Slovenija

Patronažna medicinska sestra, ki je bila na pravem mestu ob pravem času

Ljubljana, 08. 04. 2024 08.00 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Moški je pred blokom v Ljubljani kosil travo. Kar naenkrat je kosilnica utihnila in zgrudil se je na tla. Njegovo stisko je zaznal sosed v prvem nadstropju, zet pacientke, ki jo je ravno v tistem trenutku oskrbovala patronažna medicinska sestra Renata Batas. Odhitela sta na pomoč moškemu in ga oživljala do prihoda reševalcev. Dva dneva pozneje je Renata prek pisma zahvale njegove hčerke izvedela, da je preživel – zaradi hitrega odziva vseh prisotnih.

Renata Batas, patronažna medicinska sestra ZD Ljubljana iz enote Šiška, se je odpravila k pacientki, ki živi v 1. nadstropju stanovanjskega bloka, da ji naredi prevezo kronične rane. Njen zet je bil v sosednji sobi.

"Ko sem zaključila s prevezo, sem pacientki dajala nasvete, zet pa je opazil, da ne sliši več soseda, ki je kosil zelenico pred blokom. Šel je na balkon in ga videl ležati na tleh. Pritekel je k meni in mi dejal: Pridite, prosim, greva pomagat, sosed leži spodaj!" se spominja. 

Odhitela sta dol in Renata je že na stopnicah poklicala 112, saj je slutila, da je nekaj hudo narobe. Ko sta prišla do soseda, sta ugotovila, da ne kaže znakov življenja. "Ni se odzival na klice, trepljanje, pulz ni bil tipen, ni dihal. Preko mobilnega telefona se mi je oglasil dispečer na številki 112, vključila sem zvočnik, ostala na zvezi, odložila mobilni telefon na tla in pričela s temeljnimi postopki oživljanja, sprostitvijo dihalnih poti ter z masažo srca, pri kateri sva se izmenjavala z zetom pacientke."

Renata Batas je zaradi svoje usposobljenosti skupaj z drugimi udeleženci pomagala osebi in ji rešila življenje.
Renata Batas je zaradi svoje usposobljenosti skupaj z drugimi udeleženci pomagala osebi in ji rešila življenje. FOTO: ZD LJUbljana

Žensko v bližini je prosila, naj gre po defibrilator v bližnje Društvo upokojencev. Dve minuti pozneje je na kraj že prihitel reševalec na motorju. "Vstavil je pacientu i-gel, ki sem ga pridržala, on pa je še namestil elektrode defibrilatorja. Čez nekaj minut je bila na kraju dogodka celotna ekipa z reševalnim vozilom. Ves proces ABCDE od začetka oživljanja do prihoda reševalca na motorju in za njim reševalne ekipe pa do prevoza v UKC je trajal približno 5060 minut. Tam je bil na CIT-u, ECMO ..." 

Medtem ko so oživljali moškega in čakali prihod reševalcev, sta na kraj dogodka prišli tudi njegova žena in mladoletna hči. "Hči je planila v jok, zakričala: 'Oči, radi te imamo!' Mama jo je držala par metrov stran od nas. Ko to slišiš, ni enostavno, a ostaneš osredotočen na oživljanje, kasneje pa to pride za teboj."

Ko je oživljanje prevzela reševalna ekipa, je hči večkrat vprašala zdravnika, ali bodo njenega očka ohranili pri življenju. Rotila jih je, zdravnik pa ji je odvrnil, da se trudijo po najboljših močeh. 

"Ko se je vse začelo, sem se počutila nekako hladno, otopelo, misli so mi švigale 500 na uro – kaj, kako, kdo ... Prisoten je bil neznansko močen občutek odgovornosti, saj sem zdravstveni delavec, oči so uprte vame, morda je bilo tudi malce strahu, da ne bi uspelo," je svoje občutke strnila Renata. 

Ko so gospoda, ki so ga oživljali, odpeljali v ljubljanski Klinični center, je ona še nekaj minut posedela v avtu in zbistrila svoje misli, nato pa se je odpeljala k preostalim pacientom na domu. 

Čez dva dni se je vrnila k pacientki na prevezo kronične rane in na vhodnih vratih zagledala na roke napisano pismo zahvale. "Napisala ga je hči gospoda, ki smo ga oživljali. Od sosedov sem izvedela, da je pacient preživel. Po 38 letih delovne dobe, od tega 30 let v patronažnem varstvu, sem se v naslednjih dneh počutila izčrpana, a hkrati vesela, da se je vse tako uredilo," je končala svojo pripoved.

