Slovenija

Pazljivo na prostem: v Sloveniji več kot polovica klopov nosilcev borelioze

Ljubljana, 28. 03. 2018 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S toplejšim vremenom pridejo žal na dan tudi male nadloge, ki lahko izjemno prizadenejo človekovo počutje - klopi. V Sloveniji poleg borelioze prenašajo tudi klopni menigoencefalitis in humano granulocitno anaplazmozo. Število obolelih narašča, več kot polovica klopov pri nas je na primer nosilcev borelioze.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pazljivo v naravi, klopi so povsod
    02:40
    Iz 24UR: Pazljivo v naravi, klopi so povsod
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenija med državami z najvišjo obolevnostjo za klopnim meningitisom
    02:52
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenija med državami z najvišjo obolevnostjo za klopnim meningitisom
  • Iz 24UR ZVEČER: Brezplačno cepljenje?
    03:58
    Iz 24UR ZVEČER: Brezplačno cepljenje?

Z začetkom pomladi in toplejšim vremenom se je povečala tudi aktivnost klopov in nevarnost okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo. Število prijavljenih primerov obolelih je po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v zadnjih dveh letih naraslo. Poleg tega je pri nas daleč najpogostejša lymska borelioza, so povedali na novinarski konferenci.

Z ustreznim načinom življenja, primerno zaščito z oblačili in repelenti ter s čimprejšnjo odstranitvijo prisesanih klopov, lahko možnost okužbe pomembno zmanjšamo.

V Sloveniji klopi poleg borelioze prenašajo tudi klopni menigoencefalitis in humano granulocitno anaplazmozo. Ondina Jordan Markočič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je dejala, da so največje število prijavljenih primerov obolelih za klopnim menigoencefalitisom beležili leta 2013, ko so takih primerov našteli čez 300, v zadnjih dveh letih pa se število po vmesnem padcu zopet povečuje. Lani so tako zabeležili 104 primere obolenj. Tudi pri stopnji obolevnosti se kaže trend naraščanja.

Podobne številke primerov so tudi pri lymski boreliozi. Kot je danes poudarila Jordan Markočičeva, pa so v primeru te bolezni številke mnogo višje. Leta 2013 so zabeležili malo manj kot 7000 prijavljenih primerov, leta 2017 pa 4500.

Poleg tega so pri nas moški za približno 20 odstotkov pogosteje oboleli za klopnim menigoencefalitisom kot ženske, pri boreliozi pa zbolevajo pogosteje ženske. Pri klopnem menigoencefalitisu so pri obolevanju v ospredju Koroška, Gorenjska in tudi ljubljanska regija, pri boreliozi pa so na NIJZ zabeležili med drugim več primerov iz Primorske in Prekmurske ter novomeške regije, kjer primerov meningoencefalitisa skoraj ni.

Število obolelih z boreliozo narašča.
Število obolelih z boreliozo narašča. FOTO: iStock

Pri nas več kot polovica klopov nosilcev borelioze

Franc Strle s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pa je med drugim poudaril, da je pri nas več kot 50 odstotkov klopov nosilcev borelioze. Delež nosilcev virusa klopnega menigoencefalitisa je pod enim odstotkom, delež povzročitelja anaplazmoze pa je razmeroma majhen.

Za menigoencefalitisom obolevajo najbolj v ljubljanski in gorenjski regiji, za boreliozo pa poleg teh dveh še v primorski regiji.Cepiva proti lymski boreliozi pri ljudeh ni.

Po Strletovih besedah so pri vseh treh boleznih brezsimptomne okužbe zelo pogoste. Pri klopnem menigoencefalitisu je takšnih kar 75 do 98 odstotkov okužb, pri boreliozi vsaj 50 odstotkov, pri anaplazmozi pa je trikrat več okužb brez simptomov kot simptomatičnih.

Pri dokazovanju okužb posameznih bolezni pa ima po besedah Tatjane Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo pomembno vlogo laboratorijska diagnostika. Podatki iz kliničnih in mikrobioloških laboratorijev namreč zdravnikom pomagajo pri obravnavi bolnikov in nadaljnjem zdravljenju.

V letu 2015 je zaradi lymske borelioze zbolelo 3741 oseb, zaradi klopnega menigoencefalitisa pa 62 oseb.

"Samo na podlagi kliničnih podatkov iz kliničnega laboratorija je zelo težko potrditi, da gre za nekega povzročitelja bolezni, ki jih prenašajo klopi, in je to treba potrditi tudi v naših laboratorijih," je pojasnila Avšič Župančeva. Dodala je tudi, da je pri tem pomembno, da vzorec vzamejo pravočasno in na pravem mestu.

NIJZ je bil sicer tudi predlagatelj brezplačnega cepljenja proti klopnemu menigoencefalitisu za triletne otroke in za stare med 45 in 50 let. Glede tega je Jordan Markočičeva pojasnila, da o financiranju cepljenja ne more nič povedati, saj da je to stvar odločevalcev. Poleg tega tudi ni mogla zatrditi, ali bo predlog prišel v nacionalni cepilni program v letu 2018 ali ne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tmap
29. 03. 2018 07.58
+5
cepiva za boreliozo ni..lahk govorite kar cete ampak zau vem iz lastnih izkusenj.lp
CyberWorm90
28. 03. 2018 20.47
+0
eni necepljeni se spet oglašajo : ))) sej wam lepo piše : ))) da lohka preprečiš okužbo če taprau čas odstraniš tut okuženega klopa : ))) wrjetn se wsakič k pridete iz hoste namočite w warekino : )))
scipio
28. 03. 2018 19.33
+0
V tej Sloveniji se res vse skoncentrira: klopi, berači, škisi (v glavnem babji) in seveda pagat ultimo vsak mesec pred koncem mesca, napovedan v zero EUR . imamo ves ta tarok že ves čas, borelioza in meningitis sta le gratis dodatek.
detect
28. 03. 2018 19.19
+1
največji zajedalci so v politiki.
SLO-SURVIVAL
28. 03. 2018 18.39
-5
preveč cepiva je ja pa morajo reklamirat! Zaradi narave mojega hobija sem ogromno v gozdu in sem imel na desetine klopov, mislim, da malo pretiravate, obstaja sprej FORTE proti klopom in ko se poškropiš z njim res nimaš nobenega klopa!
illuminat
28. 03. 2018 17.45
+1
500 na let jh imam pa nic....
illuminat
28. 03. 2018 17.45
+5
cirenij
28. 03. 2018 18.33
-1
AlexSun
28. 03. 2018 17.25
+7
Morajo cepivo prodati.
Našvasan_zob
28. 03. 2018 17.17
+13
Dej ne nabijite.. vsako leto imam vsaj 6 klopov... če bi jih bila res polovica okuženih bi bil že v bolnici...