Slovenija
V ŽIVO

Po družinskih zdravnikih svojo preobremenjenost izrazili še pediatri

Ljubljana, 07. 04. 2019 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
81

Z odprtim pismom zdravstvenemu ministru in predsedniku vlade nase opozarjajo še slovenski pediatri. Kot pravijo, je stanje v pediatriji marsikje še bistveno slabše kot v družinski medicini, zato pozivajo k reševanju celotne primarne ravni. Zaradi pomanjkanja kadra so namreč obstoječi pediatri močno preobremenjeni, ponekod pa jih sploh ni, zato so na pomoč otrokom priskočili upokojeni pediatri.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.40

Pediatrinja Lidija Pretnar v Zdravstvenem domu Bled skrbi za kar 2.500 gorenjskih otrok, kar nanese približno 3.000 glavarinskih količnikov. Dnevno jih pregleda do 60, v vrhuncu turistične sezone je številka še višja.

"Edina redno zaposlena sem na območju Bleda in Bohinja, seveda pa programa ne bi mogli peljati samo z enim zaposlenim, zato nam pomagata dve upokojeni zdravnici," pravi Pretnarjeva.

Zadnjega pol leta so z Gorenjske odšli trije specialisti pediatrije. Tam bi trenutno potrebovali vsaj šest novih pediatrov, na ravni celotne Slovenije pa v prihodnjih petih letih kar 170. Podobno hudo je denimo tudi na Koroškem in v številnih drugih regijah.

Denis Baš, pediater v Zdravstvenem domu Kamnik, je dejal: "Število pediatrov in denar, ki temu sledi, je zelo neenakomerno razporejen."

Lidija Pretnar dodaja: "Mogoče vnaprej nismo predvideli tudi tega, da je število upokojitev in odhajanje večje, kot je prihod mlajših oziroma specializantov." 

Edina redno zaposlena sem na območju Bleda in Bohinja
Edina redno zaposlena sem na območju Bleda in Bohinja FOTO: POP TV

Kadrovska stiska že tako pomeni veliko, včasih celo dvojno obremenitev trenutnih pediatrov. Svoje pa je naredil še splošni dogovor v zdravstvu, ki prav tistim najbolj obremenjenim dodatno zvišuje število pacientov.

Pretnarjeva meni, da je to približno tako, če primerjamo s šolstvom, kot bi rekli za Slovenijo velja povprečje maksimalno 29 učencev v razredu, za Gorenjsko, kjer je manj učiteljev, bi pa rekli, da jih je lahko 35.

Čeprav podpirajo družinske zdravnike, so dobili občutek, da se pristojni posvečajo le njim, medtem ko pediatrov in šolskih zdravnikov ne omenja nihče. Zato po množičnem uporu belih halj premiera Marjana Šarca in ministra Aleša Šabedra v odprtem pismu sprašujejo: "Kako pa kaj zdravje otrok in mladostnikov?"

Denis Baš pravi: "V bistvu zahtevamo, da se odpravi ta neenakost v programih po Sloveniji, da se ponovno ustanovi enota za otroke in mladostnike pri NIJZ in da se sprejme pravilnik, ki že dve leti čepi na ministrstvu za zdravje o posodobitvi preventivnih programov."

Poleg nižjega števila pacientov oziroma 1.800 opredeljenih količnikov, pa še administrativne razbremenitve in pogoje dela, ki bodo spodbudili mlade k temu poklicu.

Šarec je o tem dejal: "Midva z ministrom vedno ponujava dialog in ga bova tudi v bodoče, ker bomo lahko le skupaj rešili te težave, ki so se nakopičile in jih ne zanikava."

