Slovenija

Paznikom v koprskem zaporu prekipelo, ogrožena je njihova varnost

Koper, 22. 09. 2022 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
89

"Kandidat za pravosodnega policista, ki ga oblečejo v uniformo in vržejo naravnost med obsojence, dobi plačilo – reci in piši – 750 evrov neto," pojasnjuje predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. V letu 2021 so pravosodni policisti skupno opravili kar 63.666 nadur, trenutno jih primanjkuje več kot sto. Tisti, ki vztrajajo, so pod stresom, izčrpani, odhajajo na bolniške, grozijo celo s protestom. Razmere so najhujše v koprskem zaporu, kjer je že ogrožena njihova varnost.

Nihče v tem trenutku nima toliko poguma, da bi javno povedal, da kandidatov za pravosodne policiste, ki jih oblečejo v uniformo in vržejo naravnost med zapornike, enostavno ni, kajti skoraj ni nikogar, ki bi to nevarno, strokovno zahtevno in zdravju škodljivo delo opravljal za 750 evrov, opozarja predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk. 

Da je stanje resno, jasno kažejo tudi številke, ki nam jih posreduje: od 1. januarja 2020 do 16. avgusta letos se je na 236 razpisanih delovnih mest za pravosodne policiste zaposlilo zgolj 54 pravosodnih policistov in na 52 razpisanih delovnih mest za inštruktorje zgolj 18 inštruktorjev. V zadnjem letu beležijo vse več odhodov pravosodnih policistov iz celotnega zaporskega sistema, kjer prednjači koprski zapor. Tudi v prihodnosti pričakujejo stalen upad števila pravosodnih policistov, zaskrbljujoče pa je, da ob sedanjem trendu zaposlovanja ne bo mogoče niti nadomestiti vseh, ki bodo odšli. Do konca leta 2026 se namreč predvideva upokojitev 71 pravosodnih policistov in 20 inštruktorjev. Zaradi kadrovskega primanjkljaja pravosodnih policistov ter stalne rasti števila pripornikov se je v letu 2021 število odpovedanih spremstev v primerjavi z letom 2020 povečalo, z 389 na 456. 

Samo v letu 2021 so pravosodni policisti skupaj opravili 63.666 nadur. "Če gledamo nadure, manjka najmanj 30 ljudi, preobremenjenost pa se že kaže v zdravstvenih posledicah. Vse več je tistih, ki jih na medicini dela ocenijo, da ne smejo opravljati vseh del in nalog nekateri ne smejo delati ponoči in v izmenah, nositi orožja, uporabljati prisilnih sredstev ter upravljati specialnih vozil za prevoz zapornikov," poudarja Verk.

V letu 2021 je bilo od skupno 456 odpovedanih spremstev 439 spremstev odpovedanih na sodišča, tri odpovedi so bile na lokacijo centra za socialno delo in 14 odpovedi v zdravstvene ustanove. Odpovedi spremstev zaprtih oseb na sodišče povzročajo prelaganje razpisanih obravnav in posledično podaljševanje sodnih postopkov.

V Sloveniji trenutno primanjkuje več kot 100 pravosodnih policistov.
V Sloveniji trenutno primanjkuje več kot 100 pravosodnih policistov. FOTO: Miro Majcen

V koprskem zaporu vre, sklicali krizni sestanek

Trenutno je najhuje v koprskem zaporu. Od 49 pravosodnih policistov jih je bilo nedavno devet na bolniški, dva pa imata samo polovični delovni čas. Izčrpani so, preobremenjeni, vse več jih odhaja na bolniške. Prišlo je celo tako daleč, da grozijo s protestnim shodom, saj stavkati po zakonu ne smejo. Prejšnji teden je tam potekal krizni sestanek s predstavniki vlade in sindikata. 

