Slovenija

Poostren inšpekcijski nadzor: inšpektorji z ustno odločbo zaprli bencinski servis in trgovino v BTC

Ljubljana, 04. 11. 2021 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj, Maja Pavlin
Komentarji
2092

Ministra za gospodarstvo in za javno upravo sta se sestala z inšpekcijskimi službami, ki so na terenu nadzirale preverjanje pogoja PCT. Seznanila sta se z rezultati strožjega nadzora, kot sta sporočila v skupni izjavi, pa ju skrbi ugotovitev, da posamezniki dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT ne želijo pokazati ali izražajo nezadovoljstvo nad tistimi, ki nadzor izvajajo. Ob tem je Martina Gašperlin s tržnega inšpektorata sporočila, da so inšpektorji zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT z ustno odločbo zaprli enega od bencinskih servisov in tudi eno od trgovin v nakupovalnem centru BTC. O zaprtju trgovine smo povprašali tudi trgovski center BTC, ki pravi, da ni bila zaprta nobena trgovina, da pa je pa bila v enem primeru odrejena globa z ustno odredbo ter da so kršitev takoj odpravili.

Kot so povedali na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, je več inšpektoratov v preteklih dveh tednih poostreno nadziralo izpolnjevanje pogoja PCT. Nadzor inšpektorjev pri objektih so po besedah Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata povečali za dobrih 30 odstotkov oz. na skoraj 4000 nadzorov, nadzor pri osebah pa za kar 100 odstotkov. Število slednjih je v zadnjih dveh tednih preseglo 14 tisoč v primerjavi z okoli 7000, kolikor jih je bilo opravljenih v tednih prej.

Kot je dejala Potzeva, je največ nadzorov opravil Inšpektorat za delo, sledil je Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, nato pa še tržni in zdravstveni inšpektorat.

"V zadnjem tednu je bilo izrečenih nekoliko več ukrepov zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT, in sicer 15 plačilnih nalogov po Zakonu o prekrških, tri odločbe z izrekom opomina, štiri odločbe z izrekom globe, 186 opozoril po Zakonu o prekrških in 377 po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru," je dejala Potzeva. Skupaj so tako inšpektorati izrekli 585 ukrepov zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT, kar je za 57 odstotkov izrečenih ukrepov več kot teden pred tem.

Dejavnosti, kjer so se ugotavljale kršitve, so gostinstvo, trgovine, šolstvo, bencinski servisi, pošte, avtomehanične delavnice in drugo, je naštela. Pod drobnogledom inšpektorjev so bile tudi številne prireditve, ki so potekale med prazničnim vikendom. "Med ugotovljenimi kršitvami je šlo za nepreverjanje oz. nenatančno preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT s strani uporabnikov ali zaposlenih, za odsotnost ustreznih obvestil, za neizpolnjevanje pogoja PCT pri zaposlenih in podobno," je dodala. V primerih, ko so bile ugotovljene kršitve nemudoma odpravljene, vzpostavljen pa je bil tudi nadzor PCT, je bilo opozorilo edini izrečeni ukrep.

Martina Gašperlin s tržnega inšpektorata je medtem sporočila, da so inšpektorji zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT z ustno odločbo zaprli enega od bencinskih servisov in eno od trgovin v nakupovalnem centru BTC: "Inšpektorica območne enote Koper-Postojna je z ustno odločbo zaprla eno od črpalk, inšpektorica ljubljanske enote pa je prav tako z ustno odločbo zaprla trgovino v BTC."  Kot pojasnjuje, je odločitev inšpektorja na terenu, ali bo ob zaprtju objekta lastniku dodelil tudi globo. Ta sicer znaša najmanj 4000 evrov.

O zaprtju trgovine smo povprašali tudi trgovski center BTC, ki pravi, da je prišlo do napake v komunikaciji ter da pri njih ni bila zaprta nobena trgovina. "Je pa bila v enem primeru odrejena globa z ustno odredbo. Kršitev naj bi trgovina odpravila takoj," so sporočili.

