Tujina

Razkrite finančne skrivnosti svetovnih voditeljev, milijarderjev in javnih funkcionarjev

London, 03. 10. 2021 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
93

Novinarji so v eni izmed najobsežnejših preiskav doslej razkrili številne finančne skrivnosti številnih svetovnih voditeljev, politikov in bogatašev. Med odmevnejšimi razkritji so posli češkega premierja Babiša, nepremičnine so prek davčnih oaz kupovali jordanski kralj Abdulah II. ter nekdanji britanski premier Tony Blair in njegova žena. Preiskava razkriva tudi podjetja, povezana s slovenskimi državljani, ki so bila vpletena v prevare potrošnikov, izmikanje premoženja pred upniki in domnevno pranje denarja.

Več kot 600 novinarjev iz 150 medijev, tudi iz Slovenije, je v okviru projekta Pandorini dokumenti, ki obsega analizo 11,9 milijona datotek, začelo razkrivati finančne skrivnosti številnih, tudi svetovnih voditeljev, denimo češkega premierja Andreja Babiša. Prav tako so v največji mednarodni novinarski preiskavi doslej odkrili skrivne posle Slovencev.

Iz elektronskih sporočil, ki jih je pridobil ICIJ, je razvidno, da je Babiš novembra 2009 v podjetje na Britanskih Deviških otokih vložil 19 milijonov evrov (22 milijonov dolarjev), ki so se nato prek washingtonskega podjetja stekla v njegovo hčerinsko podjetje v Monaku.
Iz elektronskih sporočil, ki jih je pridobil ICIJ, je razvidno, da je Babiš novembra 2009 v podjetje na Britanskih Deviških otokih vložil 19 milijonov evrov (22 milijonov dolarjev), ki so se nato prek washingtonskega podjetja stekla v njegovo hčerinsko podjetje v Monaku. FOTO: AP

Novinarji so z analizo 11,9 milijona datotek z e-sporočili, ustanovnimi papirji in drugo dokumentacijo razkrili posle okoli 130 milijarderjev iz Rusije, ZDA, Turčije in drugih držav, 35 sedanjih in nekdanjih svetovnih voditeljev ter več kot 330 politikov in javnih funkcionarjev.

Tudi Slovenci

Pandorini dokumenti so "pobegnili" iz 14 registracijskih družb z vsega sveta, ki v davčnih oazah ustanavljajo in upravljajo slamnata podjetja za stranke, katerih namen je prikriti svoje posle ali premoženje, pod drobnogled pa jih je vzel Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) skupaj z medijskimi partnerji, med njimi preiskovalnim portalom Oštro v Sloveniji, so sporočili iz Oštra.

Pojasnili so, da so samo njihovi novinarji v večmesečni preiskavi pregledali več kot 9000 dokumentov, povezanih s Slovenci. Med njimi so elektronska korespondenca, dokazila o lastništvu, poslovni načrti in druga dokumentacija najmanj 40 podjetij z Britanskih Deviških otokov, Sejšelov, Cipra, iz Belizeja in drugih davčnih oaz.

Blairova sta od družine bahrajnskega ministra za turizem kupila razkošno hišo v Londonu, ki jo je ta imela v lasti prek podjetja v davčni oazi. Prihranila sta okoli 345.000 evrov (400.000 dolarjev) davka na nepremičnine.
Blairova sta od družine bahrajnskega ministra za turizem kupila razkošno hišo v Londonu, ki jo je ta imela v lasti prek podjetja v davčni oazi. Prihranila sta okoli 345.000 evrov (400.000 dolarjev) davka na nepremičnine. FOTO: AP

Dokumenti razkrivajo lastnike podjetij, med katerimi so tudi slovenski športniki, podjetniki, osumljenci za gospodarsko-finančni kriminal in ubežniki pred slovenskimi sodišči. Nekatera podjetja so bila vpletena v prevare potrošnikov, izmikanje premoženja pred upniki in domnevno pranje denarja.

Razkrili poslovanje češkega premierja Babiša

Med odmevnejšimi odkritji novinarjev je poslovanje češkega premierja Andreja Babiša. Julija 2009 je najel panamsko odvetniško pisarno Alcogal, ki tradicionalno posluje s premožnimi in vplivnimi strankami. Ta je za Babiša ustanovila dve slamnati podjetji, eno na Britanskih Deviških otokih in drugo v ameriškemu Washingtonu.

