Slovenija

'Paket je pripravljen, a Janša ne bo zavezal mašne, če darilo ne bo polno'

Ljubljana, 18. 02. 2020 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po odstopu premierja Marjana Šarca konec januarja še vedno ni jasno, kaj nas čaka – oblikovanje nove koalicije ali predčasne volitve. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je dejal, da ne vidijo smisla v pogajanju s SMC, dokler se ti pogajajo za vstop v vlado Janeza Janše, predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pa pričakuje odgovor SDS na njihove vsebinske zahteve za vstop v vlado.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Preštevanje se nadaljuje
    02:58
    Iz 24UR: Preštevanje se nadaljuje
  • Iz 24UR: Sezona javnih pisem
    03:10
    Iz 24UR: Sezona javnih pisem

Ko je na novinarski konferenci konec januarja predsednik vlade Marjan Šarec napovedal odstop in kot razlog za to navedel, da "s to vlado ne more doseči ničesar", se je takoj postavilo vprašanje: bo komu uspelo oblikovati novo koalicijo in vlado ali pa bomo šli na predčasne volitve, ki jih kot najboljšo možnost vidijo v LMŠ?

K prvaku SDS Janezu Janši so v začetku februarja na pogovore za oblikovanje nove koalicije prišle vodje strank SMC, DeSUS in Nsi. Janša je na pogovore povabil vse stranke, odzvale pa so se omenjene tri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes dejal, da v stranki ne vidijo smisla za pogajanja o skupnem nastopu LMŠ in SMC na prihodnjih volitvah, kar je premier v odhajanju omenil kot možnost že na tiskovni konferenci ob odstopu. "Zavedamo se, da je smiselno oblikovati liberalno-socialni blok, a mora biti zasnovan na zaupanju in iskrenosti ter zelo jasni ločnici, s kom se lahko sodeluje in s kom ne. S strankami, ki počasi posegajo v polje skrajne desnice, naš liberalni blok ne more sodelovati," je bil jasen Golubović. Če SMC meni, da lahko sodeluje s SDS, potem skupna lista SMC in LMŠ ni mogoča, je še navedel.

"Naš cilj je bil jasen: skupen nastop in zmaga na volitvah in po njih oblikovanje vlade brez SDS. Drugi cilj je bil združitev strank. Ta dva cilja sta še na mizi, ampak ko se vodstvo SMC pogaja o vstopu v vlado Janeza Janše, ostaja vedno manj časa, da se pogovorimo o skupnem nastopu na volitvah," je še dodal. Na vprašanje, ali bi LMŠ, ki se sicer zavzema za predčasne volitve, vendarle bila pripravljena podpreti kakšno drugačno koalicijo, pa je dejal le, da si težko predstavlja koalicijo, v kateri bi sodelovali tako Levica kot Nsi.

’Paket je pripravljen, a Janša ne bo zavezal mašne, če darilo ne bo polno’

Vodja poslancev SD Matjaž Han ocenjuje, da bodo v primeru, da v prvem krogu Janši ne uspe sestaviti vlade, v drugem tisti, ki želijo ostati v parlamentu, poskušali z idejami o začasnih, tehničnih in drugih mandatarjih. A tu je po njegovih besedah prva odločitev na LMŠ, če bi bila v neki drugi sestavi pripravljena sodelovati in podpreti kakšnega drugega mandatarja. "Za nas so pomembne vsebine," je dodal.

Matjaž Han ocenjuje, da Janši v prvem krogu Janši ne bo uspelo sestaviti vlade.
Matjaž Han ocenjuje, da Janši v prvem krogu Janši ne bo uspelo sestaviti vlade. FOTO: Damjan Žibert

Glede uspeha pogajanj SDS, SMC, DeSUS in NSi o novi vladi je sicer nekoliko skeptičen, saj "čas ni na njihovi strani", rok za konec prvega kroga, v katerem lahko mandatarja predlaga predsednik republike, se namreč izteče 28. februarja in bi pogajalce lahko prehitel. "Pa ne podcenjujem Janeza Janše, nasprotno, ampak če bi imeli mašno narejeno, bi že povedali. Mislim, da imajo druge stranke težavo, ker se ne morejo odločiti. Paket je pripravljen, a Janša ne bo zavezal mašne, če ne bo darilo polno," je bil slikovit.

Ob tem je opozoril, da se je v vmesnem času država ustavila in ne funkcionira; stojijo projekti, razpisi, na ministrstvih pa "čakajo nove gospodarje".

V DeSUS pričakujejo odgovor SDS glede vsebinskih prioritet

Po besedah predsednice DeSUS Aleksandre Pivec so bili s SDS dogovorjeni, da bi se predsedniki potencialnih partneric sestali danes zvečer, a uradnega povabila še nimajo. Ker pa še čakajo na odgovor na vsebinske zahteve za vstop v njihovo vlado, Pivčeva dvomi, da se bodo sestali danes. Pojasnila je, da v primeru, da ne bodo prejeli odgovora na vsebinske zahteve, vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša prihodnji teden na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju ne bo dal pozitivnega signala za vstop v vlado pod vodstvom SDS skupaj s SMC in Nsi. Po njenih besedah so s poslansko skupino danes še enkrat pregledali vsebinske prioritete stranke in jih razvrstili tako, kot jih bodo po pomembnosti pogojevali v nadaljnjih pogajanjih, saj so ugotovili, da vse verjetno ne bodo izvedljive.

