Slovenija

Pečečnik: Hudo mi je, da bi delavci ostali brez zasluženega plačila

Ljubljana, 20. 12. 2023 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Joc Pečečnik se je odzval na informacije o tem, da so zaposleni v podjetju Moda Mi&Lan prejeli le 180 evrov plače. Pojasnil je, da je podjetje v roke dobil v precej slabšem stanju, kot mu je to predstavil prejšnji lastnik. Delavci plač niso prejeli zaradi neporavnanih obveznosti kupcev, a kot zagotavlja, bo, če ti ne bodo poravnali računov, za plače denar založila skupina Elektronček. Na pomoč je pozval podjetje Sportina, s katerimi se dogovarjajo o sodelovanju, a so se dogovori zapletli.

"Zaradi kupcev, ki niso poravnali svojih obveznosti do Mode Mi&Lan, je prišlo do tega, da zaposleni niso prejeli celotnih plač. Hudo mi je, če pomislim, da bi zaposleni v tem predbožičnem času ostali brez zasluženega plačila, zato sem se odločil, da v kolikor kupci do jutri ne bodo Modi Mi&Lan poravnali svojih obveznosti, bo, zavoljo plač, finančna sredstva (še dodatno) založila skupina Elektronček," je v izjavi za javnost poudaril podjetnik Joc Pečečnik.

'Vse je šlo narobe' 

Ta je precej na široko pojasnil tudi dogajanje v podjetju, ki je, kot poudarja, 'pod vodo'. Kot je opisal, je v začetku leta do njega po pomoč prišel lastnik podjetja, Milanu Mörec.  "Odločili smo se, da bomo pomagali, saj nam je dotedanji lastnik zagotovil, da potrebujejo med 300.000 in 400.000 evrov kredita ali vložka. Nakazali smo 400.000, da smo pomirili situacijo, ter pokrili zaostanke do zaposlenih, prispevke in regres. Bili smo prepričani, da bomo z lastnikom našli pot, ki mu bo omogočila preživetje, nam pa vračilo brezobrestnega kredita. Od takrat naprej je šlo vse narobe," opisuje. 

Moda Milan
Moda Milan FOTO: Kanal A

"Lastnik nam je prikrival prave informacije in sklepal posle in dogovore, ki so izven standardov in ki predstavljajo neracionalne odločitve za podjetje. Posle je sklepal brez kalkulacij, kar je predstavljalo finančno izgubo za podjetje. Čez 14 dni me je poklical dotedanji lastnik, ki je od mene prosil še dodatnih 300.000 evrov, saj mu je država blokirala račun, ker je v času korone prejel državno pomoč v višini 270.000 evrov, ki jo je moral vrniti, saj je v času korone opravljal dejavnost šivanja mask iz blaga." Dodali so mu še 300.000 evrov in postavili direktorja, da bi preprečili netransparentno delovanje in informacije ter finančne šoke. Po nastopu direktorja, ki so ga imenovali na položaj, so videli, da je podjetje pod vodo in da je v podjetju veliko stvari, ki ne bi smele biti izvedene na način, kot so bile, razlaga Pečečnik. Podjetje so nato prevzeli, zaposlili direktorja in vsak mesec zagotavljali 150.000 evrov likvidnosti, da bi v vmesnem času lahko našli ustrezno rešitev. Odločili so se, da bomo v Modo Mi&Lan investirali do 1,5 milijona evrov.

Podjetje iskalo nove priložnosti 

Podjetje je potem iskalo domači potencial na območju nekdanje Jugoslavije in za ta namen so odkupili blagovno znamko Mura, pripeljali strokovnjake s področja mode in proizvodnje. Iskali so potencial na avstrijsko-švicarsko-nemškem trgu, preiskali so italijanski trg in iskali priložnosti na ameriškem trgu. Kot pojasnjuje, so na ameriškem trgu našli kupca, ki bi letno kupil za 4 milijone oblačil, vendar bi morali posodobiti proizvodnjo, izboljšati kvaliteto in dodatno zaposliti ljudi z boljšim znanjem, predvsem na področju tehnologije in krojenja. Ker tega niso mogli zagotoviti, se je sodelovanje ustavilo.  Na italijanskem trgu je podjetje še vedno zelo aktivno, vendar do sedaj niso našli primernega partnerja, saj sta za vse pomembne partnerje problem kapaciteta in znanje, ki ni več na zelo visokem nivoju, saj je podjetje leta delalo tako imenovane lon posle. Na avstrijsko-nemško švicarskem trgu je podjetje našlo nekaj strank, vendar je to premalo. Ostaja jim še  domači trg, saj Moda Mi&Lan za svetovnega ta trenutek s kakovostjo ni konkurenčna in podjetje nima ustrezne kapacitete, pravi Pečečnik. 