Iz elektronskih sporočil, ki jih je pridobil ICIJ, je razvidno, da je Babiš novembra 2009 v podjetje na Britanskih Deviških otokih vložil 19 milijonov evrov (22 milijonov dolarjev), ki so se nato prek washingtonskega podjetja stekla v njegovo hčerinsko podjetje v Monaku.

Monaško podjetje je s tem denarjem kupilo 16 nepremičnin v francoskem mestu Mougins, vključno z dvorcem Bigaud in več zemljišči. Leta 2010 so Babiš in z njim povezana podjetja kupila še več posestev v okolici dvorca, vključno z dvonadstropno vilo z bazenom in garažo.

Babiš, ki se na vprašanja novinarjev ni odzval, je moral kot politični funkcionar po češki zakonodaji razkriti svoje premoženje. Vendar v dokumentih, ki jih je pridobil češki preiskovalni portal Investigazce.cz, ni podatkov o posestvih na Azurni obali, niti o podjetjih, prek katerih je te nepremičnine kupil.

Češka po ocenah ekonomistov zaradi utaje davkov izgubi več kot sedem odstotkov letnih prihodkov. Približno 4,3 milijarde evrov vsako leto izgine v davčnih oazah, ki jih uporabljajo najpremožnejši Čehi in njihova podjetja.

Davčna oaza
Davčna oaza FOTO: Dreamstime

Nepremičnine preko davčnih oaz kupovali tudi jordanski kralj in Blairova

Nepremičnine so prek davčnih oaz kupovali tudi jordanski kralj Abdulah II. ter nekdanji britanski premier Tony Blair in njegova žena Cherie, je pokazala novinarska preiskava. Blairova sta od družine bahrajnskega ministra za turizem kupila razkošno hišo v Londonu, ki jo je ta imela v lasti prek podjetja v davčni oazi. Prihranila sta okoli 345.000 evrov (400.000 dolarjev) davka na nepremičnine. 

Dokumenti so po poročanju BBC razkrili tudi nečedne posle Vladimirja Putina. Dokumenti ruskega predsednika povezujejo s tajnimi sredstvi v Monaku.  Na dan so prišli tudi posli ukrajinskega, kenijskega in ekvadorskega predsednika v davčnih oazah.

BBC poroča, da so imeli kenijski predsednik Uhuru Kenyatta in šest članov njegove družine na skrivaj v lasti mrežo podjetij. Povezani so bili z 11 podjetji, od katerih je bilo eno ocenjeno z vrednostjo kar 30 milijonov.  

Člani ožjega kroga pakistanskega predsednika vlade Imrana Khaana imajo vključno z ministri v kabinetu in njihovimi družinami na skrivaj  podjetja in sklade, kjer hranijo na milijone evrov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tik pred zmago na volitvah leta 2019 prenesel svoj delež v tajno podjetje. 

Med preiskanimi pa so tudi imena iz sveta glasbe in estrade, kot sta kolumbijska pevka Shakira in nemški supermodel Claudia Schiffer.

