Slovenija

'Par z dohodkom 1100 evrov za stanovanje plača 135 evrov, po novem pa 28 evrov'

Ljubljana, 20. 11. 2019 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

''Vzemimo mlad par, ki želi najeti javno stanovanje, novogradnjo, 35 kvadratnih metrov za Bežigradom v Ljubljani. Če skupni dohodek para znaša 1100 evrov, danes po subvenciji za stanovanje nameni 135 evrov, po novem bo dal občutno manj, samo 28 evrov,'' eno od novosti, ki se obetajo v novem stanovanjskem zakonu, opisuje minister za okolje in prostor Simon Zajc. A kdo vse bo upravičen do subvencije in kaj še prinaša novi zakon?

Premier Marjan Šarec in minister za okolje in prostor Simon Zajc sta na pretekli seji DZ predstavila, kaj novi stanovanjski zakon, ki je trenutno še v javni razpravi, prinaša ljudem in kako so se lotili reševanja stanovanjske politike, kjer je bilo v Sloveniji v zadnjih 30 letih storjenega premalo, kar priznava tudi premier Šarec, a zagotavlja, da ni res, da se nič ne premika.

Premier je najprej pojasnil, da Stanovanjski sklad RS trenutno gradi 1500 novih najemnih stanovanj, še 1500 pa jih načrtuje, poleg tega je z novim stanovanjskim zakonom predvidena ustanovitev javne najemniške službe, prek katere bodo v javni najem lahko prišla prazna zasebna stanovanja.

Cenzus subvencioniranja stroškovne najemnine zagotavlja, da lahko dvočlansko gospodinjstvo s priznanim dohodkom v višini dveh minimalnih plač – skupaj torej 1334 EUR – za najemnino nameni največ 168,98 evra, zato bo razliko med tem zneskom in zneskom priznane stroškovne najemnine krila subvencija.

Vse strahove in tveganja najemodajalcev bi prevzel Javni stanovanjski sklad

Kot pojasnjuje minister Zajc: ''Za to, da pridemo do tega cilja, bo seveda potrebno nekoliko časa, predvsem zato, da tisti, ki danes imajo ta prazna stanovanja, ugotovijo, da se to izplača in da je to precej preprosto storiti. Namreč ciljamo na tista stanovanja, ki so danes prazna zaradi tega, ker se ali lastniki iz različnih razlogov, ker so mogoče prestari, ker se ne spoznajo na to, ker se jim zdijo birokratske ovire prevelike, ne odločijo za to, da bi ta svoja stanovanja dali na trg. Vsa ta bremena, vse te rizike bo prevzel naš Javni stanovanjski sklad skozi javno najemniško službo. Torej vse strahove, kako bo z najemnikom, ki noče ven, vse strahove, kaj se zgodi, če se kaj poškoduje, vse strahove, koliko denarja se izgubi v tistem času, ko je stanovanje prazno, vse to bo prevzela nase javna najemniška služba. Mislim pa, da je tisto, kar je še pomembno, zato da se bodo ljudje v večjem številu odločali, zato da sodelujejo z javno najemniško službo, doseči tudi, da se tistim, ki dajejo stanovanje javni najemniški službi, to pozna pri davščinah.'' 

''Zdajšnja neprofitna najemnina bo postopno postala stroškovna, bo sicer višja, ampak te razlike ne bodo plačevali najemniki, zanje se ne bo spremenilo nič, temveč jo bo pokril stanovanjski dodatek.''
''Zdajšnja neprofitna najemnina bo postopno postala stroškovna, bo sicer višja, ampak te razlike ne bodo plačevali najemniki, zanje se ne bo spremenilo nič, temveč jo bo pokril stanovanjski dodatek.'' FOTO: Shutterstock

Kot je prepričan premier, ''bi takšen javni sklad lastnikom stanovanj zagotovil redne dohodke, trg pa izdatno okrepil z dodatnimi najemniškimi stanovanji, po ocenah ministrstva za okolje in prostor ter geodetske uprave celo z dodatnimi 20.000 stanovanji''. A kot je dodal: ''Dobro, to je njihovo mnenje, to bomo, ko bomo videli, rekli, da je res, ampak kakorkoli.'' 