Zanimiva ponudba s Sportine, a ta ne pristaja na garancijo

Poleti pa so dobili zanimivo ponudbo s strani skupine Sportina Group, in sicer, da bi obnovili blagovno znamko Mura in izdelke prodajali v prodajalnah Sportine. Predlagani obseg kolekcije bi bil skoraj 3 milijone, kar pomeni, da bi bil to za Modo Mi&Lan idealen partner. S tem bi  lahko revitalizirali blagovno znamko Mura, ki prihodnje leto praznuje 100 let, obdržali bi proizvodnjo, ki bo za Evropo strateško pomembna in imeli bi proste kapacitete za lasten razvoj, našteva Pečečnik.. V novembru je podjetje želelo s Sportino podpisati pogodbo, vendar so nato v podjetju prejeli obvestilo, da lastniki Sportine ob naročilu kolekcije Modi Mi&Lan niso pripravljeni garantirati za plačilo nove kolekcije. V praksi to pomeni, da bi Sportini dobavili za skoraj 3 milijone evrov oblačil, in to po njihovih navodilih in izboru, Sportina pa ne bi bila dolžna tega odkupiti. Na garancijo niso pristali.  Na tej točki je konec novembra zadeva obstala. "Sportino Group na tej točki še enkrat prosim za pomoč. Če bi nam prišli naproti s predlagano rešitvijo, bi podjetju Moda Mi&Lan zares pomagali v teh težkih časih," poziva Joc Pečečnik. 

"Direktor Marko Hozjan je obupal, podjetje nima nobenih pravih (perspektivnih) poslov, ima neurejene odnose z blagovno znamko Moro (šivanje po meri), mesečno pa troši med 150.000 do 200.000 evrov. Do sedaj jih je zagotavljala moja skupina Elektronček. Prišli smo do porabe 1,5 milijona pomoči na strani naše skupine, zato smo se odločili, da v podjetje ne moremo več vlagati," pravi Pečečnik. 

