Slovenija

Pahor na kritike: Vrnitev vojakov ni škodila našemu ugledu

Ljubljana, 15. 01. 2020 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Po svoje sem vesel, da je v javnem mnenju prisotno stališče, da se ne smemo umikati prezgodaj in brezglavo. Če želimo še naprej kot članica Nata in zaveznica v svetu opravljati mirovne misije, je tako stališče javnosti zelo dragoceno. Hkrati pa moramo tudi razumeti, da se javno mnenje zelo hitro spremeni, ko pride do dejanskih žrtev," se je na kritike glede prehitrega umika slovenskih vojakov iz Iraka odzval Pahor. Za odločitvijo še vedno stoji in ocenjuje, da ni škodila našemu ugledu.

"Sredi preteklega tedna in danes podpiram odločitev, da misija Slovenske vojske v Iraku ostaja. Prav tako sem še vedno prepričan, da je bila odločitev o predčasni vrnitvi prejšnjega kontingenta Slovenske vojske iz Erbila v kontekstu vseh okoliščin pravilna," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik države Borut Pahor, na katerega so se zaradi (pre)nagle odločitve, ki niti ni bila v njegovi pristojnosti, v preteklih dneh zgrnile kritike o notranjepolitičnih ciljih in samopromociji.

Pahor odločitev utemeljuje z besedami, da niso bili izpolnjeni pogoji, da bi vojaki opravljali svojo misijo – urjenje kurdistanskih varnostnih sil –, in ocenjuje, da predčasna vrnitev vojakov ni škodila ugledu Slovenske vojske in Slovenije pri zaveznikih.

Vojaški poznavalci so tako kot do ministra Erjavca kritični tudi do vrhovnega poveljnika vojske, ker da sta imela oba pred očmi predvsem notranjepolitične cilje in samopromocijo.
Vojaški poznavalci so tako kot do ministra Erjavca kritični tudi do vrhovnega poveljnika vojske, ker da sta imela oba pred očmi predvsem notranjepolitične cilje in samopromocijo. FOTO: POP TV

"Kot nekdanji predsednik vlade in zdaj predsednik republike ter poveljnik obrambnih sil sem moral v skupno več kot desetih letih sprejeti odločitve ali dati mnenja o ukrepanju vojakov na naših misijah, če je prišlo do spremembe varnostnih razmer ali drugih okoliščin. Nikoli nisem sprejel odločitve o umiku, če je šlo samo za običajno in predvidljivo poslabšanje varnostnih razmer," je pojasnil.

Spomnil je na leto 2010, ko je kot premier glede navzočnosti slovenskih vojakov v Afganistanu izjavil, da tudi in še zlasti v primeru naše žrtve zaveznikov ne bomo zapustili. "Kot sem rekel: Bo težko, ampak bomo znali povedati, zakaj smo tam in zakaj smo pripravljeni sprejeti tudi takšno tveganje."

Očitki o populizmu in samopromociji

Spomnimo. V noči, ko je Iran napadel dve ameriški oporišči v Iraku, tudi bazo v Erbilu, je v okviru Globalne koalicije proti Daešu delovalo tudi šest pripadnikov Slovenske vojske. Nekaj ur po napadu, v zgodnjih jutranjih urah, sta se preko videokonference z vojaki pogovarjala obrambni minister Karl Erjavec in predsednik Pahor. Sledila je tudi tiskovna konferenca Erjavca in načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc glede načrtovanega začasnega umika. Ta naj bi sprva potekal skupaj z nemško vojsko, slednja pa se je nato odločila, da v Iraku ostaja, zato so se slovenski vojaki domov vrnili s falconom.

V uradu predsednika so pojasnili, da so s prvo hitro objavo videokonference javnosti želeli le čim prej sporočiti, da je slovenska šesterica varna. Vse odločitve in iz ure v uro drugačen način umika pa da je vlekel Erjavec oziroma vlada. Pri čemer je bil umik iz Iraka od točke napada na Erbil tudi intimna opcija in interes Pahorja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po mnenju upokojenega kontraadmirala Renata Petriča se je to izkazalo za "čisti populizem". "Predsednik države ima kot vrhovni poveljnik predvsem predstavitveno vlogo, nima pa nikakršne funkcije poveljevanja. Vskočil je v prazen prostor, ki ga ni pokrila vlada."

"Izkazalo se je, da je Slovenija pravzaprav edina država iz zavezništva, ki je ta korak naredila v neki paniki, v neki naglici. Bolj notranjepolitični situaciji kot dejanski potrebi," pa je dejal nekdanji obrambni minister Aleš Hojs, ki je prepričan, da si je Pahor gotovo zaželel tudi nekaj medijske popularnosti.

Tudi premier Marjan Šarec je tedaj zapisal, da je "medijski pomp zadnje, kar smo si želeli". "Žal so nekateri izkušenejši politiki to popolnoma zanemarili in izvedli vse na očeh javnosti."

Pahor upa, da se bodo vojaki lahko čim prej vrnili v Irak

Medtem je Pahor v današnjem sporočilu zapisal še, da upa, da bodo do konca meseca vzpostavljeni pogoji, da se bo nov kontingent Slovenske vojske tja vrnil in nadaljeval svoje delo.

"Upam, da se varnostne razmere ne bodo samo umirile, temveč bodo tudi dovolj predvidljive," je zapisal in dodal, da razume, da države napotujejo svoje vojske na nemirna območja sveta. "Vendar imamo vselej pravico preudarno razsojati, ali je misija sorazmerna z varnostnimi okoliščinami in legitimnostjo operacij."

