem v Ljubljani-Centru se bodo na parlamentarnih volitvah pomerili poslanci Miran Potrč, Anton Rop in Dušan Kumer, ekonomist Franc Križanič, članica odbora Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva Andreja Črnak Meglič in cerkniški župan Miroslav Levar. V volilni enoti s sedežem v Ljubljani-Bežigradu pa bodo na volitvah nastopili podpredsednik SD Igor Lukšič, poslanca Milan M. Cvikl in Janko Veber, nekdanja poslanka Silva Črnugelj in podpredsednik ljubljanske SD Anton Colarič.

Kot kandidata v volilni enoti s sedežem v Celju so delegati potrdili poslanca Bojana Kontiča in nekdanjo ministrico za kulturo Andrejo Rihter, v volilni enot s sedežem v Novem mestu pa poslanca Matjaža Hana in novomeškega župana Alojzija Muhiča.

V volilni enoti s sedežem v Mariboru bosta listo SD med drugim zastopali poslanka Majda Potrata in predsednica Stranke ekoloških gibanj Marinka Vovk - stranki sta namreč podpisali sporazum o sodelovanju na volitvah. Na listi kandidatov v volilni enoti s sedežem na Ptuju pa so nekdanji državni sekretar v službi vlade za razvoj Andrej Horvat, državni svetnik in župan Gornje Radgone Anton Kampuš ter nekdanji predsednik Mladega foruma SD Dejan Levanič.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zakretene
24. 08. 2008 21.58
@brankica-u-gostima: a kej dugaja pri pravoslavni cerkvi v LJ?
zakretene
24. 08. 2008 21.57
hahaha, univerze, a bi morda še kakšna žena kakšnega bivšega šefa stranke naslednice komunistične partije lahko bila rektorica? A to si mislil z "višanjem kvalitete"?
Tonček Balonček
24. 08. 2008 18.19
Je alternativa: Janša bi kupoval oklepnike in topnjače, Pahor pa havbice in poljske bolnišnice. Janša bi nakazoval odškodnino žrtvam vojne, Pahor bi pa denar porabil za štipendije in infrastrukturo. Janša bi dal univerzo v vsako slovensko vas, Pahor bi pa povečal kvaliteto obstoječih univerz, morda kakšno še ukinil. Sicer pa kakšne razlike med tema dvema "socialdemokratom,a", razen da pač Pahor zna angleško in italjansko, ni! Je pa ers, da je imel Janaša v tem mandatu bolj bedne poslanvce, nesvetovlanske, nerazgledane, nekaj skrajno primitivnih tipov (npr. Rupar, Jerovšek), upam, da bodo zdaj izvoljni kakšni pametnejši predstavniki ljudstva!
brankasrbijanka
24. 08. 2008 18.10
To kar danes berem je čudno. Kaj se je včeraj zgodilo na Brezjah? Fanatiki so odprli oči. BRAWO!
Buena Vita
24. 08. 2008 16.50
komunist kaj,grozit že znaš,mogoče se bi nafču kej buljega-ja to je pa tteeeeežkuuuuu,no če že drugo neveš,pa pojdi roziki gate menjat,boš lahko dosleden---to pa da so tvoji bumbari pouničili-pofentali stu tavžent SLOVENCEV-TO STE ŠE SEDAJ PONOSNI,A NE
manjakranjc@hotmail.com
24. 08. 2008 15.57
Tonček Balonček A to je še aktualno ali kako, pa nič vedela. No ja... res je, edina razlika o njuni strokovnosti ekonomske vede je v tem, da je nekdo prebral, tisti drugi pa je za pomnenje porabil dva dni. Jaz res ne vem kje vidite alternativo; pa saj je vse eno in isto. Mar ni? M.K
zakretene
24. 08. 2008 00.11
@TB: za barbeka je bil JJ na soočenju pravi profesor ekonomije. barbek je bil videt ko en bukov lulek, hehe
zakretene
24. 08. 2008 00.10
@malaglupača: kaj je turška prijateljica nacistov, ti je gospodar (mož) dal prost izhod brez feredže na internet? LOLčina!
Tonček Balonček
23. 08. 2008 20.04
Meni sta s ePahor in Janša zdela najbolj smešna, kos ta nakaldala o ekonomiji. Več kot očitno nimata pojma o gospodarstvu in financah!!
Komunist 1
23. 08. 2008 18.22
Prav fajn bo, ko bo sd zmagal. Janša bo padel, zadnjič je lepo videl kako ga imajo radi, ko so ga izžvižgali. Ti pajtlerca, pa če boš dosti žvrgolela, se lahko znajdeš v kakšni jami poleg tvojega fotra - domobranca
pacifist
23. 08. 2008 17.19
Po praških postaneš zelo zaslepljen !
TRN V PETI
23. 08. 2008 12.59
Kdor pravi, da je Pahorjev nastop bil dober je očitno zaslepljen. Pahor ne more bit alternativa JJ, saj mu kot sogovornik ni dorasel. On operira z lažmi in emocionalnim nabojem zavedenih ljudi. Janša odgovarja po resnici, tako kot je. Le kdo govori resnico lahko nastopa suvereno. Pahor je tako že od vsega začetka hendikepiran. Ostanejo mu le pamfleti o alternativi in konsenzu. A glede zadnjega, si mora še prej razčistit, kaj sploh "konsenz" pomeni. Je nerodno pogosto v javnosti uporabljat ključen pojem strankinega programa, ki ga pa niti ne razumeš.
malasutra@gmail.com
23. 08. 2008 10.42
ZDRUŽENA LEVICA JE ALTERNATIVA SEDANJI VLADI!
malasutra@gmail.com
23. 08. 2008 09.39
po domače - janšistična vodenoglavka.
ivan.vindis@gmail.com
23. 08. 2008 09.35
pajtlerblanka z JJ vodeno glavo :)))
malasutra@gmail.com
23. 08. 2008 09.28
pajtlerca, o čem ti to pesniš, zmagovalka?
Buena Vita
23. 08. 2008 07.07
orko dio Tonček Balonček kaj mi koga smešimo,to počnejo sami,mal manj žlampanja in sončnih kur,bi jim več radosti prineslo-lepše bi zgledal,nam pa bi gobce zaprl kaj je to pretežko-preveč
Buena Vita
23. 08. 2008 07.03
prašek kje imaš temne lise,si prekmau začeo,ha,ha,hadej poišči še kake živalce,to rabte
malasutra@gmail.com
23. 08. 2008 00.16
še vedno mi ni jasno - pravite, da ste zmagali z veliko razliko, zakaj se potem še zmeraj repenčite na forumih in žalite ljudi, ki se ne strinjamo z vami????? uživajte, zdaj, ko ste nesporni zmagovalci. kaj bi še radi? BELUHARJEVI, tipa zakretene dajte no, malo manj togote, prosim! za zmagovalce se to ne spodobi.
Tonček Balonček
22. 08. 2008 23.46
Razpišimo natečaj, kako čimbolj smešiti Kresalovo, Pahorja in Golobiča! Prva nagrada: Teden bivanja v Lepeni, pohod na Triglav v spremstvu Janše in Urške, izlet na sv. Višarje, paleta piva Goesser, odprt račun pi Austria Bank (pardon Unicredit) ter brezplačno šolanje na Akademiji dr. Jožeta Pućnika!