Slovenija

Parlamentarna preiskava v zadevi Kangler, sodelovanje večine strank vprašljivo

Ljubljana, 12. 07. 2019 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor je na zahtevo Državnega sveta odredil parlamentarno preiskavo o odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri pregonu državnega svetnika Franca Kanglerja. Preiskavo so pozdravili v nevladnih strankah, iz vrst koalicije in Levice pa je bilo ob opozorilih o njeni nedopustnosti slišati napovedi, da v preiskovalni komisiji ne nameravajo sodelovati.

Državni zbor o odreditvi parlamentarne preiskave ni glasoval, saj jo mora na zahtevo Državnega sveta odrediti v skladu z ustavo. Čeprav je zahteva Državnega sveta sprožila številne kritike zaradi domnevnega kršenja ustavnega načela delitve oblasti, pa DZ ni imel vzvodov, da preiskave ne bi odredil.

Državni svet je sicer zahtevo za preiskavo politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega pregona nekdanjega mariborskega župana in državnega svetnika Kanglerja, zahteval na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist. Po besedah državnega svetnika Marjana Maučeca je pri tem nedvomno prišlo do zlorab javnih funkcij za politično obračunavanje. Poleg tega pa je znanih še kar nekaj primerov, pri katerih je prišlo do zlorabe organov pregona, zato lahko preiskovalna komisija preiskavo razširi tudi nanje, je prepričan.

Nevladne stranke pozdravljajo parlamentarno preiskavo 

Da gre v primeru Kangler le za vrh ledene gore, pod gladino pa je še kup primerov, ki kažejo, da so bile posameznikom v sodnih postopkih kršene človekove pravice, menijo tudi v SDS. Primer Kangler pa bo besedah Dejana Kaloha "še posebej štrli iz te policijsko-tožilsko-sodne sprege". V SDS pozdravljajo preiskavo, saj verjamejo, da bo ugotovila širše stanje na področju pravosodja.

Med tistimi, ki se strinjajo z omenjeno preiskavo, so tudi poslanci NSi. Po besedah Blaža Pavlina se ne morejo sprenevedati, da v sodstvu ni pritiskov. Primer Kangler vzbuja veliko skrb za spoštovanje človekovih pravic in za slovenski pravni red, meni poslanec. Kot je dejal, je naloga DZ, da pregleda in analizira primere, v katerih prihaja do procesnih napak.

Tudi v SNS pozdravljajo parlamentarno preiskavo, ki po besedah Zmaga Jelinčiča Plemenitega pomeni prelomnico v slovenskem političnem prostoru. Na preiskovalni komisiji pa po njegovi napovedi ne bodo govorili samo o Kanglerjevem primeru, ampak o "koruptivnosti sodstva, tožilstva in policije".

Koalicija in Levica o nedopustnosti preiskave

V koaliciji in Levici medtem opozarjajo, da je odreditev takšne preiskave nedopustna, pri čemer so se sklicevali tudi na mnenje zakonodajno-pravne službe. Ta je med drugim opozorila, da se lahko parlamentarna preiskava usmeri le na tiste nosilce javnih funkcij, ki so politično odgovorni državnemu zboru. Predmet parlamentarne preiskave pa ne sme posegati v izključne pristojnosti izvršilne in sodne veje oblasti.

V LMŠ imajo po besedah Tine Heferle zato resne dvome o dopustnosti takšne preiskave, saj grobo krši temeljno načelo pravnega sistema, načelo delitve oblasti. Odreditev preiskave je sicer neizogibna, je ugotovila poslanka in hkrati napovedala, da bodo v poslanski skupini LMŠ "opravili resen in kritičen razmislek, ali v takšni komisiji sploh želimo sodelovati".