Zaprtje bencinskega servisa je medtem potrdila tudi Potzeva, ki je dejala, da je 3. novembra inšpektorica tržnega inšpektorata opravila ponovni nadzor na dotični bencinski črpalki, ki je bila nazadnje opozorjena 27. oktobra. "Ker je ob nadzoru ugotovila, da se pogoj PCT ponovno ne preverja, je z ustno odločbo opravljanje dejavnosti prepovedala," je pojasnila.

Gre za bencinski servis OMV na Rakeku, ki pa je danes že znova odprl svoja vrata.

OMV Rakek
OMV Rakek FOTO: POP TV

Kot je dejala Gašperlinova, je nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT trenutno njihova absolutna prioriteta. "V primeru izdanih upravnih opozoril, v zadnjih dveh tednih jih je bilo 220, je bila naložena odprava nepravilnosti. Večina subjektov se je tega tudi držala," pravi in dodaja, da so v zadnjih dveh tednih začeli stopnjevati nadzor, inšpektorji pa so začeli izdajati tudi globe. 

Policisti odkrili sedem primerov ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT

Kršitve je medtem ugotavljala tudi Policija. Minuli teden so policisti odkrili sedem primerov ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT. Ponarejena potrdila medtem niso odkrili le na meji, temveč tudi v notranjosti države. Na mejnih prehodih so odkrili pet primerov; na mejnih prehodih Obrežje in Jelšane so odkrili tri primere ponarejenih potrdil o testu PCR oz. cepljenju, dva primera ponarejenih potrdil o prebolevnosti pa so odkrili na mejnih prehodih Obrežje in Rogatec.

Ponarejene listine na mejnih prehodih in v notranjosti države
Ponarejene listine na mejnih prehodih in v notranjosti države FOTO: POP TV

V notranjosti države sta bila odkrita dva primera izkazovanja s ponarejenim testom HAG. "Prvi primer so nam odstopili inšpektorji zdravstvenega inšpektorata, ki so preverjali izpolnjevanje pogoja PCT pri trgovcu, drugi primer pa so nam odstopili pravosodni policisti, ki so odkrili ponarejeno potrdilo pri obiskovalcu prevzgojnega zavoda," je dejal namestnik generalnega direktorja policije Stanislav Vrečar.

Ob tem je Vrečar opozoril, da vse osebe, ki ponarejeno javno listino hranijo ali uporabijo kot pravo, storijo kaznivo dejanje. "Policisti ob ugotovitvi to listino zasežejo osebo pa kazensko ovadijo. Zagrožena je zaporna kazen do treh let," je dejal in dodal, da policisti kasneje v preiskavi odkrivajo tudi ponarejevalca. Zato vse pozivajo k odgovornemu ravnanju, spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije in prijavi tovrstnih kršitev.

'Skrb vzbujajoče so ugotovitve, da posamezniki dokazil ne želijo pokazati'

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za javno upravo Boštjan Koritnik sta se sestala z osrednjimi inšpekcijskimi službami. Seznanila sta se z rezultati strožjega nadzora izpolnjevanja pogoja PCT med preteklimi prazniki. Inšpektorji pristojnih inšpektoratov so skupaj izvedli več nadzorov in v povezavi s kršitvami izrekli več prekrškovnih ukrepov: "Skrb vzbujajoče so ugotovitve, da posamezniki dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT ne želijo pokazati ali pa izražajo svoje nezadovoljstvo nad tistimi, ki nadzor izvajajo," sta opozorila v skupni izjavi
 

Preverjanje pogoja PCT
Preverjanje pogoja PCT FOTO: Luka Kotnik

Slovenska družba si ne more privoščiti vnovičnega strogega omejevanja

S poostrenim nadzorom želijo ljudi opomniti, naj se vedejo previdno in preventivno. Sredstva, s katerimi se lahko zaščitimo, so vedno na voljo. Odgovornost, da skrbimo za svoje zdravje in zdravje bližnjih, pa je na nas samih, sta poudarila ministra: "Močno verjameva, da lahko le s skupnimi napori preprečimo morebitna zapiranja. Slovenska družba si namreč ne more privoščiti vnovičnega strogega omejevanja ali zaustavljanja gospodarskih dejavnosti."