"Zbrala se je več kot polovica pravosodnih policistov, ki imajo vsega dovolj. Eden od njih je povedal, da je bil v enem mesecu prost le dva dneva. Nimajo socialnega in družinskega življenja, utrujeni so, zafrustrirani ... Delo z zaporniki ni lahko, sploh v Kopru, kjer je več kot 80 % storilcev kaznivih dejanj tujcev – migrantov in beguncev. Večina pravosodnih policistov sicer zna angleško, ampak jim to nič ne pomaga, ker obsojenci ne znajo. Kaj, če se združijo in koga napadejo? Tam je 100 tujcev in prepustiti to trem ali štirim policistom ... Eden od njih je na vratih, drugi je operativni vodja izmene, to pomeni, da se z njimi realno ukvarjata samo dva. To je varnostni rizik in sramota za to državo!" je oster Verk, ki pravi, da so zapori – tako kot stranišča – zrcalo družbe. 

Najbolj kritične razmere so v koprskem zaporu, kjer je večina obsojencev tujcev.
Najbolj kritične razmere so v koprskem zaporu, kjer je večina obsojencev tujcev. FOTO: Aljoša Kravanja

'Direktor največjega slovenskega zapora lahko le sanja o plači višjega sekretarja v državni upravi' 

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) se s pomanjkanjem pravosodnih policistov in drugih strokovnih sodelavcev sooča že dve desetletji. Težava torej ni nova, se pa vse bolj poglablja. Avgusta letos je bilo tam zaposlenih 554 pravosodnih policistov in 16 pravosodnih policistov kandidatov, kar pa je občutno premalo tudi glede na obstoječe varnostne zahteve. "Po kadrovskih standardih in normativih za delo strokovnih delavcev in pravosodnih policistov iz decembra leta 2018, s katerimi se zagotavlja ustrezna raven strokovnega dela in varnostnih standardov ter preprečuje preobremenjenost zaposlenih, bi morala uprava zagotoviti 672 pravosodnih policistov, kar pomeni, da trenutno primanjkuje več kot 100 pravosodnih policistov," so poudarili na ministrstvu za pravosodje. 

Po Verkovih ocenah je aktualno stanje v slovenskih zaporih posledica premalo strokovnega dela in skrbi za zaporske uslužbence ter slabega dela "nekaterih preveč vplivnih in politično podprtih posameznikov, ki že dve desetletji vedrijo in oblačijo na Generalnem uradu URSIKS, zato tudi ne zmorejo ustreznejšega razvoja slovenskega zaporskega sistema, ki je potreben vsebinske prenove in novih, izobraženih, primerno usposobljenih ter ustrezno plačanih pravosodnih policistov in drugih strokovnih sodelavcev". 

Pravosodni policisti bi bili po njegovih besedah več kot zadovoljni s panožno kolektivno pogodbo policistov ter z veliko boljše urejenim položajem policistov notranjih zadev, pedagogi in psihologi in drugi strokovnjaki v zaporu z univerzitetno izobrazbo oziroma z II. bolonjsko stopnjo pa bi bili srečni vsaj s plačo in bonitetami učitelja na osnovni šoli ali vzgojitelja v otroškem vrtcu. "Zato direktor največjega slovenskega zapora na Dobu s tristo zaposlenimi, ki skrbijo za več kot 600 obsojencev, lahko le sanja o plači višjega sekretarja v državni upravi, ki pa se žal lahko sistemizira le na sedežu ministrstva."

Že 26. januarja lani so na tedanjo ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič in generalnega direktorja URSIKS Bojana Majcna naslovili jasne in strokovno utemeljene zahteve ter ju opozorili na nujnost sprememb Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS), slab položaj pravosodnih policistov in drugih zaporskih uslužbencev, ko gre zgolj za domnevno enoten sistemu plač javnega sektorja ter hkratno neupoštevanje Standardnih minimalnih pravil Organizacije združenih narodov za ravnanje z zaporniki. Odziv sindikata na predlog zakona o spremembah in dopolnitvah ZIKS pa so 7. septembra letos poslali tudi Vladi RS, DZ, ministrstvu za javno upravo in varuhu človekovih pravic. 

Predlagane spremembe si lahko podrobneje ogledate v spodaj pripetem dokumentu! 

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je razočaran nad odnosom ministrice za javno upravo, ki mu očita obvod enotnega plačnega sistema.
Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je razočaran nad odnosom ministrice za javno upravo, ki mu očita obvod enotnega plačnega sistema. FOTO: POP TV

Blokada ministrstva za javno upravo in za finance 

Verk je kadrovsko problematiko in ostale težave, ki pestijo pravosodne policiste, na sestanku v Kopru poskušal pojasniti zbranim. "Imeli smo zelo odkrit pogovor, ki je trajal skoraj tri ure. Moram omeniti, da tukaj sploh ne gre za velik denar, kot v zdravstvu, na primer. Tukaj gre za 100 ljudi, ki bi se jim morale zadeve malo bolje urediti."

