Slovenija

Pahor: Tudi danes potrebujemo plebiscitarno enotnost politike

Ljubljana, 09. 11. 2020 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik države Borut Pahor je ob 30. obletnici odločitve o razpisu plebiscita izpostavil, da se je v takratnih izjemnih okoliščinah politika odločila stopiti skupaj. Zaradi koronavirusa bi bilo podobno treba tudi danes, meni. Premier Janez Janša pa meni, da je tisti, ki ima v rokah oblast, vedno dolžan ponujati sodelovanje preko meja oblasti.

Današnja obeležitev 30. obletnice odločitve Demosa o razpisu plebiscita o samostojnosti Slovenije s prireditvijo v predsedniški palači je bila ena v vrsti dosedanjih počastitev prelomnih dogodkov izpred treh desetletij. 9. in 10. novembra 1990 je bil v Poljčah sestanek, na katerem so člani koalicije Demos sprejeli odločitev o razpisu plebiscita o samostojnosti Slovenije. Na podlagi te odločitve pa je nato skupščina 6. decembra tistega leta sprejela zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti, ki je določil, da bo plebiscit potekal 23. decembra 1990.

Borut Pahor in Janez Janša
Borut Pahor in Janez Janša FOTO: Bobo

Borut Pahor je ob tem izpostavil, da se je v približno mesecu dni po odločitvi v Poljčah oblikovala "enotna plebiscitarna podpora v skupščini", predsedniki vseh parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin so se dogovorili, da podpišejo sporazum o skupnem nastopu za uspeh plebiscita, kar je Pahor označil za "skorajda enkratno epizodo slovenske politike in slovenskega naroda". V opoziciji, kjer je bil takrat tudi sam delegat, je bilo po njegovih besedah sprva precej nemira, vendar je postalo "vsem takoj jasno, da ali politika stopi skupaj in uspemo ali pa z razdvojenostjo tvegamo, da se stvar ne bo posrečila".

Kot je poudaril Pahor, je bila slovenska politika v takratnih izjemnih okoliščinah sposobna sesti skupaj in doseči sporazum, kar sicer v običajnih časih ni potrebno. Meni pa, da so zaradi koronavirusa in tudi zaradi veliko političnih razhajanj okoliščine tudi zdaj tako izjemne, da bi se bilo vredno potruditi za dogovor o osredotočanju na ključna vprašanja tega časa.

Ob tem je Pahor omenil "dolgo tradicijo sodelovanja parlamentarnih strank", ki poleg sodelovanja pred 30 leti obsega tudi "številne druge zelo uspešne projekte sodelovanja med strankami", med katerimi je denimo tudi koordinacija strank za vstop v EU in Nato. Pahorja skrbijo "velikanska razhajanja v slovenski politiki", se pa sprašuje, ali so nepremostljiva ali ne.

Po njegovem prepričanju je treba pokazati voljo in znanje, da se premostijo. Kot meni, bi bili državljani hvaležni, če bi se politika tako potrudila, da bi državljani videli željo, da se presežejo razlike. Te zdaj po Pahorjevih besedah precej prispevajo k temu, da v nekem hipu nismo samo politični tekmeci, ampak tudi politični sovražniki. "To pa je nesprejemljivo," je dodal. Poudaril je, da moramo biti povezovalni in sodelovati prav zato, ker imamo različna stališča.

Predsednik vlade Janez Janša, nekdanji republiški sekretar za ljudsko obrambo v tedanjem izvršnem svetu Skupščine RS, se je v nagovoru spomnil vseh tistih, ki so bili na omenjenem srečanju v Poljčah, pa jih danes ni več med nami oziroma so bili zadnjih 30 let pozabljeni, "medtem ko so slavo in čast želi mnogi, ki so slovenski osamosvojitvi takrat aktivno nasprotovali". Po njegovih besedah je bil to čas velikih pričakovanj, hkrati pa tudi velikih groženj, saj so iz Beograda prihajale napovedi, da bodo kakršnekoli osamosvojitvene težnje zatrli s silo, iz tujine pa, da nas ne bodo priznali. "V teh okoliščinah je bila odločitev v Poljčah pogumna odločitev," je poudaril Janša.

