Slovenija

Pahor: Veliko več stvari nas povezuje kot ločuje

Ankaran, 12. 09. 2020 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik Borut Pahor je na slovesnosti ob 73. obletnici dneva vrnitve Primorske k matični domovini dejal, da je državni praznik priložnost, da nas spomni na to, da nas veliko več stvari povezuje kot ločuje. "Naša odgovornost je, da krepimo tiste demokratične in državotvorne vrednote, ki so gradnik obetavne prihodnosti," je dejal in dodal, da je med nami vse preveč nestrpnosti in celo sovraštva, kar pa ni prihodnost, ki je obetavna.

Borut Pahor ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini
Borut Pahor ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini FOTO: Urad predsednika RS

"Primorce nas je zgodovinska usoda po prvi svetovni vojni proti naši volji pahnila izven okvirov matičnega naroda. Upor proti fašizmu in partizanski boj pa sta nas po naši volji po drugi svetovni vojni vrnila v skupno domovino," je v nagovoru na proslavi Skupaj, pred odprtim morjem, ki jo gosti Vojašnica slovenskih pomorščakov v Ankaranu, poudaril predsednik.

Po Pahorjevih besedah se z zgodovinske razdalje zdi, kot bi se skoraj vse prejšnje stoletje z vsemi spremembami ozemeljske celovitosti Slovenije, od Primorja do Prekmurja, pripravljalo na poznejšo ustanovitev lastne države. "Dejstvo pa je, da gredo zasluge za to številnim generacijam slovenskih domoljubov, ki so razumeli duh svojega in prihajajočega časa," je poudaril. "Ko zremo v našo prihodnost, stojimo na njihovih ramenih," je dodal.

Glede prihodnosti se po predsednikovih besedah skupaj nadejamo, da bodo naši otroci in njihovi otroci živeli v miru in blaginji. "Naša odgovornost je, da krepimo vse demokratične in državotvorne vrednote, ki so gradnik take obetavne prihodnosti," je dodal.

"Prizadevati si moramo za vsestranski razvoj naše ožje in širše domovine"

Po Pahorjevih besedah si moramo prizadevati za vsestranski razvoj naše ožje in širše domovine – Slovenije in EU. V teh, po njegovi oceni v osnovi nam zelo naklonjenih okoliščinah, pa Pahor pogreša več sodelovanja in medsebojnega spodbujanja. "Med nami je vse preveč nestrpnosti in celo sovraštva. To ni prihodnost, ki je obetavna, in to mi lahko spremenimo," je pozval.

Prav državni praznik, ki ga zaznamujemo v torek, je po oceni predsednika priložnost, da nas spomni na to, da nas veliko več stvari povezuje kot ločuje in da lahko velike stvari za skupnost dosežemo le skupaj. Državni praznik bo predsednik obeležil s tradicionalnim dnem odprtih vrat v predsedniški palači, ki bo potekal v torek, 15. septembra 2020, ob 11. uri. 

Borut Pahor ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini
Borut Pahor ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini FOTO: Urad predsednika RS

"Če bomo rezali podporo kulturi, bomo ostali brez duše"

Osrednja govornica na današnji proslavi v Ankaranu je bila nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca, ki je opozorila, da se zgodovino rado obrača, potvarja, jo poenostavlja in prilagaja dnevno političnim potrebam, "tudi do te mere, da smo letos celo slišali, da naj bi narodni dom v Trstu zažgali kar Slovenci sami".

Banalnost zla je tisto, s čimer se po besedah Širčeve soočamo danes. V zgodovino se je treba, kot je opozorila, ozirati z vso strokovnostjo in odgovornostjo, jo razumeti, predstavljati, arhivirati, sicer tvegamo nove zločine – zločine spozabe.

"Spozaba, umik zgodovinskega spomina in nadomeščanje tega s priročnim dnevno političnim videnjem preteklosti pomeni amputacijo naših identitet – osebnih in narodovih," je opozorila Širca.

Izpostavila je tudi, da že pridobljeni demokratični standardni niso samoumevni, tudi na področju javne besede in svobode izražanja. "Če bomo jutri padli v medijski mrk, se bomo znašli v nadzorovani stvarnosti z zlomljenimi javnimi mediji, ki so porok odprte družbe. Če bomo rezali podporo kulturi, jo blatili in jo podcenjevali, češ da je nepotreben strošek in v breme lokomotivi ,na kateri parazitira, bomo jutri ostali brez duše," je bila v nagovoru kritična nekdanja ministrica.

Državni praznik od leta 2005, vendar ni dela prost dan

Praznik vrnitve Primorske je spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Mirovna pogodba je sicer pod Italijo umestila Benečijo, Rezijo, Gorico in Kanalsko dolino. Tako je zunaj slovenskih meja v Italiji ostalo še 140.000 Slovencev. Končna določitev meje med Jugoslavijo in Italijo je bila sprejeta po dolgotrajnih pogajanjih 10. novembra 1975 z Osimskimi sporazumi.