Inšpektorji morajo dosledno nadaljevati strožji nadzor izpolnjevanja pogoja PCT, saj bodo s tem pripomogli k izboljšanju sicer nezavidljive zdravstvene situacije, sta poudarila:  "Zavedava se, da z inšpekcijskim nadzorom ni mogoče zajeti vseh situacij, ko bi lahko prišlo do prenosa okužb, zato ponovno apelirava na vse državljane, naj ravnajo odgovorno ter dosledno upoštevajo pogoj PCT in druge (samo)zaščitne ukrepe."

Proti zapiranju gospodarstva tudi OZS

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ostro nasprotujejo morebitnemu zapiranju gospodarstva, so pa obrtniki in podjetniki pripravljeni spoštovati vse zaščitne ukrepe, so sporočili.  "Narediti moramo vse, da do vnovičnega zapiranja gospodarstva ne pride. Številni obrtniki in podjetniki, zlasti v storitvenih dejavnostih, še vedno okrevajo po večmesečnem zaprtju posameznih panog. Zato pozivam vse obrtnike in podjetnike, državljanke in državljane, naj spoštujejo zaščitne ukrepe in dosledno preverjajo pogoj PCT. Le s skupnimi močmi bomo lahko zajezili širjenje okužb in s tem preprečili zapiranje družbe ter gospodarstva. Prepričan sem, da si vsi želimo čim prej spet normalno življenje brez ukrepov in omejitev. Vsak izmed nas lahko k temu prispeva z odgovornim ravnanjem," ob tem opozarja predsednik OZS Branko Meh.

Pogoj PCT
Pogoj PCT FOTO: Bobo

Proti zaprtju tudi Gospodarska zbornica Slovenije

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) opozarja, da zaprtje gospodarstva ni sprejemljivo. Zato poziva k doslednemu preverjanju pogoja PCT in spoštovanju preventivnih ukrepov na vseh področjih javnega življenja, od vseh državljanov pa pričakuje odgovorno ravnanje. Le če združimo moči, lahko premagamo covid-19, izpostavlja.

"Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob hitro naraščajočem trendu okužb s covidom-19 svoje članstvo poziva, da k zaustavitvi trenda pripomore tudi s spodbujanjem višje precepljenosti zaposlenih v podjetjih. Predlagamo tudi testiranje cepljenih in prebolevnikov v dejavnostih, v katerih je največ medosebnih stikov," so danes sporočili.

V GZS so znova izpostavili zahtevo gospodarstva, da gredo stroški testiranja necepljenih in neprebolevnikov v breme posameznika, ki se brez utemeljenih zdravstvenih razlogov ne odloči za cepljenje. Glede na razmere predlagajo razširitev testiranja na cepljenje in prebolevnike v dejavnostih, v katerih je največ medosebnih stikov. Stroške teh testiranj pa bi po oceni GZS morala prevzeti država.

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je dejal, da razumejo pozive stroke k popolnemu zaprtju države, a opozoril, da si gospodarstvo tega ne more privoščiti. Slovenija po njegovem prepričanju v razmerah, ko se evropsko gospodarstvo spet postavlja na noge in ostale države ostajajo odprte, z morebitnim zapiranjem ne more odstopati.

