Slovenija

Pahor: Tudi če vpliva predsednik vlade, naj povejo

Ljubljana, 22. 11. 2010 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor je AUKN pozval, naj javnost obvesti, če bo kdo poskušal vplivati na njeno delovanje. Tudi če bi bil to premier sam ali njegovi sodelavci. Ponovil je, da želi preprečiti vtikanje politike v kadrovanje.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države naj javnost "kadar koli nemudoma obvesti o vsakršnem poskusu vplivanja" s strani politikov ali državnih uradnikov, vključno s predsednikom vlade in ministri, je pozval premier Borut Pahor.

Poudaril je, da je bila agencija ustanovljena "z namenom učinkovitejšega upravljanja države" in da je "pri svojem delu, in to ji določa zakon, povsem avtonomna".

"Državljane moti in mene moti – ampak oni nimajo moči, jaz imam pa odgovornost, da temu stopim na prste – ker je v javnosti vtis, da med strankami ali med nepoklicanimi teče neusmiljen boj za to, kdo bo vodil katero podjetje, ustanovo ali agencijo," je razlog za poziv pojasnil Pahor.
"Državljane moti in mene moti – ampak oni nimajo moči, jaz imam pa odgovornost, da temu stopim na prste – ker je v javnosti vtis, da med strankami ali med nepoklicanimi teče neusmiljen boj za to, kdo bo vodil katero podjetje, ustanovo ali agencijo," je razlog za poziv pojasnil Pahor. FOTO: Aljoša Kravanja
"Naša naloga je, da ji zagotovimo ustrezne pogoje za delo, od agencije pa smemo pričakovati, da bo svoje delo opravljala strokovno," je dejal predsednik vlade.

Pahor je ponovil, da je želel v tem mandatu zagotoviti, da se politika, "zlasti mislim na nepoklicane politike, stranke in druge", ne bo vtikala v kadrovske odločitve, ampak da bodo te sprejemali tako, kot to velja za najbolj razvite države sveta. "Da smo pri tem – vsaj kar se tiče pravnih podlag – uspeli, kaže vključitev v OECD," meni premier.

"Državljane moti in mene moti – ampak oni nimajo moči, jaz imam pa odgovornost, da temu stopim na prste – ker je v javnosti vtis, da med strankami ali med nepoklicanimi teče neusmiljen boj za to, kdo bo vodil katero podjetje, ustanovo ali agencijo," je razlog za poziv pojasnil Pahor.

Spomnimo ...

Agencija, ki jo vodi Dagmar Komar, se je minuli teden vključila v dogajanje okrog menjave Uroša Rotnika z mesta direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš). V torek je na generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaža Janežiča predsednika nadzornega sveta HSE Jadranka Medaka in predsednika nadzornega sveta Teša Djordja Žebeljana naslovila dopis, v katerem je zahtevala preklic Rotnikove razrešitve.

Z Rotnikovo odstavitvijo in tudi "z odkritim ignoriranjem zahtev" agencije je bilo "poteptano načelo konstruktivnega sodelovanja in predvsem negirana običajna načela poslovno-korporativne prakse", so menili v agenciji. "Gre za način dela, ki je za upravo agencije nesprejemljiv in ga pod nobenim pogojem ni pripravljena tolerirati v družbah, ki jih upravlja in v njihovih podrejenih družbah," so še zapisali.

Se je v Rotnikovem primeru vtikala politika?
Se je v Rotnikovem primeru vtikala politika? FOTO: POP TV

Okrožno sodišče v Celju je isti dan zavrglo predlog predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu Teša Franca Rosca za zadržanje uveljavitve sklepa o Rotnikovi menjavi. Ugotovilo je, da je bila seja nadzornega sveta Teša, na kateri so odločali o Rotnikovi razrešitvi, skladna z zakonom o gospodarskih družbah, aktom o ustanovitvi Teša in poslovnikom o delu nadzornega sveta Teša.