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2005, vendar ni dela prost dan. Prireditev ob prazniku izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
13. 09. 2020 17.51
+15
Mi je že prav smešno karkoli prebrati o pahorju. Sploh NI potrebno še kaj pisati, vsak od nas lahko o njem VSE napiše, ker vsi vemo kaj pahor počenja; se nasmiha kot maneken, tišči glavo v pesek, pazi da je lepo oblečen, NAJbolj srečen ko pride KDO na obisk, da je pahor KONČNO ZOPET pod žarometi, govori - A VSEBINE NI, na koncu pa še - to mi deli miška! No pa skoraj pri 80 % ljude je totalno ZGUBIL kredibilnost!!! Počutimo se kot država, ki SPLOH NIMA PREDSEDNIKA - že dolgo!!!, važno da on vse objavi na facebooku, instagramu, twiterju. . . . . . . . . .ubogo revše!!!!
pravisprehajalec
13. 09. 2020 20.54
-8
Definitvno ni prevzel vloge, kot si jo za Predsednika kot nekega očeta naroda zamišlja ZZB levičar. Dražgoše pa to...
resslovenka
13. 09. 2020 14.00
+20
V opomin... 🙄 Gospod Borut Pahor je predsednik države vseh državljanov. In ko kaj ni prav mora o tem opomniti predsednika vlade. No, g. Pahor je previdno tiho. Fraze o medsebojnem spoštovanju in strpnosti pa navadna politična floskula. To, zame ni državotvorno. Imam občutek, da živim v državi desničarskega enoumja. 😎
pravisprehajalec
13. 09. 2020 14.09
-18
Ćee sem jaz moral živeti v 75 letih levičarskega enoumja, boš pa ti zdržala malo desničarskega Kaoslovenka...
tona Iteb
13. 09. 2020 14.47
+16
Kot sam praviš, je bila takrat diktatura, sedaj pa je kao demokracija. In zakaj bi morala resslovenka v demokraciji živeti pod desničarskim enoumjem?
pravisprehajalec
13. 09. 2020 16.29
-13
Tudi jaz sem moral v Ljudski Demokraciji. Tudi takrat je bila namreč demokracija. Vaj tako so trdili. In bog ne daj, da bi kdo oporekal.
tona Iteb
13. 09. 2020 17.40
+7
Ti in tvoji skozi trdite da je bil tito diktator in smo zato živeli v diktaturi. Ti pa sedaj trdiš, da si takrat živel v Demokraciji. Daj odločite se kdaj je bila diktatura in kdaj demokracija. Se mi zdi, da vam nič ni jasno, oz. vam niso še razložili kaj je kaj. Še enkrat čitaj sine, čitaj
Apostol1
13. 09. 2020 17.46
+13
resslovenka ....... V celoti se strinjam s teboj , sicer bi še kaj dodal , toda brez potrebe , ker vsi vemo , da je Pahor samo lutka v rokah Ivana Diktatorja in nič drugega.➕➕➕➕👍
pravisprehajalec
13. 09. 2020 20.56
-6
Vinček, malo preveč vinčka konzumiraš. Govorim o Ljudski demokraciji, za katero ste ti in tebi podobni takrat trdili, da je najvišja stopnja demokracije. kaj ti sedaj ni všeč?
tona Iteb
13. 09. 2020 21.05
+4
pravisprehajalec
13. 09. 2020 21.12
-6
Seveda sem čital Vinček, morda preveč za vaš okus. Vem samo, da če si rekel pod vami Levičarji nekoč, da Ljudska demokracija ni najvišja oblika demokracij, ti je trda presdla....
tona Iteb
13. 09. 2020 21.21
+6
Ma kaj vem. Imam občutek iz tvojih komentarjev, da si bolj poslušal navodila, kot čital. Pa mimo grede, rad spijem kak dober gvažek dobrega vinčka.
pravisprehajalec
13. 09. 2020 21.23
-6
Vinček, ti kar vprašaj o tistih časih. jaz vem veliko. Z veseljem bom povedal...
Cervantes Saavedra
13. 09. 2020 13.04
+15
za nepripravi: Izdajstvo niso izumili šele Slovenci v 2. svetovni vojni. Že v RKC imajo Juda Iškariota za izdajalca. Vsi narodi in ljudstva, ki so bili kdaj OKUPIRANI od tuje vojaške in politične sile, so imeli svoj osvobodilni boj in to že precej prej kot v 2. svetovni vojni - tudi na Britanskem otoku, Španiji, Franciji, Nizozemski, Švici, Avstriji, Rusiji, ZDA, Italiji, (stari in novi) Grčiji, Poljski… In praviloma svoje DOMAČE IZDAJALCE, KI SO PRAVILOMA BILI Z DESNE (čudno?) in ne z leve politične strani. – SLOVENSKE DRŽAVLJANSKE VOJNE V SLO SKORAJ NI BILO, saj so belogardisti (MVAC) in domobranci bili pomožne vojaške enote