Kot je povedal minister Zajc: ''Ukrep, ki sledi, je, da Javni stanovanjski sklad ne bo več gradil stanovanj za prodajo. Torej bodo vsa stanovanja, ki jih bo Javni stanovanjski sklad gradil, namenjena oddaji, zato da ljudje lahko, da kot država tudi imamo neki mehanizem, neko možnost, da posežemo oziroma da uravnavamo ta trg najemnih stanovanj.''

Stroškovna najemnina bo višja, a razlike ne bodo plačevali najemniki

Iz predvidenega novega stanovanjskega zakona je premier navedel tudi zamenjavo neprofitne najemnine s stroškovno, s katero naj bi republiški in občinski stanovanjski skladi po njegovem dobili dovolj denarja za vzdrževanje obstoječih in gradnjo novih stanovanj ter možnost višjega zadolževanja skladov za gradnjo stanovanj.  

Kot je pojasnil, bo ''zdajšnja neprofitna najemnina postopno postala stroškovna, bo višja, ampak te razlike ne bodo plačevali najemniki, zanje se ne bo spremenilo nič, pač pa jo bo pokril stanovanjski dodatek.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je na svoji Facebookovi strani pojasnil minister Zajc: ’’Vzemimo mlad par, ki želi najeti javno stanovanje, novogradnjo, 35 kvadratnih metrov za Bežigradom v Ljubljani. Če ima skupni dohodek 900 evrov, neprofitna najemnina danes znaša 135 evrov, stroškovna bo znašala 238 evrov. Po subvenciji tak par iz lastnega žepa danes plača za stanovanje 27 evrov, po novem bo plačal 23 evrov. Če skupni dohodek para znaša 1100 evrov, danes po subvenciji za stanovanje nameni 135 evrov, po novem bo dal občutno manj, samo 28 evrov. Nekoliko več bo plačal šele pri skupnem dohodku 1300 evrov, namesto današnjih 135 evrov bo iz lastnega žepa za stanovanje dal 148 evrov."

Kdo bo po novem upravičen do subvencij? 

Za dodatna pojasnila, kdo bo upravičen do tovrstnih stanovanj, subvencij in ali v to računico sodijo tudi tisti, ki imajo dohodke v višini minimalne plače oziroma malo višje, a še vedno nižje od povprečnih, smo se obrnili na ministrstvo za okolje in prostor.

Do subvencije najemnine bo upravičen najemnik stanovanjske enote, ki ne more plačevati priznane stroškovne najemnine za stanovanje (primerno po velikosti), ki ga ima v najemu, potem ko od ugotovljenega dohodka njegovega gospodinjstva odštejemo minimalni dohodek gospodinjstva in 40 odstotkov ugotovljenega dohodka gospodinjstva.

Kot zagotavljajo na ministrstvu, cenzus za dodelitev subvencije ne privilegira nobene starostne skupine: ''Menimo, da so cenzusi za upravičenost zastavljeni tako, da bi vsak, ki ne bo upravičen do subvencije najemnine, zmogel plačevati stroškovno najemnino. Pri tem smo zasledovali načelo, da obremenitev gospodinjstev s stroški za bivanje, kamor ob najemnini spadajo še stroški elektrike, vode, komunale in ogrevanja, ne bo presegala približno 30 odstotkov dohodka gospodinjstva. Za primerjavo poudarjamo, da je splošni definiciji Eurostata gospodinjstvo preobremenjeno, če mora za stroške bivanja nameniti več kot 40 odstotkov svojega dohodka, pojasnjujejo na ministrstvu.''