A ne le obljube, pediatri zahtevajo pogovore, konkretne ukrepe in to takoj. Politiki in Zavodu za zdravstveno zavarovanje ponujajo predloge rešitev in pozivajo, naj se končno nehajo igrati z življenji otrok.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kliko7
08. 04. 2019 15.59
+1
tile dohtarji so tolk obremenjeni, ko trafo postaja na Krimu
akmt
08. 04. 2019 15.19
+5
Ali delajo 8 ur na dan? Ce bi bili privat, bi ze delali 8 ur. Ps:ce pomislim na zobarje v zd, mi pa itak rata slabo. Moje izkusnje iz Askerceve nekaj let nazaj:zobarca je redno zamujala v sluzbo 1-1,5ure,ce se je veselo prismejala mimo nas cakajocih, s tem ni nicesar resila. Delala je 4 ure in potem spet... sla domov. Seveda pa je dobila placanih 8 ur. Placajte jih za konkretne ure. Oz dajte jim nove pogodbe za 6 oz. 7 urni delovnik.
diocles
08. 04. 2019 14.36
+2
al se jim pa predvsem ne da delat, tako kot večini usedlanih foteljaših javnih uslužbencev, sej ji razumem po svoje kukr majo bedno službo in torej bedno življenje
veronqa
08. 04. 2019 14.34
+3
Očitno nam sisitem razpada, politika je opravilno nesposobna. Preostane nam alternativa in evtanazijo naj uzakonijo, da se ne bomo mučili, ko bomo hudo zboleli. Ali pa zasebno zdravstvo in končno bodo lahko do konca pokradli vse prispevke, ki smo jih leta in leta plačevali. Zdravniki bodo končno dobili enormno visoke plače, mi pa enormno visoke zdravniške usluge! Kmalu bo vsaj tretji upokojenec in škrbasti in šepasti bomo kolovratili naokoli, ker ne bo denarja za zdravnike.
oriša
08. 04. 2019 13.57
+5
edina resitev je participacija 5€ za vsak obisk pri zdravniku ali prevoz v bolnico. Preveč ljudi hodi k zdravniku brezveze, ali pa zdravniki ne znajo zdravit. ker po tej teoriji bi moralo bit vedno manj gužve če bi farmacija in zdravniki tudi pozdravili. kar hodite in lepo papajte tabletke
Netajkun
08. 04. 2019 12.04
-3
Saj veste , katere 2 ali 3 stranke bi imele vse JAVNO ( in jih blazno motita zasebni kapital in zasebni dobički ) , še posebaj glasni so pri šolstvu in zdravstvu . . . edino ZASEBNI dobavitelji našemu zdravstvu jih pa ne motijo , pa gre čez njihove roke krepko čez 1 milijardo € letno . Pa ste se kdaj vprašali , zakaj ne predlagajo ustanovitev Državnega dobaviteljskega podjetja ( in prihrankov nekaj 100 mio € letno ) . . . ker , na drugi strani , zasebne zavarovalnice jih pa blazno motijo . Malo razmislite , čeprav je odgovor kot na dlani . . tukaj imajo pa finančni interes ( oz. pretežno njihovi prijateljski )
Netajkun
08. 04. 2019 11.53
+11
Edini , ki so tiho . . . so dobavitelji našemu zdravstvu .
eurosapiens
08. 04. 2019 11.16
+15
država propada na vseh koncih ... delujeta samo še kriminal in korupcija ... tako kot želijo volilci
Frane Šajn
08. 04. 2019 11.14
+3
Kaj ko bi se enkrat le zbrali vsi Slovenci tam naprimer na kongresnem trgu v "beli Ljubljani" in povedali tem bogovom na vladi in tem v belih haljah kaj si mislimo o njih. Mislim, da bi bil že čas, oni se igrajo z nečem kar je vsem ljudem sveto, z zdravjem! Mislim, da ima vse svoje meje. Pa še nekaj bodite pozorni na tiste privatne specialiste, če ste dodatno zavarovani v recimo dodatnih zavarovalnicah za hiter dostop do specialista, ste takoj na vrsti in pa še to zakaj vas na sprejemu vprašajo po zdravstveni karstici, če imate napotnico od svoje zavarovalnice in seveda osebni dokument, le čemu kaj pravite??????Menda ja ne kasirajo dvakrat ali pač!? v Sloveniji je vse možno.
Frane Šajn
08. 04. 2019 11.06
-5
Kristus kako šibkega zdravja in slabo kondicijsko pripravljeno osebje imamo v zdravstvu kajnede? Ampak imamo-jo zdravilo za to pregorevanje in to je vsakomesečna doza zajetnega kupa €-vrčkov pa je problem rešen. Nehajte se oponašati kot poneumljene papige lepo vas prosim, bolj bolnega izraza kot je "pregorevanje" nismo še slišali in ne igrajte se z ljudmi in njihovimi živci in življenji. Niste ne zanimivi kajšele izvirni, gre pa za najnižjo obliko izsiljevanja kar sem jih videl v življenju. Saj vas je dr. Doplihar starosta zdravnikov, ki s ponosom nosijo ta naziv, lepo opisal ni potreba prav več nič dodati! Kot bi včasih rekli stari ljudje ne mlatite boga po glavi!
resslovenka
08. 04. 2019 10.48
+5
Pediatri so res obremenjeni. Pejte, pa se prepričajte. En nenapovedano dan pokukajte v njihovo ambulanto. In tu se varčuje????
Frane Šajn
08. 04. 2019 11.16
-8
Marilyn Monroe
08. 04. 2019 10.27
+27
