Slovenija

Parlament z zemljevida EU 'izbrisal' Slovenijo: 'Zahtevamo javno opravičilo'

Bruselj, 22. 02. 2024 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Kaj Evropa dela zame?" Tako je naslovljena kampanja, ki je zaradi napake pri natisu letakov požela številne kritike Slovenije. Naši predstavniki v EU so se nemudoma obrnili na Evropski parlament, od katerega zahtevajo popravek napake pa tudi javno opravičilo. In za kaj pravzaprav gre? Na spornem letaku je natisnjena tudi podoba zemljevida EU. S katerega pa so "pomotoma" izbrisali Slovenijo. "Gre za povsem nesprejemljivo in neprofesionalno napako," je v protestni noti zapisal tudi evroposlanec Matjaž Nemec. "Gradivo je bilo popravljeno in bo vnovič natisnjeno," pa so sporočili s Parlamenta, a se za napako (še) niso opravičili.

V Evropskem parlamentu so predstavili letake, s katerimi državljanom pojasnjujejo, kaj EU počne zanje. A njihova vizualna podoba je presenetila marsikaterega državljana Slovenije. Na zemljevid Evropske unije, ki je v ozadju letaka, ustvarjalci letaka namreč niso umestili naše podalpske države.

Sporni letak, na katerem "ni" Slovenije
Sporni letak, na katerem "ni" Slovenije FOTO: Peter Žerjavič

Države članice EU so na letaku namreč označene s svetlejšo modro barvo, medtem ko so nečlanice obarvane temneje. Slovenija se je tako s temnejšo modro barvo pridružila skupini, med katerimi so tudi Švica in države Zahodnega Balkana. "Kaj Evropa dela zame? Tega v evropskem parlamentu gotovo ne delajo najbolj natančno. V gradivu za današnjo glavno predstavitev evropskih volitev, do katerih je le še 100 dni, je Slovenija po statusu v EU v barvah dežel Zahodnega Balkana (in končno smo kot Švica)," je napako komentiral naš dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič.

Oglasila pa se je tudi slovenska država. Stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc je vodji kabineta predsednice evropskega parlamenta Roberte Metsole že pisal ter izrazil razočaranje. Prosil je tudi, da se napaka popravi in da se material umakne ter ob tem predlagal tudi javno opravičilo. O napaki na letaku so najprej pisali pri časopisu Delo, ki je poročal tudi o tem, da je Slovenija prosi za umik letaka in za opravičilo.

Nemec: Takšna napaka je popolnoma nesprejemljiva in neprofesionalna

Zahtevo po odpravi napake in opravičilu pa je raziskovalni službi Evropskega parlamenta že poslal tudi evropski poslanec Matjaž Nemec. "Fotografija v ozadju bi morala prikazati Evropsko unijo, vendar pa je Slovenija iz nekega neznanega razloga obarvana v temno modro barvo, kar namiguje, da ni del EU," je zapisal v protestni noti, ki jo je delil tudi na spletu. 

Bližnji pogled na letak in zemljevid "brez" Slovenije.
Bližnji pogled na letak in zemljevid "brez" Slovenije. FOTO: 24ur.com

"Slovenija je članica Evropske unije vse od  leta 2004. Takšna napaka je popolnoma nesprejemljiva in neprofesionalna," je še dodal in zahteval, da služba razkrije, kdo je odgovoren za to napako. Ob tem je zahteval tudi takojšnjo odstranitev letakov ter odpravo napake. "Primerno pa bi bilo tudi opravičilo," je še zapisal.

Ob tem je naslovnike opozoril, da je napaka letakov že ujela pozornost slovenskih medijev, da je takšna napaka izjemno uničujoča za ugled institucije pa tudi žaljiva do Slovenije. O zadevi je sicer obvestil tudi predsednico Evropskega parlamenta.

"Dokumenta nisem videla, me pa ne bi čudilo, če bi bilo to res," pa je komentirala tudi evroposlanka Romana Tomc.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropski parlament se sicer še ni opravičil, kasneje na spletu zapisal Žerjavič. Sporoča pa: "Službe Evropskega parlamenta so opazile napako na tiskanem gradivu, do katere je prišlo zaradi težav pri tiskanju. Gradivo je bilo popravljeno in bo vnovič natisnjeno. Podatki na spletni strani pa so pravilni."

So se pa Nemec dobil odgovor pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, v katerem so se opravičili za napako. "Razumemo frustracije zaradi napačnega  zemljevida. Ta tehnična napaka se ne bi smela zgoditi, prav tako pa ne izraža visokih standardov, ki jih zahtevamo," so zapisali. Ter še, da s tem zagotovo niso želeli namigovati, da Slovenija ni država članica EU.

Dodali so, da se napačen zemljevid na uradni spletni strani kampanje ne pojavlja, napaka se je zgodila le na natisnjenih letakih. "Vse preostale letake smo že umaknili, v nadalje pa jih bomo popravili," so še dodali. Nemec pa je sporočil, da je opravičilo za neljubi dogodek sprejel.

