Slovenija

Pahor vročil Florjanu Lipušu zlati red za zasluge

Ljubljana, 08. 02. 2019 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
15

Pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš je ob kulturnem prazniku prejel zlati red za zasluge za izjemen prispevek k slovenski književnosti ter za nov in svež pogled na slovenstvo. Odlikoval ga je predsednik republike Borut Pahor na že tradicionalnem dnevu odprtih vrat ob prazniku in ob tem sprejel še letošnje Prešernove nagrajence.

Florjan Lipuš je v zahvali dejal, da ni prepričan, da se vsi zavedajo resnosti kulture in pomembnosti jezika. "Spregledujemo in pozabljamo, da je jezik začetek in konec vsega narodnega, vsake narodnosti, tega, kar nas dela posebne in enkratne." Po njegovih besedah jezik ni samo pomožno sredstvo pri gospodarskih in političnih poslih ter vsakdanje sredstvo sporazumevanja, na njem so zgrajeni naša samozavest, bitnost in obstanek.

'Samo jezik smo s seboj prinesli, izborili smo si ga, vse drugo se nam je navrglo'

Ker so se predhodniki od Trubarja posluževali slovenskega jezika, imamo danes svojo državo, to pa državo po pisateljevem mnenju obvezuje, da jezik ohrani in ga oplemeniti. "Samo jezik smo s seboj prinesli, izborili smo si ga, vse drugo se nam je navrglo," je poudaril odlikovanec.

Florjan Lipuš in Borut Pahor
Florjan Lipuš in Borut Pahor FOTO: Urad predsednika Republike Slovenije
Lipuš je slovenski pisatelj, saj piše v slovenščini, je tudi avstrijski pisatelj, saj živi na avstrijskem Koroškem, poleg tega je evropski in svetovni pisatelj, saj v svojih delih opisuje človeka, ki bi lahko z enakimi problemi, strahovi in upanji živel kjerkoli in kadarkoli, piše v utemeljitvi odlikovanja.
Po njegovem prepričanju namreč imeti svojo državo pomeni imeti tudi oblast nad svojim jezikom. Ta ga lahko bodisi zanemarja, opušča in odpravi, lahko pa se dejavno vključi s tem, da jezik in kulturo dvigne na dostojno raven. "Država edina mora poskrbeti za to, da je jezik deležen če ne večje, pa vsaj enakovredne obravnave in pozornosti, kakršne so deležna vsa druga področja, ki poleg jezika še tvorijo državnost." Država pa smo po Lipuševih besedah vsi, celo narodne manjšine.

Današnje odlikovanje dojema kot "izraz povezovanja vsega slovenskega v enovito celoto". Vendar pa ta gesta ne pomeni veliko, če prej omenjeno ne postane "vsakdanje načelo in vzgib vsakdanjega ravnanja".

Lipuš: Narodno utripanje peša iz leta v leta

Ker prihaja z narodnega obrobja, se Lipuš ni izognil ugotovitvi, da v njegovem okolju "narodno utripanje peša iz leta v leta", v matično domovino pa se po njegovih besedah ozirajo v "pričakovanju, da svetilko jezik izpod mize postavi na mizo". Pri tem je ponovil moto z ene od Prešernovih proslav: "Z jezikom smo ali nismo, z jezikom bomo ali ne bomo."

Pahor podelil zlati red za zasluge pisatelju Florjanu Lipušu
Pahor podelil zlati red za zasluge pisatelju Florjanu Lipušu FOTO: Urad predsednika Republike Slovenije

Pahor je v svojem nagovoru povedal, da nam je pol tisočletja kulturnega bivanja omogočilo, da smo iz naroda prerasli v nacijo, se oblikovali v državo, ki "naj bo dovolj velika domovina za vse. Če in kolikor bo dovolj velika za vse, potem se nam ni bati za njeno prihodnost." Da naj še naprej negujemo jezik in slovenstvo, pa je poudarila tudi letošnja Prešernova nagrajenka kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov, ki se je udeležila podelitve skupaj z nekaterimi prejemniki nagrad Prešernovega sklada - zborovsko dirigentko Martino Batič ter arhitektoma Aljošo Dekleva in Tino Gregorič - in predsednikom upravnega odbora Prešernovega sklada Vinkom Möderndorferjem.

'S svojimi deli Lipuš prispeva k ohranitvi slovenskega jezika na Koroškem'

Osrednji del Lipuševega literarnega opusa je šest romanov, prejel pa je skoraj vse pomembne kulturne in literarne nagrade tako v Avstriji kot v Sloveniji.

"Večina njegovih del je v širšem pomenu avtobiografska, saj se z njimi vrača v čas med drugo svetovno vojno in po njej ter podaja bridko osebno izkušnjo in trpko koroško resničnost. V delih ne opisuje grozot, očitne pa so njihove posledice za posameznike, ki iščejo svojo pot v novem svetu. Teža grozot je tako še težja. Pa vendar v njegovih delih ni želje po obračunu ali maščevanju, sta pa v njih začudenje in spraševanje, kako je bilo vse to mogoče," so še zapisali v utemeljitvi.

S svojimi deli Lipuš prispeva k ohranitvi in razvoju slovenskega jezika na Koroškem in v Sloveniji, jezik pa dojema kot temelj samozavesti, poudarja utemeljitev. Ob literarnem delu izpostavlja še njegovo zavzemanje za pokončno slovenstvo ter njegovo kritičnost do vodstev slovenske manjšinske skupnosti v Avstriji zaradi pomanjkljive enotnosti in odločnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
10. 02. 2019 09.42
+2
za podeljevanje bi lahko dobili kakega kulturnika za 500 E po podelitvi...ne rabimo tega klovna!!
lahunin
09. 02. 2019 13.47
+3
KONGRESNI TRG JE PRIMEREN ZA TAK GOVOR NE PA VRTEC O OHRANITVI SLOVENSKEGA JEZIKA KOLIKO NAS JE SE PRAVIH SLOVENCEV
Frigo
09. 02. 2019 08.11
-1
Škoda da ni še Kobal dobil kako
kakafonijaprava
08. 02. 2019 19.25
+11
Končno odlika v prave roke!
ooResnicA
08. 02. 2019 19.24
+4
...kaj mu pa osel tako roko stiska da ima čisto plavo?
ooResnicA
08. 02. 2019 19.24
+0
ValterUdovernik
08. 02. 2019 17.46
+11
Eden zadnjih velikanov, slovenske, pisane besede. Se na mnoga leta!
white31
08. 02. 2019 16.49
+7
barbi pahorčina ha ha hs
ecoliqua
08. 02. 2019 16.09
-3
Rajš policajm večje plače. Na meji starod en policaj kolona pa 10km
Amasakul
08. 02. 2019 16.18
+15
tu se ravno ne strinjam s teboj, a vidiš .... da so še kriminalisti vklopili svoj razum in delajo mimo države...
brabusednet
08. 02. 2019 15.52
+21
A je Kordež dovolil imprjalistu podelit nagrado.
Pozitiven
08. 02. 2019 15.52
+10
Sves pogled na slovenstvo, res? Država te obravnava za državljana, ne Slovenca. Če se dekladiras za Slovenca si nacionalist.
ValterUdovernik
08. 02. 2019 17.50
-1
Dekladiras? Ali se v identiteto rodis ali jo zgradis?
Kliko7
08. 02. 2019 15.47
+6
Kdo pa je spet to?
ValterUdovernik
08. 02. 2019 17.35
+2