Nadzorna sveta HSE in Teša sta nato v četrtek na podlagi pravnih mnenj ugotavljala, da je bila Rotnikova razrešitev skladna z zakonom o gospodarskih družbah in zakonom o upravljanju s kapitalskimi naložbami države, ki določa pristojnosti agencije.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CtrlDelete
23. 11. 2010 10.26
Gospod Janša, kaj mislite o pokojninski reformi, kako bi se vi lotili tega problema.....no, hm, bla bla bla.....Gospod Janša, kaj mislite o "nakupu" ladje Triglav...no, ja, hm, bla bla........Gospod Janša, kaj mislite o aferi TEŠ...no, uh, hm, ja, no, bla bla....... Gospod Janša, kako bi se vi lotili razvoja države in slovenskega gospodarstva če bi vaša stranka in vi osebno bili na oblasti....joj, a lahko ponovite vprašanje, veste se tako lepo sliši! A kako bi se lotil sprašujete? Tako da bi se v svojem štiriletnem mandatu zgovarjal na napake sedanje vlade, vmes bi pa malo, sej veste pobiral malo provizije pri dajanju kreditov svojim prijatlom! Če bo pa potrebno, bodo pa malo Grimms, Černač, Gorenak ali Irglova povedali kak vic na račun bivše vlade!
dule100
23. 11. 2010 09.05
Rdeči jurišniki spet klatijo neumnosti !
botjabotja
23. 11. 2010 08.30
prašek 22.11.2010, 18:20 -7 MYDAY 22.11.2010, 18:17 »PAHOR, DAJ ROTNIKA NAZAJ ZA DIREKTORJA V TEŠ, ČE NOČEŠ DA GRE VSE SKUPAJ V MALORO....« Veš, moj dan, za dve leti zamujaš, najmanj. Kar tako menjaval je bivši prvi minister !☺ On je menjaval in je to tudi priznal, Pahor pa je pred volitvami nevemkolikokrat rekel, da političnega kadrovanja ne bo?! Po eni strani pa Pahora razumem, ker je njegova stranka dobila 30%, LDS in Zares pa 15 % in kadrujeta, kot , da bi imela že nekajletno prakso v tem. Ups, LDS jo ima...
Milan Koleznik
23. 11. 2010 06.46
Pahorjevi ministri,,celo Potrč mislijo da mi ljudje vse gledamo negativno,niti malo se ne zamislijo ob padcu vlade,niti slučajno nisi oni nič krivi,pač pa ljudje ki mislimo slabo o vladi in ukrepih,res se mi smilijo,da je kaj,verjamejo vase in svojo nesposobnost,to pa je propad države.
standard
22. 11. 2010 21.55
Ah Borut, pa kdo misliš bo po vsem tem sr... zdaj to kupil? Pa še vprašanje za JJ. Kako pa to, da lik in delo gospe Dimic nista bila nikoli predmet tovariške kritike SDS-a?
Mihec.pihec
22. 11. 2010 21.33
Premier je bil gost oddaje Studio ob 17. Par minut sem še lahko poslušal, potem pa mi je pritisk narasel, da sem moral preklopiti na umirjeno glasbo. Pahor spet govori, kako bi sicer naj bilo, dela se pa čisto drugače. KAS so ustanovili samo zato, da bi menjave zgledale bolj transparentno. Pa ni dolgo trajalo, da je KAS sam nehal delovati, ker so se počutili zlorabljene. Sedaj Pahor polaga upe na to novo Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb in pravi, da morajo takoj povedati javnosti, če bo prišlo do kakih političnih pritiskov. Na čelu te Agencije pa je članica SD in krog je zaključen. Pred očmi se mu dogaja oranžna revolucija, on pa nič.....
prašek
22. 11. 2010 20.37
R57 To pa zato, ker je tudi Kovač mislil, da bo postavljal in odstavljal ........ Jok, bratec, vi ste samo AKREDITACIJSKI svet. To mu je Pahor čisto pravilno razložil !