Kot zagotavljajo na ministrstvu, cenzus za dodelitev subvencije ne privilegira nobene starostne skupine.
Kot zagotavljajo na ministrstvu, cenzus za dodelitev subvencije ne privilegira nobene starostne skupine. FOTO: Dreamstime

Sistem zastavljen tako, da bi najemniku ostalo 10 odstotkov dohodka več kot do zdaj

Pojasnili so, da višina subvencije ne bo odvisna le od dohodka gospodinjstva, temveč tudi od višine stroškovne najemnine. Sistem subvencioniranja je metodološko podoben obstoječemu, pri čemer je še nekoliko ugodnejši, saj mora najemniku po plačilu stroškovne najemnine od njegovega dohodka ostati minimalni dohodek in 40 % ugotovljenega dohodka, kar je za 10 odstotkov več ugotovljenega dohodka kot zdaj, dodajajo na MOP. 

Do subvencije najemnine bo upravičen najemnik stanovanjske enote, ki ne more plačevati priznane stroškovne najemnine za stanovanje (primerno po velikosti), ki ga ima v najemu, potem ko od ugotovljenega dohodka njegovega gospodinjstva odštejemo minimalni dohodek gospodinjstva in 40 odstotkov ugotovljenega dohodka gospodinjstva. Upravičenost do subvencije je pogojena tudi z lastništvom premoženja, ki ne sme preseči 48-kratnika osnovnih zneskov minimalnega dohodka oz. 20 odstotkov vrednosti stroškovne vrednosti primernega stanovanja.

Dvočlansko gospodinjstvo z ugotovljenim dohodkom 1800 evrov po predvideni formuli subvencioniranja ne bo upravičeno do subvencije za plačilo stroškovne najemnine v višini 327,60 evra, saj po formuli njegova maksimalna ugotovljena možnost plačila najemnine znaša 448,58 evra.
Dvočlansko gospodinjstvo z ugotovljenim dohodkom 1800 evrov po predvideni formuli subvencioniranja ne bo upravičeno do subvencije za plačilo stroškovne najemnine v višini 327,60 evra, saj po formuli njegova maksimalna ugotovljena možnost plačila najemnine znaša 448,58 evra. FOTO: Dreamstime

Višina stroškovne najemnine se bo določila na podlagi posplošene vrednosti gradbenih stroškov in zemljišča. Dozdajšnja neprofitna najemnina je bila določena le na podlagi posplošene vrednosti gradbenih stroškov. Ker se bo posplošena vrednost gradbenih stroškov dvignila, hkrati pa pripisala tudi vrednost zemljišča, se bo najbolj nominalno dvignila najemnina stanovanj na boljših lokacijah.

Za nova stanovanja se bo nova najemnina gibala glede na lokacijo od 5,2 evra/m2 do 7,3 evra/m2, za najemnike starejših stanovanj , ki zdaj plačujejo 2 evra/m2, pa se bo najemnina dvignila v razponu od 2,63 evra/m2 do 4,7 evra/m2, pojasnujejo na ministrstvu.

Nekaj primerov za stanovanje povprečne starosti in stopnje vzdrževanosti, za katero se po trenutni zakonodaji plačuje neprofitna najemnina v vrednosti 3 evre na kvadratni meter: 

Ob predvideni površini za dvočlansko gospodinjstvo, ki znaša 45 kvadratnih metrov, znaša neprofitna najemnina 135,00 evra, stroškovna najemnina pa bo variirala glede na lokacijo. Na vrednostni ravni 7 (primer: Brežice center) bo stroškovna najemnina znašala 181,80 evra, na ravni 12 (primer: Maribor Tabor) 194,40 evra, na ravni 18 (primer: Ljubljana Bežigrad – znotraj obvoznice) pa denimo 238,50 evra.

Cenzus subvencioniranja stroškovne najemnine zagotavlja, da lahko dvočlansko gospodinjstvo s priznanim dohodkom v višini dveh minimalnih plač – skupaj torej 1334 evrov – za najemnino nameni največ 168,98 evra, zato bo razliko med tem zneskom in zneskom priznane stroškovne najemnine krila subvencija. V vseh navedenih primerih bo tako par iz navedenega primera upravičen do sorazmerno visoke subvencije.