okupatorja pri nas, taki pa niso udeleženci v državljanski vojni. Nikjer, ne samo pri nas. Ti belogardisti in domobranci bi si za dosegljive zaveznike lahko (lažje kot jug. in slovenski partizani) izbrali VB in ZDA, pa si niso! Le zakaj! – Dne 2.6.1944 so DOMAČI PARTIZANI IN BRITANCI SKUPAJ IZVEDLI (sicer neuspešen) DESANT NA DALMATINSKI OTOK BRAČ (POD NEMŠKO OKUPACIJO), pri čemer (a začuda?) »komunistični partizani« niso »zamenjali stran in se borili skupaj z Nemci proti zahodnim zaveznikom«. – Bo nepripravi še nadalje lagal? Seveda bo, ne zna iz svoje kože, vse bolj trde pod Sančovim sedlom.
pravisprehajalec
13. 09. 2020 13.24
-19
Seveda je šlo na Braču za manjšo diverzantsko akcijo Sančo, ki naj bi Nemce v času napada na Drvar prepičala, da gre za zavezniško izkrcanje. Sama akcija je bila nepommebna, v njej pa je res sodelovalo nekaj angleških komandosov. Skupaj z komunističnimi partizani. Naj te spomnim, da so sodelovali tudi z grškimi komunističnimi partizani pri akciji Gorgopotamos oziroma uničenju želežniškega mostu. Sodelovali so z vsakim, ki naj bi jim bil v pomoč. Pri čemer Brač ni bila njihova iniciativa, ampak so ZZB Borci prosili za angleško pomoč. Akcija sama je bila ravno v času ameriške premijere celovečernega filma "Četniki, junaška gverila", ki se je vrtel v kinodvoranah in doživel velik uspeh. Verjetno je na tej osnovi truman tudi postavil po vojni Draži Mihailoviću spomenik oziroma ga odlikoval z visokim ameriškim odlikovanjem. Glede izdajalcev je pa Flancanje, poleg tega ni šlo za narodnoosvobodilni boj ampak za Državljansko vojno. Vsak komunizem na tem svetu je namreč prišel na oblast z državljansko vojno. Ga ni primera da ne, razen od rdeče armade zasedene dežele. Govoriti o narodnoosvobodilnem boju, ki je prinesel Komunizem na oblast, je več kot smešno. Namreč kateri narod na tem svetu bi se pa ves strinjal, da dobi Komunizem na oblast? ga ni. Vedno je šlo z nasiljem in državljansko vojno.
Pravicaje
13. 09. 2020 13.44
+21
Pa daaaaj ne pametuj in nabijaj več neumnosti o partizanih, komunistih, rdečih itd. ,ker vidiš da ti branje na Nori24 zelo,zelo škodi ! Pa v kateri ustanovi te imajo zaprtega no ? Spokaj se že enkrat v naravo ........ @pravisprehajalec ,kajti narava zdravi tudi take ,ki se jim je medicina odrekla !
pravisprehajalec
13. 09. 2020 14.11
-18
Prasicaje, pravzaprav na Novi lahko jemljejo navdih od mene.... Vem veliko več tega kot oni.
Cervantes Saavedra
13. 09. 2020 15.08
+15
ZA nepripravi: Tvojih zaslepljenih bedarij in izmikanj seveda ni konec. Zahodni zavezniki da so sodelovali z vsemi, ki naj bi jim bili v pomoč. Seveda so! A zakaj niso ti zavezniki sodelovali s (za JJ) ta pravimi domobranci oz. zakaj le-ti niso z zahodnimi zavezniki? Kot so to partizani, ki so veliko težje vzpostavljali stike z njimi! Mmm? – In toliko bolje, če so »ZZB Borci« prosili za angleško pomoč. Torej slednji niso prišli sem (na Balkan) samovoljno, amapak po volji »komunističnih borcev«! In ne četniških ali domobranskih! Bravo! Takrat so zavezniki še imeli tudi četnike za borce proti okupatorju, največ po zaslugi zavestnih laži jug. begunske vlade. A so spoznali resnico o njih, sam osramočeni jug. kralj je četnikom (na plačilnem seznamu okuptorja) sept. 1944 ukazal, naj se podajo v Titovo vojsko. Četniki, ljotičevci, nedićevci,… pa so nov.-dec. 1944 prebežali v Slovenijo in skupaj s slovenskimi domobranci (vsi pod skupno komando SS generala Odila Globocnika) branili nemške tranzitne železniške proti Italiji pred napadi partizanov in zavezniških letal. Ujete sestreljene letralce so četniki prodajali Nemcem. Tudi to vredno ameriškega spomenika? Ali nove premiere filma? Bedarije! – Osvobojanje dežele pred okupatorjem ni nikjer flancanje, ne v tujini ne pri nas. Flancanje pa je prozorno omalovaževanje tega boja, vedno le s strani somišljenikov okupatorjev in izdajalcev. Ni krivo le trdo Sančovo sedlo. Kljusaj dalje.
