Korona

'Pričakoval sem, da se bo vlada opogumila in odprla šole tudi v črnih regijah'

Ljubljana, 29. 01. 2021 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
208

"Šole bi se morale odpirati prve in zapirati zadnje," je izpostavil predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Po njegovih besedah je glede na rezultate ponedeljkovega testiranja, ki so pokazali, da je "stopnja okuženosti med šolniki izjemno nizka", pričakoval, da se bo vlada opogumila in dodatno odpirala, ne pa zapirala šol. Kaj bo v ponedeljek – bo zaradi vnovičnega testiranja pouk potekal na daljavo ali se bo to organiziralo drugače? Pečan poudarja še, da bi si želeli več dialoga z vlado ter "da bi v ospredje stopila stroka, ne politika".

"Vlada se drži smernic, ki jih je sama sprejela, zdaj pa bi si želeli, da bi odstopala od njih, kot je takrat, ko bi morala šole odpirati hkrati z drugimi dejavnostmi, pa jih ni," je zadnjo potezo vlade, ki se je odločila, da dodatno zapre šole in vrtce v zasavski in obalno-kraški regiji, v oddaji 24UR ZVEČER komentiral predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan.

Dodal je, da je glede na ponedeljkove rezultate testiranja, "ki so pokazali, da je stopnja okuženosti med šolniki izjemno nizka", pričakoval drugačen razplet – da se bo vlada opogumila in odprla šole tudi v črnih regijah. "Šole po poročilu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni niso generator okužb in bi se morale zapirati zadnje in odpirati prve," je izpostavil Pečan.

O testiranju učiteljev v ponedeljek čez dan je Pečan dejal, da so bili nad tem delom vsebine okrožnice zelo presenečeni, saj "je večini šol uspelo organizirati testiranje tako, da bi ob tem brez težav potekal pouk". O tem bodo danes tudi obvestili pristojne v vladi, nadejajo se, da v ponedeljek pouk v šolah vendarle bo. Želeli pa bi si več dialoga med šolniki in vlado, je še izpostavil Pečan in zaključil: "Bolje bi bilo, da bi v ospredje stopila stroka, tako zdravstvena kot pedagoška, in ne politika."

Spomnimo

Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: 24ur.com

Pouk se bo v prvih treh razredih osnovnih šol v rdečih regijah bodo glede na odločitev vlade prihodnji teden začel v torek. V ponedeljek bodo morali zaposleni v šolah opraviti redno testiranje na novi koronavirus, pouk za učence prvega triletja pa bo ta dan potekal na daljavo, je na četrtkovi novinarski konferenci povedala ministrica Simona Kustec.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva je pojasnila, da so se v vladi odločili dosledno slediti načrtu sproščanja ukrepov. "Imeli smo dolgo razpravo na to temo. Vprašanje je bilo, ali lahko dovolimo tolerančno stopnjo v primerih, ko gre za minimalno odstopanje. Na koncu je prevladala odločitev, da smo zelo pozorno in natančno pripravili vladni načrt sproščanja ukrepov in da je naša zaveza, da se tega držimo. Na podlagi tega in pregleda dnevnih sprememb v stanju okužb, ki kaže, da so te spremembe nestabilne in v trendu naraščanja, je bila sprejeta taka odločitev, ki dosledno sledi načrtu sproščanja," je dejala.

Tako se po komaj štirih dneh pouka v šolskih klopeh učenci prvih treh razredov osnovnih šol v zasavski in obalno-kraški regiji prihodnji teden vračajo k pouku na daljavo. Ti dve regiji sta namreč glede na aktualne epidemiološke podatke iz rdeče zdrsnili v črno fazo, v kateri po vladnem načrtu pouk v šolah v celoti poteka na daljavo.

Kustečeva je ob tem izpostavila novost, ki bo s torkom prihodnji teden veljala v črnih regijah – v šolah bodo namreč zagotovili nujno varstvo otrok od 1. do 3. razreda, katerih starši delajo v kritični infrastrukturi.

Po navedbah Kustečeve med sektorje kritične infrastrukture spadajo energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolja ter informacijsko-komunikacijska omrežja. Nujno varstvo otrok do 3. razreda v šolah pa bodo omogočili tudi tistim staršem, ki delajo v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, v zavodih s področja socialne varnosti, v vojski ali policiji.

V ponedeljek bodo tako po besedah ministrice zaposleni v šolah v rdečih regijah ponovili testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Ta dan bo tudi za učence prvega triletja pouk potekal na daljavo, v torek pa sledi pouk v šolskih klopeh. Učitelji bodo za ponedeljek otrokom dali navodila za delo doma.

Vrtci v rdečih regijah pa morajo v ponedeljek testiranje zaposlenih organizirati čez ves dan, da bo lahko potekalo varstvo vseh otrok, je zapisano v okrožnici, ki so jo včeraj prejeli vrtci in šole.