Stroškovna najemnina za primer novega stanovanja s površino 45 m2 bo na najvišji vrednostni ravni (20) predvidoma znašala 327,60 evra (7,28 EUR/m2). Na lokacijah nižje vrednostne ravni ali za starejša stanovanja bo stroškovna najemnina sorazmerno nižja.

Dvočlansko gospodinjstvo z ugotovljenim dohodkom 1800 evrov po predvideni formuli subvencioniranja ne bo upravičeno do subvencije za plačilo stroškovne najemnine v višini 327,60 evra, saj po formuli njegova maksimalna ugotovljena možnost plačila najemnine znaša 448,58 evra.

Podatki so okvirni, saj se glede na površino stanovanja upoštevajo še posamezni korekcijski faktorji, prav tako je formula izračuna stroškovne najemnine tako kot celotno besedilo SZ-2 še materija usklajevanja potekajoče javne obravnave zakona in kasnejšega medresorskega usklajevanja, še dodajajo na ministrstvu.

O prenosu zemljišč z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Stanovanjski sklad RS je Šarec povedal, da je poleg treh zemljišč, ki so že bila prenesena – v Ljubljani, Novem mestu in Novi Gorici, kjer je po trenutnih načrtih predvidenih skupno 589 stanovanj in 90 vrstnih hiš – predviden prenos še šestih zemljišč.
O prenosu zemljišč z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Stanovanjski sklad RS je Šarec povedal, da je poleg treh zemljišč, ki so že bila prenesena – v Ljubljani, Novem mestu in Novi Gorici, kjer je po trenutnih načrtih predvidenih skupno 589 stanovanj in 90 vrstnih hiš – predviden prenos še šestih zemljišč. FOTO: Dreamstime

Državna jamstva in prenos zemljišč z DUTB na Stanovanjski sklad RS

Poleg teh sprememb pa so na področju stanovanjske politike predvidena tudi državna jamstva za posojila za stanovanjske zadruge in tiste, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje. Glede tega je premier ministrstvu za finance naročil pripravo posebnega zakona o jamstveni shemi, kar bo hkrati tudi odgovor na nedavni ukrep Banke Slovenije, ki je banke omejila pri odobravanju posojil državljanom. Kot je ob tem na seji pojasnil Šarec: ''Predvidena so državna jamstva za posojila zadrugam ali državljanom, ki stanovanjsko vprašanje rešujejo prvič, pa jim oblika zaposlitve ali višina dohodka ne omogočata samostojne pridobitve kredita. Vendar pa stanovanjski zakon daje zgolj podlago za jamstva, zato sem finančnemu ministrstvu že naložil, da naj v najkrajšem času pripravi poseben Zakon o jamstveni shemi. Naj ob tem omenim še sprejeto dopolnilo k Zakonu o izvrševanju proračunov, ki predvideva 200- milijonsko zvišanje sredstev za državna poroštva tako v prihodnjem kot leta 2021.'' 

