Slovenija

Sindikati državnih organov bodo pogoj PC izpodbijali na ustavnem sodišču

Ljubljana, 17. 09. 2021 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odločitev vlade, da bodo morali izpolnjevati pogoj prebolevnosti ali cepljenja, če bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, je razburila del zaposlenih v državni upravi. V Sindikatu državnih organov Slovenije napovedujejo, da se bodo obrnili na ustavno sodišče, enako naj bi storili tudi v sindikatih policistov in vojakov. Nov vladni odlok zavračajo tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), kjer menijo, da bi moralo biti testiranje široko dostopno in brezplačno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Negativni odzivi sindikatov
    02:26
    Iz 24UR: Negativni odzivi sindikatov
  • Iz SVETA: Odziv na pogoj PC
    02:29
    Iz SVETA: Odziv na pogoj PC

Vlada je namreč sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoj preboleli ali cepljeni, medtem ko se bo iz t. i. pogoja PCT izločil T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote) in ne za celoten javni sektor.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je pojasnil, da je nasprotovanje takšnemu vladnemu odloku med državnimi uslužbenci veliko. Po grobih ocenah namreč med zaposlenimi v državni upravi ni cepljena niti polovica, najbolj pa jih bega vprašanje, ali bodo obdržali zaposlitev. Vsakemu uslužbencu, ki se ne bi želel cepiti, bi namreč najprej vročili opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, nato pa bi ga lahko odpustili.

Zaradi takšnih posledic ukrep, ki za državne uslužbence na nek način uvaja obvezno cepljenje, ne bi smel biti urejen v podzakonskem aktu, je prepričan Verk. Ob tem je spomnil na mnenja številnih pravnikov, da se obveznost cepljenja lahko določi le s spremembo zakona o nalezljivih boleznih. S tem se strinjajo tudi v sindikatu državnih organov, zato bodo vladni odlok izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedal Verk. Po njegovih informacijah podobno razmišljajo tudi v sindikatih, ki zastopajo vojake in policiste.

Nekateri pravniki menijo, da se obveznost cepljenja lahko določi le s spremembo zakona o nalezljivih boleznih. S tem se strinjajo tudi v sindikatu državnih organov, zato bodo vladni odlok izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedal predsednik sindikata.
Nekateri pravniki menijo, da se obveznost cepljenja lahko določi le s spremembo zakona o nalezljivih boleznih. S tem se strinjajo tudi v sindikatu državnih organov, zato bodo vladni odlok izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedal predsednik sindikata. FOTO: AP

Očitki o sprejemanju 'na vrat na nos'

Za Verka je tudi pomenljivo, da bo pri več kot 170.000 javnih uslužbencih tak ukrep veljal le za zaposlene v državni upravi, ki jih je nekaj več kot 30.000, ne pa denimo v zdravstvu, ki je "bolj občutljiv segment". Vlada je s tem v državnih uslužbencih vzbudila nezaupanje, da gre pri obveznem cepljenju za discipliniranje državnega uradništva, je še poudaril.

Sicer je po njegovem mnenju pri uveljavljanju ukrepov za preprečevanje širjenje koronavirusa že od vsega začetka težava v vladnem komuniciranju, ki ga ljudje sprejemajo z odporom. Opozoril je tudi na pomanjkanje socialnega dialoga, saj vlada socialnih partnerjev pri uvedbi ukrepov ne sprašuje za mnenje. "Če bi nas kje uslišali, vlada ne bi imela toliko težav, kot če zadeve sprejema na vrat na nos," je kritičen Verk.

Nov vladni odlok zavrača tudi KSJS: Testiranje bi moralo biti široko dostopno in brezplačno

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) nov vladni Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja zavračajo kot nesprejemljiv. Opozarjajo, da je Ustavno sodišče že večkrat ugotovilo, da vladno omejevanje človekovih pravic z odloki ni v skladu z Ustavo RS in da je poseg v človekove pravice mogoč le z zakonom. 

"Cilj vsake dobronamerne oblasti bi moral biti čim bolj učinkovita zamejitev širjenja virusa in zaščita najranljivejših družbenih skupin. Razširjenost virusa pa se lahko ugotavlja edino preko testiranja. Zakaj torej vlada za zaposlene v organih državne uprave ukinja edino metodo za ugotavljanje okuženosti? Ravno nasprotno, testiranje bi moralo biti široko dostopno in brezplačno," so poudarili.

Čeprav cepljenje podpirajo kot najučinkovitejšo in daljnosežno metodo za omejitev covida-19, menijo, da bo prisila v situaciji, ko velika večina prebivalstva ne zaupa Vladi RS, prinesla le nasprotne učinke – gnev, strah in nasprotovanje ljudi. "Vlada ni z ničemer pojasnila, zakaj so ravno državna uprava in njeni zaposleni tisti, ki edini morajo biti ali cepljeni ali prebolevniki. Z vidika enake obravnave je to popolnoma nesprejemljivo," so prepričani.

