Slovenija

Potrč: V stranki ni pretresov

Ljubljana, 27. 03. 2011 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podpredsednik stranke SD Potrč je zanikal pisanje hrvaškega časnika, da naj bi v stranki že iskali zamenjavo za predsednika. Glavni 'krivec' Thaler pa se je vsem prizadetim opravičil.

Preiskovalni novinar Sunday Times Jonathan Calvert je za Jutarnji list povedal podrobnosti o preiskavi domnevne korupcije poslanca Zorana Thalerja.

Zoran Thaler se je opravičil prizadetim za nesporazume in slabo razumljeno igro.

''Od nekega vira smo dobili namig, da nekateri predstavniki Evropskega parlamenta sodelujejo v nezakonitih poslih z lobističnimi podjetji,'' je povedal Calvert. Nekaterim evroposlancem so nato poslali elektronsko sporočilo ali so jih poklicali po telefonu. Nekateri so jih ignorirali, ''nekaterim pa sploh ni bilo jasno, zakaj smo stopili z njimi v stik'', se spominja preiskovalni novinar.

Od 14 'žrtev', ki so jih kontaktirali, so nekatere pristale na srečanje. Med njimi je bil tudi slovenski politik Zoran Thaler. ''Moram povedati, da je bilo zelo naivno od njega, da je začel pogajanja z nami, glede na to, da smo se pojavili brez kakršnega koli priporočila,'' je povedal Calvert in dodal, da sta s kolegico spremenila samo svoji osebni imeni. ''Če bi v internetni brskalnik napisal Calvert-Newell, bi odkril, da sva ekipa preiskovalnih novinarjev s številnimi objavljenimi zgodbami, nekatere so celo zelo podobne tej,'' je povedal.

Zoran Thaler-4
Zoran Thaler-4 FOTO: Blaž Garbajs

Da je Thaler dobra tarča, so ugotovili takoj, ko so izvedeli, da je bil v preteklosti poslovnež. In imeli so prav. Po kratki izmenjavi elektronskih sporočil in nekoliko telefonskih pogovorov je Thaler pristal na srečanje z britanskimi lobisti v nekem hotelu v Bruslju.

Thaler je šele na koncu pogajanj rekel, da ne želi, da podpisujemo dogovor, zato je tudi želel, da plačilo nakažemo na račun njegovega poslovnega partnerja v Londonu, da ne bi bilo pisnih sledi, se spominja Calvert.

49-letni Thaler, ki bi v Evropskem parlamentu, če ne bi v javnost prišla ta afera, ostal do leta 2014, je slovenski javnosti dobro poznan. Bil je član stranke LDS, dvakrat je bil tudi minister za zunanje zadeve, nekaj časa pa je bil tudi na čelu telekomunikacijskega podjetja.

Pomembno je izpostaviti, da so spremembe in dopolnitve zakona, ki smo jih zahtevali, bile izključno komercialne narave, za dobrobit klienta, ne pa tudi potrošnika. Izgleda, da je Strasser imel največ izkušenj s takimi stvarmi, saj nas je vestno povezoval s tretjimi strankami. Calvert

Neki slovenski vir je za Jutarnji list potrdil, da je bila afera velik škandal v slovenskem političnem krogu. ''Pahor je dotolčen. Njegovi iz SD bodo mogoče začeli iskati zamenjavo za mesto predsednika stranke, saj je bila to kaplja čez rob. Pred nekaj dnevi mi je nekdo rekel, da bodo Pahorja vrgli levom,'' je povedal Calvert.

Podpredsednik SD Miran Potrč je v Tv Klubu povedal, da navedbe Jutarnjega lista o pretresu v stranki in morebitni zamenjavi predsednika ne držijo. ''V stranki se nič takega ne dogaja. V predsedstvu in organu stranke ni nikakršnega pretresa, kaj pa kdo od članov stranke razmišlja, ne vem,'' je povedal.

Thalerjevo opravičilo

''Iskreno se opravičujem vsem volivkam in volivcem, ki sem jih s svojim ravnanjem prizadel ali spravil v slabo voljo. Iskreno se opravičujem za vse nesporazume in za slabo razumljeno igro. Zavedam se, da je moje ravnanje ogrozilo ugled demokratične inštitucije, kot je evropski parlament in širšo politiko. In za to mi je iskreno žal,'' se je v Tv Klubu opravičil Thaler.

Calvert razkrinkal podkupljivost v Fifa

Jonathan Calvert je že večkrat razkril podobne zgodbe. Skupaj s kolegico Claire Newell je avtor senzacionalnega odkritja korupcije znotraj mednarodne nogometne zveze Fifa. Kot je povedal, se vedno, ko odkrije kakšen škandal, kjer pohlep posameznika ogroža dobrobit prebivalcev, počuti izredno dobro.