Pivčeva je pojasnila, kje so v pogajanjih s SDS.
Pivčeva je pojasnila, kje so v pogajanjih s SDS. FOTO: Damjan Žibert

Na prvem mestu je odprava krivic, ki so nastale v obdobju varčevanja, zatem sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi skupaj z zdravstveno reformo, vključno z vprašanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Na tretje mesto so uvrstili skrajšanje obdobja za zvišanje odmernega odstotka za pokojnine s šest na štiri leta, zatem ureditev vdovskih in kmečkih pokojnin in izgradnjo domov za starejše. Prednostno želijo zagotovilo za gradnjo vsaj dveh domov letno iz javnih sredstev. Na šestem mestu prioritet navajajo demografski sklad.

Predsednica stranke je poudarila, da so prioritete sicer težke okoli dve milijardi evrov, a porazdeljeno na dve leti mandata. V prvem letu na okoli 900 milijonov evrov, v drugem letu pa vključno s posledicami ureditve dolgotrajne oskrbe 1,1 milijarde evrov.

Kadrovske želje so v DeSUS razgrnili že na prvem srečanju

Po trditvah Pivčeve o kadrih na pogajanjih za novo vlado še niso govorili, je pa DeSUS svoje kadrovske želje oz. zahteve razgrnila že na prvem sestanku s SDS in pri tem vztrajajo. Želijo si ohraniti vodenje ministrstva za kmetijstvo, prevzeti vodenje ministrstva za zdravje ali ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predlagali pa so tudi ustanovitev urada za demografska vprašanja, ki bi koordiniral vse resorje in skrbel za izvedbo vsebin, ki jih DeSUS izpostavlja kot prioritete.

Podpora poslancev DeSUS vladi Janeza Janše je odvisna od tega, ali bodo prejeli zagotovilo, da bodo njihove vsebinske zahteve lahko vključili v koalicijsko pogodbo. Kdaj slednjo pričakuje, Pivčeva ne ve. Ocenjuje pa, da se zapletajo pogajanja že na ravni vsebine, predvsem pri finančni zmožnosti za njihovo izvedbo. Tako v DeSUS, dokler ne prejmejo odgovora na zahteve, še nimajo povoda za sklic organov stranke, je še povedala Pivčeva.