Pravicaje
13. 09. 2020 15.26
+18
@sprehajalec....Fant ne se igrat s tem znanjem !Takoj to povej še svojemu psihoterapevtu , da dobiš ustrezno terapijo ,ker ne se zaj.....vat s svojim velikim znanjem !! Od Nore24 nima večjega znanja niti veliki Stalin, čeprav mu je tvoj veliki vodja glede znanja zelo blizu - ampak ti , ne,ne ,ne se hecat no ! !Narava, narava dela svoje @sprehajalec ,kar korajžno na rajžo !!!
pravisprehajalec
13. 09. 2020 16.46
-14
Seveda bajke ZZB sorte ne pijejo vode Sančo, zavezniki so poleg vojaških misij pri četnikih in Borzih ZZB imeli zelo zadržan odnos do Komunističnega odpora. Upravičeno, saj se je Komunističnio vodja Broz povezoval z Nemci, ter jim obljubil skupen nastop v primeru Angleškega izkrcanja. V zameno je obljubil nedotakljivost prometnice Solun - Zagreb, ki je praktično nedotaknjena počakala konec vojne. Ter drugih prometnic. Želel je pa proste roke pri obračunu s četniki, saj so ga le oni zanimali. V državljanski vojni za oblast. Ko ga je Churchill prislil v podpis Tito Šubašić s kraljem kot vrhovnim Poveljnikov združenih vojska komunistične in kraljeve, je začela pritekati pomoč. Tehnično za JA in ne za Titove komunistične enote. Tito je potem Churchillu ušel iz Visa, ter spravil Jugoslavijo za železno zaveso. Domobranci so bili svoj boj s slovenskimi komunističnimi partizani in do maja 1945 povsem obvladovali teren v Sloveniji. Šele po kapitulaciji Nemčije so prišli komunistični Hercegovci in Dalmatinci z veliko premočjo v orožju rdeče armade in okupirali ozemlje današnje Slovenije. Ter ustoličili komunistično oblast v njej. Tito je pa slovenskim komunističnim enotam prepovedal slovenščino kot občevalni jezik že mesec dni po teh dogodkih. Okupacijska vojska je ostala potem v Sloveniji do leta 1991. Okupator je Slovenijo sam zapustil, po podpisu kapitulacije v berlinu. Ni bilo potrebnega nobenega osvobajanja. Razen če pod osvobajanje razumeš Sovjetske socialistične republike po Dolenjskem, z vsemi sladkostmi komunističnega ljudskega sodstva. In rdečega vojvodstva, ki je tudi sprožilo Državljansko vojno leta 1942. In nastanek Protikomunističnih milic, kot so se imenovale. pa saj menda razumeš Sančo, da niso mogli biti vsi Komunisti. In da ima vsak Komunizem na tem svetu svoj Antikomunizem. Da je šlo za zavrženo ideologijo, je svet in slovenski narod pokazal leta 1991.
Cervantes Saavedra
13. 09. 2020 18.10
+11
za nepripravi: To pa že precej presega običajne poden ravni razmišljanja desničarjev. Avg. 1944 je W. Churchill v parlamentu »zadržano« izjavil, da so se odločili postaviti na stran Tita zaradi njegove neupogljive in hrabre borbe zoper nemško armado. Partizani so po W.C. gospodarji tamkajšnjega položaja - nič ni omenil domobrance in njihovo obvladovanje terena v Sloveniji. Le-ti so obvladovali le ogrevane vojašnice, njihova uboga kvizlinška moč je bila razkrinkana vsakokrat, ko so se umikali njihovi gospodarji, naprej Italijani in nato Nemci. In šer po »komunistu« W.C.: Komunistom pripada čast, ker so prvi začeli borbo zoper okupatorja. In Titovi pripadniki držijo v Jugoslaviji toliko Nemcev kot zavezniki v Italiji. Vse po W.C. Mmm?