Spomnil je, da je bilo po dogodku v Poljčah treba sprejeti vrsto zakonov, na podlagi katerih je lahko Slovenija udejanila plebiscitno odločitev, in da je pri dvotretjinskih odločitvah vsaj deloma sodelovala tudi takratna opozicija, sicer jih ne bi bilo, vendar pa je bilo pri tem tudi veliko kalkulacij. Tudi sam je izpostavil sodelovanje politike, saj je po njegovem mnenju politična večina v mesecu po srečanju v Poljčah z veliko razuma in pripravljenosti na kompromis uspela doseči dogovor z drugimi strankami v takratni skupščini. Tako so zakon o razpisu plebiscita sprejeli z velikim soglasjem, kar je "v veliki meri omogočilo rezultat, ki mu pravimo plebiscitaren", je dejal.

Iz tedanjega dogajanja pa je potegnil tudi nauk, in sicer meni, da je tisti, ki ima odgovornost in oblast v svojih rokah, vedno dolžan ponujati sodelovanje preko meja oblasti in pri sprejemanju odločitev gledati vnaprej, tudi na peto generacijo svojih potomcev, ne samo na tisto, kar ankete kažejo kot najbolj koristno. Odločitev v Poljčah je bila sprejeta brez tega, da bi vedeli, kaj kažejo ankete, je dodal.