Na testiranje bodo v ponedeljek morali tudi tisti zaposleni v šolah v črnih regijah, ki bodo skrbeli za nujno varstvo otrok do 3. razreda. Ministrica je pojasnila, da bodo nujno varstvo opravljali tisti učitelji, ki niso razredniki in nimajo pouka na daljavo. Šole bodo nujno varstvo lahko zagotovile tudi s pomočjo študentov.

Starši otrok od 1. do 3. razreda v rdečih regijah so tako v ponedeljek upravičeni do odsotnosti zaradi višje sile, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo.

Kustečeva je poudarila, da je "pred nami čas nenehnih sprememb in prilagoditev, vse z jasnim ciljem: da bi bili v šolah, in to varni in zdravi".

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
03. 02. 2021 08.09
Pričakovali ste da bo Janez tako neumen, da bi mu potem lahko pripisali žrtve med otroci, jao, poden od podna...
stokviz
03. 02. 2021 13.56
Odpret vse, kdor preživi pač preživi! In še boljševiki bodo zadovoljni!!!
janez horvat
01. 02. 2021 11.21
+1
Namesto, da bi se vsi potrudili in spoštovali ukrepe, da se epidemija umiri, sedaj prevračajo krivdo na vlado. Stroka in vlada lahko le svetujejo, kaj naj počnemo, da bo mogoče bolje, ne more pa namesto nas sedeti doma.
ibasumik
31. 01. 2021 08.36
+0
Sole niso vazne, vazno je da so odprte cerkve.
User1094863
30. 01. 2021 14.33
+3
res bi bilo potrebno izločiti DSO-je iz sistema okuženosti po državi , potem bi bila slika precej drugačna in šole bi lahko delovale že ves čas!!
jodr
29. 01. 2021 13.52
-7
Gospod predsednik združenja ravnateljev, a bi ti prevzel odgovornost za vse okužene, ki bi se zgodili, če bi odprli šole za vse otroke? Z besedo na dan.
Blokiran Drugi Človek
29. 01. 2021 16.14
+3
A bo predsednik vlade prevzel odgovornost za vse okužene in mrtve, zaradi njegovih neučinkovitih in prepoznih ukrepov?
janez horvat
01. 02. 2021 11.22
+0
Upornik: enaki ukrepi so drugje bolj učinkoviti, ker se jih ljudje bolj držijo. Pri nas pa je glavna epidemija ANTIJANŠA.
JUSTFRIENDS
29. 01. 2021 13.08
+2
"Pouk se bo v prvih treh razredih osnovnih šol v rdečih regijah bodo glede na odločitev vlade prihodnji teden začel v torek. " Hm, kaj pa naj bi tale stavek pomenil?????
garganer
29. 01. 2021 13.08
+7
Enkrat zapirat drugič odpirat šole,pa kaj se greste? Samo zmedo naredite med starši in otroki.Saj je to že noro.
Soulless
29. 01. 2021 12.39
+7
Vse bolj se mi dozdeva, da je to res globalna zarota. Virus je bil izpuščen samo zato, da so lahko premagali Trumpa, ki je sprožil samo eno vojno- vojno proti globalizmu.
94001
29. 01. 2021 12.22
+11
Danes v Sparu. Nogavice in spodnje perilo prekrito, da ne moreš kupit, zraven pa pustnih oblačil na tone. Te pa lahko kupiš. V ponedeljek oblečem otroka v Spidermana pa ga pošljem v šolo. Polom na celi črti.
solo55
29. 01. 2021 12.21
-5
Mene so tudi klicali v službo, da naj pridem po otroka, ker naj bi bila okužba v razredu. Se bodo mogoče sedaj šolniki malo opogumili in prevzele kakšno odgovornost.....neeee, ker oni se zmeraj distancirajo od vsake odgovornosti. Za njiih je važno samo to, da po celi državi vsiljujejo in pametujejo, da naj bodo vse šole odprte, ko, če pride do okužbe je pa država kriva.
ajkula12
30. 01. 2021 12.48
+3
pa kaj če je bila okužba, se okužiš, preboliš, pozdraviš ? Pa valda ne misliš svojih otrok cepiti proti covidu? Pri moji hčerki je bila okužba v razredu v času pred zaprtjem in noben sošolec ni zbolel. V kolikor te je strah okužbe pa pusti svojega otroka doma...
94001
29. 01. 2021 12.21
+0
Pa kaj ti šolniki tišijo z glavo skozi zid. Razmere so kaotinče, okužba je razpasena čez celo Slovenijo in oni bi odpirali v črnih regijah. Jaz jih še v rdeči ne bi. Vse zapret, ampak res vse brez izjem za en mesec. Pol pa zelo počasi odpirati res tisto, kar je nujno.