Pismo zahvale Renati Batas.
Pismo zahvale Renati Batas. FOTO: Zdravstveni dom Ljubljana

Zgodbo s srečnim koncem so nam poslali iz ZD Ljubljana ob svetovnem dnevu zdravja. Kot so pripisali, je treba ob tej priložnosti vnovič poudariti, da je zdravje naše največje bogastvo, življenje pa je le eno – in tega lahko s pravilnim in hitrim ukrepanjem včasih komu tudi rešimo. 

Patronažna medicinska sestra je na terenu samostojna in pogosto opravlja obiske na domu sama, zato je ključnega pomena, da je ustrezno pripravljena s čim manj dvomi glede svojega strokovnega znanja. Tako kot drugi zaposleni v ZD Ljubljana, se tudi patronažne medicinske sestre nenehno izobražujejo, med drugim tudi v Simulacijskem centru ZD Ljubljana, kjer se lahko naučijo oskrbeti vitalno ogroženega pacienta, onkološkega in paliativnega pacienta ter vitalno ogroženega otroka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
08. 04. 2024 19.17
+4
Patronažne sestre vsakodnevno pomagajo ljudem, ki so bolni, ki okrevajo po operacijah, ki potrebujejo prevezovanje ali injekcije... Žal prihodnost ni rožnata. Kdo bo nadomestil omenjeno gospo, ko bo odšla v zasluženi pokoj. Mlade medicinske sestre odhajajo iz zdravstva in se zaposlujejo tam, kjer je več denarja. Mladi imajo zaradi napačne vzgoje vedno manj empatije, ki je potrebna, da tak zahteven posel vsakodnevno opravljaš. Stavkajoči zdravniki so zavestno prezrli te nujno potrebne srčne medicinske sestre. Skrbi jih samo za svoj lastni žep. Kdaj bo vlada poskrbela tudi za te, sedaj prezrte, pa vendar nujno potrebne osebe, ki sestavljajo zdravstveni sistem.
Rainbow warrior
08. 04. 2024 17.12
+5
Torej ima še gospa dve leti do penzije. V teh dveh letih ji želim čimmanj takšnih primerov ter čimmanj stresa in naj uživa v zasluženem pokoju.
Darko32
08. 04. 2024 13.11
+13
Ta primer potrjuje nekaj drugega, kar pri nas manjka. Zadnjič smo imeli primer študentov, kateri so pomagali osebi v Celju. Določeni niso imeli kaj za povedati in so se spotikali zakaj jih je naenkrat toliko pomagalo. Pravilno, da so pomagali in pokazali, da so mladi spoštljivi do starejših in so dokazali, da so jih starši lepo vzgojili. Tukaj pa imamo šolski primer kako je navedana zaposlena zelo strokovno in profesionalno ukrepala in je nemudoma ocenila kaj je bolj potrebno narediti. Zato pravim, da je potrebno ta priemr dati za vzgled, da je potrebno včasih na hitro se odločiti in pomagati in je gospa lepo pokazala, da zelo rada pomaga sočloveku in je njeno delo cel delovni čas usmerjeno v to smer. Dočimer zapsolenim po sodiščih, javni upravi, POliciji pa ne moremo trditi, da branijo NAROD ampak da opravičjo svoje delovno mesto delajo namerno škodo tem ljudem. Zato pravim, da je potrebno to osebje v zdravstvu pošteno obravnavati in ne samo pri delu ampak tudi pri denarju. Ali drugače povedano. NAgraditi jih je potrebno pošteno.
srecnii
08. 04. 2024 12.48
+6
Ja vredu če si v mestu doma, na podeželju lahko gladko dočakaš smrt, pri nas kadar je bil pod nujno reševalno naročen je trajal 40 minut da je prišel....tak da bolje je včasih zdravo živet, čim manj fizično delat, dok bo tak zdrav.sistem ni vredno tvegat
tralalala
08. 04. 2024 13.35
+2
Podpiram, da bi bil tečaj prve pomoči obvezen za vse na vsakih nekaj let. Tako bi to znanje, ki ga praktično marsikateri (tudi voznik) nima več, znali uporabiti, vsaj da človeka obdržimo na tem svetu do prihoda reševalcev.