Sodelavec komisije za ustavna vprašanja tedanje skupščine RS Peter Jambrek je v nagovoru odločitev v Poljčah označil za prelomno točko, saj je poslanski klub na volitvah zmagovite koalicije Demos idejo o razpisu plebiscita v decembru tako odločno podprl, da poti nazaj vsaj za to koalicijo ni bilo več. Ko je bila informacija objavljena v medijih, je bila postavljena ločnica med uvodnimi pripravljalnimi dejanji za osamosvojitev in dejansko praktično strateško odločitvijo za izvedbo osamosvojitve na plebiscitni način. "Takrat tudi za ljudstvo poti nazaj bilo več, v tem je ta prelomnost Poljč," je pojasnil in poudaril vlogo predsednika Demosa Jožeta Pučnika pri tem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milesdavis
23. 12. 2020 21.55
Pahor a ti ni nerodno, da že vsi vedo, da si Twittlerjev vazal. A TI NI NERODNO ?! Spokajta se oba, saj škodita državi ! Za dr. Twittlerja (Kosovo, Priština) že tako vemo, da je patološko mahnjen na oblast in ta bo naredu škode tej zemlji. Jelinčič daj tiste tri glasove KUL-u in narod te bo drugače gledal. Ne moreš ti s temi kolaboranti v galop, daj razmisli.
Dobra
10. 11. 2020 16.48
+1
Enotno je potrebno podpreti mnenje bivšega predsednika Tuerka in to dopovedati celo kovidnemu Logarju. JJ naj se opraviči, odstopi in gre pazit otroke, da bo njegova Urška lahko dežurala v bolnišnici. To bi bilo zelo koristno v tej koronski krizi.
tona Iteb
10. 11. 2020 16.24
+1
🍇🍇Tema dvema se po obnašanju in delovanju vidi, da sta ortodoksna komunista!! 🍇🍇🍇🍇🍇🍇
BellaCiao
10. 11. 2020 15.14
+3
Pahor, da bi vsaj malo pridobil nazaj ugled bi Ivanu JANSHI moral osebno direktno v obraz povedati kako teslo je in kaj dela!
kratkovidni
10. 11. 2020 14.46
+2
potrebujemo zdrav razum, pahor
Apostol1
10. 11. 2020 14.31
+4
Pahor bi moral prvi obsodit Janšev tvit , oziroma to je njegova dolžnost in seveda nič . Moral bi razpisati volitve po odstopu Šarca pa tudi nič , oziroma dovolil je samozvancu na oblast in on je zadnji , ki lahko na karkoli poziva . Drugače povedano , Sloveniji manjka kakšna Greta , da bi mu javno zabrusila resnico v obraz tako enemu kot drugemu.
Uporabnik1175947
10. 11. 2020 11.19
+3
Ravno zaradi teh dveh osebkov, ki sta totalno razvrednotila svoji funkciji in posledično razklala slovenski narod, enotnosti nikakor ni mogoče pričakovati. Na žalost nikoli več.
provni
10. 11. 2020 09.01
+9
Kako neki si Pahor predstavlja, da bodo vsi Slovenci stopili skupaj z bivšim zapornikom, z zastaranimi kazenskimi obsodbami z xxx kazenskimi postopki, ki twitta neumnosti ?
Optimiran
10. 11. 2020 08.09
+6
Podložni in vzvišeni narcis bi se kar spominjala in stopala skupaj. Idealna kombinacija za Slovenijo v času, ko ljudje po nepotrebnem dnevno umirajo.
resslovenka
09. 11. 2020 21.20
+6
Z vsem dolžnim spoštovanjem do funkcije predsednika države G. Borut Pahor, mirno in z gotovostjo lahko rečem, da do plebiscitarne odločitve večine v nobenem primeru, ta država ne more priti nikoli več. Politika je to državo scefrala na tisoč koščkov. Ozrite se malo nazaj, spremljajte sedanje dogajanje in ugotovili boste, da je dosti resnice v mojih besedah. Torej... Populizma nikar! 😎
borjac
09. 11. 2020 21.15
+5
Predsednik Pahor je že 1000 in enkrat izjavil , stopimo skupaj, pred njim je pa sedel PV Janša , ki bi najraje zanetil državljansko vojno, kot nadomestek za izgubljeno 2 SV, ko so bili njegovi na strani Nemcev, in potem bi odredil izredno stanje v Sloveniji, ter prevzel oblast kot diktator, že po videzu je bilo zaznati kako zelo so mu k srcu stopile Pahorjeve besede, prav ganjen je bil.
Ost1234
09. 11. 2020 20.47
+4
Joooooooj Pahi, nehaj s to plebiscitarnostjo! Ste nas že pred 30 leti z njo nafarbali!
sosed5
09. 11. 2020 20.31
+7
Barbika, pa nehaj ze nakladat, vsi te imamo vrh glave s tvojo enotnostjo in novo politiko. Kje ti zivis?? V bunkeru??
Firnk
09. 11. 2020 20.20
+4
še kr praznujejoooo ni konca njihovih prazznikovv
Periot222
09. 11. 2020 20.17
+5
PAHOR ODSTOPI!!!!!!
Levji
09. 11. 2020 19.56
+9
Zdaj se pa oglaša eden od dveh starih jugo komunistov, ki z svojimi dejanji samo škoduje in podpira drugega jugo komunista.
Maki3322
09. 11. 2020 19.51
+7
Dragi predsednik ali se kdaj vprašal komu si dal mandat - SRAMOTA.
IFF1
09. 11. 2020 19.48
+7
Pahor nima pojma, ta bi se samo miril a ne kapira da je Twito destruktiven in da bi moral odstopiti. In Pahor skupaj z njim!
Ost1234
09. 11. 2020 20.48
+5
Eden se kretenizira s twiti, drugi s selfiji ...
ho?emVšolo
09. 11. 2020 19.41
+0
Pahor poje Janšo in še za posladek Hojsa.
Ost1234
09. 11. 2020 20.49
+4
😂😂😂😂😂 Vse tri pa bo pohrustal četrti!
Banion
09. 11. 2020 19.34
+6
Takrat so nas vodili pametni ne pa plešasti
najvsivedo
09. 11. 2020 19.51
-5