Spomnili so še, da je minister za javno upravo Boštjan Koritnik kot edini razlog za drugačno, kot pravijo, diskriminatorno obravnavo zaposlenih v državni upravi navedel "zgled ostalim zaposlenim". "Nasprotno pa v KSJS vladi predlagamo, da naj si za zgled vzame Dansko, kjer je precepljenost, ki temelji na prostovoljnosti, na dialogu, spoštovanju državljank in državljanov, izjemno visoka, pa je testiranje kljub temu dostopno vsem, na vsakem koraku, stroške pa v celoti krije država. Zatekanje v obvezno cepljenje je izraz popolnega poraza vladne politike pri obvladovanju epidemije," so še zapisali v sporočilu za javnost. 

Policijski sindikat Slovenije: Odločitev vlade je več kot neodgovorna in skregana z vsakršnim razumom

Policijski sindikat Slovenije poudarja, da podpira precepljenost državljanov in tudi ukrepe za obvladovanje in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, vendar ne na način, da se ne spoštujejo pravice iz Ustave RS, da se ustvarja dvom v delovanje pravne države in delitev oblasti. "Menimo, da je Vlada RS s takšnim odlokom presegla pristojnost iz 21. člena Zakona o vladi in uveljavlja samovoljo s poseganjem v nedotakljivost življenja z obvezo cepljenja ali prebolevnosti, saj ne spoštuje, da se posege v telo oziroma omejitve ustavno varovanih pravic lahko ureja le z zakonom, ki ga sprejme Državni zbor Republike Slovenije," so zapisali. 

"Samo zakon je tisti, ki zagotavlja vladavino prava ter državljankam in državljanom omogoča ustrezna pravna sredstva, sodno varstvo in odškodnino v primeru, da utrpijo škodo in načine, kako lahko uveljavljajo drugačno mnenje. Odločitev Vlade RS, da omeji delo samo zaposlenih v državni upravi, kjer nastopa tudi kot delodajalec, medtem ko vse ostalo prepusti tudi testiranju, je več kot neodgovorna in skregana z vsakršnim razumom," dodajajo. 