– Tito se ni nikdar povezoval z Nemci, razen pri izmenjavi ujetnikov. Kar so poskušali početi tudi zahodni zavezniki in Nemci. Klečeplazila pa je pred okupatorjem ljubljanska meščanska desnica. Rabiš dokaze za to? Da ne? – Otok Brač je dokaz, da se Tito in zavezniki niso mislili udariti med seboj. Kot tudi skupno napadanje železniških prog po Jugoslaviji in Sloveniji. – Nemci so s vso svojo silo držali progo do Zagreba, kar je gverilci nikjer na svetu ne bi mogli osvojiti. Naprej od ZG pa ni več šlo. Nobeno takratno gverilsko gibanje v Evropi ni imelo več vojaških uspehov. Boš dal protidokaze? Mmm? – V vsaki vojski na svetu je poveljevalni jezik praviloma samo eden. Sicer je zmeda. V Avstro-Ogrski so celo v ljubljanski gasilski brigadi morali biti ukazi v nemščini. - In maja 1945 okupator ni Slovenije sam zapustil. Ni mogel. A zaradi domoljubnih domobrancev, navezanih na svojo sveto domovino? – In vsak nedemokratični sistem je zavržen, takratni, ki ga ni več, in dandanašnji, ki se poskuša uveljaviti. Saj menda razumeš, kljusač pod Sančovim sedlom, da ne morejo biti vsi fašisti.
pravisprehajalec
13. 09. 2020 21.07
-7
Še vedno nisi odgovoril na preprosto vpašanje, zakaj je okupator Julija leta 1945 na ozemlju današnje Slovenije ukinil Slovenščino kot vojaški jezik, če kao ni bil okupator? In če so slovenske komunistične partizanske enote osvobodile Slovenijo 15.05.45, en teden po kapitulaciji nemčije, podpisani v berlinu 08.09.45? Seveda je angažma nemcev in vezava "divizij" le ZZB od 45 leta ponavljana laž. nemci so v Jugoslaviji imeli drugorazredne policjske enote. Samo za Sutjesko in Neretvo so pripeljali Gebirgsjägerje, eno divizijo. Na Sutjeski je 95. Gebirgsjäger imela 450 izgub, ob 7000 umrlih komunističnih borcih. Še izgube Vietkonga kasnje so bile daleč manjše in nepotrebno žrtvovanje z njimi. Ostali boj je bil tako kot jer bilo v Titovem interesu. Z domaćini protikomunističnimi silami v Državljanski vojni. Nemci so samo gledali, kako se Jugoslovani med seboj pobijajo za Oblast po vojni. To je bistvo vsega Sančo. Boš to skapiral, ali boš umrl neveden, zaradi judeževih Eurov, ki ti jih ZZB plačuje za tvoje neresnice.... Kaj pa tvoja vest Sančo? Nič ne šteje?
Maki3322
20. 02. 2021 11.35
Ti pa poznaš zgodovino pojdi v arhive v Nemčiji pa boš videl kaj so Nemci pisali o domobrancih.
VojvodaTriglavski
13. 09. 2020 11.39
+18
Pahor v Istri nisi dobrodosel!
pravisprehajalec
13. 09. 2020 12.34
-21
Pahor ni, Gale ni, Ljubljančanov ne marate? Koga pa sploh hočete tam? najbolje da greste nazaj k Italijanom.
pravisprehajalec
13. 09. 2020 10.24
-24
Predsednik Pahor, kar tako naprej. Ostanite še naprej predsednik VSEH Slovencev. Naj vas levičarska logika, da je Slovenija vojni plen levičarjev iz državljanske vojne 1942-1945 ne zavede. Slovenija je za vse Slovence in takšen mora biti tudi njen predsednik.
Betuul
13. 09. 2020 09.45
+7
Ne razumem kle praznujejo g.Dežman v drugi slo regiji pa odkopava trupla. Kaj smrdi
01xxy
13. 09. 2020 08.37
+21
Človek povezuje narodno izdajstvo s partizanskim bojem. In mirno žre slovenski zastonj kruh. Neutrudno. Že vse življenje. Res, Pahor je gnil.
pravisprehajalec
13. 09. 2020 09.24
-26
Narodnega izdajstva ni bilo. To je samo ZZB Borčevsko pesništvo. Boj komunističnih partizanov je bil za oblast in ne za "narod". ki so si ga prosvojili po principu "prokomunisti so narod" ostali so pa Izdajalci naroda in kolaboranti.
01xxy
13. 09. 2020 09.29
+25
Oglej si, opranoglavec, prisego okupatorju na Plečnikovem stadionu. Cerkev in narodni izdajalci.
pravisprehajalec
13. 09. 2020 09.57
-24
Si si prebral prisego komunistični partizanov velikemu Stalinu in rdeči armadi? V Državljanski vojni je vsak izbral dosegljive zaveznike. naj ti bo pa jasno, da bi v primeru Anglo Ameriškega izkrcanja na balkanu, komunistični partizani zamenjali stran in se borili skupaj z Nemci proti zahodnim zaveznikom. Za komunistične partizane je bilo življenskega pomena, da Rdeča armada prva doseže ozemlje Jugoslavije in jih spravi na oblast.
tona Iteb
13. 09. 2020 12.25
+17
Sprevodnik, praviš, da je vsak izbral dosegljive zaveznike. Torej so tvoji izbrali okupatorja za zaveznika. Malo čudno, a ne!
pravisprehajalec
13. 09. 2020 12.37
-19