V sindikatu so ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan predlagali, da težavo rešijo z dodatkom k plači, čemur je bila ona sicer naklonjena, a je predlog na vladi povozila ministrica za javno upravo. "Generalni direktor URSIKS nam je prisluhnil, končno smo dobili tudi ministrico, ki je mlada, izobražena in poštena ženska, pa so jo povozili drugi," je razočaran Verk. 

Naleteli so namreč na blokado ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in državne sekretarke na Ministrstvu za finance Saše Jazbec. Prva svoje mnenje utemeljuje, da gre v predlogu za obvod enotnega plačnega sistema, druga pa svoje nasprotovanje utemeljuje z nevarnostjo kršitev človekovih pravic, čeprav to ni naloga nadzora oziroma odgovornost MF. "Ministrica za javno upravo, ki nima pojma o zaporih, mi za pogajalsko mizo to navrže, kot da se grem neko barabijo in hočem narediti škodo ostalim javnim uslužbencem. 30 let se že ukvarjam s tem, poznam vse bivše ministre za javno upravo in nisem še doživel, da bi kdo imel tak odnos, sploh, ko gre za majhno skupino, ki pa je zelo pomembna!" je kritičen do Ajanović Hovnikove. 

Ob tem Verk izpostavi še vsem znan problem – primerljivo delo ni finančno enako ovrednoteno. "Vemo, da je plačni sistem neka "mutna" zadeva, kjer močnejše skupine javnih uslužbencev v šolstvu, zdravstvu in Policiji dosegajo svoje, medtem ko državna uprava v celem plačnem sistemu ni dosegla pol tistega, kar so dosegli oni. Nekaj denarja nam je sicer obljubljenega verjetno bo šel za nadure, povečan obseg dela. Da bi sistemsko rešili problem in bi bila zaporska služba solidno plačana, da bi pritegnila ljudi, tega pa ni," pravi.

Vlado in vse davkoplačevalce bi moralo po njegovih besedah skrbeti dejstvo, da ni dopustno zmanjševati števila pravosodnih policistov pri izvrševanju spremstev zapornikov na sodišča in v zdravstvene ustanove ter zniževati števila pravosodnih policistov pri rednem varovanju zaporov. 

Verk pravi, da so zapori ogledalo države.
Verk pravi, da so zapori ogledalo države. FOTO: Miro Majcen

Naslednji korak: protestni shod namesto stavke? 

V teh dneh se je na SDOS obrnilo kar nekaj pravosodnih policistov, ki vedo, da predlaganim spremembam ZIKS nasprotujeta Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za finance ter Verka pozvalo, naj organizira protestni shod pred vlado in Ministrstvom za javno upravo, saj zaradi zakonske omejitve stavke ta enostavno ni mogoča. 

"Za razliko od pravosodnih policistov in drugih zaporskih uslužbencev, policisti, učitelji, vzgojitelji, zdravniki, medicinske sestre in druge neprimerno večje in pogajalsko močnejše poklicne skupine lahko stavkajo, zato skozi svojo stavkovno moč tudi dosežejo ugodnosti, ki jih zaposleni v zaporih in v ostalem delu sektorja država žal ne morejo," pojasnjujejo v sindikatu. 

Dodajajo še, da so zapori ogledalo države, "ki pa še vedno kaže vse tisto, kar od aktualne politične oblasti niti slučajno nismo pričakovali", zato vse, ki so proti spremembam ZIKS, pozivajo, da si skupaj ogledajo slovenske zapore in zaposlenim dajo priložnost, da jih neposredno seznanijo z zaporskim delom in težavami, ki jih povzroča slaba skrb države za vse tiste, ki delajo 365 dni na leto in 24 ur na dan. 

Kot še pravijo, so v SDOS vedno bili in vedno bodo na strani pravosodnih policistov in vseh drugih strokovnih delavcev, ki si s svojim delom služijo kruh v slovenskih zaporih. "Zato bomo morali v skupno in odločno akcijo ter zahtevati, da se slabo materialno, kadrovsko, prostorsko in temu primerno nevarno stanje že enkrat konča." 