Nad zahtevo so zaskrbljeni tudi v SD, kjer poudarjajo, da pri preiskovalni komisiji v zadevi Kangler ne bi šlo za zadevo javnega, pač pa "zadevo osebnega pomena". Poslanec SD Predrag Baković se je vprašal, kako bo DZ ugotavljal kršitev človekovih pravic v zadevi, ko pa nima vpogleda v sodne spise in celotne slike primera. "In tudi prav je, da je nima," je dodal.

Sukičeva: Državni zbor ne more biti mesto za 'županov boj'.
Sukičeva: Državni zbor ne more biti mesto za 'županov boj'. FOTO: Damjan Žibert

Enako v SMC opozarjajo, da takšna preiskava ni v javnem interesu, pač pa le v Kanglerjevem. "Takšna komisija bi se zlahka imenovala komisija za maščevanje Kanglerja sodnikom in tožilcem," je dejal Igor Zorčič. Tudi v SMC imajo resne pomisleke, ali sodelovati v takšni komisiji, pri čemer jih po Zorčičevih besedah tudi žalosti, da je DZ tako nekritično sprejel zahtevo za preiskavo.

Da v "tej blamaži" ne nameravajo sodelovati, je zatrdila poslanka Levice Nataša Sukič, ki je prav tako prepričana, da DZ tako očitne zlorabe instrumenta parlamentarne preiskave ne bi smel dopustiti. Prepričana je, da gre za politični šov, za katerega je Kangler zlorabil državni svet. "Državni zbor ne more biti mesto za 'županov boj'," je dejala Sukičeva in spomnila na istoimensko knjigo.

O sodelovanju v preiskovalni komisiji bodo temeljito razmislili tudi v SAB, je napovedala Maša Kociper. Poslanka sicer razume Kanglerjevo stisko, da je bil tako dolgo v postopkih, a bi se morali s tem ukvarjati tisti, ki so za to pristojni. Ob tem je dodala, da "politični pregoni" niso potekali le proti politikom z desne, pač pa denimo tudi njihovi predsednici Alenki Bratušek.

Vrhovno tožilstvo: preiskava politični proces zoper sodnike in tožilce

Na vrhovnem državnem tožilstvu so razočarani nad odreditvijo parlamentarne preiskave v zadevi Kangler v državnem zboru. Menijo namreč, da gre za politični proces zoper sodnike in tožilce. 

