Slovenija

Pahorjev odstop, če ZLSD ne spremeni imena

Ljubljana, 25. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stranka, ki se želi utrditi na levi sredini, po mnenju predsednika ZLSD ne bo "nergaška opozicija", temveč sila modernizacije.

Predsednik ZLSD Borut Pahor: Največ kritik znotraj stranke gre na račun njegove premalo 'leve usmerjenosti'
Predsednik ZLSD Borut Pahor: Največ kritik znotraj stranke gre na račun njegove premalo 'leve usmerjenosti' FOTO: POP TV

V primeru, da bodo delegati na aprilskem kongresu ZLSD sedanjemu predsedniku stranke Borutu Pahorju podelili nov mandat, bo Pahor še bolj poudaril levo-sredinsko politično usmeritev stranke.

"Največja kritika znotraj stranke proti predsedniku je, da je premalo levo usmerjen," je povedal Pahor, ki se zavzema, da bi združena lista postala "politična stranka modernizacije".

ZLSD ne bo nergaška opozicija

Pahor, ki je tudi poslanec v Evropskem parlamentu, vidi Slovenijo v prihodnjih 10 do 15 letih po razvitosti nad evropskim povprečjem, in sicer v krogu najbolj razvitih evropskih držav.

Če bo imela vlada približno enaka stališča, mora združena lista odigrati "konstruktivno vlogo", saj Pahor ne zagovarja "nergaške opozicije". Če pa bo imela slovenska politika druge cilje, pa se mora ZLSD kvalificirati kot alternativa, meni Pahor. Ob tem je dodal, da je "poln pričakovanj, vendar ni naiven, saj bo to zelo naporno delo".

Če bo Janša uspešen, spremembe ne bo

Uspeh stranke v prihodnosti je po njegovem mnenju odvisen tudi od uspešnost vlade Janeza Janše. "Če bo namreč vlada uspela uresničiti pričakovanja velike večine državljanov, potem na naslednji parlamentarnih volitvah verjetno ne bo prišlo do spremembe," je ocenil Pahor. Gre za pričakovanja, da bo vlada sposobna državo "spraviti iz stagnacije, v kateri je Slovenija".

Na uspešnost vlade ZLSD ne more vplivati, lahko pa se pripravi na prevzem oblasti, če vladi ne bo uspelo doseči zastavljenih ciljev.

Če stranka ne spremeni imena, bo odstopil

Predsednik združene liste je izrazil tudi upanje, da bo kongres sprejel njegov predlog za spremembo oz. skrašanje strankinega imena. S tem bi se namreč ZLSD "tudi na formalni ravni" uvrstila v območje socialne demokracije.

Novo ime Socialni demokrati bi po njegovem mnenju odpravilo vse dileme glede politične usmeritve stranke. Ker je za Pahorja sprememba imena zelo pomembna, obstaja tudi možnost, da na kongresu odstopi od kandidature, če delegati ne bodo sprejeli predloga za spremembo imena.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja