Slovenija

Neuradni favorit za šefa UKC Ljubljana direktor jeseniške bolnišnice Poklukar?

Ljubljana, 08. 07. 2019 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/V.Š./Urška Šestan/L.Š.
Komentarji
16

Bo direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar po novem vodil največjo bolnišnico v državi? Poklukar namreč neuradno velja za tihega favorita med kandidati za generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra. Na razpis se je sicer prijavilo sedem kandidatov, svet zavoda pa bo razgovore s petimi, ki izpolnjujejo pogoje, opravil v četrtek.

Iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so sporočili, da se je na razpis za novega generalnega direktorja prijavilo sedem kandidatov, svet zavoda pa bo v četrtek opravil razgovore s petimi, ki izpolnjujejo pogoje. Predvidoma še isti dan bo znana tudi končna odločitev o izboru. K odločitvi sveta mora podati soglasje minister za zdravje. Trenutni vršilec dolžnosti generalnega direktorja Teodor Žepič se ni prijavil.

"Razpisna komisija Sveta UKC Ljubljana ocenjuje, da so prijave kakovostne, saj se je na razpis prijavilo tudi več kandidatov z izkušnjami z vodenjem javnih zdravstvenih zavodov," so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra. 

Na razpis za novega direktorja UKC Ljubljana se je prijavilo sedem kandidatov, pet jih izpolnjuje formalne pogoje.
Na razpis za novega direktorja UKC Ljubljana se je prijavilo sedem kandidatov, pet jih izpolnjuje formalne pogoje. FOTO: Bobo

Med sedmimi prijavljenimi ima z vodenjem bolnišnice gotovo največ izkušenj Janez Poklukar, ki je zadnjih pet let na čelu jeseniške bolnišnice in jo bo, če bo izbran za direktorja UKC, zapustil s pozitivnim poslovanjem in krajšimi čakalnimi dobami. Poklukar, ki je bil v preteklosti že oster kritik zdravstvenega sistema, je nemalokrat opozarjal na prostorsko in kadrovsko stisko. Ko je bilo najhuje, se je celo preoblekel nazaj v zdravniško haljo in kolegom priskočil na pomoč.

Svet zavoda UKC pa z razpisom, ki se je iztekel minuli torek, išče novo vodstvo s polnim mandatom. Kot je pred objavo razpisa napovedal predsednik sveta UKC Jože Golobič, svet zavoda želi imenovati novo vodstvo že v četrtek. Svet želi novo vodstvo imenovati v četrtek

Tudi medicinske sestre v bolnišnici so imele v Poklukarju močno oporo, nazadnje je zaradi njihove kadrovske stiske politiki predlagal spremembo kolektivne pogodbe. "Da se odpre tarifni del kolektivne pogodbe za zdravstveno nego in da se v njem ustrezno nagradi ravno zaposlene na kliničnih oddelkih," je junija predlagal Poklukar. 

Poklukar se zaveda, da zdravstvo rabi tudi pomoč od zgoraj, zato zadnja leta v svojem rojstnem kraju organizira mašo za vse zdravstvene delavce in bolnike.

"Pri Svetem Juriju je bila letos že tretje sveta maša, posvečena zdravstvenim delavcem in pa vsem tistim, ki potrebujejo zdravje. In ne samo tisto zdravje, ki ga poznamo, ampak tudi duševno zdravje," je dejal na začetku junija.

Bo direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar po novem vodil največjo bolnišnico v državi?
Bo direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar po novem vodil največjo bolnišnico v državi? FOTO: POP TV

Sicer pa zdravnik, internist in oče petih otrok danes ni želel dati komentarja na morebitno kandidaturo, je pa dejal, da bo na voljo za izjavo po koncu izbirnega postopka. 

Mandat traja štiri leta, generalni direktor pa je po poteku mandatne dobe lahko znova imenovan na ta položaj. Pretekle izkušnje sicer kažejo, da vodenje UKC Ljubljana ni lahka naloga. Generalni direktorji so se menjavali precej pogosto. Žepič je 14. človek na čelu UKC in sedmi v zadnjih desetih letih. Žepič že 14. direktor na čelu UKC

Poleg njega se je za šefa UKC prijavila tudi zdravnica Gordana Živčeč Kalan, ki je napovedala, da bo s svojim znanjem, izkušnjami, voljo in ekipo prispevala k urejenemu delovanju kliničnega centra. Na razpis se je prijavil tudi Janez Pavlin, nekdanji župan Dobrepolja, neuradno pa tudi Mihael Babič, sekretar v generalnem sekretariatu vlade in informatik iz Kamnika ter eden od tehničnega osebja UKC. 

Pavlin: Raziskovalno dejavnost je treba dvigniti na višji nivo

Pavlin, ki se je prijavil že na zadnji razpis za generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra, se zaveda odgovornosti in zahtevnosti vodenja največje zdravstvene ustanove v državi. "Ne bi obul teh čevljev, če tega ne bi zmogel," je dejal. Pri njegovem delu ga vodijo predvsem poštenost, odgovornost in transparentnost.