O prenosu zemljišč z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Stanovanjski sklad RS je Šarec povedal, da je poleg treh zemljišč, ki so že bila prenesena – v Ljubljani, Novem mestu in Novi Gorici, kjer je po trenutnih načrtih predvidenih skupno 589 stanovanj in 90 vrstnih hiš – predviden prenos še šestih zemljišč. Gre za zemljišča v Ljubljani, na Vrhniki, v Zgornjih Gameljnah in Šmarjah pri Kopru, kjer bi lahko zraslo skupno 1160 stanovanj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (477)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
23. 11. 2019 16.18
+1
Pomagajte mladim ljudem za vse je tako že prekasno. Desničarji in kapital pa bosta vedno proti besedi dajati, za njih je višek vsega le vzeti!!
Groucho Marx
16. 12. 2019 08.58
-2
Narobe Frane moj Frane, prva asociacija ob besedi vzeti je levičar.
crazy but true
21. 11. 2019 20.28
+22
Torej.. ce oba delata, placaj pol place.. ce en dela, zastonj vrtec, stanovanje, sociala... skoda, ker so slovenke tako zelo "napredne", da vse delajo, torej dve placi... hmmmmmmmmmmm... le komu je potem ta zakon namenjen?
Transformerji
22. 11. 2019 15.14
+8
Višina 1.100 evrov pomeni, da nihče ne dela! To je socialna podpora!
sebinjo
21. 11. 2019 19.24
-3
Brabus
21. 11. 2019 16.49
+51
Ja, Slovenija gre po poti nacijonalizacije dobrin pridnih poštenih ljudi, v korist lenih socijalcev. Socijalna 430€,najemnina 30€, plača 700€, najemnina pa 200€. Bravo.
Novi uporabnik
21. 11. 2019 21.43
+5
kakamujo
21. 11. 2019 16.24
+22
drejca1
21. 11. 2019 16.05
+84
TOMAŽ1980 praviš, da se mora spremenit naša miselnost. A res !? A si v življenju že kdaj delal ? Si kaj ustvaril ? Ker če bi, ne bi trosil takšnih neumnosti ! Vsak normalen človek ve , da ima vsaka stvar, pa naj bo še tako majhna , svojo vrednost. In da je potrebno vsako stvar zaslužiti . Vse drugo je mimo... Ni problem naštepat 10 otrok, problem jih je preživeti oziroma jim nuditi normalno življenje. Krasno je živeti v lastnem stanovanju, toda tudi njega je potrebno zaslužiti. In veliko ljudi se potrudi, da ima svojo streho nad glavo. Ampak slednji se odrekajo marsikateri stvari. In žalostno je, ne samo žalostno , pačpa zame čisti kriminal, da se poštenih ljudi ne podpira. Podpira se pa lenuhe in izkoriščevalce. Pa barabe. Noben upokojenec in tudi večina delovnih ljudi ne živi tako dobro kot barabe v naših zaporih. Malokdo si lahko voziček v trgovini tako napolni kot si ga cig*ni. A je to normalno ? V državi, kjer je deloven človek najmanj vreden ,kjer je največ privilegijev za lenuhe....v tej državi je nekaj hudo, hudo narobe ! In ne govort, kako smo butasti. Vsi, ki pošteno delamo, želimo da je naše delo cenjeno in da ima končno že tudi delo tapravo ceno. To želimo , TOMAŽ1980 !!
Tomaz1980
22. 11. 2019 12.17
+1
Dobro, dobro, dobro drejca1! Potem pa pojdi TI prostestirat in ostali somišljeniki, ki se vam godi krivica!! Naredite TOTALNI UPOR in štrajk! Pojdite na ulice in zahtevajte svoje!!! Zakaj se potem ne zgodi ulica???? Ne morem verjet!
Tomaz1980
21. 11. 2019 14.50
-18
Bilo je mali milijon oddaj na to temo pa vik in krik, da se ne da do stanovanj, da so banke krive za krizo pa da ne morete do stanovanj! Od Preverjeno, Tarče, Kode... Res vas prav nič ne razumem kaj želite?!
