Slovenija

Paviljon Čebelji svet, ki je prepotoval velik del sveta, išče slovenski dom

Ljubljana, 19. 09. 2018 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
3

Čebelarska zveza Slovenije je objavila razpis za izbor lokacije in uporabo interaktivnega paviljona Čebelji svet, ki je pomemben za ozaveščanje o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev. Slovenija je s projektom tujini skušala približati svet čebel, na slovensko pobudo pa smo letos prvič praznovali svetovni dan čebel.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je paviljon, ki je v sklopu promocije svetovnega dneva čebel prepotoval velik del sveta, dal v brezplačno uporabo Čebelarski zvezi Slovenije. Ta zdaj z javnim razpisom išče podizvajalca, ki bo zagotovil brezplačno urejeno in dostopno lokacijo za postavitev paviljona, brezplačne vodene oglede paviljona ter plačilo obratovalnih stroškov, ki bodo ob tem nastali ob uporabi paviljona in tekoče vzdrževanje.

Čebelarska zveza bo ponudbe zbirala do 1. oktobra do 10. ure, na razpis pa se lahko prijavijo čebelarska društva ali čebelarske zveze iz Slovenije, k sodelovanju pa lahko povabijo tudi šolo ali občino, ki mora lokacijo paviljona odobriti. Čebelarska zveza bo pogodbo o najemu paviljona sklenila za obdobje petih let, izbrani ponudnik bo moral obratovanje paviljona zagotoviti najkasneje do 1. aprila 2019.

Čebelji paviljon je v sklopu promocije svetovnega dneva čebel prepotoval velik del sveta.
Čebelji paviljon je v sklopu promocije svetovnega dneva čebel prepotoval velik del sveta. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Slovenija je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije leta 2015 zagnala aktivnosti v podporo razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel, v ta namen je ministrstvo za kmetijstvo v sodelovanju s čebelarsko zvezo, Čebelarskim muzejem Radovljica in uradom vlade za komuniciranje zasnovalo paviljon Čebelji svet, ki je plod slovenskega znanja, tehnologije, materiala in dela. Sestavlja ga kupola iz šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice. Paviljon ima šest metrov premera, visok pa je 3,2 metra. Čebelje satnice so velike približno 65 centimetrov in so napolnjene z različno vsebino, ki obiskovalcu pobliže predstavi življenje čebel. V paviljonu je s pomočjo virtualnih očal omogočen ogled filmov iz čebeljega sveta, na vgrajenih monitorjih je možen ogled različnih zanimivih posnetkov o opraševalcih, slovenskem čebelarstvu in Sloveniji.

Generalna skupščina Združenih narodov je svetovni dan čebel s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga obeležili letos v Žirovnici, v rojstnem kraju pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MojsterSplinter
19. 09. 2018 10.34
+4
Ali je v tem tehnološko dovršenem paviljonu tudi kakšna živa čebela?
korintos23
19. 09. 2018 17.19
tornadotex
19. 09. 2018 19.43
+1
Lahko bi vsaj eno ali dve navezali na laks..