Policijski sindikat Slovenije je zato navedeni odlok poslal v preučitev pooblaščeni pravni pisarni z namenom, da se preuči možnost za podajo pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti navedenega odloka, predvsem v delu, ki se nanaša na pogoj prebolevnosti ali cepljenja, in na nerazumno diskriminatorno obravnavo zaposlenih v državni upravi, saj doslej zdravstvena stroka še ni ugotovila, da virus izbira "gostitelje" po vrsti in dejavnosti dela. "Članice in člane PSS bomo po preučitvi navedenega odloka s strani pooblaščene pravne pisarne o tem tudi obvestili," so še zapisali.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (442)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
19. 09. 2021 16.08
-1
Slovenci še nikoli niso imeli ta prave demokracije, zdaj se pa spravljajo na ustavo. Še stare demokracijo enostavno uvajajo vse te ukrepe, pa nobenih problemov, Slovenci pa spet bolj papeški kot papež.
šavrin
19. 09. 2021 11.38
+2
To so uvedle številne zahodne dtžave, ma ni velikih pretresov. Francija. Italija,.. kdor se ne bo držal priporočil sledi suspenz z delovnega mesta brez plačila.
Pati--
19. 09. 2021 09.38
+0
Kdaj bo protikoronskim končno jasno, da brez cepljenja in protikoronskih ukrepov država ne bo mogla normalno delovati? Ne bi se cepili, ne bi se držali priporočil ne gre skupaj z odprtim gospodarstvom, normalno delujočimi šolami itd...Razmišljajte že enkrat pametno in odgovorno!
šavrin
19. 09. 2021 11.36
+1
ma za uslužbence v državnih službah je corona kriza balzam, povsod čakaš in čakaš se moraš za vsako malenkost najavit teden prej. Si ne dajo sile , se pravi da jih je v teh službah preveč. Oni bi imeli to situacijo do penzije.
duhccc
18. 09. 2021 20.32
+4
pranje mozganov in mobing na ljudmi dons zvedel od prjatlce moz ponoci umru po cepljenju ... ene gospa oslepela po cepljenju na eno oko strdek.. tega je tok ljudje nam pa lazejeo zbolevajo ljudje z mano na celu k smo cepljeni tko da ljudje bozje k se niste cepljeni ne nasedat laznim informacijam kajti nihce vam ne zagarantira da boste po cepljenju taki ste bli ,,, nobeno nenaravno zdrvailo ni zdrvao kajti od nejga telo rata odvisen ,,,,
Uros Mlinar
18. 09. 2021 19.37
+1
Če to sploh ne obstaja....cepit se za neki kar ne obstaja ojoj
Walter Pravicek
18. 09. 2021 19.02
-1
ČE SO USTAVNI SODNIKI CEPLJENI,BO TO SINDIKALNO TRMARJENJE IN KAZANJE SKRBI PLAČNIKOM ČLANARINE :LEJTE KAKO SKRBIMO MI ZA VAS.SAMO CEPLJEN ČLOVEK JE DOBER DELAVEC.DANES SEM SE DAL CEPITI TRETJIČ,MOJSTER JE PRIVEDEL VSE SVOJE DELAVCE CEPIT.BRAVO MOJSTER,V DELOVNIH OBLEKAH,POGUMNO SO ČAKALI NA PIK!-BREZ SINDIKALISTOV!PADLO BO VSE KOT OVADBA,POJASNILO ALI MNENJE US V VODO.ČE NISO SODNIKI CEPLJENI JIH JE TREBA IZ SODNE PALAČE IZTERATI.VSE,TISTE,KI SO ANTICEPILCI!IN VSE SINDIKALISTE DATI V AREST,KER TAKO"PUMPAJO"SVOJE ČLANE,SEVEDA LE ZA EVRE,KI JIH TI ČLANI PLAČUJEJO,OD TEGA PA NIMAJO ČISTO NIČ.MNOGI BI SE CEPILI,A JIH OPDVRAČA VODSTVO SINDIKATA.TI BI MORALI BITI V ARESTU.DOŽIVLJENSKO,KER JE MOŽNOST,DA UMRE KAR NEKAJ NJIHOVIH ČLANOV!
Dark Demon
18. 09. 2021 18.37
+2
Cepljenje ne bo obvezno, samo izbire vam ne bomo dali.. logika sds
Defragment
18. 09. 2021 18.27
-6
Sindikat so navadne levičarske služkinje...
Moncsa
19. 09. 2021 08.00
+0
Raje navijaj za njih. Če PC pogoj pade na ustavnem sodišču, pade za vse, ne samo za trenutno prizadete.
duhccc
18. 09. 2021 17.13
+4
ce strokovna skupina in vlada delata po svoje in izvajajo mobing nad ljudstvom kaj potem pricakujejo od ljudtva ,,, ,,
Bojan58J
18. 09. 2021 17.01
-4
Rešena življenja zaradi ukrepov, bi morala biti pred vsako ustavo.
duhccc
18. 09. 2021 17.15
+8
ja sam nej se po pravici povejo za stranske ucinke in kok je mrtvih po cepljenju pa kao nimajo statistike
Walter Pravicek
18. 09. 2021 19.04
+5
POGLEJ NA BRITOFU NOVE SPOMENIKE,PLOŠČE,PA TI BO JASNO KOLIKO JIH JE ZADNJE MESECE UMRLO!
bruzor
18. 09. 2021 21.13
+0
maksi23
18. 09. 2021 16.54
+4
Bravo!Uprimo se skupaj!
silva-d
18. 09. 2021 15.55
+3
kdo pa vas plačuje vi dragi moji v javni upravi,plače imate previsoke delavci pa delajo za vas in vi si pravice iskali na ustavnem sodišču
maksi23
18. 09. 2021 16.58