Po oceni Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj je bilo lani v podjetjih iz davčnih oaz skritih vsaj nekaj manj kot 10.000 milijard evrov premoženja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maximus
04. 10. 2021 14.03
Upam, da ne bodo zdej naši "vladni mediji" zataškali objave, ker bo med njimi kup tesnih prijateljev.
cEstMoi
04. 10. 2021 11.49
Hrana za rajo. Tako kot spolne afere vodilnih osebnosti, globalno, ki se zadnje čase, kar na enkrat, vrstijo, nepričakovano, vendar vztrajno, je tudi tole le en organizirani napad na obstoječe pomembne strukture oblasti, lokalne in globalne, ter njihovih vej. Če pogledamo, ali je, tako v prvi, kot tudi v drugi obliki napada, izpostavljen, oziroma če se je znašel na seznamu porednih, kdorkoli iz WEF Davos, NWO elite in njezinega podmladka Svetovnih voditeljev, najbrž ne bomo našli nobenega.
marcpazz
04. 10. 2021 09.55
-2
Eni pravijo, da je Janez Janša s krajo orožja toliko zaslužil, da rdeča sodišča ne znajo izračunati in ga samo zato v vezi tega ne preganjajo . . . . . drgač pa, če bi res kaj bilo, bi ga po mnenju drugih rdeča sodišča takoj zaprla za kakih 100 let . . .
ToTheTruth
04. 10. 2021 09.53
+4
No in kateri so ti naši politiki in podjetniki? A se jih bojite da joh ne omenjate? Politiki drugih držav nas ne zanimajo, zanimajo pa nas naši lopovi!!!
Cene Urban?i?
04. 10. 2021 09.52
+4
Naši prijahtelji pač ne rabijo off-shore storitev, saj imajo on-shore rešitve v Republiki Srbski in na Madžarskem.
JohannDoe
04. 10. 2021 09.23
+1
Največji problem teh, ki kradejo pri nas, je to, da jim zavidamo. Zato problem sploh ni problem. Za nas so kvečjemu heroji, ki odkrivajo Ameriko, da se bomo nekega dne peljali tudi mi sami tja s Titanikom.
silly
04. 10. 2021 08.59
+0
Ha, ha slovenceljni. ...100 komentarjev....anticepilske ovce...opran narod do konca...naj vas le tepejo...še bolj, kot do zdaj
JohannDoe
04. 10. 2021 09.26
Men se zdi, da je zdej že pol-pol. In bo cepljenih ovc kmalu več kot necepljenih. Potem to, ali so cepljene ali ne ne bo več aktualno in bomo spet samo ovce.
123soba
04. 10. 2021 08.56
+4
O slovenskih kradljivcih raje pišite,...
resslovenka
04. 10. 2021 08.45
+3
Ja, ja... Panama... Je prav priročna davčna oaza. Nič ne bo dragi moji. Tam imen ne bodo izdali, za nič na svetu. Tko da... No ja, veliko sreče želim novinarjem. 🙄
Kreden2
04. 10. 2021 08.19
+5
Jah, za imena Slovencev bo treba verjetno na češke portale. Tam verjetno da ni Babiša. V Angliji pa tako ako tako pišejo samo o liberalcih, konzervativcih in kraljici. Za njih ostali svet ne obstaja.
Connemara
04. 10. 2021 08.19
+3
ja in.. psi lajajo, karavana gre dalje. Nič se ne bo spremenilo, saj se do sedaj še tudi ni nikoli. Žal.
Nimasmisla
04. 10. 2021 08.11
+0
MENE PA NISO NAJDLI
LevLandau
04. 10. 2021 08.00
+2
A o Navalny-ju nič ne piše, kako ga britanska obveščevalna in CIA financirata ? Aja, ne ... to so moral dokazat šele posnetki Ruskih obveščevalcev, čeprav so sami vse zanikal. Jaz bi dal Putinu še več kolker ima, ker glede na to, kako uspešno fura tako veliko državo in drži red v svetu, si to tudi zasluži. Zahod dela sam sranje po svetu, poglejte samo koliko držav so sjebal... pa začnimo kar od Vietnama dalje ...
borjac
03. 10. 2021 21.55
+6
To so same lažne novice, Slovenci da so med njimi, same laži, naši niso taki, naši so čisti poštenjaki.
bonzay
03. 10. 2021 21.54
+6
In j....se mi za Putina, slovenski kupi💩💩so pa?
jaro77
03. 10. 2021 21.53
+2
desničarji so verjetno še bolj pretkani,ker jih ni med njimi. drugače bi bila že ponpozna naslovnica😅
Diegol14
03. 10. 2021 21.53
+8
Komentarje talentov ste odstranili??? Bruhhh, da vas ni sram
setisfekšn
03. 10. 2021 21.50
-1
Samo splošno lapanje!ne morete jim pa Nič!
Našegorelist
03. 10. 2021 21.50
+1
koncno se bodo vrnile te miljarde nazaj, pa te miljarderji bodo sli za zapahe 😅
yanay
03. 10. 2021 21.48
+4
Se že veselim razkritij. Če si bodo sploh upali objaviti. Je pa žalostno, da mene ni med njimi.