URSIKS: Verjamemo, da bo pristojno ministrstvo našlo ustrezno rešitev 

Z vprašanji smo se obrnili na Ministrstvo za pravosodje, a nam je odgovore poslala Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij. Potrdili so, da je pretekli teden v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper potekal sestanek generalnega direktorja URSIKS s predstavniki SDOS. "Pogovori se v tem tednu nadaljujejo, zato se o dogovorih pred tem ne moremo opredeljevati," so zapisali. 

Na URSIKS sodelovanje s sindikatom ocenjujejo kot dobro in konstruktivno, saj da se predstavniki sindikata in vodstva redno sestajajo z namenom reševanja aktualnih vprašanj. 

"Glede izpostavljenega števila nadur pravosodnih policistov za lansko leto dodajamo, da gre za letni podatek za celotno upravo in ne samo za ZPKZ Koper. Število nadur je sicer gotovo eden od pokazateljev kadrovskega pomanjkanja v zaporskem sistemu, na kar tako v URSIKS kot v sindikatu že dalj časa opozarjamo. Pomanjkanje kadra je še posebej pereče ravno v ZPKZ Koper," so potrdili. 

Dodali so še, da je sprememba ZIKS trenutno v zakonodajnem postopku. "Kot ključno izpostavljamo spremenjen način zaposlovanja pravosodnih policistov. Z zadnjo novelo ZIKS-1G je bila namreč v zakon dodana možnost zaposlovanja kandidatov za pravosodne policiste, ki se je v praksi izkazala za neustrezno. Zato se bo po uveljavitvi novele zakona ponovno omogočilo zaposlovanje v pravosodni policiji na način, ki je veljal pred zadnjo novelo zakona." 

Ministrstvo za pravosodje je z razmerami v zaporih seznanilo vlado, ki je s sklepom Ministrstvu za javno upravo naložila, da v sodelovanju s pristojnimi resorji in upoštevaje sistemsko zakonodajo, pripravi predlog možnih rešitev za odpravo anomalij v plačnem sistemu. "Verjamemo, da bo pristojno ministrstvo našlo ustrezno rešitev, ki bo omogočala dostojno plačilo za delo zaposlenih v zavodih za prestajanje kazni zapora," še pravijo na URSIKS.

