Slovenija

Parada ponosa za boljši zakon

Ljubljana, 29. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Udeleženci letošnje Parade ponosa bodo na svojem obhodu opozorili na diskriminatoren zakon o istospolnih partnerskih skupnosti.

Iz lanske Parade ponosa
Iz lanske Parade ponosa FOTO:

Letošnja peta Parada ponosa s sloganom Registracija je diskriminacija, se bo zgodila v soboto v Ljubljani. Njen osrednji dogodek bo manifestacija pred mestno hišo, s katero želijo organizatorji opozoriti na »diskriminatoren zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti,« ki so ga v DZ sprejeli 22. junija, je povedal predstavnik Mirovnega inštituta Roman Kuhar. Svoj protest bodo simbolično prikazali z registracijo dveh osebnih vozil, sama parada pa se bo začela z zbiranjem udeležencev v soboto pred ljubljanskimi Križankami med 11. in 12. uro. Zbrana množica bo krenila mimo Prešernovega trga do mestne hiše, kjer jih bo pozdravil ljubljanska županja Danica Simšič, ki je tudi častna pokroviteljica prireditve.

Pretekli dve leti je parada potekala tudi mimo Državnega zbora, vendar so se letos organizatorji temu odpovedali, saj si DZ predvsem zaradi žaljivih navedb poslanca SDS Pavla Ruparja ob sprejemu zakona o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti njihove pozornosti ne zasluži, je povedal Kuhar.

Ob paradi se bodo zvrstili tudi spremljevalni dogodki, tako bo v četrtek na Mirovnem inštitutu v Ljubljani nizozemsko-slovenska konferenca, na predvečer parade pa bo v ljubljanskem kinu Dvor večer lezbičnega in gejevskega filma. Zadnji dogodek v okviru parade bo nedeljski bovling turnir.