Kot so dodali, zagovarjajo stališče, da je neodvisno pravosodje, ob upoštevanju vladavine prava, eden od bistvenih postulatov sodobnih demokratičnih držav. Nespoštovanje pravne države, ki temelji na ustavnem načelu delitve oblasti, pa ima lahko resne negativne posledice, ne le na notranjem, ampak tudi na mednarodnem področju. Predsednik DZ Dejan Židan je medtem pojasnil, da državni zbor ni imel druge možnosti, kot da preiskavo odredi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cecen
16. 10. 2019 18.16
Nisem pristaš Kanglerja ampak vsak, ki ni slep, neumen ali pa se popolnoma ne spreneveda, mora pri zdravi pameti opaziti, da odkar so bile vse silne vstaje, ki so Kanglerja odnesle iz županovega stola, ta človek ni delal drugega, kot hodil na sodišča zaradi res smešnih obtožb in procesov. Naj spomnim, Pop Tv in 24.ur sta nam vse sproti predvajala. In če nimamo ravno 87 dioptrije , vidimo da so te gonije bile več ali manj politično spodbujene, ker nihče se na sodišču ne bi tako podrobno ukvarjal z neumnostni takega kova na takem nivoju. Torej, če sodnija ni politično spodbujena, kot trdijo, se nima kaj bati, če pa se izkaže da temu ni tako, je pa prav da to pride na plano. Prav tako mi je nerazumljiv odklon koalicijskih strank in Levice.... A se bojijo da se bo o njihova imena vmes pojavljala?
prolek
13. 07. 2019 08.23
+3
Zakaj se mora cela drzava ukvarjati s tem lopovom in izgleda da nesposobnim sodstvom? Zgleda, da zato, ker ima mocno podporo se vecjih lopovov, kot je on, glede na odzive v parlamentu..
Kollerik
12. 07. 2019 18.11
+0
ta kriminalc še ni zaprt?
vinogradnik33
12. 07. 2019 17.44
+9
Da je v našem pravosodju nekaj hudo narobe je splošno znano in zato imajo tudi temu primerno nizko mero spoštovanja , vendar v to se ne more in ne sme vtikati nobena druga veja oblasti , saj je sodstvo samostojna in neodvisna veja oblasti ! Da pa bi nekateri zelo radi , kot že večkrat , poizkušali zlorabiti DZ za osebno obračunavanje skozi preiskovalne komisije je nedopustno !
Principat
12. 07. 2019 17.44
+0
v letu 2012 in to od februarja pa do maja je bil neopredeljen in že iskal opcijo , kjer so sodišča naklonjena desni opciji in tako je tudi začel peti , lonček je že kar kipel , ampak se ni ustavil , bil je pol sebe in ega ,, ,, bilo je vprašanje časa ,, in sledil je prihod voza z polnim gno.. , z blatenjem nasprotnikov in poniževanji pa segajo v jesen 2009
Karlo
12. 07. 2019 16.49
+13
Župan ki se je obogatil s prodajo solate in buč. Kakšne de bile imamo v paramentu. Ni čudno da je po statistiki v parlamentu je za 4,5 krat več delikventov kakor med slovenci. Že to da je predlog dal pravnomočni obsojenec, ki v nebeme državnem teesune bi smel biti, pove da živimo v državi ki jo vodijo kri mianalci.
murinar
12. 07. 2019 16.35
+10
Kangler je navaden HOŠTAPLER !
Karlo
12. 07. 2019 16.50
+9
kakšen hohštapler! Navadem umazanec in barabon.
najvsivedo
12. 07. 2019 17.04
-6
A VIDVA SPADATA MED TISTE POLICAJE KO SO KANGLERJU PISALI OVADBE ?????POTEM PA VIDVA DOKAŽITA SODIŠČU ZAKAJ GA NI V DVAJSETIH PRIMERIH OBSODILO....AJDE NAKLADAČA..
biggbrader
12. 07. 2019 15.52
+7
Sedaj bi pa lahko Kangler malo obešal čez dravski most. Verjetno ve kdo so hodili po domovih in grozili ljudem.
brabusednet
12. 07. 2019 15.49
-9
Drmokracija na levičarski sistem.Treba je naredit tako,da bo kriv.To je levičarska sodba v imenu ljudtstva.Vse to nam je znano že dobrih 70 let.
Kollerik
12. 07. 2019 18.12
+5
smo vidli v aferi patrija in še bi lahko naštevali.... lažnivec
