Slovenija

Pahor v Črenšovcih: Za narodno in državljansko skrb smo odgovorni sami

Črenšovci, 16. 08. 2022 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
7

Na mnoge stvari nimamo odločilnega vpliva, za eno stvar pa smo odgovorni popolnoma sami – za skrb za skupnost, narodno in državljansko, je na osrednji slovesnosti ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Črenšovcih dejal predsednik Pahor in pozval k splošnemu občutku zaupanja v moč skupnosti.

Borut Pahor je na slovesnosti izpostavil, da so praznovanja avtentičen izraz naše povezane skupnosti. Odgovornost za negovanje in krepitev te skupnosti, narodne in državljanske, je skupna, je poudaril.

Občutek za skupnost je bila sicer rdeča nit njegovega celotnega nagovora. Opozoril je na skrb zaradi vojne v Ukrajini in njenih kompleksnih posledic, ko ni jasno, kakšen bo razplet v sedanjem toku zgodovine, ki se, vsaj za zdaj, ne razpleta po mirni poti, temveč z uporabo sile.

Slovenija je po Pahorjevih besedah to aktualno zgoščanje zgodovine pričakala v najboljši možni državotvorni kondiciji, kot suverena in ugledna država, članica EU in Nata, v dobrih odnosih s sosedi, s številnimi prijatelji povsod po svetu in brez enega samega sovražnika.

"Slovenci smo majhen narod in Slovenija je v zemljepisnem smislu relativno majhna država. Vendar smo nacija in imamo suvereno državo, to najpomembnejše orodje naše varnosti in blaginje," je poudaril predsednik in dodal, da je vprašanje povezanosti naše skupnosti bistven izraz naše narodne in državljanske vitalnosti.

Razdrobljena, globoko sprta in celo razklana skupnost v morebitnih usodnih razmerah pa Pahorju pomeni resno nevarnost za narodni in državljanski obstoj in napredek. Nenazadnje smo to izkusili na lastni koži sredi prejšnjega stoletja v času druge svetovne vojne in neposredno po njej.

"Povezana, strpna in solidarna skupnost, v kateri je vedno dovolj prostora za vse razlike in različnosti, pomeni vedno, v zapletenih razmerah pa odločilno priložnost za naš narodni obstoj in razvoj. Tudi to smo izkusili na lastni koži z ustanovitvijo lastne države in njeno obrambo," je nadaljeval Pahor.

O pomenu take skupnosti po njegovem govorijo tudi usodni dogodki in ljudje izpred več kot stotih let, ko so se prekmurski Slovenci združili z matičnim narodom. Ko bi takrat ne bilo take skupnosti, vere vanjo, pripadnosti njej, odgovornosti zanjo, po Pahorjevih besedah tudi ne bi bilo tega prelomnega nenadomestljivega državotvornega koraka za oblikovanje našega skupnega nacionalnega in državnega ozemlja, naše sedanje narodne in državljanske skupnosti.

Z občutkom za skupnost je Pahor tudi sklenil nagovor: "Skrbno ga moramo gojiti in vsestransko krepiti to skupnost, da nam bo vselej, zlasti pa v odločilnih preizkušnjah, vzbujala upanje in krepila samozavest, dajala zavetje in pogum, krepila solidarnost in našo pripadnost."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovesnosti so se med drugimi udeležili predsednica DZ zbora Urška Klakočar Zupančič, ministrici za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko ter minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek, nekateri poslanci, svetniki, župani ter predstavniki cerkva.

Kulturni program je pripravilo Kulturno-turistično društvo Črenšovci. V njem so predstavili domoljubje, občutenje slovenstva ljudi, ki so tam živeli in živijo zdaj. Nekoliko bolj so osvetlili tudi lik Jožefa Klekla st. ter predstavili njegovo knjižnico, ki hrani izredno bogato dediščino.

Pahor je pred slovesnostjo po tradiciji pred občinsko stavbo v Črenšovcih pred spomenik Jožefa Klekla st. položil venec. Kot je dejal, se je pred desetimi leti odločil za to, ker je želel poudariti pomembnost narodne zavednosti katoliške duhovščine, ki je dala pri presoji interesov in ravnanj prekmurskih Slovencev ob koncu prve svetovne vojne in po njej, zlasti v času pariške mirovne konference, nacionalnemu vprašanju odločilno prednost pred vsemi drugimi interesi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavetnik
17. 08. 2022 14.07
Kdo spet spreminja zgodovino in v čigavem imenu?
User2003936
17. 08. 2022 13.34
+1
Nekoč je živela resnica. Da je rdeča armada osvobodila Prekmurje.
murinar
17. 08. 2022 10.56
+5
Je tulil ; kakšen fantastičen dan !
murinar
17. 08. 2022 10.55
+5
Pahor te ni sram ,ti IZDAJALČEK Slovencev in podpornik lažnivih hrvatov !
borjac
17. 08. 2022 09.45
+5
Ste videli kje predstavnika Madžarske narodne skupnosti Horvata, niste, mogoče je spet šuntal starše in otroke Madžarske narodnosti, naj se ne udeležijo proslave in naj ne pojejo v Šolskih pevskih zborih, takrat mu je to omogočalo tesno prijateljstvo med Orbanom in Janšo.
Korintos11
17. 08. 2022 09.41
+3
Zakaj niso povabili Orbana, napaka!
ivcekivcek
16. 08. 2022 21.59
+8
Za to da so v Sloveniji delavci sirimahi ste pa krivi vi politiki. Se posebej tisti ki ste v politiki že 30 let.