Transformerji
22. 11. 2019 15.15
-1
Tomaz1980
21. 11. 2019 14.44
-7
No, potem pa mi najbolj pameten pove zakaj taka dvoličnost? Zakaj je bila taka jeza pa žalost, kar se tiče bank, in sedaj spet jeza, ko je vlada našla neko rešitev? Razlago prosim, narod!
Tomaz1980
21. 11. 2019 14.36
-7
No, pa da vam še enkrat razložim situacijo! NAJPREJ... ampak res NAJPREJ se mora spremeniti NAŠA miselnost! V glavo se moramo spremeniti! Do takrat pa bo tako, kot pač bo in se nam bodo vsi smejali kako smo neumni in se pustimo okol prenašat!
Politik
24. 11. 2019 09.30
Ne sekiraj se vslo. Bodo vedno jamraci. Skos jmartai,delati ne. Ce bi dali to jamranje v delo in da bi se malo znajdli,bi blo lepse,ampak vedno bojo nekaj najdli,da jim ne odgovarja.
oježeš
29. 01. 2022 16.59
Kaj naj pa pričakujemo od državljanov ko gledamo kaj delajo politiki in vodilni ljudje?
Shisui
21. 11. 2019 14.12
+37
Nekam bo treba dati vse ilegalce katerim Levica že rihta državljanstvo.
Tomaz1980
21. 11. 2019 13.50
-25
Komentatorji... Zdaj pa imam JAZ VAS zadosti!!! Prej, ko so banke rekle, da nam ne bodo dal več kreditov ste se jezili, ko pa je vlada prišla do neke rešitve pa SPET NISTE ZADOVOLJNI?????!!!!! KAJ JE Z VAMI NOOOOOOOO??!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
Tomaz1980
21. 11. 2019 14.34
-17
Kaj zdaj talate minuse dvoličneži??? NIČ VAM NI PRAV!!!
Lazanja365
21. 11. 2019 14.36
+48
Tudi slovenski državljani imamo vlade ZADOSTI :) pa se zato nič ne spremeni :) . Ne se razburjati, škodi zdravju. Mislim pa da je težava v tem, da se ljudje zavedajo, da mlad par ali mlada družina s povprečno plačo mogoče malo višjo od minimalne npr. 900 EUR, vseeno glede na pogoje Banke Slovenije, do kredita ne bo prišla, hkrati pa verjetno glede na dohodek, ne bodo prišli med normative za subvencijo, ker je izračunano da je najvišji znesek najemnine, ki ga lahko plačujejo okoli 450 EUR (pa roko na srce plača 900 EUR po osebi ni nič, daaleeeč prenizka !! Ko odštejemo najemnino, stroške in hrano, kaj ostane za čez mesec !!??!! ) ...Kar pomeni, da bo zopet večinaaa ljudji, ki pošteno dela in nima bajnih plač, od države zopet prejela NIČ, kredita, ne bodo dobili, subvencije tudi ne in so na istem. Medtem, ko bodo razni ''luftarji'', da ne omenjamo albancev in podobnih živeli na plečih našega davkoplačevalskega denarja :)
Tomaz1980
21. 11. 2019 14.45
-11
JAZ se razburjam??? VAM ni NIČ prav in vas mam počasi pouhn kufr narod zaplankan!!!!!!!!!!!!
Tomaz1980
21. 11. 2019 14.57
-9
Torej podpirate banke, s tem vašim dejanjem ali kaj? Res ne razumem nič več!
Brabus
21. 11. 2019 16.43
+17
Tomaž 1980,ti bom jas povedal, da je banke pljuval socijalc, zdej pa jas pljuvam po tem kriminalnem predlogu zakona, ki je spet klofuta vsem poštenim garačem, ki smo si trgali od ust, da smo nekaj ustvarili.
Tomaz1980
22. 11. 2019 10.45
-1
Dejstvo je, da nikoli ne bo nič prav, karkoli se bo že zgodilo! Očitno drugače ne gre!
srecnii
21. 11. 2019 13.15
+26
Če bi ble primerne plače tud socialcev nebi blo tolk. Pa kdo bo delal petke in svetke za recimo 620 neto, no po novem letu bo menda 700 neto, ampak pričakujte drug let podražitev vsega tak da spremenil se na bolje ne bo nič. Najprej naj takoj dvignejo neto min.plače na 900 pol pa naj preverijo socialce in kdor ne bo sprejel primerno delo za vsaj 900 neto se mu ukine ugodnosti. Vrjamte 90% takih socialcev bo delo sprejel, če dobijo neto 900 + dodatke