Tusk: Dobra koalicija za Slovenijo še vedno možna

Predsednik NSi Matej Tonin in predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk sta danes v Bruslju govorila o politični krizi v Sloveniji, je na Twitterju zapisal Tonin. Tusk je ob tem tvitnil, da je "dobra koalicija za Slovenijo še vedno možna" in pozval stranki, ki sta članici EPP, naj te možnosti ne zapravita.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Nsi pa je zapisal: "S predsednikom EPP Donaldom Tuskom sva govorila o aktualni politični krizi v Sloveniji. Izrazil je zadovoljstvo, da je NSi stranka dialoga, ki išče učinkovite rešitve za slovenske izzive. Podpira tudi naše aktivnosti, da se v še večji meri uveljavijo načela demokracije in pravne države."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
20. 02. 2020 21.06
So že zanikali financiranje iz Madžarske? Že tožijo Šarca? So že sešteli?
Brunda?
19. 02. 2020 15.28
+4
Če bi se v gospdarstvu tolko časa jalovo menli za posle bi že vse crknlo....sami nesposobneži s figo v žepu
WUX
19. 02. 2020 10.22
+2
Na našo domovino vsak od njih se poščije, vseeno jim je, če brat bratu v hrbet nož zarije! Dokler Sloveniji vladal bo razbojnik Cekin, živel življenja ne bo SLOVENSKI SIN!
kaktusar1
19. 02. 2020 10.00
+1
cmc je itak že zavožena stranka brez obraza, ki si s tem samo podaljšuje čas v državnem zboru....desusu pa bi ob morebitnem vstopu v janshevo vlado močno padla še tista mala podpora, ki jo ima trenutno in se tudi tej stranki lahko zgodi, da bo naslednje redne volitve obstala pred vrati...
veronqa
19. 02. 2020 09.55
+4
Vse kar ta država rabi so brezposelni politiki.
hotchilipoper
19. 02. 2020 09.52
+7
Še ni blo tako žleht politika
setisfekšn
19. 02. 2020 09.48
+2
Slovenija še pilotov ne rab več!
Ost1234
19. 02. 2020 09.40
-1
Nora TV - gspod Janez Janša, pa spet gospod Janez Janša, Janez Janša je rekel, Janeza Janšo vsi napadajo, .....In tako v nedogled ... Kot Severno Korejska TV ... Le voditeljica mal slabš izgleda ...Je pa Rant tolk bolj okrogel ....
periot22
19. 02. 2020 09.31
+12
Jansa bil si na vrhu naredil nic pusti drugim da delajo ne da jih non stop zaviras in objavljas brezvezne zaljive komentarje!
emilzapata
19. 02. 2020 09.26
+7
na tem portalu, pa tudi na drugih, stalno opažam zmerjanje s komunajzarji, na drugi strani pa s svečkarji. Naj si nekdo od poznavalcev vzame vsaj nekaj minut časa, in nam laični javnosti razloži razliko med obema taboroma in ideologiji enih in drugih, ali je posredi samo kdo bo pri koritu in trošil davkoplačevalski denar.
Cervantes Saavedra
19. 02. 2020 18.40
+0
227122
19. 02. 2020 09.17
+7
Asdert je napisal: ubogi narod, kaj vse bo moral še pretrpeti. Moje mnenje je drugačno. V Sloveniji je več kot 30% tistih, ki niso nič ubogi in prav lepo živijo. In ti se nikoli ne bodo odpovedali svojemu dobremu standardu. Dobijo to kar jim pripada in povrhu še tisto kar jim ne pripada. Ubogi so tisti, ki ne dobijo tega, kar jim pripada. Ko jim bo nekdo vzel to kar jim ne pripada in dal tistim, ki dobojo premalo, bo drugače. To lahko prinesejo volitve, žal pa vidimo, da se 1/2 volilcev vzdrži, ravno ti, ki bi morali pokazati, da mora biti drugače. Na volitve bodo takoj pohiteli priviligiranci in preglasovali podrejene, če ne bomo že enkrat prišli k pameti. Upam, da se bo oblikovala sredinska vlada in nekaj naredila, saj bo primorana nekaj pokazati in končno delati za državljane in ne samo za sebe in svoje.
emilzapata
19. 02. 2020 09.17
+18
Janša, na politični sceni si od leta 1988, torej 32 let, Tito, ki ga tvoja Nova 24 blati na vsakem koraku, je bil 35 let, torej je že čas, da se umakneš, in se vsaj na stara leta loti še kakšnega drugega dela, kot je podmuklo politiziranje in življenje na račun davkoplačevalcev. Če ne prej, boš spoznal, da bo svet brez tebe normalno funkcionar, vsaj na koncu življenske poti.
saturnsky23 saturnsky23
19. 02. 2020 09.27
-6
Si pozabi da je Janša samo strankarski prvak in izbran od domorodnega naroda. Oni drugi pa eden največjih morilcev Slovenskega naroda. Kaj se ti zdi ta tvoja primerjava.
emilzapata
19. 02. 2020 09.32
+7
izdajalca ne mara nihče, niti tisti jih ne marajo, za katere so izdajali.
WUX
19. 02. 2020 08.52
+12
Rešitev je v deratizaciji...
hotchilipoper
19. 02. 2020 08.50
+0
Dokler je bila slovenska vlada še pod kontolo juge je bilo še normalna,zdaj se jim je pa čist odpeljal
fredy
19. 02. 2020 08.41
+20
še kar naprej levi proti desnim in obratno in kam nas to pelje?Naša država pa samo tone in pada na lestvici konkurenčnosti.Malo poglejte države npr. Poljska,Madžarska,Češka,so nas že zdavnaj prehitele v razvoju in to v nekaj letih.Sam sem gospodarstvenik ni mi pomembno kdo vlada,pomembno je da bi imeli stabilno vlado in da se korenito loti reform. -gospodarstvo razbremeniti,posledično višje plače -zdravstvena roforma,krajšanje čakalnih vrst -ukinitev raznih nadomestil za delovno sposobne-delovnih mest je dovolj -višanje pokojnin -urejanje infrastrukture in še veliko lahko naštevam.Dokler ne bomo spremenili miselnosti bo pač v Sloveniji tako kot je.Posledice pa občutimo vsi.
setisfekšn
19. 02. 2020 09.17
+3
Nikdar in nikoli nas ne bo prehitela ne madarska ne češka kaj šele poljska to so se vedno revne države z nizkim standardom!!če ma recimo pilot 1300 eur plače !!!!a je za vas to to !!!
puntova
19. 02. 2020 08.40
+2
Ja tukaj NE bo polovičarstva, je samo ali prevzameš odgovornost ali je NE. Janša ni polovičar tako kot Šarčević, ki ni zagotivil ničesar in se je spravil vladat. Vse skup je vzel kot en kamniški teater. Lolo.
Salah al-Din
19. 02. 2020 08.40
+9
Če ni v paketu vsaj 150 milijonov mark od prodaje orožja, mašne ne bo odvezal.
CIGU MIGU
19. 02. 2020 08.39
+8
a je toni šel v brusljn z motorjem,ker situacija je nujna
nebodigatreba1
19. 02. 2020 08.37
+8
A...paket je pripravljen,kam????,za Mađarsko!!!!
hotchilipoper
19. 02. 2020 08.31
+4
Ne moreš verjet