Vaši zavezniki, komunistični hercegovci in Dalmatinci, so pa postali okupatorji. Tito vam je že čez mesec dni ukinil slovenščino, Julija 1945. Znebili smo se jih šele čez 45 let. To je še bolj čudno a?
Bojan-F
13. 09. 2020 13.37
+17
... sprehajalec ... čitaj, čitaj in še enkrat čitaj ... začni s partizansko prisego(katerokoli inačico) ... lepo branje ... nikjer Staljina ali podrejenosti SSSR ... nikjer ...
pravisprehajalec
13. 09. 2020 14.12
-15
Nikjer podrejenosti rdeči armadi in njenemui vodji?
tona Iteb
13. 09. 2020 14.41
+11
Spodaj sem ti že enkrat napisal:"čitaj sine, čitaj!
tona Iteb
13. 09. 2020 15.46
+13
pravisprehajalec
13. 09. 2020 17.27
-13
Jaz sem se tega načital Vinček. tebe pa še dosti tega čaka...
Nimasmisla
13. 09. 2020 08.23
+2
tako govori tudi za hrvate pa ni čisto res
provni
12. 09. 2020 21.24
+27
Vse lepo in prav, vendar biti v bratstvu s princem teme pa ne gre skupaj.
pravisprehajalec
12. 09. 2020 21.14
-36
Eno od pomembnih uspehov levičarstva, ki si ga lastijo je Javno zdravstvo, vsaj na nivoju kubanskega, kot trdijo. Zadeva je takšna kot v vseh socializmih, ki jih dosedaj poznamo. V socialistični Vzhodni Nemčiji so starši novorojenca vpisali v čakalno vrsto za Trabija ob rojstvu. V levičarski Sloveniji pa novorojenca starši vpišejo v čakalno vrsto za operacijo kolkov.... Socializem res podira rekorde.
Betuul
12. 09. 2020 21.00
+4
Kaj bomo zdaj naredl ! bo dela prost dan
-37
Vse v redu vendar je Pahor pozabil,da so primorci vedno sodelovali z fašisti zato so pa še vedno na levi strani proti vladi.
provni
13. 09. 2020 08.12
+23
Si malo zamenjal. S fašisti so sodelovali belogardisti.
kolbek460
12. 09. 2020 20.48
+22
To kar pa ta slinavi pahor počne presega vse okvirje dobrega okusa ,ta totengrober desetkrat prebarvan izdajalec ,
pravisprehajalec
12. 09. 2020 20.52
-29
Izdajalec Revolucije in Komunizma, kot leta 1945?
Hej Slovani
12. 09. 2020 19.56
+27
Pa veselo branje desnuharji-
pravisprehajalec
12. 09. 2020 20.53
-31
Pahor je eden redkih, kim se trudi za narodno spravo. Spoznal je vso podlost in genocidnost levačarskega komunizma. Ki je skregal Slovence za stoletja...
provni
13. 09. 2020 08.13
+21
Če je kdo skregal koga je to tvoj princ teme.
IFF1
12. 09. 2020 19.56
+30
pahor ne kapira, kaj je fašizem. on je za sodelovanje in povezovanje tudi s fašisti. Upam, da čim prej zgine s scene.
pravisprehajalec
12. 09. 2020 20.55
-25
Fašizem? Kot pravijo Srbi. Socializem+ Nacionalizem = Fašizem. Sedaj pa izbiraj, česa se naj znebi Pahor. Socializma ali Nacionalizma?
Hej Slovani
12. 09. 2020 19.56
+47
Prvak SDS Janez Janša organom pregona do zdaj ni znal prepričljivo pojasniti, od kje mu velike količine gotovine, s katerimi je najemal odvetnike, kupoval avtomobile in celo stanovanja. Tožilstvo zato zdaj od njega terja skoraj 400 tisoč evrov. Preverili smo, kako je prišlo do tega, da terjajo takšno količino denarja. Zgodba o Janševem premoženju sega v september 2013, ko je na podlagi pisne pobude avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in odmevnih ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo je takrat vodil Goran Klemenčič, na tožilstvu stekel postopek zoper Janšo. Čeprav je Janša v svojih nastopih suveren, pred komisijo takrat ni znal pojasniti vrsto plačil v zneskih, ki so dosegali tudi več kot 100 tisoč evrov. V kontradiktornem in neprepričljivem pričanju pred KPK se ni spomnil točnih zneskov, in na kakšen način je kril stroške svojih potovanj, nakupov stanovanj, avtomobila in plačila odvetniških storitev. Izgubljeni spomin in nejasnosti Tako je sprva na primer trdil, da na svojem računu ni imel več kot 15 tisočakov, že nekaj minut pozneje pa je dejal, da je 140 tisoč evrov za nepremičnino v Trubarjevem kvartu plačal s svojega tekočega računa. Klemenčič je takrat dejal, da po pregledu računa tega