Slovenija

'Palestinci pripravljeni na mir'

Ljubljana, 09. 01. 2008 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinski zunanji minister Rijad al Malki se je v luči bližnjevzhodnega mirovnega procesa sestal s Türkom in Ruplom.

"Bližnjevzhodni mirovni proces bo tudi v času predsedovanja Slovenije ena osrednjih političnih tem Evropske unije," je poudaril predsedujoči Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, po srečanju s palestinskim zunanjim ministrom Rijadom al Malkijem, ki je na obisku v Ljubljani.

Obisk Rijada al Malkija naj bi bil prelomen za slovensko-palestinsko prijateljstvo.
Obisk Rijada al Malkija naj bi bil prelomen za slovensko-palestinsko prijateljstvo. FOTO: Dare Čekeliš

Rupel je sogovorniku zagotovil polno zavzetost slovenskega predsedstva EU za pospešitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa in obisk obenem označil za prelomnega. "Gre za tradicijo slovensko-palestinskega prijateljstva, a vendarle se danes pogovarjamo s palestinsko oblastjo tudi v imenu Evropske unije," je dejal.

Aktivna vloga Evrope

Slovenija v zvezi z Bližnjim vzhodom v času predsedovanja EU razmišlja o nekaterih dodatnih aktivnostih, a bo o konkretnih rešitvah govorila še z drugimi članicami unije.

Po besedah al Malkija bi morala v pogajalskem procesu med Izraelci in Palestinci pomembno vlogo odigrati tudi Evropska unija. "Evropa ne bi smela biti le v pomoč, temveč tudi igralec. Zato si želimo aktivne vloge Evrope pri promociji mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci." Kot je dodal, bodo izraelsko-palestinska pogajanja dosegla vrhunec ravno v času slovenskega predsedovanja uniji. Zato si al Malki želi, da bi si lahko tudi Slovenija lastila zasluge za uspešna pogajanja.

Konferenca v Annapolisu

Palestinski zunanji minister se je sestal s predsednikom Türkom, ministrom Ruplom in Jožefom Jerovškom.
Palestinski zunanji minister se je sestal s predsednikom Türkom, ministrom Ruplom in Jožefom Jerovškom. FOTO: Dare Čekeliš

Oba ministra sta izpostavila, da je do obiska prišlo v pomembnem obdobju za bližnjevzhodno regijo, po mednarodni konferenci v ameriškem Annapolisu. Na njej sta se namreč izraelska in palestinska stran 27. novembra lani po sedmih letih premora dogovorili za takojšen začetek pogajanj za rešitev 60-letnega spora, ki naj bi do konca leta 2008 privedla do mirovnega dogovora. Rupel je poudaril, da je bila v Annapolisu sprejeta ideja, da se izraelska in palestinska stran pogovarjata med seboj, s posebno podporo ZDA. Če v pogovorih med stranema tudi po Bushevem obisku ne bo prišlo do napredka, se bo po Ruplovih besedah v ta proces po svojih močeh vključila tudi unija. Je pa EU po Ruplovih besedah z 1,5 milijarde evrov pomoči za vzdrževanje palestinskih institucij že sedaj precej pomemben igralec na območju.

Konferenca v Annapolisu in decembrska donatorska konferenca za Palestince po Ruplovih besedah odpirata novo poglavje v odnosih med Izraelci in Palestinci in predstavljata pomemben korak k ustanavljanju palestinske države. Al Malki je pri tem dejal, da so Palestinci pripravljeni na vse korake za dosego miru.

Rupel in al Malki sta se dogovorila tudi, da bosta v času slovenskega predsedovanja redno izmenjavala informacije in predloge, sicer pa sta v torek podpisala sporazum o diplomatskem sodelovanju med Slovenijo in Palestinsko nacionalno oblastjo, ki bo temelj odnosov med državama, potem ko je Slovenija že odprla predstavniško pisarno v Ramali, PNO pa akreditirala generalnega delegata pri slovenski vladi.

Ministra sicer v zvezi z izraelsko-palestinskimi mirovnimi pogajanji čakata na rezultate obiska ameriškega predsednika Georgea Busha v regiji, ki je danes dopotoval v Izrael, v četrtek pa se bo sešel še s palestinskimi predstavniki. Al Malki se je sestal tudi s predsednikom republike Danilom Türkom in predsednikom odbora DZ za zunanjo politiko Jožefom Jerovškom.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rufec
09. 01. 2008 14.11
Slovensko - albansko prijateljstvo slovensko - srbsko prijateljstvo slovensko - hrvaško prijateljstvo vsi so nam prijatelji
soul@hitri.com
09. 01. 2008 13.51
kaj bo ta debil delu mir na bliznjem vzhodu , ce se za juzno mejo ne zna , oz ne upa poskrbet. pacient en , nej ze s***di iz politike