Izrazil je upanje, da iraška vlada ne bo sprejela stališča iraškega parlamenta, ki zavrača navzočnost tujih vojska na iraškem ozemlju. "Je pa treba imeti pred očmi, da je tako stališče iraški parlament po napadu ameriških sil na generala Sulejmanija sprejel in da ga ne smemo prezreti."

Pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske je predsednik sporočil, da si na mestu vrhovnega poveljnika ne zaslužijo nekoga, ki bi na ramenih njihovih življenj razkazoval svoj politični pogum. "Po svoje sem vesel, da je v javnem mnenju prisotno stališče, da se ne smemo umikati prezgodaj in brezglavo. Če želimo še naprej kot članica Nata in zaveznica v svetu opravljati mirovne misije, je tako stališče javnosti zelo dragoceno. Hkrati pa moramo tudi razumeti, da se javno mnenje zelo hitro spremeni, ko pride do dejanskih žrtev," je še zapisal.

V 20 letih, kar Slovenija sodeluje v mednarodnih misijah, tudi zaradi preudarnih odločitev vsakokratnih slovenskih oblasti, pri opravljanju naših misij po svetu ni bilo nobene žrtve, je še poudaril. "Ne smemo pa prazno upati, da bo vedno tako. Nekoč bo žal drugače. Takrat bo zelo pomembno, da bo lahko predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil ob izreku sožalja soprogi, hčeri ali mami težkega srca, a prepričljivo odgovoril – zakaj."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frelance
17. 01. 2020 15.11
Zdaj bi BP moral fasat ustavno obtožbo...... Nima on nobenih pooblastil za tako premeščanje vojske.
Ferdo Crni
16. 01. 2020 12.52
+4
A to tale Pahor bere iz napisanega kot partijski plenum centralnega komiteja? Filmček snemej... filmček.
mega356648
16. 01. 2020 11.44
-1
In novinarske hijene nimajo res kaj drugega porocat, kot da ze en teden ponavljajo eno in isto zadevo. So pomembnejse reci v nasi drzavi, o katerih bi bilo pametno porocat. Vendar " sposobni" kot so nasi novinarji ponavljajo kot papige. Drzavljani nismo tako neuki, da vas moramo 14 dni poslusat, razumemo ko se nam enkrat pove. Prav za vse medije brez izjeme velja ta kritika.
ahim1225
16. 01. 2020 10.53
+4
Sramota, da imamo take politike, jaz jim ne bi dovolil čuvati svinjak.
cakra
16. 01. 2020 10.32
+4
Na sliki manjka predsednik vlade ki bi moral biti prisoten.
Petur
16. 01. 2020 10.25
+2
Pred casom so jim v nemciji pred gostilno spraznili kamion,nezstrazen.potem so jh nekje zbrcali in jim razorozili sedaj so ,sob prvem poku zapustili kolege , za kar se jim zahvaljujejo starsi vseh fantov ki so tam ostali.trump pa ne more takih futrat..
korintos23
16. 01. 2020 09.20
-3
Koliko so jih pa Nemci umaknili na drugo mesto-državo?
Mungos2
16. 01. 2020 09.08
+5
Za vsakega normalnega Slovenca je bilo bežanje slovenskih vojakov iz Iraka sramota!! Za nenormalnega Slovenca, pač nuja !!! Osramotili ste Slovenijo, nesposopneži !!!!
korintos23
16. 01. 2020 09.19
-3
Desetarji v Sloveniji ne boste komandirali.
štrekeljc
16. 01. 2020 09.01
+5
Borut, ampak tista fotka v usnjeni jakni je bila vredna te blamaže, kanje?
Smešno
16. 01. 2020 08.58
+3
Edino - Spoštuj očeta in mater. ...”bedakov” se pa žal ne spoštuje. Za njih je le usmiljenje.
vinogradnik33
16. 01. 2020 08.54
+3
Oba , Pahor in Erjavec sedaj opravičujeta svojo potezo umika vojakov na vse mogoče načine , samo , da bi oprala svoje ime in ne izpadla nesposobna !
hothead
16. 01. 2020 08.49
Dober je strah komu ga bog dal !!!!
deratizacija
16. 01. 2020 08.46
+2
fairplayy
16. 01. 2020 08.42
+1
Končno mi je jasno zakaj Iraški vojaki ne morejo premagati napadalcev, ker jih njihovi inštruktorji poučujejo BEŽIKAJ
2fast4
16. 01. 2020 08.33
+10
Najbolj ga za varnost v državi najebe policaj. Pa ga noben ne vpraša ali bo šel na zadevo ali ne. Pa ni junaka da bi konferenco sklicu... Tale vojska je nič od nič, samo strošek državi.... Ukinte vojsko!!!
hjaman
16. 01. 2020 08.27
+17
Pahor na kritike: Vrnitev vojakov ni škodila našemu ugledu...NE,TVOJA PRISOTNOST ŠKODI...
fairplayy
16. 01. 2020 08.23
+17
Zaradi varnosti nasih specialcev predlagam da naloge v iraku opravljajo kar preko skypa ter pokasirajo dodatek bo nas manj stane kot pa da jih spet resujemo s falconom
Skdesni
16. 01. 2020 08.23
+2
Bodo naši soldatki heroji ko pridejo Varde s plastičnimi pištolcami.
detect
16. 01. 2020 08.11
+9
toliko je čvekanja o teh šestih vojakih,kakor da jih je za cel bataljon.
Common_sense
16. 01. 2020 07.56
+5
.... je rekel kralj Instagrama.