Mnenje k spremembam ZIKS
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
23. 09. 2022 08.31
-1
Varnostniki večinoma počivajo. Pa kakšnega zapornika pozabijo dostaviti na sodišče.
hipertrop
22. 09. 2022 15.50
Fantje, ključe šefom na mizo, vi pa vsi v bolniško.
king11c
22. 09. 2022 14.32
+5
Pred kratkim razlagal pravosodni policist,ki je šel v penzijo..kakšna katastrofa je v zaporih..češ da imajo kaznjenci večje pravice od policistov itd..
Majzelj
22. 09. 2022 13.21
+1
Pazniki naj tako kot zdravniki uveljavijo "glavarino" in sprejmejo samo določeno število kaznjencev ostale pa naj zavrnejo in pošljejo na Ministrstvo za Javno upravo.
popstarr
22. 09. 2022 13.04
+3
Potemtakem se torej bolje godi kaznjencem kot paznikom. Kam smo prišli in kaj bomo pustili za sabo.
son?ek11
22. 09. 2022 13.00
+1
Johann Doe, ta časopis so današnje Slovenske novice, koliko so v službi resnice pa ne vem!!!
User1536496
22. 09. 2022 12.52
-1
Vse spustit pa bo mir
korošc
22. 09. 2022 12.12
-1
Samo, da se vrnejo SDS-kadri, bo treba povečat število paznikov…,
zelo star kavkaški ov?ar
22. 09. 2022 11.56
-9
Zakaj ne plešejo? Sedaj je svoboda in ples.
Apostol1
22. 09. 2022 12.43
+5
Janša in SDS sta odplesala , vsaj za kakšnih 12 let . če ne še več.
big_foot
22. 09. 2022 12.51
+3
Za vedno sta odplesala. SDS še nekaj brce ampak z janezom so vedno bolj adijo. Načeloma mi je sicer žal ker normalno desnico bi rabili - dokler pa je SDS pri koritu normalne desnice ne more bit.
Jun2
22. 09. 2022 11.40
+1
Zato,ker so take plače so zapori polni.Večinoma bi vsak rad zaslužil v službi in ne na ulici.Kaže pa,da bomo rabili še več paznikov.
JanezKrajnski
22. 09. 2022 11.38
+13
Samo komentar na članek oz. podatek ki je deloma zavajujoč. Pravosodni policist začetnik ne prejme plače 750€. Prejme plačo v, če se ne motim, 18 plačnem razredu, kar pomeni, da prejme mesečno 668,25 neto plače brez doplačila RS do minimalne plače. Ob tem moram prestati vsa zahtevana testiranja (psihofizične teste) oddelati vsa izobraževanaja ter uspešno opraviti vse zahtevane izpite (ZUP, imenovanje v naziv, ostala zakonodaja...). Ko bo uspešno opravil vse zahtevano bo prejel v podpis pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas za 24 plačni razred kar znaša 785,67 neto plače kar je točno 7,19 eur več od minimalno zagotovljene neto plače. Kar se tiče nekaterih komentarjev o dodatkih. Pravosodni policist mora za te dodatke oddelati svoje, jih ne dobi na lepe oči. To pomeni delo popoldne, ko ste vi na kosilu z družino, delo ponoči ko vi v svoji postelji sanjate lepe sanje, delo za praznike in nedeljo ko ste vi doma/izletu v z družino ali v krogu prijateljev, opravlja nadure na dni ko bi bil sicer prost v tistem tednu. Recimo dodatka na pripravnost na domu (8 eur) ne prejme oz. ga le takrat kadar ima to zapisano v razporedu dela realno pa je v pripravnosti vsako minuto tudi, ko ni v službi - zakonsko zapisano. Ampak a drugi delavci v gospodarstvu in JS pa ne dobijo dodatkov (nadur, božičnice, 13 plače..)? Najlažje je seveda pljuvati v drugo skledo. In še nekaj glede dodatkov. Pravosodni policist je v navedenem začetnem plačilnem razredu z vsemi dodatki + malica in prevoz ter 80 nadurami v 4 mesecih prejel 1100 eur na TRR (in to je na vsake 4 mesece, če - drugače je plača za vsaj 250 eur nižja če ne še nižja). Se vam to zdi normalno? Pravosodni policist z 28 leti dela v zaporu prejme mesečno 1018 eur na TRR - vam je to normalno? Delavec v Revozu (ki je med slabše plačanimi v gospodarstvu) prvi mesec prejme več na TRR kot pravosodni policist po 28 letih dela. Tako da prosim ne pisati nekaj na pamet. Vsaka čistilka prejme večjo plačo kot pravosodni policist - delo pa je predvsem psihično in tudi fizično neprimerljivo. Zavedati se je potrebno s kom ima pravosodni policist opravka, kakšne so njegove zadolžitve in odgovornosti zase, za partnerja v službi, ostale sodelavce, za lastno družino kateri vsakodnevno zaradi njegovega dela posredno grozijo, konec koncev skrbi tudi za tiste ki so