ni na njem. Prepričljivo ni znal pojasniti niti tega kako je financiral plačilo svojega avtomobila za katerega je na zaslišanju dejal, da ga je v celoti plačal s svojega tekočega računa. Komisija je pozneje ugotovila, da 17.500 evrov plačal s svojega računa, preostali del pa z gotovino, ki naj bi mu jo, kot je pozneje pojasnil komisiji, zapustila mati. KPK je sprva prijavil, da je avto vreden 14.500 evrov, čeprav je bila njegova vrednost nekajkrat višja in je znašala 46 tisočakov. Delno naj bi avtomobil financiral tudi s prodajo prejšnjega avtomobila svojemu sinu za simboličnih šest tisoč evrov. Vendar dokazov za to Janša ni podal. Kot se je izkazalo pozneje, avto sploh ni bil njegov, saj je bil registriran na njegovo prejšnjo partnerico. Še več, avto sploh ni bil prodan njegovemu sinu, temveč drugi osebi. Obtožila ga je laganja Janša je pred KPK trdil, da je bilo 5000 evrov are za nakup hiše v Šentilju zahteva prodajalke. »To je bila laž,« je o tem pozneje dejala Vojka Rauter Čelešnik in dodala, da denarja ni hotel nakazati prek banke. KPK je v poročilu zapisala, da izvor tega denarja ni znan. Obtožen laganja Janša je pred Klemenčičevo komisijo tudi trdil, da je bilo 5000 evrov are v gotovini za nakup hiše v Šentilju zahteva prodajalke. »To je bila laž,« je o tem pozneje za nacionalko dejala prodajalka hiše Vojka Rauter Čelešnik in dodala, da denarja Janša sam ni hotel nakazati prek banke. KPK je v poročilu zapisala, da izvor tudi tega denarja ni znan. Janša se na zaslišanju tudi ni spomnil od kod mu je leta 2007 na račun pri NLB kapnilo kar 33 tisoč evrov. Sprva je dejal, da dvomi v to, da bi prejel takšen denar na račun, nato pa je dejal, da mu je morda ta denar posodil brat. Naknadno pa se je spomnil, da ni šlo za posojilo brata temveč očetovo dediščino. Ta denar si je moral nakazati na račun, ker je želel poplačati kredit. Po vseh neprepričljivih pojasnilih je naposled Klemenčičeva komisija ugotovila, da jim Janša ni znal pojasniti izvora premoženja v vrednosti kar 210 tisoč evrov. Več kot 2600 evrov naj bi Janša povprečno zaslužil na mesec v zadnjih 35 letih. Spomnimo, da je bila še leta 1991 povprečna mesečna plača v Sloveniji 157 evrov. Nepojasnjenih 400 tisočakov Preiskavo je zato nadaljevalo tožilstvo, ki je prišlo do ugotovitve, da je nezakonitega premoženja, za katero Janša ni znal pojasniti izvora še mnogo več, skoraj za vrtoglavih 400 tisoč evrov. Tožilstvo zato zdaj zahteva odvzem več njegovih nepremičnin v Bovcu, polovico stanovanja v Ljubljani, gospodarskega objekta v Ložnici, osebnega avtomobila in drugega premoženja v vrednosti 53.415 evrov. Tožilstvo pa zdaj preiskuje še večkratnik tega zneska, ki naj bi se skrival na Janševih računih v tujini. To, da bi imel račune v tujini, je
Jožajoža
12. 09. 2020 20.09
+34
tudi skrajni desničar vizjak je baje "kupil# delnice petrola za 120 000 evrov v času korone, ko so janšisti blokirali življenje, delovanje in funkcioniranje slovencem s poreklom. to pomeni, da so skrajni desničarji v tem času v zavetju blokade slovenije pokradli,kar se je pokrast še dalo. seveda s pomočjo strokovnjaka SNEŽICA
Jožajoža
12. 09. 2020 20.09
+31
DA NE BI KDO OD VAS RES MISLI, DA JE KUPIL. JANŠIST NE KUPI,ON DOBI.
pravisprehajalec
12. 09. 2020 20.57
-35
Levičarsko komunistično nakladanje, kot produkt udbovske znanstveno fantastične učilnice. Nekoč so nas pisci te literature učili, da Avstrijci na Koroškem minirajo slovensko imetje. Na koncu se je pokazalo, da je vse to Udba. Tako kot v primeru Ivana janeza.
resslovenka
12. 09. 2020 21.03
+28
Zato je nastavil svoje spijone na vse pomembnejše pozicije. Ve se, da je v ozadju Janševega premoženje veliko nepojasnjenih "skrivnosti". On bi preiskoval druge, da zaščiti sebe. Si kdo upa pobezati in razkrinkati njegove prihodke in izdatke? A res misli, da mu nihče ne more stopiti na prste? Morda. Ne vem. Vem pa, da bo storil vse, da tega nebi prišlo. 😎