"Če bi se sedaj kot država popolnoma zaprli, bi bili edini v Evropi. Tuji poslovni partnerji bi lahko naša podjetja kaj hitro nadomestili z drugimi in jih tako izrinili iz verig vrednosti. Konkurenca na mednarodnih trgih je res huda. Izgube naročil tujih partnerjev si slovenska podjetja v teh občutljivih časih ne morejo privoščiti," je poudaril.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2092)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Capone42
16. 11. 2021 10.11
Necepljeni: zdrav sem! Cepljeni: jaz tudi! / Necepljeni: ne raznašam virusa! Cepljeni: jaz tudi ne!/ Necepljeni: ampak jaz to dokazujem na vsakih 48 ur, na vsakem koraku! Cepljeni: hmm, amm,...
P1800
09. 11. 2021 08.27
+1
Naj poslanci uredijo, da se morajo tudi cepljeni testirati pred nastopom službe, se pravi tedensko, saj se necepljeni testirajo in tako,če so slučajno okuženi, se to s testom ugotovi in ne kužijo naprej sodelavcev. Cepljeni se pa ne testirajo in tako prenašajo okužbo med sodelavce, med nič hudega sluteče stranke itd. Ampak naši poslanci, namesto, da bi priznali napako, ki so jo naredili s tem, da cepljenim omogočajo širjenje virusa nenadzorovano, raje udarijo po otrocih, raje ukažejo 6-letnemu otroku, da si 2x/teden mora palčko tiščat v nos. Vem, da ste hoteli spodbuditi cepljenje in tako uvedli bonus netestiranja za cepljenje, ampak dejstvo je, da cepljeni ravno tako prenašajo virus naprej in obolijo. Edina zaščita prosti nezbolelosti in neprenašanju virusa naprej je prebolelost. Sicer se je pa v Angliji že pojavil virus, na katerega AZ in Fajzer ne delujeta. Uvedite tedensko testiranje za cepljene, da ne bodo nenadzorovano prenašali virus naprej in pustite otroke, da imajo otroštvo in lahko pridobijo razlago snovi direkt od učitelja. Tako visoke številke v nedeljo še ni bilo, pa tudi tako velikega odstotka pozitivnih. To je kot bi ukinili in zaprli rahel vetrič, medtem, ko bi orkan pustili, da pustoši naprej. Potem pa bi se čudili kako, da je toliko dreves in stavb porušenih. Isto se sedaj politiki spravljajo na 6-letne otroke namesto, da bi uvedli testiranje cepljenih.
enakatalena
06. 11. 2021 11.28
+1
Če bi se kritična masa uprla fašističnim metodam, bi se fašizem končal. Tako pa se bomo skuhali bi lastni župi. Vsi mi.
čevapgpt
05. 11. 2021 10.35
-2
nafta pa bencin že vesta kdo je okužen. Kruh pa mleko v merkatorju pa ne vesta...
jugurta
05. 11. 2021 10.15
+1
naj se opravičijo in povedo "resnico" da so delali v dobro države
User1538643
05. 11. 2021 10.14
+4
PCT na črpalkah je izsiljevalski zločin vlade. Ne pripomore zdravju.
saknukdhwkfnnkj
06. 11. 2021 10.53
+0
Kdo se sili da greš na črpalko ko pa je na voljo self-service MAXX, Avanti...!?
enakatalena
06. 11. 2021 11.29
manasa
06. 11. 2021 13.04
slo_veter
05. 11. 2021 09.39
+2
sama PCT ideja trenutne SDS vlade je sprevržena, kot ali celo bolj kot nacizem. Postaviti natakarco za taboriščnega kapo (Funktionshäftling) do pregleduje in usmerja zapornike, kot se samemu fuhrerju zdi primerno. Še dobro, da je razum še kolikor toliko prisoten in da večino to vlogo jemlje kot nujno zlo, da se preživi .. dobi tisto žepnino. Žalost, kam smo prišli .
Ševednonaskradejo
05. 11. 2021 10.58
+3
enakatalena
06. 11. 2021 11.30
-1
To sploh ni res! V Španiji ni nikjer nobenega pcT pogoja. Preverjeno na lastne oči.
herohero
05. 11. 2021 09.30
+4
Kakšne lepe odškodnine še bodo padale!
Maister1
05. 11. 2021 09.18
+3
To so res budalee oprostite na besedi-
RdecaZvezda
05. 11. 2021 08.46
+6