R57
22. 11. 2010 20.32
Prašek Zame je bila že ustanovitev KAS mešanje megle. Fasada. To se je izkazalo, da je res, ko je Dr. Bogomir Kovač reku Pahorju "ADIJO SE NE GREM VEČ".
prašek
22. 11. 2010 20.19
R3x19 Malo sem "pobaral" strica googla, kaj on meni o akreditaciji, pa mi je povedal-med drugim tole : »Izrazi, uporabljeni v tem zakonu, pomenijo: – akreditiranje je strokovni postopek, s katerim nacionalna akreditacijska služba s podeljeno akreditacijsko listino formalno potrdi usposobljenost za izvajanje opredeljenih nalog na področju ugotavljanja skladnosti, – ugotavljanje skladnosti je vsaka dejavnost, s katero se neposredno ali posredno ugotavlja, ali so izpolnjene relevantne zahteve, – akreditacijska listina je listina, na podlagi katere se izkazuje usposobljenost za izvajanje opredeljenih nalog na področju ugotavljanja skladnosti,
MOSSAD001
22. 11. 2010 20.11
Borut-a si kej kač vidu?
tomo2
22. 11. 2010 20.08
R57 Ne bi rekel, ravno prah , ki se dviga, govori o tem, da ni tako vodljiv
R57
22. 11. 2010 20.05
tomo2 Kako bi bil vesel, če bi bilo tako kot ti misliš. Samo žal ni sposoben drugega kot paradiranja po modni pisti in nastavljanja kameram. Že ko sem gledal njegovo faco na predvolilnem plakatu sem vedel, da bo katastrofa, če slučajno zmaga. Mogoče je pošten, samo totalno nesposoben in vodljiv od lobijev v ozadju.
prašek
22. 11. 2010 19.55
R57 Še nikoli nisem nikomur "poknil" niti minus, niti plus ! To prepuščam določenim gurujem komuniciranja in ostalim marginalcem.
tomo2
22. 11. 2010 19.54
Mislim, da je Pahor pošten in dovolj sposoben oz. da ima dovolj sposobne ministre, da lahko uspešno izvede reforme, ki nam bodo na daljši rok gotovo koristile. lahko je bit v teh kriznih časih Janez Janša, ki kot opozicijski voditelj nima ogdovornosti za dejanja, lahko je bit populist kot sta Jelinčič in Erjavec, obračas se po vetru, nikoli pa ne prevzameš odgovornosti, veliko težje in bolj odgovorno pa je biti predsednik vlade, ki mora prevzeti va takih časih odgovornost tudi za nepopularne ukrepe. Jaz to spoštujem pri Pahorju in mu želim za dobro države, da mu uspe.
prašek
22. 11. 2010 19.53
R57 22.11.2010, 19:38 Ti si samo še eden tistih, ki ne vedo, kaj je bil KAS ! Kadrovsko akreditacijski svet ! Akreditirati pomeni ugotoviti sposobnost človeka za določeno delo !!!! Torej ; akreditirati ne pomeni postaviti na določeno mesto človeka, ki je KAS-u po volji. Je dovolj razumljivo ????
R57
22. 11. 2010 19.50
Prašek 99% sem, da si mi ti poknu minus zdele.
R57
22. 11. 2010 19.38
Kaj ni Pahor ustanovil neki KAS - kadrovsko akreditacijski svet, ki se je sam razpustil, ko je imel dosti njegove ignorance in skrivanja za njihovim hrbtom.
prašek
22. 11. 2010 19.20
pajtlerblanka Lepo pozdravljen papež z luknjo med nogami, he, he.
Buena Vita
22. 11. 2010 19.14
HE,HE,HE VIC TISOČLETJA,,,,, ČE JE PAHOR POŠTEN ,POTEM SEM JAZ PAPEŽ Z LUKNO MED NOGAMI
Buena Vita
22. 11. 2010 19.11
PUSTITE SVETOVNEGA PRVAKA LAŽNIVCEV PRI MIRU, NAJ IZMIŠLJA NOVE LAŽI VSEM IZREĆENIM NE NASEDA NIHČE VEČ V SLOVENIJI,RAZEN NEKI RDEČKARJEV