Pepe Bolcev
12. 07. 2019 15.48
+4
Ja res je. Vsak posten clovek. Ampak ti to nisi.
helter skelter
12. 07. 2019 15.48
+4
a ni zanimivo, kako se levaki bojijo raziskati, ali je res prišlo do zlorabe sodstva, policije in tožilstva v politične namene... vsak pošten človek bi si želel, da se ali ovrže sum, ali da se mafijce obsodi....
helter skelter
12. 07. 2019 15.47
-2
a ni zanimivo, kako se levaki bojijo raziskati, ali je res prišlo do zlorabe sodstva, policije in tožilstva v politične namene... vsak pošten človek bi si želel, da se ali ovrže sum, ali da se mafijce obsodi....
Pepe Bolcev
12. 07. 2019 15.30
+9
Mariborcani niso neumni.
biggbrader
12. 07. 2019 15.53
+5
Frane Šajn
12. 07. 2019 15.11
-5
Franc čuj "gotof si!"¨Na Pagi si fse karte zapravu!
Polis123
12. 07. 2019 15.01
+20
ZAHTEVAM, da se novinarji pod objave začnejo podpisovati s polnim imenom in priimkom!
prašek
12. 07. 2019 15.03
+12
Polis123
12. 07. 2019 15.06
+1
Polis123
12. 07. 2019 15.09
+5
Da vemo, ali gre za uradno stališče PRO PLUSA/RTVO SLO, ali posameznega novinarja.
Frane Šajn
12. 07. 2019 14.46
+8
Koliko črnila okoli ljudi , ki bi morali biti že zdavnaj na oskrbi nekje na Dobu. Pa ne na odprtem oddelku, da se razumemo!
biggbrader
12. 07. 2019 15.54
+0
A se že pelješ, ali se od tam javljaš ?
Voyager3000
12. 07. 2019 14.45
+7
Nisem bil ne za leve in ne za desne. Ko pa berem kako ščiti desnica Kanglerja, pa bom proti njim.
RupniK
12. 07. 2019 14.49
+1
Frane Šajn
12. 07. 2019 15.04
+1
Bravo!!!!!! na pogruntavščini!!! Malo takih možgančkov ti rečem! Res.
biggbrader
12. 07. 2019 15.55
+1
TolstojV
12. 07. 2019 14.40
+14
Naj ta bleferska luzorska komisija raje preveri zakaj mesto Maribor plačuje za pokvarjenim in nadvse primitivnim Kanglerjem 7miljonov € odškodnine za raderje. Tistih 22 obtožb, ki so itak padle zaradi procesnih napak so prava risanka proti svinarijam ki jih je povzročil ta pokvarjeni Francelj. Kangler v noben od 22 postopkov ni bil oproščen, večina v Mariboru ve, da je Kangler povzročal zdrahe, ljudem podtikal laži spletkaril in jim grozil, da so" gotovi ", če se mu je kdo zameril in je vladal dobesedno na mafijski način. Mnogo je razlogov zakaj je odletel a je ena resnica večja od vseh ostalih, človek je preprosto neizobražen, primitiven in ni bil nikoli dorasel županski funkciji enako kot Kramberger, ki je hotel postati predsednik države a je na koncu pristal v krsti.
Polis123
12. 07. 2019 14.32
+8
99% informacij, ki jim je v škodo, enostavno ne napišejo. Kje so imena in priimki ali opravičilo?
Polis123
12. 07. 2019 14.35
+3
Niti med javnim in zasebnim ne razločujete! :D
Polis123
12. 07. 2019 14.37
+1
Polis123
12. 07. 2019 14.55
-1
Drugače pa dvignite rit in lepo do uradnih organov! To je vaša naloga, ne prepisovanje! :D
LOPOVIGOTOVISTE
12. 07. 2019 14.24
+15
KDO BI MORAL IMETI PO USTAVI OBLAST?? IN V CIGAVEM IMENU SODIJO SODISCA?? TO JE LJUDSTVO.. LJUDSTVO NA VOLITVAH IZVOLI VLADAJOCE PREDSTAVNIKE LJUDSTVA KATERI SO DOLZNI NADZIRATI ... IN PREPREČEVATI NEPRAVILNOSTI... TO DA PA SKRUMPIRANI SODNIKI TOZILCI.. MISLIJO DA LAHKO POCNEJO KAR KOLI DA SO NAD LJUDSTVOM IN POLITIKO JE PA NEDEMOKRATICNO.. KRIMINALNO POCETJE... IN NEKATERIM TO PASE DA SODIJO KRIMINALCI KATERI SO NEDOTAKLJIVI... NEKAJ NEDOTAKLJIVIH V SODNI VEJI JE KRIMINALCEV SE IZ BIVSE JUGE...
Voyager3000
12. 07. 2019 14.25
+1
Dobro jutro. Izgleda, da si danes dolgo spal.
prašek
12. 07. 2019 14.26
-2
Uporabnik8879
12. 07. 2019 14.46
-8
ja es si mal pozen danes prašek, desničarji so se v glavnem že izpeli...