puspan
12. 09. 2020 21.08
-8
pravisprehajalec
12. 09. 2020 21.11
-20
Ja res, kao Slovenka, kako je s Kliniko? Še laufa?
Betuul
13. 09. 2020 09.52
+5
Jožajoža
12. 09. 2020 19.47
+34
pahor ni več predsednik vseh slovencev,ampak je začel simpatizirat z janšisti.
pravisprehajalec
12. 09. 2020 20.57
-29
Praviš predsednik vseh slovgecve je lahko samo ultralevičar, kardeljanskega in jenullističnega tipa?
Betuul
13. 09. 2020 09.53
+3
Bojan-F
12. 09. 2020 19.27
+21
Kaj vse ne zveš od šetaća ... zapiše se mu ... "20 april je rojstni dan narodnega delavskegq socialista Dolfija. levičarja. Ki s slovensko denico nima nič. zakaj bi ga uvajal?" ... t.i. delavski socializem Hitler Adolfa nima nič z levico, nima nič s tistimi, ki so v pariškem parlamentu sedeli na levi strani (nove sile), ampak s tistimi, ki so sedeli na desni strani (stare sile) ... delavski socializem Hitler Adolfa je bil tako kot fašizem Mussolini Benitota oborožena roka velikega kapitala - imperializma ... levica je videla v lastnikih velikega kapitala, ki se je boril za nove resurse in na drugi strani branil stare resurse, vzrok vseh grozot zadnjih 100 let ... delavski socializem Hitler Adolfa in fašizem Mussolini Benitota so v novem svetovnem spopadu videli odpravo krivic "diktata" in " vittorie mutilate" ...
Bojan-F
12. 09. 2020 19.29
+21
... sicer pa borce proti boljševizmu, plutokraciji in svetovni židovski zaroti težko daš na desno ... so precej bolj desno, kot je zadnja desna klop.
pravisprehajalec
12. 09. 2020 21.03
-20
Da nima nič z levico, je tvoja in šola tvojih učiteljev. V resnici so vsa Gibanja in politične stranke bili v 30 letih socialistične. vse tiste, ki so računale na pomembno število glasov na volitvah. To je bilo moderno. Kominterna je leta 1932 izdala odlok, z namenom ureditve zmede, da so vsi desničarji - Socuialdemokrati, narodni delavski socialisti, fašisti, krščanski socialisti poleg meščanskih strank itd. Levičarji pa samo Komunisti zvesti in pod kontrolo Moskve. Kasneje je z odlokom formiranja Ljudskih Front klasifikacijo malo omilila. Leta 1945 je nastala zadrega v Moskvi. kako imenovati narodne delavske Socialiste. Zapovedali so vsem komunističnim partijam, da jih ne smejo imenovati s polnim imenom, ter samo skrajšano nacisti. Oziroma jih sploh ne imenovati, ampak so vsi skupaj postali Fašusti. In Boj proti Fašizmu. Do danes. Vi pa še kar peljete? Poslušaj Bojanče, ti kar vprašaj, če kaj ne veš. Vprašati ni sramotno.-...
pravisprehajalec
12. 09. 2020 21.08
-21
BVojanče, razlika med teboj in tvojim ZZB je v tem, da jaz dajem datume in preverljive okoliščine. Vi ne dajete nič Vi dajete že 75 let eno in isto, demagogijo in nakladanje.
Bojan-F
12. 09. 2020 19.08
+20
Zanimivo, kako je poročal ljubljanski političen list za slovenski narod Slovenec o II. tržaškem procesu ... zapisalo se jim je, da so bili ustreljeni komunisti-teroristi ... ta zapis ne moremo smatrati kot cenzura, saj italijanskim okupatorjem zapis "komunisti-teroristi" ali "komunisti in teroristi" ni mogel narediti ne toplo in ne hladno ... naredil pa je domačim sodelavcem okupatorja (op.: po mednarodnih konvencijah nezakonitim sodelavcem!) in slovenski RKC ... bog ne daj, da bi bralci pomislili, da so se fašistom uprli (oz. da so napadali civilno infrastrukturo v vojno z Angleži upletene kraljevine Italije in Reichu priključene Avstrije) še kdo drugi razen komunisti ...
Bojan-F
12. 09. 2020 19.10
+20
... skratka ... če so bili TIGR-ovci žrtve ideologije so bili žrtve predvojne SLS in njenih ostankov med WW2.
nikhrast
12. 09. 2020 18.55
-19
Je kdo omenil da so našli kakšna nova morišča, to se stalno dogaja.