Slovenija

Pahor za novega viceguvernerja Banke Slovenije prejel sedem kandidatur

Ljubljana, 16. 12. 2020 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
3

Iz urada predsednika Republike Slovenije sporočajo, da se je iztekel rok za zbiranje predlogov možnih kandidatov za viceguvernerja, člana Sveta Banke Slovenije. Pahor je poziv podpisal 30. oktobra, potem ko Arjana Brezigar Masten, ki jo je DZ v potrditev predlagal v začetku oktobra, ni dobila potrebne večine poslanskih glasov. Tako je predsednik do ponedeljka prejel sedem predlogov kandidatur.

Predsednik Borut Pahor je tako prejel seznam sedmih kandidatov. To so Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič,  Mejra Festić, Saša Jazbec, Matjaž Koman, Primož Simončič in Tina Žumer.

Pahor prejel sedem kandidatur za viceguvernerja Banke Slovenija.
Pahor prejel sedem kandidatur za viceguvernerja Banke Slovenija. FOTO: Damjan Žibert

Pahor bo vse prejete kandidature preučil in "opravil posvete z vodji poslanskih skupin v državnem zboru, predvidoma v začetku januarja prihodnjega leta". "V teh pogovorih se bo predsednik republike potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem," so še zapisali v predsednikovem uradu. Nato bo najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, se pravi najkasneje do 14. januarja državnemu zboru (DZ) predlagal izbranega kandidata. "Pri tem lahko izbira izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate." Potem, ko bo v DZ posredoval predlog kandidature za viceguvernerja, je predvidena javna predstavitev kandidatke oziroma kandidata.

Državni zbor bo o kandidatu glasoval najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga. V tajnem glasovanju pa bo kandidat izvoljen, če bo zanj glasovala večina poslancev.

Novoimenovani viceguverner Banke Slovenije bo v svetu centralne banke nasledil Marka Bošnjaka, ki je konec maja uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
16. 12. 2020 21.16
Pahor je popolnoma nefunkcionalen in nesposoben predsednik države, zafural je vsa imenovanja ,ki jih je bilo možno zafurati, za ustavnega sodnika, za EU sodnika, za viceguvernerja banke, z večletnim odolgovlačenjem je zafural spremembo volilnega sistema, vse to je zafural ,ker je iskal potrditev pri Janši, pozabil je da Slovenija ni samo Janša, totalno nesposoben instagram predsednik, brez hrbtenice in svojega mnenja, v 7 letih ni enkrat samkrat jasno in odločno izrazil svojega mnenja.
bronco60
16. 12. 2020 14.49
+1
Spet en Jazbec. Reši se, odorous se more.
murinar
16. 12. 2020 16.09
+1
Kje jazbeci lomastijo tam ostane opustošenje !