V prihodnjih dneh bo Sunday Times objavil še nekega 'požrešnega' evropskega poslanca, dokler pa preiskava traja in sodišče ne odloči drugače, ostajajo 'zasačeni' poslanci nedolžni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (284)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Horst
28. 03. 2011 15.19
Seveda ni pretresov.Vsi skupaj ste en velik POTRES za državo.Požrešni lenuhi.
HLAPCI.HLAPCI
28. 03. 2011 13.48
Janez Jerancic28.03.2011, 13:32 2 P ri nas se lopovski politiki ,poslanci samo opravičujejo pa je stvar zaklučena .Če bi pa navaden državlan kaj poneveril ,pokradel bi dobil arest in to za kar dolgo obdobje Res je. Ne vem zakaj ustrezni organi ne ukrepajo ob kaznivem dejanju ponarejanju dokumentov iz strani sds in JJ? A imamo dve pravni državi? A za njih zakoni ne veljajo?
SEBASTI
28. 03. 2011 13.37
"Potrč: V stranki ni pretresov" Sevede ni pretresov, kako te bo pretreslo nekaj kar podpiraš....
Danijel Fric
28. 03. 2011 13.37
Ta stari komunist je naredil že dovolj gorja, kaj še sploh počne v slovenski politiki, kdo še takim bebcem kaj verjame. To kar dela v SD-ju in vladi je večji strošek za državljena, kot pa če bo imel 3000 Eur penzije
manco-capac
28. 03. 2011 13.07
Gospod Potrč pravi, da v stranki ni pretresov. Škoda, čimprej bi morali naredit en velik pretres, če želi stranka politično preživeti. Sicer bo SD doživela en velik pretres po volitvah 2012.
mamica55***
28. 03. 2011 13.04
Potrč v sranki ni pretresov, seveda jih ni, so vsi glih.
HLAPCI.HLAPCI
28. 03. 2011 13.02
aksis28.03.2011, 12:46 0 Takele mi hranimo !!?? Sram nas je lahko, da smo tako tiho ob krajah , korupciji, slabšem standardu. ..in ponarejenih dokumentih ; )
aksis
28. 03. 2011 12.46
Takele mi hranimo !!?? Sram nas je lahko, da smo tako tiho ob krajah , korupciji, slabšem standardu. Bomo pa ponosno dokapitalizirali NLB in pokrili zgubo (podarjeni denar) . Do kam seže naša potrpežljivost ??
SEBASTI
28. 03. 2011 12.40
fricoly1 28.03.2011, 11:45 "Kako da je gospod Kučan tako tiho, kaj nič ne vidi delo svojih učencev." Vidi, vidi, delajo točno tako kot jih je učil. Nažalost.
Danijel Fric
28. 03. 2011 11.45
Vsa politika, sploh pa svinjarije SD-ja so zagonili državo, prej se bo Japonska pobrala do cunamija, kot pa mi od naših kradi politkapitalistov. Kako da je gospod Kučan tako tiho, kaj nič ne vidi delo svojih učencev.
justinijan
28. 03. 2011 11.26
banda lopovska,,,,,,,,,,ta ne more preživeti s 6000 euri plače.na njegovem mestu bi se vdrl v zemljo.........
tezkakovina
28. 03. 2011 11.18
Danes nimam časa za komentar.Mudi se mi "lobirat"za en posel na črno ! HA-HA-Ha !
tezkakovina
28. 03. 2011 11.11
Danes nimam časa za komentar.Mudi se mi "lobirat"za en posel na črno ! HA-HA-Ha !
nekdo17
28. 03. 2011 10.50
Človeku takšnih moralnih kvalitet, kot je Thaler, je pa res "mala mal'ca" javno uporabiti izraze, kot so "Iskreno mi je žal..." in "iskreno se opravičujem..". Resnično iskreno mu je žal, da mu ni uspelo pobasati podkupnine, pa še dobili so ga "z roko v marmeladi". Barabo bi morali strpati v zapor in pobrati premoženje, do katerega sigurno ni prišel s poštenim delom. Seveda iz tega ne bo nič - za nekaj let se bo potuhnil, potem pa veselo naprej! Katastrofalna slika morale "slovenske elite"...
cakalnica3
28. 03. 2011 10.37
In končalo se bo z opravičilom za storjeno napako. Tako je v naših Butalah. Kurje tatove pa zapiramo.
JanezNovakJohn
28. 03. 2011 10.30
Sami poštenjaki. Talar, Janša, Grims, Kresalova, Pavček, Bavčar, Šrot, Pahor, Golobič, Tovšakca, Zidar, Kramberger, Rode, Brezigarjeva, Senica, Jelinčič, Krašovec, Prijatelj, Stojko, Strojanovi, SLOVENSKE GORE LISTI! REŠITEV ZA SLOVENIJO JE LE, ČE SE VSI BREZ IZJEME PRIDRUŽIJO PRIJATELJU, ČE NE Z LEPA PA Z GRDA.
LaStellaRossa
28. 03. 2011 10.02
Prej si bo Japonska opomogla od potresa, cunamija in radioaktivnosti, kot si bomo mi opomogli od dejanj Kučana, Pahorja, Kresalove, Ropa, Golobiča, Janše, Svetlika, Karla, Podobnikov...in njihovih botrov Jankoviča, Taušakove, Zidarja, Bavčarja, Šrota,...
LaStellaRossa
28. 03. 2011 09.57
Prej si bo Japonska opomogla od potresa, cunamija in radioaktivnosti, kot si bomo mi opomogli od dejanj Kučana, Pahorja, Kresalove, Ropa, Golobiča, Janše, Svetlika, Karla, Podobnikov...in njihovih botrov Jankoviča, Taušakove, Zidarja, Bavčarja, Šrota,...
dule100
28. 03. 2011 09.53
Afera Thaler je Pahorja in SD zadela huje, kot cunami Japonsko. Vendar oni se ne dajo. Saj njihova tradicija izhaja iz NOB.
King_of_Gonzo
28. 03. 2011 09.51
Zoran Thaler se je opravičil prizadetim za nesporazume in slabo razumljeno igro.?!?!?!?!?!?!? ugled in kredibilnost slovenskih poslancev ali predstavnikov je samo igra?!?!?!?