iq00
29. 01. 2021 12.09
+4
najbolj zanimivo saj meni je da ima le belorusija ves čas odprte šole v času korone
Boogie Weed
29. 01. 2021 12.08
+3
Zakaj imamo tak sistem da 3 na vrhu piramide zaradi tega ker v domu starejših imajo 20 na koroni. Pa kdo bo vdaro po mizi v tej državi? Ravnatelji fkup pa stvar v svoje roke ne pa ki at korporat kravatarjem ki uničujejo in ustvarjajo pravo kirzo ki šele prihaja. Mi pa nimamo. Pakdaj bo dosti?
jazzie12
29. 01. 2021 12.07
-4
Tih bodite debilli. Mene so danes že klicali v službo naj pridem po otroka, ker imajo okužbo. Smo na lepi poti do nove katastrofe...in spet bo kriv JJ. Nehajte veseljačit po zidanicah, garažah...rulja slovenska. Ta narod je ne samo neumen, še žleh po vrhu.
xyz01
29. 01. 2021 11.27
+15
Šolska ministrica govori nebuloze. Ona o ničemer ne odloča. Ona samo kima. Vse odločitve sprejema en in edini JJ.
Boogie Weed
29. 01. 2021 12.09
+5
Tudi mi ki mamo, ker smo tiho. A razumeš? Ne bodi hlapec zaradi straha ki so tu ga vcepli not.
Banion
29. 01. 2021 11.24
+13
Kakašna stroka, Beovičeva in njena skupina so bolj politična kot znanstvena stroka in so se prodali za malo denarja
rok2604
29. 01. 2021 11.23
+5
Otroci so se vse te mesece veselo družili po dvoriščnih in igriščih in družili se bodo še naprej. Tile naši pametnjakoviči pa jim ne pustijo v šolo ali pa jim postavljajo nekakšne abstraktne pogoje.... šolnikom pa očitno vse to paše, saj znajo drugače hitro dvignit svoj glas
nemo1
29. 01. 2021 11.13
+5
Pop tv propagira anarhijo , po vsem kar je bilo včeraj na poročilih. Vas vprašam popovce, ali če se okužbe povečajo in ne bo prostora za covid bolnike boste odstopili svojo poslopje za zdravljenje okuženih
pop greznica
29. 01. 2021 11.24
+1
na trstenjakovi bo eno poslopje frej, ker se bodo lastniki odselili v Argentino
Boogie Weed
29. 01. 2021 12.12
+1
Anarhija ni kaos. Anarhija je nasprotje od HIRERARHIJE. Kjer 1 odloča o 2mil npr. Janez. Če pa bi bla ANARHIJA to pa je vodoravno družbena ureditev. Kjer na lokalnem nivoju vsi odločamo o vsem. ANARHIJA SE demonizira s stenami medijev ker ups, kdo od elite pa bi si tega želel.
solo55
29. 01. 2021 12.15
+0
Daj v novinarstvu je tudi anarhija, saj se lahko objavi samo tisti kar dovolijo z vrha.
slovenc59
29. 01. 2021 11.11
+10
Kakor koli politika in stroka mučkata, virus bo šel svojo pot, pa si vi mislite ! Kakorkoli tole šolsko leto je zafurano in neregularno in škoda več besed ! Treba je na žalost ponavljati leto, do jeseni bo pa menda ja kaj s tem nesrečnim cepljenjem, da bi bili bolj kot ne vsi cepljeni. Potem bi lahko bolj resno zastavili vse skup ! To kar imamo sedaj je vse brez zveze in živcev vseh vpletenih ! Bi pa lahko bilo drugače, vendar politika temu ni dorasla ! Strokovnjakov pa itak nihče ne šljivi 5 posto !
musa.pusa
29. 01. 2021 11.09
+9
"Šole po poročilu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezniniso generator okužb..." Če se spombimo izjave Jajovićke septembra;"Šole so največji generator okužb." To je izjavila strokovnjakinja. In ni bilo novinarja, ki bi jo upal uprašati ali ima za svojo izjavo kakšne konkretne dokaze. Ne, pri nas teta Jajović reče in tako je. Kot Kustećeva zadnjič, da je v Slo učenje na daljavo enonajboljših v evropi. Bi jo hotel upal nekdo vprašat kako je prišla do tega zaključka, ker v nasprotnem je to mlatenje prazne slame kateri ploskajo samo desnouhi in nerazgledani...
nemo1
29. 01. 2021 11.16
+0
Seveda so in vrtci še bolj, dokazano da otroci enako kot odrasli prenašajo virus, edino prebolevajo ga pogosto v blažji obliki , zato ne bluzi
Fredi34
29. 01. 2021 11.20
-3
Tako je vrtci so še večje leglo virusov, starši pa neodgovorni do podna..