"Negativno me je presenetila objava zemljevida Evropske unije, kjer se nekaterim evropskim uradnikom očitno še vedno pripeti nedopustna napaka, ko Slovenije ne umestijo med države članice EU. Pohvalno je, da so se na to takoj odzvali vsi evropski aktualni poslanci in zahtevali popravek, upravičeno pa Slovenija pričakuje tudi opravičilo," je v odzivu dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (384)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravapamet1
11. 04. 2024 10.50
Še enkrat. kdo pa bi imel tako komunistično državo na dvorišču. Grenka resnica.
zdravapamet1
11. 04. 2024 10.42
najboljši komentar ever....Slovenije ni več, gre se za BUTALE....ali za srbske hlapce, kar je komu bolj všeč....
zdravapamet1
11. 04. 2024 10.37
Ni čudno, kdo pa bi imel tako komunistično kloako na dvorišču??
petb
02. 03. 2024 12.47
+1
Verjetno so mislili, da smo folklorna skupina, ker eni tam igrajo na orglice.
Volja
24. 02. 2024 16.43
-1
Mogoče pa bruseljskemu dvoru ni všeč soliranje ter zastopanje slovenskih stališč glede Gaze, Ukrajine, ter da ni le trobilo EU vrha. Podmizna taktika. 🤡🙃🤔
brezcasni
23. 02. 2024 18.24
+1
in kaj delajo nasi predstavniki v Evropskem parlamentu...kuhajo kavo za ostale ali so na medenih letih ne tednih........sramota zato nas nihce ne ceni ker smo narod petelinov odetih v pavje perje.......skratka manj kot se sopirimo.......
Ferjalec
23. 02. 2024 13.49
+5
Zapustiti EU in NATO. Bo ostalo več denarja doma in razni zajedalci ne bodo morali več živet na naš raču.
zdravapamet1
11. 04. 2024 10.36
Bomo pa kot v bosni in srbiji, to predlagaš ? Ali pa najbolje da kopiramo sistem iz rusije ali venezuele...
123soba
23. 02. 2024 11.46
+10
Toliko smo pomembni za njih. Korupcija, nesposobno sodstvo, zdravstvo, katastrofalna infrastruktura na železnici in avtocestah, kradljivi politiki... Verjetno nas bi eu rada kar izločila....
zdravapamet1
11. 04. 2024 10.38
DAEMONIUM
23. 02. 2024 11.46
-1
Absolutno tudi dobra opcija samo da se rešimo ljubljanskih komunistov, tukaj se strinjam z šlo levičarji da se primorski praznik preimenuje v priključitev k Sloveniji tako da bodo lahko Italijani vzeli nazaj kar je nekoč k sebi priključila druga država, podobno kot Rusija danes jemlje nazaj svoja zgodovinska ozemlja ki so bila pod ukrajinskim nadzorom, enako bodo svoj del vzeli Madžari in Avstrijci, in končno bomo zaživeli v pravi svobodi ne v tej ljubljanski namišljeni slobodi.
zdravapamet1
11. 04. 2024 10.39
Niso nič ruska zgodovinska ozemlja. Večina rusije je bila zgodovinsko pod mongoli. A si imel zgodovino v šoli??
Potouceni kramoh
23. 02. 2024 11.44
+6
Slovenije ni več,Slovenije ni več.Gre za Butale.To tudi EU ve,zato so jo pa izbrisali.
zdravapamet1
11. 04. 2024 10.40
Jon Bacek
23. 02. 2024 11.21
+0
Izbrisana SLovenija naj postavi spomenik izbrisa v Bruslju! Na spomeniku naj bo Putin, kot krivec. Nikjer na spomeniku ne sme biti črke "ć".
Tami69
23. 02. 2024 11.14
+2
To vam je dokaz naše uspešne vlade in Fajonke! izbrisali so nas!
NietzscheF
23. 02. 2024 11.11
-1
Pomembni k semafor v GTA-ju haha
MiskoPol
23. 02. 2024 11.10
+4
Zemljevid je narobe razumljen. Slovenija kot ena od bolj pomenbnih EU držav, saj je članica VS ZN, je posebej obarvana v bolj močni barvi. Čisto slučajno se ta barva ujema z Albanijo in ostalimi.
igy02
23. 02. 2024 11.10
+0
Toliko je pač vredna zadnja komunistična trdnjava v Evropi. Na žalost.
denden
23. 02. 2024 11.07
+7
Seveda se naša domoljubka Romana Tomc temu sploh ne čudi, saj ve koliko gnojnice so naši desni EU poslanci že izlili po naši državi v EU parlamentu.
Uporabnik1812060
23. 02. 2024 10.52
+10
To ni bilo slučajno, kar je več kot jasno. To se vidi naša zunanja politika že leta in tudi vsi evropski parlamentarci... niso vredno počenega groša. Hrvati so precej za nami prišli v EU, pa nas prehitevajo po levi in desni po pomembnosti države, vse izsilijo, kar hočejo, nas so stiskali v kot pred vstopom in nas še sedaj in slo. politika počepne, samo da oni rečejo "bu". In ja, o tem hlapčevstvu je govoril Cankar!
abmam
23. 02. 2024 10.51
+4
Ah, najboljše, da se priključimo k Rusiji, se nas bo vsaj kdo bal.
abmam
23. 02. 2024 10.45
+21
Hrvati in Italijani so si razdelili Jadransko morje, Eu nas je zbrisal z zemljevida, naši butlji pa pošiljajo drone v Ukrajino!!
Jon Bacek
23. 02. 2024 10.42
+13
Naša Tanja bo od Kremlja in Putina nemudoma zahtevala opravičilo in popravek napake. Sicer sledi 15. sankcije proti Rusiji.