od družbe pozabljeni, zavrženi in izločeni - zapornike ... Pravosodne policiste pa vsakokratna vlada in družba obravnava tako kot tiste, ki jih pazijo, katerim je zaradi njihovih dejanj odvzeta svoboda. Večina bi seveda najrajše videla da ne obstajajo ampak realnost je drugačna in predolgo se že gleda stran z mislijo - če ne veš ne boli. Ampak tako ne gre v nedogled in potrebno bo "zagristi v kislo jabolko". Tisti ki se pa sedaj spreneveda in slepi da imamo veliko težavo v zaporih po Slo pa mu je malo mar za varnost družbe v RS. Zaporski sistem obstaja z jasnim razlogom in temu primerno bi si tudi zaslužil, da se ga obravnava. Pravosodnih policistov primanjkuje že vrsto let - ni to problem od "danes". Vsako leto pa se sindikati in vsakokratna vlada (leva ali desna) spreneveda in se dela kot da je težava nastala šele sedaj. Rešitev pa je čisto preprosta - postaviti plače pravosodnega policista na začetku na razmerje plače kot je bilo pred ZUJF-om oz. pred uvedbo tega nerealnega plačnega sistema pa bo hitro konec pomanjkanja s kadrom. In nehajmo se slepiti vsi delamo za denar - s pohvalo, osebnim zadoščenjem ali življenjskim poslanstvom nikoli nisi in nikoli ne boš mogel v trgovini kupiti kruh, mleko .... ali natočiti goriva v avto.
adidas running
22. 09. 2022 11.55
+5
Čestitke za zapisano. Je pa še veliko huje... povsod ne samo v Kopru! Vsi vemo za vedno večje pravice zaprtih, mi pošteni, delovni, nekaznovani državljani v RS, jih v sistemu UIKS nimamo. Varnost pa je tako na čisti ničli. Verk in predvsem Lobe se sprenevedata in nas mirita, češ potrpite še malo... Lobe je kot predsednik sindikata dobil zelo lepo funkcijo v sistemu in potem mu naj verjamemo kako se bori za nas v prvih operativnih vrstah???
pkj
22. 09. 2022 11.34
-3
Koprski zapor je greznica. Smrdi ze pri glavi. Od vedno je bilo tako.
Potouceni kramoh
22. 09. 2022 11.36
+0
Sej vedno vsepovsod smrdi samo pri glavi kjer je vse najbolj pokvarjeno.
Spužva
22. 09. 2022 11.10
-4
ceta69
22. 09. 2022 11.00
+1
imam 2 izkušnji z takima osebama in sta tako negativni da vem da še jim predobro gre,naj pustijo sluzbo in gredo drugam delat,zakaj ovirajo druge.....sodelavce
funkytown
22. 09. 2022 10.49
-5
Če jim kaj ne paše gredo lahko še zmeraj za tekoči trak ali pa v trgovino delat. Tam primankuje delavcev.
BaGr67
22. 09. 2022 10.58
+7
A si ti sploh članek prebral..Pa verjemi, da je veliko lažje delat za tekočim trakom , kot pa v arestu s kriminalci..Kolk ste eni ????
pain_killer
22. 09. 2022 10.43
+5
Zakaj pa rabimo paznike? Zaporniki naj za ograjo ustvarijo svoje idealno okolje. Verjetno bi jih preživelo samo nekaj. Zakon močnejšega. Dostava hrane čez luknjo in to je to.
JohannDoe
22. 09. 2022 10.35
-1
Treba jim prepovedat, da menjajo službo. Ker kaj si pa mislijo pa to. Pa naj stavkajo, bomo pa Bolgare pripeljali, da bodo delali.... haha.... tako to gre pri nas razmišljanje zadnje čase. Pa da nas bodo Bolgari in Pakistanci zdravili s srcem pa zastonj. Samo čakam, da se začne stavkat še drugod, izobraževanju, policiji ipd. Potem pa rešite to tako, da se nič ne spremeni.
Pars
22. 09. 2022 09.56
+6
Javni sektor, katastrofa. Tam kjer se dela vedno primankuje kadra.
KajSiTiNor
22. 09. 2022 09.48
+5
Vsak dan je v javni upravi zaposlenih več ljudi a istočasno poslušamo kako je premalo učiteljev, zdravnikov, policistov ... jaz tega ne štekam. Kam se pol vsi ti novi ljudlje sploh zaposlujejo oz. zakaj jih sploh zaposlujejo?
Grozaje
22. 09. 2022 10.16
+6
JohannDoe
22. 09. 2022 10.37
+3
Zaposlujejo, ampak ne zravnikov, učiteljev ipd. Zaposlujejo tisto, za kar se ni treba trudit in nekaj znat.
Zaboljsijutri
22. 09. 2022 09.45
+9
Problem je tudi razdvojenost med pazniki. Eni pričakujejo za pošteno delo, pošteno plačilo. Drugi pa koloborirajo s kaznjenci, mafijci in jim prodajajo telefone, cigarette, droge, oblačila, orožje,..pa tudi proč pogledajo če je potrebno. Zelo toksično delovno okolje. Podobno kot politična scena levi, desni, no sej je mariskomu jasno.
snip
22. 09. 2022 10.03
-8