Ocenil je, da je nekdanji prvi mož največje slovenske bolnišnice Aleš Šabeder, zdaj minister za zdravje, v svojem mandatu začrtal temelje za uravnoteženo poslovanje. Tega je po Pavlinovih besedah treba doseči čim prej, tudi z reorganizacijo dela in zmanjšanjem stroškov.

Do konca štiriletnega mandata želi Pavlin poenotiti in posodobiti informacijske sisteme v UKC.
Do konca štiriletnega mandata želi Pavlin poenotiti in posodobiti informacijske sisteme v UKC. FOTO: POP TV

"Raziskovalno dejavnost je treba dvigniti na višjo raven, jo finančno okrepiti, saj prispeva k prepoznavnosti in uglednosti ustanove," je dejal. Prepričan je tudi, da bi se ogromno dalo privarčevati s skupnimi javnimi naročili, okrepiti pa bi bilo treba tudi tržno dejavnost kliničnega centra.

Med prioritetnimi področji je Pavlin izpostavil še redno vlaganje v medicinsko opremo in vzdrževanje prostorov ter energetsko sanacijo stavb. Po njegovi oceni je obstoječa oprema v UKC ponekod premalo izkoriščena in preveč razpršena po različnih oddelkih, zato bi jo bilo za optimizacijo procesov treba združiti na enem mestu.

Pavlin bi reorganiziral upravo, da bi imela generalnega direktorja in štiri izvršne

Do konca štiriletnega mandata želi Pavlin poenotiti in posodobiti informacijske sisteme v UKC, ki bodo učinkovita podpora kliničnim procesom in bodo osebje razbremenili administrativnega dela. Prizadeval si bo tudi za novo organizacijo uprave UKC, ki bi imela pet članov, to so generalni direktor in štirje izvršni direktorji.

Po njegovi oceni je treba večjo pozornosti nameniti službi za odnose z javnostmi in jo tudi kadrovsko okrepiti. Kot je dejal, je pomembno dobro sodelovanje z mediji in promocija dosežkov UKC, če pride do napake, pa jo je treba priznati. Prav tako želi okrepiti tehnično vzdrževalni sektor ter odpraviti nekatera neskladja v notranji organizaciji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maršal Broz
09. 07. 2019 11.53
+1
Pojbiča dat za generalnega UKC. To je višek inteligence slovenske politike in gospodarstva.
wolfterier
09. 07. 2019 10.48
+2
A Smiljić pa ne kandidira,ta nsjbolj pozna način poslovanja v UKC !
ivanveliki
09. 07. 2019 09.28
+9
Ga je včeraj špikerica na TV dnevniku pohvalila kako je fajn zrihtal jeseniško bolnišnico.Bo pa imel v KC težko nalogo,ker le ta ima skoraj 10 krat več zaposlenih plus veliko raznih interesov.Sem se takoj spomnil na Zemljariča.
hirajgo
09. 07. 2019 07.52
+8
Boljse kot Kalanova!
ivan.z Doba
08. 07. 2019 21.54
+16
Samo živčne babe ne!
Levcekk
08. 07. 2019 19.14
+19
Kdo bo najbolj vsecen politiki tisti bo izbran se pravi najbolj pokvarjen,koruptiven itd..in to neglede na politicno barvo saj vrana vrani ne izkluje oci vse drugo so politicne igre oz.spletke in paciente zdravijo glede na vsecnost politike oz.mafijske drzave kot tudi deluje politicno sodstvo,politicna policija,politicno sodstvo itd.v ugrabljeni drzavi.
Vitruvio
08. 07. 2019 20.30
+38
Če bi izbiral Pahor vem koga bi izbral ! Poklukar je pokazal na Jesenicah ,da je vse možno ,če si odločen ,ne političen direktor .
clox
09. 07. 2019 10.11
Mislim, da je imel v mislih Janeza Pavlina
saso1712
08. 07. 2019 19.07
+4
Janez UKC ma več zaposlenih kot tvoja prejšnja občina prebivalcev, pa ti glih ni uspelo.
mojito88521
09. 07. 2019 08.22
+11
Jesenička bolnišnica je za moje pojme najboljša v državi. Amapk ob vsej korupciji mu bo UKC težko spraviti v red.
TITO 50
08. 07. 2019 18.54
+53
Živčec - Kalanova pa res ne more obljubljat urejene odnose, ker je povsod zapustila kaos.
BobbyP
08. 07. 2019 18.38
+13
Cilj je ohraniti status quo pod krinko "uravnoteženega poslovanja". Psi lajajo, karavana gre dalje. 🙄
Cesar Millan - Vodja krdela
09. 07. 2019 09.16
+3
TAKO SE GOVORI !!! Menim ,da bi bil Jeseniški zdravnik najboljša rešitev !!! A Stroka se bo odločila drugače !!Saj potem bi ne mogli več !!!!!
buksl12
08. 07. 2019 17.55
+15
N ajbolje da zaposlijo vse ki so se prijavili pa ne bo pritožb pa naj skupaj rešijo ali pa popolnoma uničijo UKC
Vitruvio
08. 07. 2019 16.37
+39
Živčec Gordana je znana po svojih aroganci ? Pričakoval sem da bo svetovalka precedniku .
wolfterier
08. 07. 2019 16.18
+50
A se je Vrhunčev namestni prijavil,tisti skladišnik,on zna poslovati,nje.