+6
??? Misliš da plača dovoli delodajalcu, da razpolaga s tvojim telesom? Eh, kakšna suženjska miselnost, žal te mi je ...
silva-d
18. 09. 2021 19.14
-6
ja kaj bi še ti dal delodajalec kak plačo,delodajalec pač ne razpolaga s tvojim telesom,delavec nima samo pravic ima tudi dolžnosti,tudi tebe so cepili,če ne zaupaš stroki,potem ko zboliš idi k pravniku
bobiv
18. 09. 2021 20.47
+1
maske-so-padle
18. 09. 2021 15.51
+4
Pa to je neverjetno. Sami znanstveniki v JU - pa proti cepljenju. Zastonj so goreli na grmadi tisti, ki so dokazovali, da je zemlja okrogla, zastonj.
JApajaDAja
18. 09. 2021 14.01
-12
zdravniki naj ne zdravijo več ne ceplejenih covidašev, naj preidejo na zamujene redne programe-le za cepljene! tako naj se gremo? bo pač namesto hipokrata vladal hipoktit!
Rene Jelinčič
18. 09. 2021 15.15
+9
Saj ne zdravijo kje živiš?sedaj še samo palčke tlačijo v nos se bolj splača saj po nekod znaša dnevni iztržek tega početja tudi več kot 4000 eurov sedaj si pa izračunaj koliko je zdravstvenih ustanov v Sloveniji.
maksi23
18. 09. 2021 16.59
+1
Hm, pa cepljeni glavni prenašalci covida? Ej, jaz ti ne plačam zdravljenja iz svojih prispevkov!
x001
18. 09. 2021 13.36
+14
Naj se vsi cepljeni (1 mio.) še enkrat se cepi, pa je problem rešen s cepivi, zmanjkalo bo.
duhccc
18. 09. 2021 13.24
+5
ja pa nej potem se za tiste k so to sprejeli in perejo mozgane in izvajajo mobing nad ljudstvom nej jih se zaprejo..in poberejo vso premozenje ...
šavrin
18. 09. 2021 13.17
-13
Naj izpeljejo kot Francozi, kdor se ne cepi suspenz brez plače oziroma odpoved delovnega razmerja in bo hitro red.
Rene Jelinčič
18. 09. 2021 15.17
+10
Misliš takšen red kot v Fašistični Nemčiji v 30ih letih prejšnjega stoletja?pogrešaš tak red fašistek?si mogoče pozabil ali pa sploh ne poznaš zgodovine?saj potem bi vedel kako so končali tvoji ljubljenci.
Moncsa
19. 09. 2021 08.05
šavrin če bi se to zgodilo, bi se državni sistem porušil v enem mesecu. To oni točno vedo. Trenutno 400.000 delavcev v gospodarstvu vzdržuje 1.600.00 otrok, penzionistov in celo javno upravo. Kaj misliš, kaj se zgodi, če 100-200.000 od teh gre na socialko?
Brabus
18. 09. 2021 13.16
-7
Komu se boste večni nasprotniki vsega, pritoževali v primeru vojne, komu , vas vprašam???
x001
18. 09. 2021 13.24
+8
Dedek je rekel, prvič v vojni se očistijo notranji sovražniki!!!
Rene Jelinčič
18. 09. 2021 15.18
+6
Zmagali bomo v vojni saj resnica in pravica zmerej zmagata.
bobiv
18. 09. 2021 20.53
+2
Spomni se 2 svetovne vojne, kako so končali ta beli!
Walter Pravicek
18. 09. 2021 12.44
-3
NISEM ČLAN NOBENEGA SINDIKATA,ZATO MI NI POTREBE NIKOGAR UPOŠTEVATI Z NASVETOM ZA CEPITEV ALI PROTI!ŠEL DANES NA POZIV SMS O PIKANJU,DATUM,URA,MESTO,DA SO MI DALI TRETJI(3)ŠUS.LJUDI KOT SUHEGA LISTJA,CEPILNIH MEST KOLIKOR JE BILO TAM VRTAT V HODNIKU,KAMOR STA NAS SPUŠČALI DVE LJUBKI MLADENKI(JA VETE SAJ GRE HITRO,NENA SE BOJTE NE BOLI,JASNO MI SMO ŽE VETERANI Z DVAKRATNIM PIKOM,TEDAJ IMER PERAJT).EDEN VUN,DRUGI NOT!HITRO ,UČINKOVITO!ENI PRVIČ,ENI DRUGIČ,MI SRTARCI PA PO POŽIVITVENI ODMNEREK.PRAVI EN GOSPOD Z SREBRNIMI LASMI:JA PUPIKE AHČITE BOJDA JE TA ODMEREK ZA NAS VPLIVEN TUDI NA "NOČNO POSTELJNO DELO".MOGOČE,BOMO ČUTILI!
nikhrast
18. 09. 2021 15.57
+5
Vključi Spelling Check da bomo lahko prebrali.
superjezek
18. 09. 2021 12.38
+18
Pozivam zaposlene na sodiščih in zaposlene na policiji, da pričnejo opravljati svoje delo za keterega jih mi ljudjej plačujemo in aretira poslance v parlamentu, ki že dolgo kršijo državne zakone in pravice ter svoboščino državljanov Slovenije. To ni prošnja ampak ukaz ker mi vas plačujemo in ne oni. Ste v naši službi in ne v njihovi, da bi branili kriminalce.
x001
18. 09. 2021 13.53
+4
nikhrast
18. 09. 2021 16.02
-6
Pa kaj je problem, poslance izvoli narod sam, sodišča so pa neodvisna. Ukrepe kot nošenje mask, distanciranje, cepljenje... pa tako podpirajo vse stranke, tako da pri Covid-19 ni problema.
maksi23
18. 09. 2021 17.03
+5
Vse stranke podpirajo prisilno cepljenje? Se mi zdi, da bo Janez spet nakopal cel kup tožb državi (saj iz svojega žepa še nobenega svojega nezakonitega "odloka" ni plačal, bi rekla.)