Radoveden sem,kam se bodo poskrili vsi ti priskledniki te nasilne vlade,ko se bo vse to končalo,še bo zanimivo to naše življenje isto kot 45-ega.
Nimasmisla
05. 11. 2021 08.39
-4
potem je treba zapreti tudi vse trgovine in gostilne nobeden nič ne preverja v tuš celje imajo nek avtomat ki zahteva kodo ljudje pa veselo hodijo mimo njega
rjurij
05. 11. 2021 08.08
+8
In spet bedarije delajo in se spravljajo na te ko si že tako med dvema ognjema. Posodobi zakon da podpira odloke in bo to vse zakonito, ali pa odmakni odloke in dej mir.
Sars2
04. 11. 2021 21.59
+6
Hojs na tarči govori,da v zaprtih prostorih če izpolnjujes pct,ne rabiš imeti maske,po njegovih besedah,na SDS sestankih jih nimajo,kaj smo potem ljudje za njih manjvredni da po zaprtih prostorih nosimo maske..
RdecaZvezda
05. 11. 2021 08.50
+6
Sars2 imej v tolažbo,da jih karma zasleduje te vladne nasilneže na vsakem koraku,ni na svetu mesta ,da se lahko skrijejo,tudi oni bodo nekoč drugorazredni.
oježeš
04. 11. 2021 21.57
+14
Zelo zanimivo, kako lahko ljudi hitro kaznujejo in ovadijo zaradi goljufij. Ko kradejo in goljufajo politiki ali člani vlade, se to vleče leta in leta ali pa sploh nihče ne ukrepa. Res so funkcionarji prijazni do ljudi. Zakaj ni take hitrosti pri politikih in funkcionarjih? Sami ne odstopijo, kaznuje jih nihče, delajo pa tudi ne tistega kar morajo po funkciji. In kazen?
iga_biba
04. 11. 2021 21.48
+4
Piše gostje morajo izpolnjevati PCT. O osebju modro molčijo. Se testira sam, potem pa mu ta test ne velja v drugem lokalu . :)
JEB. MOD.
04. 11. 2021 21.46
+7
uradna razlaga WHO kaj je covid je na las podobna tisti kaj je gripa! pravi da je virusna bolezen ki ga povzroča ta pa ta virus, simtomi so identični in oba lahko v nekaterih primerih preideta v plučnico katera lahko zlasti pri starejših pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemo pozroči hujšo obliko bolezni včasih tudi smrt!
JEB. MOD.
04. 11. 2021 21.47
+2
tukaj ni nikjer govora o množičnem pomoru, o množičnih grobiščih o do smrtnih posledicah,....
gregson123
05. 11. 2021 08.24
-8
dej sprav se delat rajs k da bereš te pravljice za lahko noč
mamamankar
04. 11. 2021 21.45
+5
Prihajajo časi, ko boste "neodvisni" mediji pristali na sodiščih. S svojim poročanjem in hujskanjem ste neposredno krivi za vsako nepotrebno smrt zaradi Covid virusa. Drago in Marta, želim vama miren spanec.
Ševednonaskradejo
05. 11. 2021 11.27
+0
Nonsens. Ljudje smo si popolnoma sami krivi, če ne spoštujemo epidemioloških ukrepov, pristanemo v bolnišnici in nazadnje (po nepotrebnem) celo umremo
JEB. MOD.
04. 11. 2021 21.40
+6
na odelke intezivne ne more nihče da bi preveril dejansko stanje !torej lahko nam rečejo kar hočejo! nekateri imajo to za sveto resnico nekatri dvomijo nekateri pa ne vrjamejo!
Ševednonaskradejo
05. 11. 2021 11.31
+0
Tudi Boga še nihče ni videl,pa mnogi slovenci verjame v njegov obstoj. Ker so jim v cerkvi tako rekli..
lunaa12
04. 11. 2021 21.36
+3
Katastrofa kaj nam delajo, ljudje pa si se vedno zatiskajo oci!!! Aja prej smo ziveli prevec svobodno zgleda.... žalostno
RdecaZvezda
05. 11. 2021 08.56
+2
Ne more bit drugače,poglej kake kolone čakajočih na odmerek cepiva,kjer nobeden ne garantira da ni škodljiv,vlada prisilno cepi za posledice ne odgovarja,vsi umrejo za covidom,obdukcije pa nobene,zanimivo.
JEB. MOD.
04. 11. 2021 21.35
+11
recimo dansko se radi daje za vzor,zakaj je več kot polovica danske v rdečem če je precepljenost 90%?a ni to dovoljšen dokaz da cepivo ne deluje?