Crostini
21. 11. 2019 12.46
+78
Saj ne morem verjet. Lopovi!!!! Denar vzamejo tistim, ki delamo in ga talajo tistim, ki uradno ne delajo (delajo pač na črno...). Običajen in pošten človek z povprečno plačo si ne more kupiti stanovanja, ali pa se mora do vratu zakreditirat zanj. Brezdelneži pa ga bodo po novem dobili skoraj zastonj in to na stroške nas vseh, ki trdo delamo, a si navkljub delu ne moremo kupiti stanovanja, do socale pa žal nismo upravičeni??!!! Banda pokvarjena! Tele vlade imam počasi dovolj, saj so še slabši od ta desnih. Ta desni talajo Cerkvi, ta levi pa talajo lenuhom. Saj ne vem, kateri so slabši. Naslednjič bom zanalašč volil desnico, samo zato da se skine tele barabe z oblasti, ker tole z zastonj stanovanji je pa zdaj res šlo čez vse meje dobrega okusa. Pa sploh nisem edini, ki mu je tole zdaj dokončno dvignilo pokrovko.
Uporabnik1375217
21. 11. 2019 11.46
+93
Spet zakoni pisani na kozo socialcem in albancem. Mlademu delovnemu paru nihce ne pomaga, se na slabsem bosta.
toni88
21. 11. 2019 19.18
-6
vsi albanci zivijo v najem ali kaksn ima svojo stanov. nobeden nima pravico do obcinski stanovanje.zato kjer mors bit drzavljan slovenijo. ne govor v propagando koke tvoji starsi...
Louisz
21. 11. 2019 11.40
+17
Vzemimo mlad par, ki želi najeti pasjo uto 2 m2, za vsakega enega, v centru Ljubljane. Po novem bosta za to odštela 12,3€ manj, kajti tržna najemnina je krepko nad njunimi skupnimi prihodki. Če pa se odločita za otroka se zgoraj omenjeni znesek zmanjša še za 13,65%.
Uporabnik740916
21. 11. 2019 11.18
+24
Pameten folk itak nebo oddajal stanovanja preko stanovanjskega sklada - stanovanje v slabi soseski, nezaželjenimi sosedi je mnogo mnogo manj vredno, kot stanovanje v uredu soseski oz sosedi. To je tudi eden od razlagov, zakaj pri nas zelo dobro uspevajo soseske dražjimi hišami in se takoj prodajo - ker folk, da je zelo malo možnosti, da bo mel kakšne "čudne" sosede v bližini.
caspera1
21. 11. 2019 13.15
+6
Ni pa zakona, ki bi preprečil, da bi po tvoje "čudni" ljudje kupili stanovanje v po tvoje "v redu" soseski. In tako se pravljica "v redu" soseske konča.
polikarbonatka
21. 11. 2019 10.26
+31
Kdo bo pokril razliko do subvencije in stroškovne nejemnine? Hehe,drugo leto pa bo davek na nepremičnine,pa srečno Slovenija!
Uporabnik1375217
21. 11. 2019 09.55
+17
Skrajni levicarji pac.
Kollerik
21. 11. 2019 10.40
-25
?, A zato, ker se pomaga mladim družinam. Ejej, oprani skrajni desnakarji. Radi bi veliko otrok, zraven pa beračev.
Uporabnik1375217
21. 11. 2019 11.25
+50
Pomaga se le imigrantom in nesposobnim lenuhom. Mladi delovni druzini ne bodo nic pomagali. Skrajni levicarji.
polikarbonatka
21. 11. 2019 09.52
+13
To ni odgovor na ukrepe banke o kreditiranju prebivalstva,tamveč dogovor med stanovanjskim skladom in banko Slovenije.Najprej je bil problem s praznimi stanovanji,kako jih napolniti in pobirati najemnino,potem pa je nastopila bankaSlovenije z omejitvami kreditiranja.
mikpiki191
21. 11. 2019 09.14
+53
kot lastnik stanovanja(še kredit) lahko samo sanjam o tako nizkih obrokih plačevanja