Po 5 letah sem mogla nujno obiskat zdravnika , ker sem dobila hudo vnetje ledvic . Sestra je rekla , da nič ne ve kaj bo , ker je večina dala odpoved v Kr , moja zdravnica pa na bolniški , dokler ji teče odpovedni rok . Torej , ostane mi samo dežurna ambulanta . Klicala sem na več koncev in nobeden ne sprejema več niti enega pocienta ne . Vse je prepolno . Zdaj pa vi meni povejte kaj se dogaja ????? Prvič sem resno zaskrbljena.......
resslovenka
08. 04. 2019 10.52
+15
Hja. Moja znanki se je zgodilo podobno. Dobesedno pop.... la je. Poklicala pristojne, pa so hitro našli rešitev. A sedaj naj bolani ljudje iščejo in tekajo od vrat do vrat? Pa plačujejo v zdravstvene blagajne nekaj, kar ne morejo koristiti? Kako se to sploh lahko dovoli? 😕
Marilyn Monroe
08. 04. 2019 10.58
+12
Očitno se podira javno zdravstvo ! Naj nam ves denar , ki smo ga vplačevali vsa ta leta nazaj nakažejo in nam omogočijo plačila privat zdravnikov . Ker za ves ta denar , ki sem ga vrgla v zdravstveno blagajno , imam že par hudih privat operacij plačanih v celoti . Ne pa niti pregleda ..... ☹️🤯
pop greznica
08. 04. 2019 11.06
+6
niti slučajno nimaš plačanih "par hudih operacij" mogoče si v vseh letih vplačala za eno operacijo kolka, v Ameriki pa še za to ne. Zato si ne želi privat zdravstva
Marilyn Monroe
08. 04. 2019 11.14
+6
Torej kje lahko koristim zdaj vse to kar že leta in leta plačujem ? Na koga naj se obrnem ? Kdo mi bo povnil vse to in do česa sem sploh upravičena ? Ne želim si privat zdravstva , ko pa vidim to svinjarijo bi pa raje dajala denar na stran in dobila pomoč ko bi potrebovala pri zasebniku. Zakaj se vodilni ne zganejo mi ni jasno ??????!
pop greznica
08. 04. 2019 11.49
+3
Ne vem kje lahko to koristiš, dejstvo pa je da v Slo plačujemo izredno malo za zdravstvo glede na košarico storitev ki nam je ponujena. Na zahodu bi za tako količino storitev dajali vsaj 15-20% plače.
Rothschild1
08. 04. 2019 16.02
gringolin, ne zavajat. Mesecno placam okoli 200 EUR za zdravstvo. Zadnjih 20 let se nisem obiskal zdravnika. Razen privat seveda. Ce upostevam se obresti, se je tega denarja nateklo za skoraj 60.000 EUR In ne meni, da je to dovolj za eno samo operacijo kolka
Kliko7
08. 04. 2019 09.28
-5
odpustit jih takoj!
MountainVibes
08. 04. 2019 09.20
-4
Pa tak najboljš da vsi to rečejo pa je. mamo pa nanovo nastavljenega ministra in vidim da ded nič ne dela, razn svoje plačo si računa kolk bo dobil!
murinar
08. 04. 2019 09.16
+10
Hujsakac Koštrin bobro dela !
oriša
08. 04. 2019 09.12
+21
najbolj v zdravstvu so obremenjeni reševalci. Delajo 24 ur, v dežju, snegu, vročini, brez primerne opreme in se nič ne pritožujejo. Lepo delajo , so tiho ko ovčke ter upajo da bo jim kdo kdaj prisluhnil. Definitivno junaki.
User1035444
08. 04. 2019 09.07
+29
Nekaj ne razumem. Manj nas je kot pred dvajsetimi leti, predvsem otrok, imamo dve medicinski fakulteti in kup uvoženih zdravnikov pa še vseeno manjko. Ali je narod res tako bolan ali je samo "bolan"?
oriša
08. 04. 2019 09.14
+29
problem ni v pomanjkanju zdravnikov, problem je v tem da večina dohtarjev sedi na direktorskih stolčkih, ministrstvih in raznih pisarnah. Njihovo mesto je ob pacientu in pika. Nikjer na svetu ni dohtar direktor samo pri nas. Nimajo kompetenc za vodenje, ampak za zdravljenje.
Frane Šajn
08. 04. 2019 11.21
+3
Sekač ja res je narod je bolan na podstrešju zato pa to počnejo! Lepo doto nam je zapustila Janezova vlada z ministrom Bračunom, ki je spustil duha iz steklenice z odločitvijo, o privatizaciji zdravnikov in to kar v družbenih prostorih tudi takrat , kao, da se bodo skrajšale vrste, ta je bila le rdeča cunja za bebčke. No poglejte si sedaj kaj doživljamo!
brabusednet
08. 04. 2019 08.49
+2
Dragi državljani Slovenije a ste že spregledali,kam nas je pripeljala 25 letna vladavina levičarjev.Kako dolgo še mislite to podpirat.
Enmajstr
08. 04. 2019 09.05
+11
Saj imaš svojega Ivana skoz v parlamentu, pa se ne briga za drugo kot za svoje interese.
mali.mato
08. 04. 2019 10.29
-2
Frane Šajn
08. 04. 2019 11.23
+2
No in sedaj kot je pričakovati z desne , za vse so krivi levičarji zanimivo in za časa stare Yuge tega kaosa v zdravstvu nismo poznali, takoj ko je knam pokukala desna demokracija na ti lole slovenski pa jo imaš!. Ne trosi nabuloz desko škodoželjni!
Carrasco
08. 04. 2019 08.35
+8
Kaj še čakate na ulico idite kot Štrukeljček ki ne preživi meseca.Čas je za zrušitev gnile države ne pa da vsak meses poslušamo kako je vse narobe pa ne samo v zdravstvu
Enmajstr
08. 04. 2019 08.24
-6
Jokice izsiljevalske