Kot poudarja, bo, če ne bodo našli strateškega partnerja ali naročil, ki bodo imela za seboj finančno garancijo, prihodnost družbe zelo težka.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
12. 01. 2024 08.08
+1
Napovedi velike z malo dejanji .
pekoči paradižnik
21. 12. 2023 12.15
+3
Kdor jih ne pozna, tudi joca, bi jih drago plačal. Jamranju ni ne konca ne kraja, tako da sem se odločil, da jih povabim k sebi in jim darujem kos kruha.
MladInPerspektiven
21. 12. 2023 10.26
+1
MA dejte se umirit vsi tu gor. Človek pač hoče ČIMMM več dobička imeti, in ta hudičev DAVEK mu ne dovoli kot vsem "GOSPODARSTVENIKOM", da bi imel namesto 10 milijonov dobička vsaj 300 .. zato potrpite sej bo
24bata
21. 12. 2023 10.15
+1
Toti joco je isti kak dalasov cuban.
plejadanka
21. 12. 2023 09.58
+6
Ma, jaz sem se zdajle"ornk " zjokala. Ubogi joco.
Eliza Dupre
21. 12. 2023 09.52
+6
Ne verjamem. Saj podjetja menda ni na spletu kupoval, da ga pred nakupom ne bi dodobra preveril...
tron3
21. 12. 2023 09.48
+8
Preko medijev je izvedel da je lastnik te gospodarske družbe!!!!???
amedeo
21. 12. 2023 09.36
+2
Veliki menedžer....
Xdata1
21. 12. 2023 09.16
+6
Hudo je za delavce. S 180 Eur si kaj veliko ne moreš pomagati. Pečečnik mi ne daje vtisa kot nek uspešen poslovnež. Če pri Sportini ni šel posel za 3mio, bi poskusno dali v njihove prodajalne oblačila v manjšem deležu. V kolikor bi bil prvi del dobro prodajan, verjamem, da bi Sportina s posli nadaljevala.
jank
21. 12. 2023 09.14
+15
Kdor verjame Jocovi zgodbi, skatero se Joc prikazuje kot dobrotnika in žrtev, naj verjame. Niti enega posla moje firme z drugo ni bilo sklenjenega, da ne bi opravili temeljit pregled njenega finančnega stanja. Tako počnemo vsi podjetniki, tudi Joc. Vse kar navaja, sploh pa da mu je lastnik prikrival prave informacije so pravljice za nevedne. Če greš v tako veliko investicijo, potem opraviš skrben pregled poslovanja in zelo malo se da prikriti. Očitno je imel Joc drugačne namene in to se bo kmalu pokazalo, prva žrtev pa bodo zaposleni.
Banion
21. 12. 2023 09.05
+3
No, rabim kvalitetne, ne kakšne plastike, klasične dolge črne hlače. Bojim se da bodo ali iz plastike eli jih sploh ne bom dobil, ker hočem bimbažne z dodatkom elastana
Potouceni kramoh
21. 12. 2023 08.58
+4
Da obleka naredi človeka se strinjamo tudi v podjetju Moda Mi&lan v Gornjih Petrovcih, ki že od leta 2014 skrbi za modno estetiko in zadovoljstvo naročnikov s šivanjem oblačil po meri. Direktor podjetja Milan Mörec poudarja, da je stil vse bolj povezan s kakovostjo oblačil in dobrim počutjem, zato se v podjetju posvečamo naravnim, zdravim materialom in tkaninam, dovršenosti izdelave oblačil in strokovnemu svetovanju strankam. Leta 2015 smo v Ljubljani odprli showroom (Kristalna palača BTC), ki je namenjen prodaji oblačil po meri blagovne znamke Morro Sartoriale za zahtevne individualne stranke ter logistiko delovnih oblačil (odvzem mer ter prevzem oblačil).Posvečamo se izdelavi oblačil za posebne in večerne priložnosti, poslovnim, službenim in oblekam za prosti čas, prav tako pa s svojimi izdelki poudarjajo lepoto ženske in moške mode.V njihovih oblačilih se dobro počutijo tudi prepoznavni obrazi in športne ekipe: Tadeja Ternar, Nina Rajbar, Jan Plestenjak, Manja Stević ex. Plešnar, Peter Poles, Alfi Nipič, Ivo Daneu, KK Union Olimpija in še mnogi drugi.
andraa
21. 12. 2023 08.51
+11
za delavce nikoli ni denarja
andraa
21. 12. 2023 08.50
+13
Stečaj,delavce na cesto,kapital pa v davčne oaze.
Miskic a
21. 12. 2023 08.38
+10
V javni sektor pridite. Placa tocno na datum, se ob priblizno isti uri. Ce zbolis si mirne duse v bolniski. Za porodnisko se ne rabis sekirati ko prides nazaj, ker te delo te caka. Tako je. To so bonitete. Javni sektor pa odprtih rok vabi dolocene poklice.
depos
21. 12. 2023 09.09
+1
In kaj je narobe če je plača takrat, ko mara biti?
Miskic a
21. 12. 2023 09.50
+1
Nic ni narobe. Pravim za tiste ko toliko majo povedati cez javni sektor. Naj pridejo tam delati. Meni odgovarja.
123soba
21. 12. 2023 08.37
+16
To je tipičen dokaz slovenskih direktorjev. Dobiti državni denar, izčrpati firmo, imeti netransparentno poslovanje, sam sebi nakazati denar v tujino in spraviti firmo v stečaj. 100 pridnih delavcev, ki res obvladajo svoje delo pa na cesto. Hozjana zabrište ven iz firme in mu poberte vse premoženje...
jank
21. 12. 2023 08.24
+16
Jocu se je zasmilil propad firme in karitativno je preskočil na pomoč. Toda ne na pomoč delavcem. Lepo bo počakal, da bo vse vrag vzel, on pa bo prišel do dragocenih objektov in zemljišč. Od države, na katero ves čas kriči, da ga preveč obremenjuje, pa bo zahteval subvencije. Nič ni drugačen od drugih kričačev iz gospodarstva in zbornic, ki verjamejo, da je potrebno zmanjšati njihove obveznosti do države in povečati državne pomoči njim.
proofreader
21. 12. 2023 08.23
-1
Kupite kakšno obleko pri njih, tisti ki kritizirate. Pečečnik je investiral 1,5 milijona, da bi jim pomagal. Raje naj se razišče, kdo so neplačniki.
simc167
21. 12. 2023 08.33
+12
proofreader
21. 12. 2023 08.19
+14
Zakaj javno ne objavijo, kdo so neplačniki?
proofreader
21. 12. 2023 08.18
+6
Blagovna znamka je Morro, ne Moro. Moro prodaja zlato.