Con-vid 1984
08. 04. 2024 12.41
+1
A bomo pri nas tudi postavljali javne defibrilatorje,...z vami že vse od l. 2021.
JApajaDAja
08. 04. 2024 12.19
+22
za otroka bo ta Gospa večni heroj, nikoli pozabljena...in to šteje največ!
tornadotex
08. 04. 2024 12.06
+18
Vidim jih vsakodnevno patronažne sestre, po terenu,kjer neumorno oskrbujejo starejše in bolne.Če ne bi bilo njih,kdo bi sploh skrbel za njih...V nasprotnem bi bili prepuščeni na nemilost sistema in prezgodnje smrti....Lahko smo srečni,da živimo v državi, ki ima to kar dobro poskrbljeno,definitivno pa si zaslužijo večje plače!
Roadkill
08. 04. 2024 12.01
+12
Super novica. Um koleba, srce nikoli.
MojsterSplinter
08. 04. 2024 12.01
+10
Čudovita zgodba in ganljivo pismo otroka.
bazilika555
08. 04. 2024 11.58
+22
Ja, naše zlate med sestre in tehniki...A zdravniki štrajkajo...Kdo pa pomisli na te armade srčnih ljudi...in kaj bi mi brez njih???
jafalical
08. 04. 2024 11.24
+22
Lepa , vesela novica. Hvala vam in gosodu, mki je opazil, da sosed lezi na travi, da je kosilnica utihnila.To je tisto, ko vseeno nekateri znajo opazovati dogajanje okrog sebe.Pa tudi res je,da je bila gospa ob pravem trenutku, na pravem mestu in tudi reakcija vseh prisotni, ki so se trudili po svojih moceh.
Uporabnik1888402
08. 04. 2024 11.21
+11
Se najvecja zahvala gre sosedu in njegovoj intuiciji ..
GibbsNCIS
08. 04. 2024 11.12
+12
ka?ica
08. 04. 2024 11.11
+18
Bravo, rešili ste življenje! ❤️🍀
bazilika555
08. 04. 2024 11.59
+12
Dejmo se učit prve pomoči in oživljanja!!! ne le za vozniško...
Na pol ovca
08. 04. 2024 10.46
-11
Lepa novica kar se tiče patronažne sestre in soseda ki je v bistvu opazil, upam samo da ta možak, če ima mladoletno hčerko ni ravno star ni pridelal te zadeve zaradi ene varne in učinkovite zadeve forsirane 2021/22/23
Janez_53
08. 04. 2024 11.29
+6
Kaj hudiča pa bluziš??? A hočeš povedati, da je bil mogoče cepljen proti covid19??? Ne NA POL OVCA, ampak druga domača žival podobne velikosti, ki ima rogove.
zasvobodo22
08. 04. 2024 12.21
-2
nic ne bluzi pise samo resnico tega sedaj toliko kot prej v 50letih lahko pa tiscid glavo v prsek.tko vemo koga obozujes
Janez_53
09. 04. 2024 08.54
+1
Zasvobodo22, ti se pa najprej nauči slovenščine, da boš vsaj na nivoju tretjega razreda. Jaz pa ne obožujem nobenega politika, ker razmišljam s svojo glavo. Tisti, ki ste pa "študirali" na Facebook fakulteti, pa razmišljate bolj malo.
tirolec
08. 04. 2024 10.40
+20
Kako malo je potrebno, da smo pozorni na malenkost...Zahvala obema...in vsem ostalim...bravo.
Gyuhgevfin
08. 04. 2024 10.30
+25
Bravo gospa Renata in hvala v imenu vseh
FejsBrukica
08. 04. 2024 10.29
-9
To drugač reševalci delajo vsak dan pa noben ne piše o njih.
Janez_53
08. 04. 2024 11.31
+8
Njim je to služba, za katero so plačani. A si predstavljaš, da bi pisali o vsakem pacientu in reševalcih, ki jih vsakodnevno rešujejo?
anonimcek
08. 04. 2024 12.00
-2
Tudi policisti so za svoje delo plačani, pa mediji takoj objavijo podobno novico…
Hugh_Mungus
08. 04. 2024 12.25
+3
Ni delo policista reševanje ljudi... Je pa plemenito, kakor tudi od kogar koli drugega
periot22
08. 04. 2024 10.22
+28
Srčni ljudje si zaslužijo pohvalo!
periot22
08. 04. 2024 10.12
+34
O takšnih srčnih ljudeh pišite!