Slovenija

Parlamentarne volitve na POP TV: ODLOČITEV 2022 

Ljubljana, 15. 03. 2022 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na POP TV pet soočenj, Dejstvomer in poglobljeni intervjuji.

Supervolilno leto. Politične olimpijske igre. Praznik demokracije.

Edi Pucer, Darja Zgonc, Petra Kerčmar in Jani Muhič
Edi Pucer, Darja Zgonc, Petra Kerčmar in Jani Muhič FOTO: Urša Premik

To je le nekaj izrazov, ki jih novinarji radi uporabljajo kot sopomenke za prihajajoče volitve. Na POP TV uigrana ekipa raziskovalnih novinarjev 24UR in 24ur.com že pripravlja predstavitve kandidatov, se poglablja v pereče družbene teme in piše vprašanja za soočenja kandidatov. Kar pet soočenj bo, razdeljenih v različne tematske sklope in z različnimi voditelji. Prvo, ki bo 28. marca, bosta začela Edi Pucer in Darja Zgonc. "To je nedvomno velik profesionalni izziv. Spet bo napeto, gre za nekakšno kulminacijo tega, kar delamo vse leto," razlaga Darja Zgonc. "Pred soočenjem je zelo pomembno pogledati nazaj. Narejeno? Kljukica? Obljube izpolnjene? In na osnovi tega sestavljaš soočenje, poslušaš ljudi, kaj si želijo, ker se zavedamo: delamo za ljudi, za naše državljane," pravi Jani Muhič. Zato je, dodaja Petra Kerčmar, pomembno pripraviti dobro vsebino in zahtevati jasne odgovore. "Jaz dam ogromno na vsebino, ampak hkrati sodelujem tudi pri pripravi grafične in slikovne podpore. Pravzaprav smo ves čas v pogonu, predvolilno obdobje je praktično vsa štiri leta, ves čas spremljamo tako dobre kot slabe stvari in poročamo o njih. Soočenja so rezime preteklega dela," še razloži Petra Kerčmar.

Delamo pa tudi za gledalce, soočenja na televiziji imajo posebno moč, je prepričana direktorica informativnega programa Tjaša Slokar Kos. Soočenja pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami pred štirimi leti so bila najbolj gledana volilna oddaja slovenskih televizij. Tokrat je mogoče pričakovati še nadgradnjo; ne le z vsebinskega, ampak tudi s tehnološkega vidika. "Nekateri pravijo, da so volitve praznik demokracije, jaz pa pravim, da so praznik za novinarje. Na televiziji ima pokrivanje volitev je še dodaten čar, ker v živo spremljaš, kaj se dogaja, soočenja na televiziji pa prikažejo karizmo kandidatov in lahko v končni fazi vplivajo na odločitve volivcev. Izkušnje zadnjih dveh let kažejo, da ima televizija še večjo moč kot nekoč, in v poplavi izkrivljenih novic informativne oddaje pridobivajo težo," pojasni Tjaša Slokar Kos. 

Tjaša Slokar Kos in Anže Božič
Tjaša Slokar Kos in Anže Božič FOTO: Ciril Jazbec

"Volitve so za nas notranjepolitične novinarje kot nekakšne olimpijske igre. Nanje se pripraviš, želiš narediti čim bolje, čim bolj točno, želiš pripraviti jasne analize in terjati odločne odgovore," pove Anže Božič, novinar 24UR. Še dve soočenji bosta pripravila Uroš Slak in Maja Sodja, prvi o gospodarstvu, druga o zdravstvu. "Letošnje volitve so prelomne, to vsi vemo. Naša tema bo zdravstvo, ki zahteva veliko raziskovanja, podatkov in preiskovanja, ampak bomo pripravljeni," pravi Maja Sodja. "Te volitve kažejo tudi na to, kako se Slovenija spreminja, kakšna je dinamika. Sam pripravljam soočenje o gospodarstvu in se veselim," jo dopolni Uroš Slak.

Poleg prispevkov v dnevnoinformativni oddaji 24UR in posebnih soočenj je na spletu že aktivna rubrika Dejstva, v kateri novinarji secirajo izjave politikov, resničnost navedb pa ponazarjajo z merilnim orodjem Dejstvomer.  "Politiki imajo radi ohlapen odnos z resnico, to pa pomeni, da nemalokrat zavestno lažejo, govorijo polresnice, manipulirajo s podatki in fotografijami ter jemljejo iz konteksta. Analize s kontekstom objavljajo na spletni strani 24ur.com in v oddaji 24UR. Avtentičnost izjav politikov v petih velikih soočenjih bosta ob ekipi novinarjev preverjala tudi strokovna sodelavca – ekonomist dr. Miha Dominko in pravnik dr. Samo Bardutzky," razlaga Alenka Marovt, urednica Dejstev.

Vabljeni v našo družbo ob ponedeljkih, 28. 3., 4. 4., 11. 4. in 18. 4., ob 20.00

ter v petek, 22. 4., ob 20.00.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1